Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wysokotonówki w Tonsil Siesta.

chudar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów.

Pomimo tego, że z dźwięku oferowanego przez w/w kolumny ogólnie jestem zadowolony (swego czasu wyparły u mnie teoretycznie lepsze i uznane na tym forum kolumny)dojrzała we mnie decyzja o wymianie kopółki. Prawdą jest, że jej jakość jest nieadekwatna do bardzo dobrych moim zdaniem midwooferów. Zamierzam użyć Vify d25ag, ewentualnie aluminiowego Seasa 1212.Pomimo tego że jeden z forumowiczw obiecał mi pomoc, postanowiłem zapytać czy ktoś z Szanownego Grona robił coś takiego lub ma jakieś sugestie.(jak wiadomo nie od dziś ,co dwie głowy to nie jedna:-) Midwoofery to dwa łączone równolegle GDN 15/40/5 8om, a dotychczasowa kopółka-GDW 10/80/26.Oczywiście wiem o tym, że wiąże sie to z "przekopaniem" lub lepiej zrobieniem od nowa zwrotnicy. I właśnie zwrotnica jest tutaj problemem.

Za wszelkie porady, sugestie i spostrzeżenia będę bardzo wdzięczny.

Uprzejmie proszę o pomoc.

Witam.

Także myślałem o wymianie głośnika wysokotonowego.W niektórych utworach wysokie wydają się jakby zbyt szeleszczące i nienaturalne lecz nie jest źle.Porównywałem z kolumnami znajomego które mają głośniki scan speak podobno jakiś wysoki model.Nie było aż takiej dużej różnicy ale jednak pewien niedosyt jest.

Jeśli wykonasz jakieś kroki co do wymiany wysokotonóuwek to daj znać.Wymiana kondensatorów na jantzen też pewnie przyniesie jakąś poprawę,tak samo okablowanie wewnątrz kolumn.

Pozdrawiam.

chudar, 11 Lut 2010, 17:48

>Oczywiście wiem o tym, że wiąże sie

>to z "przekopaniem" lub lepiej zrobieniem od nowa zwrotnicy.

Niekoniecznie. Czasem można się dobrze wpasować w istniejący schemat.

Pokaż mi schemat tych Siest to Ci powiem czy trzeba koniecznie grzebać w zwrotnicy :) Co ewentualnie warto skorygować. Te Vify bardzo dobrze znam.

jozefkania

Serdecznie dziękuję za odzew.

Schematu niestety nie mogę nigdzie w sieci znaleźć (chyba że któryś z Forumowiczów ma i poratuje).

Mogę go zrysować "z natury", ale i tak nie mam czym pomierzyć cewek (których jest w sumie pięć),więc nie wiem czy zawracanie Ci głowy schematem bez tych paramertów ma sens.A tak w ogóle to ta zwrotka jest piekielnie skomplikowana-18 elementów na dwóch płytkach.

Marcin_aM10

Jak do czegoś dojdę dam znać. Co do kondensatorów, to w Siestach są MANT MKP ,jestem pewien że to to samo co Jantzen cross-cap. Wymiana na niebieskie niewiele by chyba dała. Kable też są solidne 2,5 2 OFC ,myślę że wymianą niewiele byś zdziałał.Jedynie wymiana gwizdka i ew.dostosowanie zwrotnicy.

• 3 tygodnie później...

dzisaj bylo u mnie pare klockow zalozyciela watku

byly rowniez siesty ktore pozwolilem sobie przemierzyc

oto wyniki :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dodam opis:

1,2 to pomiary czystych glosnikoww obudowie bez zwrotek -mikrofon umieszczony na wysokosci gwizdka

