Skocz do zawartości
IGNORED

Bi-Wire z różnych kabli - czy to ma prawo grać?

Lumperator

Rekomendowane odpowiedzi

O Bi-Wire było wiele tematów, ale nie wszystko chyba zostało poruszone do samego końca. Jest taka sprawa. Dotychczas słuchałem muzyki z kablami głośnikowymi Ultralink Challenger. Przekrój kabla 3.3mm, długość 2.5m. Nabyłem niedawno wyższy model - Matrix 2 o długości 2m, przekrój 3.3mm. I teraz pytanie, czy można oba te kable wykorzystać do Bi-Wire? Moje pytanie wynika z pewnego spostrzeżenia, a mianowicie - poprowadzenie Challengera o grubszych żyłach na bas oraz Matrixa o cieńszych na środek-górę sprawia mi subiektywnie lepsze wrażenie niż zastosowanie samego Matrixa, albo samego Challengera. Albo w jednym sporo basu i niekoniecznie rozdzielcze wysokie, albo w drugim świetna średnica i góra, a basu jakby mniej. Połączenie obu daje mięsisty bas oraz niezatartą, barwą średnicę i pastelowe soprany. Spróbuję jeszcze jutro na spokojnie posłuchać, ale nowe odczucia po dzisiejszych odsłuchach są, co najmniej dziwne.

.

Wszystkie chwyty dozwolone. Ja w aplitunerze na dole mam qed xt 350 na górze qed silver xt. Kiedyś na stereo stosowałem Qed genesis dół, Qed xt 400 góra (a wczesniej aduiquest type 6).

Testowal ktos na bi-wire taniego ProCaba LS25? Ja wlasnie mam je podpiete przez bi-wire, ale mysle czy moze nie zamienic ich na jakis inne. Oczywiscie chodzi o gore czy tez sam dol. Moze ktos ma jakis "przepis"? Czy one lepiej sie sprawdzaja na basie czy na gorze? Moze ktos polecic tym samym cos w miare taniego na gore? Co lepiej sie spisze od LS25?

?👈

Lumperator, 3 Mar 2010, 20:30

>Hehe, zostałem ;) Powinienem zapytać raczej, czy można stosować kable o różnej długości w Bi-Wi.

Zasadniczo powinny być równej długości i jeśli możesz, to wyrównaj, ale jeśli nie są to duże różnice, nie powinno być problemów.Chyba, że są to różne długości dla kanału lewego i prawego.Ale mój znajomy o dobrym słuchu tak ma (różnica kilkudziesięciu centymetrów) i nic złego się nie dzieje.

Co do bi-wire z różnymi kablami, to sam stosowałem kiedyś między Densenem B-100 a SF Minuetto Van den Hul CS122 na górę a DNM Reson na dół. Żałowałem tylko, że nie mam kolumn trzydrożnych, abym mógł dać Resona tylko na niskie a CS122 na średnie i wysokie (ze względu na lepszą, plastyczniejszą średnicę w VdH).

rafal735r

Co znaczy "coś w miarę taniego"? Do ilu złotych za metr lub do jakiej sumy za całość (jaka długość kabli 2 x ile...m) Jakie brzmienie chcesz uzyskać dzięki tym kablom, coś złagodzić, wyostrzyć, ocieplić itp...? Ale podejrzewam, że słyszalnie lepiej, to już będzie znacznie drożej.

A może pożycz jakieś lepsze kable od kolegi lub z salonu audio i sam posłuchaj.

Do Bi-Wi powinny być zastosowane kable tej samej długości(bezwględnie)i ma to wpływ na brzmienie a w szczególności na źródła pozorne i budowę sceny,choć nie tylko na to.

modrzew47, 4 Mar 2010, 16:50

>Do Bi-Wi powinny być zastosowane kable tej samej długości(bezwględnie)i ma to wpływ na brzmienie a

>w szczególności na źródła pozorne i budowę sceny,choć nie tylko na to.

Z całym szacunkiem ale z tego co mi wiadomo to wpływ na lokalizacje źródeł pozornych i budowanie sceny ma przede wszystkim AKUSTYKA ! ! ! Kable są ostanie jeżeli w ogóle maja na to wpływ.

Najpierw zabaw się akustyką a potem kupuj kable.

Pozdrawiam

Bi-wire właśnie do takich zabaw zostało wymyślone. Zostałeś od hibernowany?

Jesteś w wielkim błędzie.Podział zwrotnicy w kolumnach wymyślono do bi-ampingu.A to jest całkiem co innego.

Nie mają.Idealna kolumna to taka gdzie niesłychać podziału między głośnikami.Stosowanie takich samych kabli ma sens(głośniki są zasilane prosto z kabli a nie przez zwory.Krótka droga prądu).Stosowanie różnych kabli całkowicie mija się z celem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.