Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty gramofonowe znowu będą tłoczone w Polce.

pingwing

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W Gazecie Wyborczej pojawił się taki news. Ciekawe, czy te płyty będą dobrej jakości. Początkowo produkcja będzie w Czechach.

Ukryta Zawartość

No i miodzio!!!! Coś się zaczęło w końcu dziać!!!! Winyl THE BEST!!!

Sprawdzimy, miejmy nadzieje, że powoli powracają stare dobre czasy :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Z artykułu dowiedziałem się że płyty będą takie same jak dawniej czyli:źle wytłoczone,trzeszczące i i z beznadzieją poligrafią.Jedyna różnica zapewne to cena -tak około 50 złotych zapewne,ale przecież produkt skierowany jest do melomanów.

Brawo Polacy! Czyli jak zwykle na huuurrraaa lecimy w czapce ułańskiej z kozikiem w ręku na drzwiach od stodoły podbijać świat :-D Któryś genialny manager wojskowy podjął decyzje na zebraniu, że produkujemy płyty, bo to dobrze idzie i hołota kupi cokolwiek :-))

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Myślę, że bardziej chodzi o to że Pronit posiada matryce, którymi tłukł płyty 20 lat temu i teraz chce je wykorzystać. Jakość będzie taka, jak wcześniej - w zależności od zużycia matrycy i zrobionego wcześniej masteringu. Jedyne na co można liczyć to lepsza jakość winylu, a i to nie jest pewne.

hififreak.wordpress.com

Pronit to zakłady zbrojeniowe - płyty będą "strzelać", bo jak się na codzień produkuje proch, pociski i bomby, to "strzelać" przecież musi, hahaha. Całe to przedsięwzięcie z vinylami, jak na moje oko, jest zaplanowane "po wojskowemu", a więc infantylnie.

Wieszczę, że przy nakładzie rzędu 500 egzemplarzy, to cena 50 zł za longplaya, to może być mało. No chyba, że Pronit jest instytucją charytatywną.

Ale takiego "wystrzałowego" Połomskiego to i tak kupię!

Mimo wszystko tłoczyć! Nawet jak się maszyn nie ma, hahaha.

Pozdro,

Yul

W latach 80'tych, o ile mnie pamięć nie myli. Budowalismy w Polsce największą w Europie tłocznie płyt winylowych (chyba w Pionkach). Wtedy już weszło CD i w Polsce zaczęły tłoczyć winyle firmy zachodnie któte już swoje linie zlikwidowały. Takim przykładem jest Bruce Springsteen "Human Touch". Co się z tym stało?

Dlaczego trzeba tłoczyć płyty w Czechah czy na Słowacji?

Co stało się z tym sprzętem?

Pamiętam jak to czytałem, jaki byłem dumny......

Gość masza1968

(Konto usunięte)

belmondo, 8 Mar 2010, 18:39

>Co stało się z tym sprzętem?

Jak to co? Jak wszystko w tamtych czasach. Syndyk opierdzielił całą linie pod stołem za 20 tyś zł znajomemu biznesmenowi, który to wywiózł za granice i zarobił 2 mln usd.

"...Jak to co? Jak wszystko w tamtych czasach. Syndyk opierdzielił całą linie pod stołem za 20 tyś zł znajomemu biznesmenowi, który to wywiózł za granice i zarobił 2 mln usd..."

Z syndykiem na spółę.

belmondo, 8 Mar 2010, 18:39

>W latach 80'tych, o ile mnie pamięć nie myli. Budowalismy w Polsce największą w Europie tłocznie

>płyt winylowych (chyba w Pionkach). Wtedy już weszło CD i w Polsce zaczęły tłoczyć winyle firmy

>zachodnie któte już swoje linie zlikwidowały. Takim przykładem jest Bruce Springsteen "Human Touch".

>Co się z tym stało?

>Dlaczego trzeba tłoczyć płyty w Czechah czy na Słowacji?

>Co stało się z tym sprzętem?

>Pamiętam jak to czytałem, jaki byłem dumny......

Ostatnie tłoczenia były faktycznie dobre.

Przykładem może być ta płyta z fotki.

Jest tak dobra jak zachodnie wydania.

Ukryta Zawartość

post-5705-100000161 1268080961_thumb.jpg

post-5705-100000162 1268080961_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.