Skocz do zawartości
IGNORED

Tania i dobra karta dzwiękowa do pc

kuty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jaka jest obecnie z dostepnych kart muzycznych na allegro tania i dobra karta do pc do 50zł ew do 100zł drorzsze mnie nie interesuja,obecnie mam katrte Terrateca na układzie ess-SOLO1 i gra przyzwoicie ale nie wiem czy lepiej od sb-liva którego kiedyś miałem,jego dzwięk podobał mi się szczegulnie bas,karta ma być używana wyłącznie w stereo+wzmacniacz słuchawkowy diy na tpa6120_słuchawki Hd520,HD650

Audigy 2 tylko pełna, nie okrojona i będziesz zadowolony. Nie wchodziłem dawno na Alledrogo, ale pewnie za 100 zł trafisz.

Minus - aktualizacja sterowników ze strony Creativa to czyste SF. Ale jest sporo alternatywnych sterowników, widziałem nawet pakiety robiące z A2 A4, ale nie testowałem nie wiem jaki zysk.

Do gier, filmów i słuchania mp3 - świat i ludzie.

Do tego można dokupić panenel wewnętrzny, lub zewnętrzny i pilota - jak ktoś lubi.

Reasumując za niewielkie pieniądze nie trafisz nic lepszego.

PS. Blasterki Creativa od wersji 8 bitowej, przez 16, 64 i live miałem.

Tu rzeczywiście co karta to lepiej, ale zatrzymałem się na A2 - nic lepszego mi nie potrzeba, także tych nowych nie podejmuję się ocenić (no i ich cena przekracza Twoje 50-100 zł)

Pozdrawiam serdecznie

a czy jest dość znaczna różnica w dzwięku pomiędzy SB live a Sb-audigi2? chwilowo potrzebuje właśnie takiej niedrogiej dość dobrze grającej karty do PC zanim zrobię(skompletuje) częśi do daca na WM8740 to napewno to potrwa min 3miesiące dlatego słucham prawie codziennie i muszę mieć coś dobrze grającego i taniego,bo cały kapitał będzie szedł w daca.

A na obecnych słuchawkach i wzmacniaczu który posiadam z tej karty ESS wyciągane są wszystkie syfy i aż szkoda na tym słuchać,a odtwarzacze cd mnie nie interesują,czasy ich dobiegły końca w dzisiejszej dobie dysków twardych i formatów bezstratnych:)

W grach jest na pewno. Nie mam podpiętego PC pod wzmacniacz, a Live miałem parę lat do tyłu i nie robiłem testów. Także nie chcę Cię wprowadzić w błąd.

Wiesz, szacunek do Ciebie każe ważyć słowa. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zatrudnij wujka google i pobuszuj na kilku forach czysto PC. Kilku, bo bardzo łatwo o jedną nieprzemyślaną opinię która może wprowadzić Cię w błąd, a tak jak rozpytasz będziesz miał "prawie" pewność co i jak.

Sorki, że nie mogłem lepiej pomóc. :(

dzięki za pomoc,z tego co czytam to większość posiadaczy kart muzycznych SB ne wykorzystuje ich do słuchania muzyki w czystym stereo,a ich dzwięk oceniają jedynie na podstawie odgłosów i pochodzących z gier,oraz pod słabymi glośnikami 5.1 bądz 7.1 dlatego na forach pc nie uzyskam dokładnej odpowiedzi czy ta Ad2 jest lepsza w dzwięku od SB5.1 czy nie,bo pewnie dzwiękiem stereo nikt sobie głowy nie zawraca,bo ważniejsze jest odnajdowanie przeciwnika a nie słuchanie muzyki.

