Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników ukraińskich lampowców ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Zaprezentuję nowy nabytek.

To już mój trzeci Phast :-)

O wrażeniach napiszę nieco później, ale już teraz mogę stwierdzić, że Phast ma swoje brzmienie. Wszystkie, które miałem i mam i te, które kiedyś słuchałem, zawsze miały charakterystyczny "charakter pisma" dla którego kupiłem i ten egzemplarz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-48613-0-17026700-1362323730_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam problem z wzmacniaczem Omak Ambassador Number One ( model podstawowy firmy z czterema el84 na każdy kanał) co kilka dni albo tygodni wzmacniacz zaczyna narastająco buczeć,dźwięk o lekko zmiennym tonie.

Wyłączony i użyty ponownie po np kilkudniowej przerwie nie ma żadnych przydźwięków. Czasami gdy słuchałem wieczorami zostawał włączony na noc i w nocy budził mnie nieznośny przydźwięk.

Mógłby mi ktoś doradzić czy to padające lampy? trafa uszkodzone a może coś z kondensatorami?

Miałem coś podobnego u siebie, po regulacji biasu wszystko jest ok... U mnie wyglądało to tak, że przy przeprowadzce zapomniałem ponumerować lampy i powsadzałem je losowo. Po kilkugodzinnym słuchaniu gdy wyłączałem muzykę to w prawym kanale był dziwny przydźwięk - połączenie szumu i buczenia, ale jednostajny - bez trzasków itd.

Przebierałem kiedyś lampami co nieco ale nie miałem jednoznacznych wniosków, a w innym wzmacniaczu SE te lampy działają. W każdym razie pomierze punkty pracy lamp,bylebym znalazł łatwy dostęp do Rk.

RH84 gra piękniej swobodniej niby jaśniej, Omak ma kilka watów więcej i to już jest konkret jakby sie chciało głośniej, ( no i na sprzedaż raczej nie bedzie bo ma wadliwą drabinke rezystorową,neprecyzyjnie przechodzi pomiędzy rezystorami i uwalony bolec,gałka byle jak przykręcona. Założe mu alpsa bo co innego zrobić)

Nic łatwo nie zmierzę sobie. Katody są połączone ze sobą dwie razem i kolejne dwie też razem.Bajzel niesamowity jakby specjalnie żeby żółtodziób nic nie znalazł.

a gdy zaczyna buczeć, nie zaczyna przypadkiem świecić na czerwono któraś z anod EL84?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

A wiesz Mamel że chyba tak było kiedyś,jestem niemal pewien o ile dobry wzmacniacz pamietam. Wczoraj cały dzień grał normalnie a dzień wcześniej dostał przypadłości w jednym kanale

Panowie, ja mam pytanie z nieco innej beczki… W swoich monoblokach posiadam obecnie radzieckie lampy 6C19N-B o których w sieci nie ma praktycznie żadnych informacji, oprócz specyfikacji. Ja sam nie mam pojęcia o tych wszystkich napięciach anodowych przedmiesiączkowych itd… Ktoś mnie oświeci, czy lampa ta jest wymienna np. z EL84? Albo innymi…? Tutaj są informacje o nich

Ukryta Zawartość

Z tego co widzę, to te lampy mają różne napięcia - więc chyba kicha? A nie potrafię dojść, czy lampa ta ma jakiś odpowiednik amerykański :(

Obecnie jestem bardzo zadowolony z grania, ale jeśli można lepiej…

Ukryta Zawartość

simon - to wymień tą lampkę na jakąś używaną, nie nową i obserwuj dalej

Vecore, to pojedyncza trioda ze swoistym podłączeniem na pinach, bez ingerencji we wzmacniacz, łeb w łeb nie wstawisz nic innego, ja nie znam

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• 3 tygodnie później...

a gdy zaczyna buczeć, nie zaczyna przypadkiem świecić na czerwono któraś z anod EL84?

Troche dni już minęło szczęśliwych i owocnych w muzykę. W nocy raczył pojawić sie intensywny brum. W dwóch lampach w kanale ( a są cztery na kanał) zajarzyły sie anody do czerwoności. Wstawiłem inne dwie lampy i odrazu dolegliwości ustąpiły.

A skąd takie zjawisko? starość lamp?,czy powinienem powymieniać je wszystkie?

problem nie lezal w prostownikach ? moze daly zbyt duze napiecie i z tad problem ?

