Skocz do zawartości
IGNORED

trochę inna kolumna

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Ta Vifa bez problemu ciągnie do 1,5-2 kHz a natomiest Visatonb do 150 Hz w dół , ale napewno bez odpowiedniego wypełnienia, a ponieważ dla mojej obudowy baffle step zaczyna się od okolo 450 Hz , więc pomyślałem, że skompensuje mi mniejszą efektywność Visatona i będzie miodzio.

Ta Vifa bez problemu ciągnie do 1,5-2 kHz a natomiest Visatonb do 150 Hz w dół , ale napewno bez odpowiedniego wypełnienia, a ponieważ dla mojej obudowy baffle step zaczyna się od okolo 450 Hz , więc pomyślałem, że skompensuje mi mniejszą efektywność Visatona i będzie miodzio.

Może taki "na górę"?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

juz dawno kupiłem Visatony FRS8, ale podłączyłem je dopiero dzisiaj.

włożylem je w słoiki 1l i podłączylem przez kondensatory z sekcją basową Dali Grand

i trochę posluchałem.

wyniki są bardzo zachecające - dźwięk nie jest taki szczegółowy jak z Grandów,

ale ma inną cechę - słucha się go z przyjemnością, nie drażni, jest zupełnie inny

Sekcja średnio-wysokotonowa Grandów to pierwsza liga, więc naprawdę trudno ją pobić,

ale te Visatony grają na ich tle bardzo dobrze, gdyby dodać jeszcze tanią wstęgę

Monacora to nie wiem jak wypadlo by wtedy porównanie....

Zafascynowany jestem ostatnio sprzętem Tandberd, a kolumny Tandberg Studio Monitor to może

być bomba.

I tak sobie myślę, że wykorzystam ich koncepcję, tzn.

duży woofer 30 cm w obudowie zamknietej i na probę początkowo Visaton FRS8,

a jak nie będzie "referencji" to zmienię górę na średniotonową kopółkę Grundiga i jakiegoś

dobrego tweetera - najchętniej wstęgę

W samochodzie mam system stereo złożony z Visatonów FRS 5 i STX-ów GDN-16-50-SC z podziałem przy ok. 400 Hz. Muszę powiedziec, że efekty dźwiękowe są bardzo dobre. Średnica jest wyrazista, przestrzeń wciągająca w nagranie, a jedynie wysokie są delikatne i niezbyt rozdzielcze, ale specjalnie nie rażą uszu. Niestety ten Visaton, z racji niewielkiej mocy (5 W) i efektywności do domu się raczej nie nadaje, ale zestaw do komputera chcę zrobic na jego lepszej wersji FRS 5 X. Przed tym Visatonem używałem w samochodzie identycznie zaaplikowane Visatony SC 5.9. Zaraz po zmianie na niewygrzane FRS 5 odczułem jedynie przewagę wysokich tonów, ale dziś wszystko wydaje mi się lepsze.

Ponoc dobre są również Hi-Vi B3N.

Pomysł w zasadzie nie nowy. Takie kolumny nazywają się F.A.S.T. Tłumacząc skrót na polski Głośnik Szerokopasmowy Wspomagany Basem. Tutaj link z zestawem F.A.S.T. na Visatonie W130S8 i Vifie 9BN119/8 sprzedawanej również jako Peerless FR35-8.

Ukryta Zawartość

Ta Vifa to chyba najlepsza szerokopasmówka trzy calowa jaką do tej pory słyszałem i którą zresztą mam. Sto razy lepsza od Visatona FRS8 i wszystkich Tang Bandów szerokopasmowych razem wziętych. Szkoda tylko że ma dosyć słabą efektywność co zawęża znacznie wybór głośników niskotonowych.

Ukryta Zawartość

z tą efektywnością to akurat dobrze, bo uwzględniając baffle step i obudowę zamkniętą basowca to się może zgrać co do joty bez konieczności tłumienia szerokopasmowca.

moim zamyslem jest zastąpienie sekcji średniowyskotonowej szerokopasmowcem od ok. 400-600 Hz

i nie wykluczam również zastosowania supertweetera wstęgowego Monacora

ta Vifa faktycznie ciekawa, tylko gdzie ją kupić?

Ja kupowałem tutaj.

Ukryta Zawartość

Chyba najtaniej. Teraz trochę podrożały.

Kupisz też na niemieckim Ebayu.

Ukryta Zawartość

Z szerokopasmówek miałem Tang Band W4-1320, Vsatona frs8, słuchałem Tang Band W4-1337 z tytanową membraną i W3-871 ale ta Vifa jest chyba najlepsza.

Mam na niej satelity do kina domowego.

Podobno w lini transmisyjnej schodzi nawet do 60 Hz. Gra w każdym bądź razie o dwie klasy lepiej niż wygląda i kosztuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

qurcze to może być to ! do vify wspomaganie wstęgą monacora i na basik Dayton DC300-8 w obudowie closed i filtry 6 dB z podziałem ok. 500 Hz / 10000 Hz i gra muzyczka , dzięki za info !!!

