Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  217 członków

Xindak Klub
IGNORED

Xindak Club

Rekomendowane odpowiedzi

Xindak pogonił Krella czy nie ?:)

Co do wymagań efektywnościowych to zależy to jeszcze w dużej mierze od impedancji kolumn. Jeśli mają 6-8Ohm to niestety gorzej w tym wypadku. Najlepiej ta końcówka gra z kolumnami mającymi 4 ohmy. Wtedy oddaje zapewne 2x większą moc czyli 40W to i trochę niższa efektywność nie jest przeszkodą.

Xindak pogonił Krella czy nie ?:)

Co do wymagań efektywnościowych to zależy to jeszcze w dużej mierze od impedancji kolumn. Jeśli mają 6-8Ohm to niestety gorzej w tym wypadku. Najlepiej ta końcówka gra z kolumnami mającymi 4 ohmy. Wtedy oddaje zapewne 2x większą moc czyli 40W to i trochę niższa efektywność nie jest przeszkodą.

Minasy mają 4 ohmy i 91dB skuteczności, dlatego z PA-M zagrały rewelacyjnie i nie ustępowała zbytnio Krellowi.

Tutaj opisał to Grzegorz

http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-studio-16-hertz_48759.html/page__view__findpost__p__2940728

Jest duża szansa, że będzie 2x większa bo pojemność filtrująca jest bardzo duża a i tranzystorów też nie brakuje.

Tylko gdybanie...gdyby tak było to producent by to podał ,w przypadku wzmacniaczy typu PA-M ważniesze od jego mocy jest dopasowanie kolumn efektywnością i przyjaznym przebiegiem impedancji a mie sama jej wartość

Tylko gdybanie...gdyby tak było to producent by to podał ,w przypadku wzmacniaczy typu PA-M ważniesze od jego mocy jest dopasowanie kolumn efektywnością i przyjaznym przebiegiem impedancji a mie sama jej wartość

Czy taki to przyjazny przebieg ? Pytam z ciekawości i celem nauki :)

max_elac_bs244_lab02.jpg

max_elac_bs244_lab01.jpg

Edytowane przez kazan

Rezyslaw zacznijmy od tego, że Xindak wielu rzeczy często nie podaje. Znajdź mi ile wat ma A600E w klasie A zanim przejdzie do AB ? Na to odpowiedz dostałem dzięki dociekliwości i męczeniu dystrybutora który osobiście się ich o to zapytał. Nie ma w żadnej recenzji ani danych technicznych nigdzie, że jest to 50W. Chińczycy potrafią bardzo dobre sprzęty zrobić ale marketing u nich leży nadrabiają tylko ceną. Stronę aktualizują od święta, zero testów itd.

Druga sprawa Harpia Marcus i Harpia Amstaff grają z PA-M znakomicie a model Dobermann który ma prawdziwe 6Ohm na basie już nie. Dwie pierwsze konstrukcje mają 4Ohm i dlatego grają. Niestety możemy póki co tylko gdybać ile odda w 4 ohm naprawdę póki ktoś tego nie zmierzy. Mam jednak niemal pewność, że Xindak i tak niedoszacował tego wzmacniacza jak to u niego jest standardem. Dla przypomnienia:

http://audio.com.pl/testy/xindak-a600e:2 A600E podwaja moc bez problemu a szczytowa końcówka XIndaka PA-20 mimo deklarowanej mocy 100W w klasie A w pomiarach miała 149!!! Delikatnie niedoszacowanie :-)

Wy tu gadu gadu a ja sobie słucham i się relaksuje :)

Po paru miesiącach czas wkleić źródełko.

Xindak Muse 1.0 Deluxe

post-11746-0-04964100-1382012602_thumb.jpg

post-11746-0-09784500-1382012622_thumb.jpg

pzdr.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Byla juz dyskusja na ten temat - w klasie A nie jest tak, ze jak 4 ohmy to masz moc x2 ! Nie wiem dlaczego - nie jestem elektronikiem ! :)

Dlaczego nie ?

Jeżeli końcówka jest standardowa , wydajna z wydajnym zasilaczem to kłania się prawo oma .

Druga sprawa Harpia Marcus i Harpia Amstaff grają z PA-M znakomicie a model Dobermann który ma prawdziwe 6Ohm na basie już nie. Dwie pierwsze konstrukcje mają 4Ohm i dlatego grają

Amstaffy mają w zwrotnicach zrobioną linearyzajcę impedancji więc nie będą mocnym obciążeniem .

Czy taki to przyjazny przebieg ? Pytam z ciekawości i celem nauki :)

Już się chyba o to pytałeś . Potrzebna jest wyraźna ta pierwsza fotka która przedstawia charakterystykę impedancji w funkcji częstotliwości .

Z lewej strony masz impedancję w omach . Im ta charakterystyka miejscami jest niżej ( mniej omów ) tym kolumny będą miały większe zapotrzebowanie na prąd przy tej częstotliwości . Im niżej pasma ( w stronę basu ) tym tego prądu trzeba więcej .

Już się chyba o to pytałeś . Potrzebna jest wyraźna ta pierwsza fotka która przedstawia charakterystykę impedancji w funkcji częstotliwości .

Z lewej strony masz impedancję w omach . Im ta charakterystyka miejscami jest niżej ( mniej omów ) tym kolumny będą miały większe zapotrzebowanie na prąd przy tej częstotliwości . Im niżej pasma ( w stronę basu ) tym tego prądu trzeba więcej .

Niestety fotki lepszej nie mam , niemniej dziękuje za wyjaśnienie tych zależności .

>Patkyk 1980

sprzedajesz Xindak'a? Jest cos lepszego czy??

niestety nie ma lepszego nic raczej poniżej 8000 - 10000 złoty, jedynie granie w bok/inaczej...

mam na sprzedaż konsolę PS3 Super Slim z 13 grami jakby ktoś chciał :)

pzdr.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

zapytałem,bo raczej widze w twoich wypowiedziach tylko pozytywy a jednak na giełdzie jest oferta integry z mailem jak Twój podpis na forum...

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/42/144490.php

tak to mój email :-)

bo to prawda że jest wspaniały i zdania nie zmienie!

jak łatwo się domyślić, osoby czytające ten wątek zadają sobie pytanie, czemu tak szybko sprzedajesz ten wzmacniacz, skoro nie ma wad?

jak łatwo się domyślić, osoby czytające ten wątek zadają sobie pytanie, czemu tak szybko sprzedajesz ten wzmacniacz, skoro nie ma wad?

Wiem, może to głupio wygląda że sprzedaje już ale to nie oznaka że mi nie przypasił bo z całą odpowiedzialnością i ręką na sercu mogę Go polecić, tylko inne kwestie np. większa możliwość ingerencji w układanie barw/dźwięku.

tajemniczosc @Patryka wprowadza klimat:D

A może coś z Xindaka będzie.... ;) ale nie z pułapu A600P

"Lampa nie umiera nigdy"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.