Skocz do zawartości
IGNORED

Rega system marzeń - właśnie dzisiaj słuchałem

mkwiatkowski1969

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda nie w Wawie, a w Pabianicach (www.q21.pl), ale sluchalem tego "zestawu marzen". I o to co o nim mysle..:

na poczatek: nie dajmy sie zwariowac. Ten zestaw nie jest brzmieniowo konkurencyjny do powiedzmy Creek Destiny w polaczeniu z Dynaudio Focus 140 (to jest mój typ prawie idealnego brzmienia). Nalezy jednak pamietac ze Creek + Focusy to ok. 20 000 a Rega ok 7000. Mój budżet to kwota około 7-8 kzł., tak więc Rega jest w moim zasięgu finansowym.

Nie da sie ukryc: Rega brzmi swietnie jak na zestaw za takie pieniadze. Szczegolowo, fajnym srodkiem, nie brakuje basu. Zestaw jest muzykalny i dosc uniwersalny. Wciagaly zarowno plyty przepelnione akustycznymi gitarami (Sarah K.) jak i elektronika (Moloko). Zestaw radzil tez sobie swietnie z klimatami mocno rockowymi (Alice In Chains). Jest dosc jasno, ale nie meczaco, piekne stereo, wyraziste zrodla pozorne. Z kazda minuta coraz bardziej wciagalem sie w spektakl muzyczny tworzony przez zestaw.

Brzmienie faktycznie o jakosci wyzszej niz by to sugerowala cena. Sprawa do przemyslenia i przesluchania dla kazdego kto nosi sie z zakupem nowego stereo w kwocie 7 000 - 12 000. Ja chyba się zdecydowałem, jeszcze w sobotę raz posłucham zestawu i podejmę decyzję. Wezeme ze soba do q21 wiecej plyt rockowych, czyli styl ktory najczesciej gosci w moim domu.

Cały zestaw REGA z kolumnami REGA RS3. To wszystko pracowało na okablowaniu CHORD (modeli niestety nie pamiętam, coś ze średniej półki cenowej tzn. interkonekt za około 350 zł., głośnikówka za około 80 zł./mb)

aha - fajnie to zagrało także z kolumnami Monitor Audio BR5. Też zastanawiam się ewentualnie nad taką konfiguracją, gdyż finansowo jest to bardzo podobny przedział

Warto także posłuchać nowego zestawu Rotel RCD-1520 i RA-1520. Też robi wrażenie, a cena podobna. Choć oczywiście mam wielki szacunek względem firmy Rega.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Może szkoda że więcej firm nie oferuje pełnego zestawu jak rega. Miło byłoby np. usłyszeć Musical Fidelity na tych samych głośnikach na których Michelson go stroił. Kto wie czy powiedzmy sukces tego systemu Regi nie polega w sporym stopniu własnie na tym że firma skomponowała całość.

W latach 90-tych Musical Fidelity posiadał kolumny w ofercie,były to Kelly Transducers,92 db efektywność mierzalna,co rzadko się zdarza w dzisiejszych konstrukcjach,chyba,że są to egzotyki.

?

byca

taki szczegol-te kolumny mialy 93 db skutecznosci,choc w instrukcji fabrycznej bylo 95 db-z uwagi na

wielka popularnosc konstrukcji cena u nas 3000,potem dystrybutorzy podniesli na 3500,wyszla tez

seria KT3-produkowana krocej.Siedzialy tam audax-y srednio-nisko,oraz vifa tubowa-ta skutecznosc to

jej zasluga.Mam tez te glosniczki-stan zyleta,po prostu porzadny wyrob w tej chwili za ta kase po

prostu nie ma czegos takiego.

stary audiofil, 5 Mar 2010, 01:00

>byca

>taki szczegol-te kolumny mialy 93 db skutecznosci,choc w instrukcji fabrycznej bylo 95 db-z uwagi

>na

>wielka popularnosc konstrukcji cena u nas 3000,potem dystrybutorzy podniesli na 3500,wyszla tez

>seria KT3-produkowana krocej.Siedzialy tam audax-y srednio-nisko,oraz vifa tubowa-ta skutecznosc to

>jej zasluga.Mam tez te glosniczki-stan zyleta,po prostu porzadny wyrob w tej chwili za ta kase po

>prostu nie ma czegos takiego.

kiedyś posiadałem KT2,niestety ich wada były właśnie ta nieszczęsne audaxy w których odpadały magnesy.sprzedałem je na części za bezcen gdyż nie można było już dostać tego modelu audaxa.osoba która je nabyła miała także taka sama parę w której odpadł magnes i kopiła moje na części.

Wyżej wątek sponsorowany, a niżej pochlebna opinia o sprzedawanym w tymże zestawie - oczywiście, zupełnie spontaniczna. No i te porównanie, że za 20.000 oczywiście można lepiej, ale za 7.000 to w zasadzie się już decyduję... Poezja. Marketing, czy co? ;)

Gość vasa

(Konto usunięte)

lete, 7 Mar 2010, 12:39

>Wyżej wątek sponsorowany, a niżej pochlebna opinia o sprzedawanym w tymże zestawie - oczywiście,

>zupełnie spontaniczna. No i te porównanie, że za 20.000 oczywiście można lepiej, ale za 7.000 to w

>zasadzie się już decyduję... Poezja. Marketing, czy co? ;)

Autor zarejestrowany miesiąc temu więc pewnie czysty przypadek :]

Może i marketing, może i darmowa reklama, ale przyznać trzeba że gra ten zestaw całkiem fajnie. Słyszałem go na audio show, wiadomo - wystawa, warunki fatalne, ale mimo to Rega zagrała godnie.

Byłem zaskoczony. Podejrzewam że jest tak jak napisał kolega Jakew, to kwestia zestrojenia ze sobą poszczególnych elementów zestawu.

Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...

taką samą synergię ma kompletny zestaw amplifikatora ( Amplifikator G + Etera Konwencja + Bitofon _ kable głośnikowe Amplifikatora - co prawda to jakieś dwadzieścia parę tysięcy - ale podobna obserwacja - elementy jednego producenta stworzyły ogromną wartość dlatego rozumie podobne zjawisko u Regi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.