Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wysokotonówki w Tonsil Siesta.

chudar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne koleżanki i kolegów, proszę o pomoc w modyfikacji Siest, gdyż moim zdaniem wysokotonówki brzmią tak fatalnie, że psują odbiór każdej muzyki. Nie jestem elektronikiem i nie znam nikogo, kto mógłby mi pomóc, dlatego szukam osoby, której mógłbym zlecić modyfikację. Najlepiej, by fachowiec mieszkał najdalej w promieniu 200 km od Włocławka. Z góry dziękuję za pomoc.

tdrozd, 4 Mar 2010, 14:19

>zapraszam do komentarzy ,nie twierdze ze pomiary w warunkach domowych to szczyt techniki ale lepsze

>to niz nic lub robienie zwroty "na ucho -czuja"

Dlaczego. Uważam że w domu można wykonać prawidłowe pomiary.

Dla przykładu pomiar 18w8545 który wykonałem samodzielnie i pomiar który znalazłem na stronie www.troelsgravesen.dk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13669-100001379 1276440549_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W domu da się przecież dobrze pomierzyć pasmo. Problem to tylko interpretacja wyników, zestawianie near-field i on-axis w całość. Chodzi mi o to, że gdyby chcieć uzyskać bardzo wyrównaną charakterystykę, to zawsze można się pomylić o kilka dB na przykład przy tłumieniu wysokich tonów.

W przykładzie powyżej jest garbek woofera przy 800Hz. Można potem dopasowywać poziom wysokich do tego garba, bądź pominąć go i stroić poziom wysokich na równi z basem.

Z pomocą przychodzą jednak próby odsłuchowe i do tego tak naprawdę cała zabawa się sprowadza :) Choć uczciwe, klasyczne przefiltrowanie głośników (czyli uzyskanie zboczy niewiele nie odbiegających od założeń teoretycznych) na pewno poprawia humor konstruktora.

Ja ten problem rozwiązuje w ten sposób że mierzę przy pomocy programu Audionet Carma w pomieszczeniu w miejscy gdzie mają stać kolumny i wygładzam bardzo mocno. Widać wtedy jak mniej więcej czy pasmo jest zrównoważone. Ale oczywiście najważniejsze są odsłuchy.

Tak to mniej więcej wygląda.

Ale chyba odchodzimy od tematu.

Z chęcią bym pomógł z tą Siestą ale mieszkam zbyt daleko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

Dziwi mnie, że jeszcze żadna firma nie wpadła na pomysł opracowywania kitów do upgrade'ów ala chińskie moduły. Pewnie sporo urządzeń można by profesjonalnie "tuningować", sprzedawać gotowe kity i dobrze na tym zarabiać?

• 10 miesięcy później...

witam, od ostatniego posta minęło troszkę czasu. Mam pytanko czy ktoś z szanownych forumowiczów zmodyfikował swoje siesty ?

Napiszcie o swoich doświadczeniach w tym temacie ( też chcę zmienić te syki w swoich).pozdrawiam.

Chcę budować coś podobnego i z chęcią bym podejrzał zwrotnice w Siestach, budowę skrzynek i strojenie BR. Nie chcę kopiować schematu bo i tak będzie lepszy gwizdek ale popatrzeć na serię nie zaszkodzi.

• 2 miesiące później...
  • 9 miesięcy później...

Trochę odgrzebię temat. W Siestach mam odzielne wejście na niskie i wysokie. Mogę poeksperymentować z wysokotonowcem bez ingerencji mechanicznej w kolumny. W związku z tym mam pytanie. Jaka jest częstotliwość podziału na zwrotnicy w zestawie Siesta Front ??

• 2 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.