Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana kondensatorów elektrolitycznych na inne

filoy

Rekomendowane odpowiedzi

Takie wartości znajdują się u mnie w preampie i końcówce mocy:

10uf/25v

10uf/50v

100uf/16v

1uf/50v

4,7uf/25v

47uf/25v

47uf/50v

10uf/63v

220uf/25v

470uf/6,3v

100uf/6,3v

3,3uf/50v

100u/35v

330uf/10v

0,47uf/50v

3,3uf/25v

47uf/10v

330uf/25v

470uf/50v

100uf/35v

to jest wykaz wszystkich kondensatorów w wzmacniaczu z pominięciem zasilacza.

chciałbym wymienić je na lepsze. bo prócz dobrodziejstwa elektrolitów maja tez swoje wady.

na myśli mam styroflexy,polipropyleny i inne o parametrach tolerancji 5%,1%

filoy,

pojemności kondensatorów nie biorą się z przypadku, tylko są stosowane świadomie. Typy kondensatorów także. Czasami można zmienić typ, a czasem nie. Czasem można poprawić, czasem pogorszyć. W każdym wypadku wskazane jest rozumieć funkcję elementu w układzie i wiedzieć z jakimi zmianami należy się liczyć.

W Twoim przypadku sprawa upraszacza się o tyle, że jeśli sprawdzisz jakie są rozmiary kondensatorów MKT czy MKP, to natychmiast wykreślisz większość ze swojej listy. One są po prostu ogomne w porównaniu z elektrolitycznymi. O ile do pojemości 1 uF są względnie małe, to powyżej 4,7 uF nie tylko, że ciężko je w ogóle znaleźć, to są to na prawdę duże pudła. Sprawdź sam.

I nie wymeniaj jak leci, byle powymieniać. To jest bez sensu.

A czemu musisz je wymieniać? Nawet nie napisałeś co to za urządzenie. Masz schemat? Wiesz, co który kondensator robi w układzie? Skąd wiesz, że nie wymienisz na gorszy?

Kierowanie się modą w doborze kondensatorów to droga w maliny.

Dzięki koledze za rozsądne słowo. Nareszcie!

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

w zasilaniu siedzi 4 x 6800/56v wymiary 30mm/50mm

a identyczne wymiary ma 4700uF-63V/30x50/105*C NIPPON,

i 10000uF-63V/30X50/105*C JAMICON którego zastosować?

Kondensatory w zasilaczu te 6800uf/56v jak sprzęt pracował to po przyłożeniu dłoni czuć było bulgotanie,słabe ale było czuć. natomiast teraz stoi rozebrany i widać wypukłości a jak się dotknie tego to miękkie jest.Z tego i z przyczyn które wymieniłem w poście wyżej wnioskuje ze są uszkodzone.Wiec cała sekcja kondensatorów z zasilacza zostanie wymieniona na nowa a przy okazji wymienię mostki prostownicze bo oględnie pisząc nie wyglądają na zdrowe:)

6800uf/56V >>>>> 10000uf/63V bo tak pasuje rozmiar 30mm/50mm

470uf/50V >>>>>> 1000uf/50V bo tak pasuje rozmiar

100uf/35V >>>>>> 100uf/63V bo tak pasuje rozmiar a napięcie może być wyższe

filoy, czynisz wszystko aby nie podać precyzyjnie nad jakim wzmacniaczem się pastwisz, nie dziw się więc że otrzymujesz szczątkowe odpowiedzi. Nie rozumiem co to są "mostki prostownicze bo oględnie pisząc nie wyglądają na zdrowe". Jeśli są uszkodzone to je wymień, nie podpowiem na jakie bo nie wiem co tam jest. Elektrolity w zasilaczu z tego co piszesz są do wymiany i prawdopodobnie tylko to wzmacniaczowi dolega. Wsadzaj Jamicony, możesz też poszukać tańszych, różnicy raczej nie zauważysz. Nie wymieniaj innych z powodu brzydkiego koloru bo łatwo możesz zrobić downgrade.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

nie ujawniam nazwy wzmacniacza żeby na allegro ceny zostały na takim poziomie co są teraz.Spotkałem się z tym już przy poprzednim wątku i przekazałem go do skasowania bo były insynuacje ze teraz naprawiam a później wypłynie legenda i będę na forum zarabiał.to jest powód.jeśli się nie zgadzasz to nie wypowiadaj się.kilka postów wyżej przeczytasz ze na priv i maila jest wszystko dostępne.

tak z daleka wygląda.a w rzeczywistości to nóżki były pomalowane na czarno i farba się łuszczy z temperatury,tak sobie to tłumacze...

nie jestem elektronikiem i nie sprawdzę czy z nim jest ok na przyrządzie. wiec go wymienię,zwłaszcza ze koszt niewielki bo patrzyłem. tylko nie wiem na ile amper i jaki prąd? a te oznaczenia na nim?

filoy, 10 Lut 2010, 07:13

>Kondensatory w zasilaczu te 6800uf/56v jak sprzęt pracował to po przyłożeniu dłoni czuć było

>bulgotanie,słabe ale było czuć. natomiast teraz stoi rozebrany i widać wypukłości a jak się dotknie

>tego to miękkie jest

Matko jedyna! Pierwszy raz słyszę, żeby w kondensatorze dało się wyczuć bulgotanie! Jeśli tak jest naprawdę i jeśli te kondensatory się grzeją, a szczególnie jeśli jeden z nich ma niższą, a drugi wyższą temperaturę, jeśli pojawiają się wypukłości to nawet nie włączaj tego urządzenia. A jeśli włączysz, to NIE NACHYLAJ SIĘ nad tymi kondensatorami, bo to lada moment może Ci wubuchąć prosto w twarz. Takie kondensatory nadają się do natychmiastowej wymiany i w tym wypadku marka nowych nie ma większego znaczenia. Po prostu wymień na nowe i sprawne o takiej samej pojemności. Napięcie nowych może być takie samo lub wyższe, ale nie niższe. Pilnuj polaryzacji! Nie wolno pomylić (+) z (-) bo też mogą wybuchnąć.

Mostki prostownicze zostaw w spokoju, niejedną jeszcze wojnę pewnie przeżyją.

Wzmacniacze obrastają legendą nie z tego powodu, że ktoś w nich wymienił kondensatory.

może obrastają legendą i nie z tego powodu... ale wyobraźmy sobie, że mamy układ gdzie jest po mostku jeden duży kondensator o niskim esl/esr a drugi taki gdzie jest np. rezystor i dalej kondensator lub trzeci układ gdzie mamy kondensator o stosunkowo mniejszej pojemności i większym esl/esr - i teraz pytanie czy takie same zjawiska wystąpią w zasilaczu i czy wywrze to wpływ na dźwięk?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Edward dobrze pisze. Nie słuchaj uwag nawiedzonych mistrzów trzech elementów na krzyż, bo tak nic nie zdziałasz. Zastępując uszkodzony stary elektrolit nowym uzyskasz wyraźną poprawę, ale tymi elementami ni epoprawisz topologii układu.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

problem jest raczej taki, że mistrz nie rozważający wpływu elementów w zasilaczu, to raczej taki marny gagackowy mistrz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.