Osobiście uważam że do grania w gry są konsole a nie PC ale jak kto woli:)

Natomiast zrobienie PC tylko i wyłącznie pod dobrej jakośći stereo to już jest większa filozofia,postanowiłem więc zakupić SB-A2 i przekonać się osobiśćie czy te karty to tylko chwyt marketingowy czy faktycznie zagrają na poziomie nienajgorszego odtwarzacza cd:)

Karta Yamaha724 po zapoznaniu się z jej opisem nie jest odpowiednią kartą do amplifikacji w przypadku słuchawek,ponieważ ma wbudowany wzmacniacz marnej jakośći ok 2W który sam z siebie szumi jak wodospad niagara a dodatkowo wzmocniony niszczy całkowicie dzwięk jaki oferuje bardzo niezły przetwornik na tej karcie.

Mimo wszystko dziękuje za pomoc i wyrażeniu swoich opinii.

Za 100 możesz kupić używaną kartę Behringera UCA 200 /102. W sumie może nie jest to może dźwiękowe mistrzostwo świata, ale: a)zewnętrzna po USB b) nie wymaga chyba driverów od windę c) wersja UCA 202 ma wyjście sdpif optyczne i słuchawkowe d)dźwiękowo jest rzetelna i poprawna (spdif nie sprawdzałem bo mój dac nie ma wejścia optycznego) . Kupiłem kilka tygodni temu w zupełnie innym celu (nagrywanie z mikrofonu), teraz kontrolnie podłączyłem jako zewn. DAC do kompa i jestem lekko zaskoczony na + ( tj. myślałem że będzie gorzej).

Abstrachując od Audigy to jeśli masz smykałkę do zajęć praktycznych to za 80pln + wysyłka (koszt zakupu elementów bez złącz RCA) mogę Ci odprzedać Bantam DAC-a na płytce kolegi jaizm z tego wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mogę nawet dorzucić za free obudowę 'z odzysku' (z mediakonwertera) do przysposobienia do DAC-a.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Jeśli szukacie taniej i dobrej karty USB do stereo to polecam emu 0202. Jakość dźwięku rewelacyjna. Przerzuciłem się właśnie na tradycyjny system i szukam klienta na emu 0202 + gratis w postaci kabla PROEL z serii die hard o wartosci ok 80zł

• 3 lata później...

Witam.

Chciałbym odswiezyc temat. Mam podobny problem: chce wybrać dobra kartę dźwiękową. Co proponujesz? Jak sie zakończyła twoje zakupy? Myśle o 100zl w porywach do 250-300 jeśli będzie warto?

Czy karty na usb z założenia są lepsze (mniej zakłóceń)? O co chodzi z tymi wzmacniaczami sluchawkowymi czy zwykły DENON nie wystarczy?

Pozdrowienia

Wojtek

Ukryta Zawartość

http://allegro.pl/lynx-one-studio-rzadkosc-praktycznie-nieosiagalna-i3270877844.html [ karta nie działa na 64bit systemach i w ogóle na Viscie i 7ce. ]

Ukryta Zawartość

“Kejseren er i garderoben!”

Gość cycus12

(Konto usunięte)

To może doprecyzuje :)

budżet bez konkretów ale nie chciałbym wydać za dużo, karta ma służyć głównie do słuchania muzyki w pracy i w mniejszym stopniu do gier (bardzo sporadycznie ale jak już są to też niech jest przyjemnie dla ucha i z efektem).

nie potrzebuje żadnego 5.1 i innych fajerwerków, do dyspozycji będą tylko i wyłącznie słuchawki (więc i wzmacniacz w karcie musi dobrze ogarniać temat)

"Sb audigy zagra poprawnie tak jak odtwarzacz cd do 1000zł"

Dobry żart.

Co do tematu - Maya U5 - mam i chwalę sobie. Nie tylko ja. Recenzji od groma - za czasów gdy kosztowała między 200-250zł. Teraz za 150zł za 2-3miesięczną używkę można wyrwać.

Jeśli szukacie taniej i dobrej karty USB do stereo to polecam emu 0202. Jakość dźwięku rewelacyjna. Przerzuciłem się właśnie na tradycyjny system i szukam klienta na emu 0202 + gratis w postaci kabla PROEL z serii die hard o wartosci ok 80zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.