Jeżeli mogę ci coś radzić to na twoim miejscu wsadził bym tą Vifę w labirynt jak to jest w Piko Lino. Ja mam ją w pudełku trzylitrowym w obudowie zamkniętej i jest to stanowczo za mało przy jej Qts. Czuć pudełkiem i dopiero jak puści się przez kondensator i do tego z subwooferem to to wrażenie znika. Tak mała obudowa podbija mocno około 200 Hz. Ewentualnie jak będziesz ją dzielił wysoko to można spróbować obudowy otwartej z tyłu z bardzo mocnym tłumieniem watą.

Tak to wygląda w Piko lino. Vifa wprawdzie inna ale takie same parametry TS.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie dzięki :-)

ja chcę połączyć dobry niski kontrolowany bas z przejrzystością szerokopasmowca,

zaczęło się od zakupienia glośniczków komuterowych creative, jak usłyszałem ludzki

głos z tych głośniczków to usiadłem, gdyby udało się go odtworzyć w dużych kolumnach,

to ja nic więcej niechcę.

robilem próbę basu Dali Grand z Visatonem FRS8 i efekt był bardzo zachęcający, ale napewno

może być lepiej, bo troszkę malo było wysokich i średnie też nie mają takiej autentyczności

ja creative, ale już pojawiły się zalety takiego rozwiązania - spokój, brak krzykliwości

i nerwowości dźwięku, która na krótko daje wrażenie szczegółowości, ale po chwili męczy.

W głowie mam wyobrażenie "dżwięku idealnego" i cały czas do niego dążę....

wydaje mi się , że duży woofer w obudowie zamknietej da odpowiedni bas bez negatywnych efektów dodatkowych, a szerokopasmowiec ( ewentualnie ze wspomaganiem wstęgą ) załatwi resztę

Nie zamykaj szerokopasmowca w pudelku. Daj mu oddychac i czarowac w malej odgrodzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

meloV8, 27 Maj 2010, 20:15

>Nie zamykaj szerokopasmowca w pudelku. Daj mu oddychac i czarowac w malej odgrodzie.

Dobrze mówi dać mu wódki.

Poza tym to mam wątpliwości co to korekcji Baffle Step przy głośniku 30 centymetrowym. Przednia ścianka będzie miała pewnie ze 40 cm a to już niewielka różnica do obudowy DIN w której się mierzy głośniki. Poza tym komora bezechowa to nie pomieszczenie i nie ma podłogi która podbija najniższy bas. Ja na twoim miejscu bym bardzo uważał z doborem efektywności głośnika niskotonowego. W kolumnach dwudrożnych z wysokotonowym zawsze można skorygować przez zmniejszenie pojemności na niskośredniotonowym i rezystora na wysokotonówce. W twoim wypadku jak niskotonowy będzie za głośny to kupa. Nic nie skorygujesz.

Zresztą jak chcesz to mogę jutro tą Vifke pomierzyć i porównać z kolumnami na HDS180exc to będziesz miał mniej więcej pojęcie jak to wygląda z efektywnością i z korekcją Baffle Step.

Baffle step jest nawet na 1m odgrodzie i większej.

Podbicie z powodu kompensacji BS może być, ale tylko w zakresie niskotonowym i ew. malejące do zera w obszarze prześciowym do kilkuset Hz. Efektywności głośnika to nie zwiększa, tylko przetwarzanie basu.

Może ktoś jest chętny na taki projekt? Wyślę pdf-a.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bogdan, 27 Maj 2010, 23:08

>to baffle step nie podbije poziomu szerokopsmowca o 3-6 dB ? chyba się gubię :-)

Wytłumaczę może na czym polega baffle step.

A więc Chodzi o to że dla wyższych częstotliwości energia fali z powodu ścianki promieniowana jest tylko do przodu a wraz ze spadkiem częstotliości zaczyna promieniować do tyłu.

Im szersza jest ścianka tym niżej następuje promieniowanie dookólne głośnika.

Ma to taki wpływ na charakterystykę ponieważ energia głośnika dla wyższych częstotliwości promieniowana jest dla dwa razy mniejszej przestrzeni niż dla niższych częstotliwości. W komorze bezechowej powoduje to spadek efektywności dla niższych częstotliwości średnie tony zostają na tym samym poziomie.

Głośniki mierzy się najczęściej w znormalizowanej obudowie t.z. Obudowie DIN i wymiarach 135 cm X 165 cm z odpowiednim niesymetrycznym ustawieniem głośnika. Im bardziej wymiar kolumn i rozstawienie głośników jest podobny do tej obudowy tym mniej różni się od charakterystyk podanych przez producenta. Teoretycznie jeżeli zastosujemy dokładnie te same wymiary kolumn co obudowa DIN to nie nie powinno się stosować żadnej korekcji Baffle Step. W pomieszczeniu w odróżnieniu od komory bezechowej mam podłogę i ściany które w znacznym stopniu wpływają na przetwarzanie basu.

