Skocz do zawartości
IGNORED

Różna kalbe gramofonowe

Nurek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chcę abyśmy wymienili się swoimi wrażeniami na temat różnicy w brzmieniu układu ( wkładka+gramofon+kabel+pre) w przypadku zmiany kabla. Od jakiegoś czasu używam gramofonu Technics SL221 z wkładką Sumiko Pearl. Gramofon kupiłem uzywany i niestety oryginalny kabel był już mocno nadwyrężony - postanowiłem znienić.Przewody wlutowuję bezpośrednio do gramofonu:

1. Najpierw był kabel Monster Interlink 250 - poprawa brzmienia wolkalu, stał się bardziej naturalny, miękki. Nastąpiło jednak wycofanie najwyższych tonów, szczególnie udczuwalne w wybrzmieniu talerzy i dzwonków. Dzwięk był "przyklejony" do kolumn. W basie nie zauważyłem róznicy.

2. Wczoraj wlutowałem srebrny kabel z wtykami Neutrica z Sonus Olivy. Dzięk stał się nasycony szczegółami, poawiły się bardzo dzwięczne, śliczne wysokie tony. Wokale stały się nieco ostrzejrze. Średnie tony bardzo ładnie brzmiące bez natarczywości.Powróciła piękna stereofonia Bas bez zmian.

Bardzo bym prosił o podzielenie się swoimi doświadczeniami odnośnie róznicy w podłączaniu róznych kabli do Waszych systemów. Co się zmieniło? Co pozostało bez zmian?

Co do Monstera to zrobiłem go z interkonekta i przy wylutowywaniu zauważyłem, że miał masę podłączoną do jednej z dwóch żył. Po przeszukaniu forum wiem, że to błąd i może niepotrzebnie zmieniłem bo wystarczyło tylko rozpiąć masę aby poprawić dzwięk....

głowa do góry! - powiedział kat do skazańca! :))

https://www.audiostereo.pl/topic/61834-r%C3%B3%C5%BCna-kalbe-gramofonowe/

Typowy przykład wpływu pojemności kabla na przesył sygnału.

Pojemność ponad standardardowa- ubywa wysokich,

Za mała wobec dopasowania do wkładki i pre- dominacja niskich .

Neutralność daje dopasowanie do pojemnosći wyjścia wkładki. zwykle w granicach 50-200pF

Typowy przykład wpływu pojemności kabla na przesył sygnału.

Pojemność ponad standardardowa- ubywa wysokich,

Za mała wobec dopasowania do wkładki i pre- dominacja niskich .

Neutralność daje dopasowanie do pojemnosći wyjścia wkładki. zwykle w granicach 50-200pF

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.