Skocz do zawartości
IGNORED

czy kultura osobista jest jeszcze do czegokolwiek potrzebna?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy2

"DROGA MODERACJO! PROSZE O NIEUSUWANIE TEJ ODPOWIEDZI WLADZA, NIECH SWIADCZY PO WSZE CZASY O TYM, ZE

>RZECZONY TEZ POTRAFI ZACHOWAC SIE KULTURALNIE, CO STWIERDZAM Z NIEUKRYWANYM ZADOWOLENIEM"

może należałoby założyć wątek o zjawisku zanikania osobistej inteligencji?

P.S.

chłopak mało kulturalnie lecz akuratnie odnośnie wpisów nie tylko do mnie....twoja mania wielkości to o kant dupy

oczywiście czekam na kolejną porcję zachwytu na sobą (oj kompleksy kompleksy)

• Redaktorzy

"widze, ze Reduktor vel jozwa maryn idzie w eskalacje"

Skądże, cytowałem tylko Chestertona. Nie bierzesz tego chyba do siebie?

• Redaktorzy

"widze, ze Reduktor vel jozwa maryn idzie w eskalacje"

Skądże, cytowałem tylko Chestertona. Nie bierzesz tego chyba do siebie? On pisał o Bismarcku.

"a, 18 Lut 2010, 09:54

>jaką funkcję spełniała kultura osobista, kiedy jeszcze była normą u dobrze wychowanych ludzi?

>

>wydaje mi się, że z jednej strony pozwalała na dobrą samoocenę człowieka kulturalnego, po prostu

>poprawiała jego samopoczucie

>z drugiej strony natomiast była częścią tego, co budowało międzyludzkie zaufanie - ludzie kulturalni

>byli dla siebie wzajemnie przewidywalni, bezpieczni, co miało duże znaczenie dla jakości życia w

>grupie

>prostak jest nie tylko nieestetyczny, ale stanowi też nieustanne zagrożenie

>ale wydaje mi się, że właśnie odnosi ewolucyjny sukces"

Co oznacza kultura osobista?

Czy jest tym samym w Azji Europie?

Czy istnieje kod uniwersalny kultury osobistej?

Czy człowiek plemienny posiadał kulturę osobistą czy jest związana z rozwojem cywilizacji?

• Redaktorzy

Pytania z pozoru istotne. Jednak sprowadzają się do wątpliwości, czy NAPRAWDĘ nie powinno się kopać psa gospodarza przyjęcia odbywającego się w willi na Mokotowie, skoro przecież w Chinach psy służą do jedzenia? Na tak postawione pytanie łatwo odpowiedzieć, że mimo to psa kopać nie wypada.

"z mojej strony EOT, abym nie byl swiadkiem czegos, czego nie chcialbym zobaczyc"

Nowy2 tuzom bocznicy jesteś dobrze znany a nie znanym powiedz że uciekasz z pola walki

Gość

(Konto usunięte)

wladz, 18 Lut 2010, 12:30

>Uważam kulturę osobistą za umowny kod określonego środowiska.

pewnie, że kultura osobista - jak każda - jest uwarunkowana miejscem na mapie i datą

ale, choć niekiedy tak odmienna, zawsze jakaś była

to co mnie intryguje, to jej powolny zanik w naszym społeczeństwie, które w moim odczuciu coraz bardziej staje się nieustrukturowaną miazgą złożoną z narcystycznych, egotycznych i infantylnych osobników

Zastanawiam się, czy aby naprwdę jesteśmy świadkami zaniku kultury osobistej. Tzn. czy jest to zjawisko na skalę wyjątkową w kontekście minionych lat i wieków? Wydaje mi się, że w XIX w. tak samo narzekano na hołotę, masy, grubiaństwo i nowobogackich. I tak samo obwieszczano niniejszym upadek kultury. Z tym, że mimo wszystko w niektórych kręgach kultura osobista była wymogiem. Obecnie doszło do degradacji i w tym aspekcie - liczą się studia, kasa, stanowisko służbowe, etc. A kultura osobista nie, ponieważ nie ma przełożenia na mierzalne wyniki - nie daje bogactwa, stanowisk, etc. Czasem może tylko uznanie jednej czy dwóch osób, które tą wartość doceniają, a których głos i tak zginie pośród reszty skandujących, że ten oto kulturalny, to zwykła ciota życiowa, którą można wydymać na każdą kasę, bo jest łatwowierny, trzyma się umów etc.

Z tym, że dla osób kulturalnych nie ma tak naprawdę dylematu czy wyboru - po prostu bycie kulturalnym jest dla wielu jednak naturalnym sposobem funkcjonowania w społeczeństwie. I to nie dla kasy, stanowiska, etc. tylko po prostu - bo tak zostali wychowani, tak im lepiej, tak im jest naturalnie... Po prostu nie ma innej opcji dla nich.