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

• 3 tygodnie później...

problem nie lezal w prostownikach ? moze daly zbyt duze napiecie i z tad problem ?

Nie chce mi sie tego rozbierać,śruby pozapiekane przy trafach. A może masz racje,jak ostatnio buczał to po odłączeniu zasilania buczenie znika i ta chwila gdy jeszcze słychać muzyke a zasilanie odłączone to buczenia nie było tylko czysta muzyka.

Nie znam sie na tym czy prostownik może sie uszkodzić? Wszystko wskazuje na zasilanie więc będe to sprawdzał i założe nowy mostek prostowniczy.

• 2 miesiące później...

Witam,

jeśli znajdzie się zainteresowany - rozważam sprzedaż Abraxas KT88 PP.

Jestem pierwszym właścicielem - stan idealny (tak jak kupiłem) - bezpośrednio od panów Piotra i Wiktora z Wrocławia którzy sprowadzali te urządzenia od p. Vadima.

wszystkie info / szczegóły do dogadania na priv.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Koledzy jakie lampy mocy polecicie do Phast Integra? Ogólnie szukam czegoś ciepłego, nie musi być super detaliczna

Koledzy jakie lampy mocy polecicie do Phast Integra? Ogólnie szukam czegoś ciepłego, nie musi być super detaliczna

Na jakich lampach jest ta integra?

Poza tym kazda lampa.w integrze robi róznicę w brzmieniu.........nie tylko mocy,ale i kenotron i sterujące też-żebyś to wiedział))

O wrażeniach napiszę nieco później, ale już teraz mogę stwierdzić, że Phast ma swoje brzmienie. Wszystkie, które miałem i mam i te, które kiedyś słuchałem, zawsze miały charakterystyczny "charakter pisma" dla którego kupiłem i ten egzemplarz.

skąś go znam;-p

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Wzmacniacz odbieram na dniach we Lwowie. Konstrukcja na kondach audyn true copper no i jeszcze trochę innych bajerków. Będzie na lampach 6l6. I tu też pytanie, bo raczkuję w temacie czy lampa 6l6gc też będzie pasować, czy pisać do Wołodji by coś zmieniał. Póki co koncentruję uwagę na lampach mocy. Jak się nieco odkuję kupię ładny zestaw sterujących

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Konstrukcja na kondach audyn true copper no i jeszcze trochę innych bajerków.

Wiem bo sam kupowałem te Audyny i "inne bajery" :)

Zaczynam mieć pewność, że nie ma aktualnie nowego Phasta, który by w jakimś stopniu lub w całości nie przeszedł przez moje ręce :)

Edytowane przez masza1968

No własnie, skrobnij jak to brzmi, bo nad takim sie zastanawiam. I napisz jakie miałeś poprzednie, żeby był punkt odniesienia.

Gdzieś chyba umknęło moje pytanie. Czy w Phast Integra mogę używać lamp 6l6gc?

To raczej pytanie do Wołodji.

• 3 tygodnie później...

Wzmacniacz odbieram na dniach we Lwowie. Konstrukcja na kondach audyn true copper no i jeszcze trochę innych bajerków. Będzie na lampach 6l6. I tu też pytanie, bo raczkuję w temacie czy lampa 6l6gc też będzie pasować, czy pisać do Wołodji by coś zmieniał. Póki co koncentruję uwagę na lampach mocy. Jak się nieco odkuję kupię ładny zestaw sterujących

brodi27 - odebrałeś wzmacniacz? Są jakieś zmiany w układzie - mam na myśli ilość lamp w pre (2) i sterujących końcówką (4)? Też gram na Audyn Copperach, chyba nawet jako pierwszy zwróciłem na nie uwagę Włodkowi :-)

Niestety coś się zgrać nie możemy. Miałem nadzieję jutro przy okazji AS odebrać, niestety Wołodja nie przyjedzie. Póki co czekam, zgrzytam zębami itp itd :)

No tak to bywa, dlatego instytucja Macieja jest tak pomocna:-))) ale poczekać warto.

Sent from my iPhone using

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Będzie po 20.11

Teraz nie przyjechał bo jeden "słowny" forumowicz wystawił go wczoraj do wiatru z monoblokami...

Chyba go namówię żeby brał zaliczki.

• Pokaż nowe odpowiedzi