3 to pomiar calej kolumny razem z orginalna zwrota -mikrofon umieszczony na wysokosci gwizdka

tu dla porownania starsze pomiary :

dwa seasy

wykresy nie sa wygadzane ,dzisiaj tak czystych i ladnych pomiarow nie potrafilem osiagnac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu dwa gwizdki razem na wykresie i impedancja calej kolumny z gwizkiem tonsila

nie wiedziec dlaczego mam troche syfu na wykresie impedancji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od 1,5 roku używam Siest z kopułkami Usher T-9950. Podmiana kopułek i niewielka modyfikacja zwrotnic nie przysniosła wymiernych rezultatów. Dopiero budowa zwrotnic zupełnie od podstaw spełniła moje oczekiwania.

te ostatnie pomiary mi sie nie podobaja ,dla porowniania dam starsze pomiary

Ukryta Zawartość

post-4575-100000574 1267707947_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu wykres ze strony seasa

CA18rly

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zapraszam do komentarzy ,nie twierdze ze pomiary w warunkach domowych to szczyt techniki ale lepsze to niz nic lub robienie zwroty "na ucho -czuja"

choc projektujac zwrotki i tak decydujace zdanie ma puzniejszy odsluch

czesto bywa ze wykres jest piekny a nie da sie tego sluchac

Father_PiO ......co ty za spam w kazdym watku wysyłasz ..... ? punkty na chomikuj sie zbiera ...

normalnie szlag mnie trafia jak widze takie spamerstwo ...do ktorego watku nie zerkne wszedzie ten twoj link ni z gruszki ni z pietruszki

• 2 tygodnie później...

Gdyby opierać się na tych wykresach trzeba dojść do wniosku że wymiana kopułki GDWK10/80/26 ni ema najmniejszego sensu. Chyba że od razu na najdroższego Scan-Speaka albo Morela, które same kosztują tyle co cała kolumna Siesta ;-)

• 2 miesiące później...

Witam,

zakupiłem kilka tygodni temu Fiesty (przyznaje - bez odsłuchu, na podstawie dobrych opinii) i nie jestem zadowolony z wysokich tonów.

Dla niektórych rodzajów dźwięków (np.: skrzypce, wokale) słyszę niemiły rezonans, na oko w okolicach 5kHz. Nawet szukałem go na tych wykresach, ale trudno go jednoznacznie zidentyfikować.

Na forach można spotkać się z opisami typu "latające żyletki", "jakby ktoś pisku nasypał". Mniej więcej oddaje to ten efekt.

Zastanawiam się nad wymianą głośników wysokotonowych.

Mam dwa pytania:

1) A gdyby wymienić głośniki na STX-y: GDWK-10-250-8 AWX bez zmiany zwrotnicy? Czy jest szansa, że to coś poprawi? Może ktoś próbował takiej wymiany?

2) Jak ewentualnie otworzyć te Fiesty? Mam wrażenie, że tylna ścianka jest trwale przyklejona? Może to się robi przez odkręcenie głośników?

Nie wiem jak by zagrały STX-y (podejrzewam że nie zagrałyby lepiej niż Tonsile),ale musisz wiedzieć ze "wstrzelenie" się parametrami głośnika w parametry zwrotnicy jest mało prawdopodobne. U mnie sprawdziły się Seasy TBFC/G h1212 i całkiem nowa zwrotnica (drugi rząd zamiast fabrycznego trzeciego rzędu z dodatkami).

Do zwrotnic można się dobrać oczywiście poprzez odkręcenie głośników. W Siestach jest ona w dwóch kawałkach dla kazdego toru oddzielnie.

U mnie na oryginalnych głośnikach nie występowały ekstremalne zjawiska opisywane przez Ciebie. Może coś nie tak z konfiguracją sprzętu?

Ten Tonsil w Siestach to za przeproszeniem mediamrkietowygłośnikniedlaidiotów dla discochłopaków.. cyk i znowu cyk aż się ogolisz.

Nawet bez zmiany (chociaż po zmianie można wydobyć niemalże 100%) AWX-STX jest nieporównywalnie lepszym głośnikiem. Kolega testował też wspomnianego wyżej SEASA i też jest przepaść w porównaniu do tego bzyczka Tonsila

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.