Ciekawe czy kulturę osobistą uznajecie za synonim bycia przyzwoitym?

Powrót po dłuższej przerwie...

• Redaktorzy

Są ludzie, którym wewnętrzną satysfakcję sprawia zachowywanie się tak, aby nie urazić innych, są tacy, którzy się do tego aktywnie zmuszają (odczuwając przykrość), uznając wyższość takiego podejścia, i są tacy, którzy się nawet nie zmuszają. Przypuszczam, ze jest to sprawa wzorców wynikających z indywidualnego wychowania i/lub wybranych świadomie w okresie późniejszym. Powody wyboru takiego postępowania są różne, od empatii (odczuwanie wstydu po niegodnym postępku), przez wydodnictwo po kalkulację.

wladz, 18 Lut 2010, 12:22

>Nowy2 tuzom bocznicy jesteś dobrze znany a nie znanym powiedz że uciekasz z pola walki

AS to z zalozenia forum, ale niektorzy oddelegowani uznaja, ze to pole walki.

Gość

(Konto usunięte)

na pewno prawdziwa kultura osobista wiąże się ze zdolnością do empatii, którą współczesna cywilizacja miażdży, ciekawe jest to, że w naszym kraju miażdży skuteczniej

jednym z miłych doświadczeń podczas podróży zagranicznych są nieporównanie częstsze przejawy życzliwości u obcych ludzi, czego skrajnym przykładem są obyczaje drogowe

>> jozwa maryn, 18 Lut 2010, 12:20

A co jeżeli pies gryzie nas po nogach a właściciel widzi i jakoś to do niego nie dociera (znajomemu się zdarzyło)? W takim przypadku chyba jednak wypada psu sprzedać kopa, i niezwłocznie wyjść z "przyjęcia".

misiomor, 18 Lut 2010, 17:00

>A co jeżeli pies gryzie nas po nogach ...

Jak to leciało? A, wiem: "Uderz w stół...";-)

Misiomor, gdybym nie miał przyjemności Cię poznać to pomyślałbym że jesteś jakimś bootem reagującym na tag "pies".

Ale się ubawiłem;-)

>> Walery, 18 Lut 2010, 17:12

Opisywane przeze mnie zdarzenie miało miejsce w realu. Znajomy odwiedził "kumpla" który go oprowadzał po swoim sadzie. No i pies złapał mojego znajomego za nogę. Właściciel tak głęboko wierzył że jego pies nie gryzie że totalnie zignorował rzeczywistość jako sprzeczną z jego światopoglądem. To chyba jest dobry przykład braku tytułowej kultury osobistej?

Oczywiście jestem pewien że Twój pies by czegoś takiego nie zrobił, a gdyby z prawdopodobieństwem 1e-8 coś takiego się jednak stało, to że zachowałbyś się zupełnie inaczej.

Gość

(Konto usunięte)

psy też są dobrym przykładem zjawiska atrofii kultury osobistej

zaznaczam, że mam psa, wielkiego bydlaka, który do tego jest niezwykle aktywny i chętny do zaczepek

wiem, że jest niegroźny, ale jednocześnie zdaję sobie sprawę, że osoby postronne tego nie wiedzą i mogą się obawiać albo zwyczajnie psów nie lubić, co jest ich świętym prawem

dlatego zawsze robię wszystko, aby inni nie czuli dyskomfortu z powodu mojego psa, wydaje mi się to oczywiście naturalne

i tak znów wracamy do kwestii empatii/egoizmu

Misiomor, rozumiem że jeżeli pojawia się pies to kończy się poczucie humoru;-) Oczywiście że istnieje możliwość pogryzienia przez mojego psa. Wystarczy łudząco przypominać parówkę;-)

jozwa maryn, 18 Lut 2010, 12:20

>Pytania z pozoru istotne. Jednak sprowadzają się do wątpliwości, czy NAPRAWDĘ nie powinno się kopać

>psa gospodarza przyjęcia odbywającego się w willi na Mokotowie, skoro przecież w Chinach psy służą

>do jedzenia? Na tak postawione pytanie łatwo odpowiedzieć, że mimo to psa kopać nie wypada.

Cóż za zbieg okoliczności! Właśnie wczoraj wieczorem kupiłem kurczaka, który przy rozbieraniu okazał się posiadać cechy uderzania, konkretnie w nogę. Z zewnątrz prezentował się bardzo dobrze, sprzedawczyni specjalnie go dla mnie wybierała, ale potem okazało się że w środku kość uderzona i mięso wokół niej - zepsute.

I to jest powód dla którego i psa kopać nie należy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.