Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz TPA6120 ze strony diypeig gra za cicho

kuty

Rekomendowane odpowiedzi

no :) widac kuty ze nie masz nawet absolutnie podstawowej wiedzy z elektroniki ... nawet takiego abc :) albo i nawet samego a :) a wierz mi ze warto zanim zacznie sie cokolwiek robic bo inaczej bedziesz latami skladal na wyczucie i co drugi uklad nie bedzie Ci dzialal i nie bedziesz wiedzial dlaczego ...

taki całkiem lewy z elektroniki to nie jestem przypominam ze to jest elektronika związana z anologowymi układami audio i ich wzmocniniem dlatego nie mam o tym zielonego pojecia

i to nie jest jakas specjalna elektronika audio :) to sa podstawy kazdego jednego ukladu czy to wzmacniacza audio czy jakiegokolwiek innego na opampie :) bez tego ani rusz ...

podpowiedzielismy Ci juz ze w twoim wzmacniaczu TPA pracuje w ukladzie nieodwracajacym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wlutowałem 100k i mialem cały czas potencjometr na maxa, i jak nagle je.......neło w słuchawki to aż mi glut wyszedł:)tylko tak jakby troche mniej basu jest albomi sie wydaje

rzuc okiem na ten rysunek, zobacz jak ustala sie wzmocnienie wzmacniacza nieodwracajacego potem porownaj ze swoim schematem, dobierz sobie wartosci odpowiednich rezystorow i powiedz nam wszystkim ze to bylo proste :)

tak w ogole to polecam cala ta strone o wzmacniaczach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo wyglada fajnie :)

Ukryta Zawartość

dziekuje bardzo za pomoc zwiększylem r2 i r8 narazie doświadczalnie na 3,9k i jest wzmocnienie:) czy mogę dobierać tylko za pomoca tych dwóch rezystorow czy muszę r1 i r7 lacznie dobrać aby uzyskać wzmocnienie 5x?

Mimo wszystko bez waszej pomocy a w szczegulnośći twojej chumi nie dał bym sobie rady i słuchal bym na takiej bżdziej glośnośći co leciutko popierdywała:0

ciesze sie :) musze przyznac ze wystawiles moja cierpliwosc na ciezka probe :) naprawde warto sie troche podszkolic w teorii zanim sie zacznie skladac cos na plytce bo jak tutaj uruchomic cokolwiek jak sie nie wie jak to dziala ... nic sie nie mart, ja tez mialem kiedys takie problemy - ale to bylo jakies zdrowo ponad 20 lat temu :) bylem jakos w 5-tej albo 5-tej klasie podstawowki jak zyczynalem skladac pierwsze plytki i wsciekalem sie jak mi cos nie dzialalo a ja nie mialem pojacia dlaczego tylko na oslep stukalem i pukalem po plytce :)))

Teraz sobie mozesz dowolnie ustawic glosnosc - wcale nie musi byc dokladnie 5x ... r1 i r7 mozesz zostawic 1k - jak dasz 3k9 albo 4k7 w sprzezeniu to nie bedzie az takiej roznicy. Ja mam sluchawki 250R i mam wzmocnienie okolo 5x - dokladnie 4,7 ale nie bede Ci juz na dzisiaj mieszal :) i sam ide spac bo jutro trza rano wstac do pracy :)

a ten ceramik zostaw - on nie ma kompletnie wplywu na dzwiek :) normalnie jest tylko po to, zeby jakies statyczne wyladowanie, np. z naladowanej dloni po przejsciu po dywanie nie ubilo Ci scalaka :) chociaz 56pF to troche malo :) minimum 100pF by sie przydalo :)

kuty

Warto się zagłębić:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

teraz po dłuższym odsłuchu moge powiedziec ze wzmacniacz gra średnio,w porównaniu z moim poprzednim wzmacniaczykiem gra cieplej mniej ostro i nie musze obcinać w foobarze wysokich tonów,ale za to uciekła gdzieś dynmika która była w poprzednim,ogólnie w tamtym mialem bas szybki i zwarty z mocnym uderzeniem,a w tym jest rozlazły miekki i nawet lubi popierdzieć czyli tak jak by sie przesterowywał.

opamp cały czas ten sam AD8066

Po odsłuchu ale na innym wzmacniaczu muszę stwierdzić, że AD8066 gra słabo ( głównie basem, bardzo słaba szczegółowość ) o wiele lepszy jest od niego AD8397 o AD8620 nie wspominając ;), ładnie gra też opa2604. Proponuję zmienić AD8066 na coś innego, powinna być poprawa.

a znacie jakieś inne projekty pod TPA6120 które można by wykonac samemu za pomocą termotransferu?

przeszukałem cały internet,i oprócz tego tutaj nic nie znalazłem.

Tak ze niby taki popularny uklad a nic pod niego nie ma,za to masa cienkich daców na PCM do wykonania samemu.

Pogadaj z kolegą esh0, mi bardzo ładnie gra wzmacniacz na tym TPA w-g jego projektu. esh0 tu jakby mniej ostatnio pisze ale może prędzej go znajdziesz na Diyaudio.pl albo na Elektrodzie.

A gdybyś go nie znalazł to mam nadmiarową płytkę pod ten wzmacniacz z termotranferu ale ładna - zawsze możemy się na coś wymienić ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.