Wniosek z tego taki że nie zawsze powinno się korygować Baffle Step szczególnie gdy głośniki stoją na podłodze blisko ściany inaczej wygląda to dla głośników regałowych gdzie tylna fala jest często pochłaniana przez meble.

Na koniec dodam że nie wszyscy producenci stosują do pomiaru obudowę DIN.

A tak wygląda taka obudowa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki za rozjaśnienie :-)

Dayton w obudowie zamkniętej osiąga ok. 90 dB skuteczności, tak pokazuje symulacja, czy to możliwe ?

Jaki podział zastosować dla kolumny o szrokości ścianki przedniej 35 cm i wysokości 80 cm ?

Czy to będzie ok. 450 Hz ? Jak wpłynie cewka na całkowity Qts ?

Chcialbym uzyć najrostrzych filtrów 6 db / oktawę i ewentualnie 12 dB dla supertweetera.

Czy mieliście doczynienia z Daytonem DC300-8 ? Symulacja pokazuje ,że on jest idealny do obudowy zamknietej o pojemności ok. 70-80 l, ale jak zagra w realu?

Czy jest szansa ,że w/w Vifa zgra się z tym Daytonem ?

Radził bym ci ściągnąć SimBoxa ze strony Visatonu i trochę posymulować. W bazie masz wszystkie głośniki Visatonu między innymi FRS 8 8 Ohm.

Tu masz linka.

Ukryta Zawartość

Visaton ma też program do symulacji akustyki pomieszczenia ale ten chyba nie jest darmowy. Nie jestem pewny ale chyba można do niego importować wyniki z SimBoxa. Wtedy nie miał byś już żadnych wątpliwości co do korekcji Baffle Step.

Dodatkowo możesz sobie ściągnąć pomiary Vify 9BG119-8 w obudowie Din i importować do SimBoxa. Głośnik ma prawie takie same parametry jak 9BN119-8. Jedyna różnica to że jeden ma membranę papierową a drugi z plecionki z włókna szklanego.

Tu masz linka.

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak jest z fazą w tych pomiarach dlatego nie wiem na ile będzie prawdziwa symulacja zwrotnicy. Na pewno możesz jednak symulować wpływ obudowy na charakterystykę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Porównałem tą Vifę ze skan speakem 18w8545. Z ciekawości skleciłem też prowizoryczną zwrotnicę miedzy nimi. Na niskotonowym 3,3 mH. Niestety większego nie miałem. Na średiotonowym 2x6,8. Poniżej dołączam zrzuty ekranu z pomiarów i zdjęcie jak to było ustawione.

Ukryta Zawartość

post-13669-100002822 1275049186_thumb.jpg

post-13669-100002823 1275049186_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak to wygląda w pomieszczeniu kolumna w odległości 10 cm od ściany. Widać że średnich i wysokich mogło by być więcej. Zresztą słychać że bas trochę dominuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co masz na myśli? Jak brzmi sama Vifa czy jak brzmi to co wystrugałem?

A więc sama Vifa to przede wszystkim za mało basu przynajmniej w obudowie zamkniętej. Jestem w stanie uwierzyć że jak się coś takiego wsadzi w TL to będzie całkiem fajny bas. Mimo braku niższego basu ma całkiem fajne kopnięcie, oczywiście z głośnością w granicach zdrowego rozsądku. Myślę że to zasługa pierścienia Faradaya w napędzie.

Wysokie lepsze niż się spodziewałem ale jednak nie to co porządna kopułka. Brakuje mi oderwania blach od kolumn i brakuje powietrza i połysku. Ale do filmów całkowicie wystarczy.

Jeżeli chodzi o wokal to faktycznie nie do pobicia. Głos jest bardzo naturalny.

Co do tego co wystrugałem to powiem krótko. Basu jest trochę za dużo jednak mimo dosyć wysokiego podziału (około 900 Hz) ma się wrażenie że gra kolumna jednodrożna. Podejrzewam że przy podziale 500 Hz będzie idealnie. Wysokie jeszcze bardziej straciły na połysku i myślę że to wcale nie głupi pomysł ostatnią oktawę puścić przez wstęgę. No i faktycznie bardzo naturalny wokal.

A jeszcze jedno.

Mimo że obie zwrotnice pierwszego rzędu to musiałem podłączyć głośniki w przeciw-fazie. Nawet sprawdzałem baterią czy przypadkiem nie pomyliłem się z podłączeniem kabli.

nakupiłem bardzo tanio glośnikow: 25 bas Grundiga, kopułki srednio i wyskotonową Grundiga, jeden głośniczek creative luzem za 4 zl :-) , więc sklecę na szybko obudowę ok 40 l dla tego basowca, bo w takiej oryginalnie grał i potestuję różne wersje, mam kopułki 3'' Vify, M13 Vify, Seasa 10F cośtam, jeszcze tylko do szczęścia brakuje mi tej w/w Vify.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.