Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat: Marantz CD5003 czy DV4003

Elder

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym w swoim zestawie dołożyć inne źródło. Obecnie korzystam z PS3, ale irytuje mnie taki drobiazg jak brak wyświetlacza na przednim panelu. Zastanawiam się, który wariant z wymienionych w tytule wybrać CD czy DVD?

Za DVD przemawia cena (20% tańszy) i to, że odtwarza divx z polskimi znakami z txt, czyli większa uniwersalność. Za CD to, że 9 na 10 płyt w napędzie to CD audio.

Czy różnica w jakości źródła jeżeli będzie przy mojej konfiguracji (jak w opisie) jest warta utraty uniwersalności i tych 20% ceny? Jeżeli CD to czym rozsądnym cenowo i neutralnym brzmieniowo podłączyć je do amplitunera.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/62386-dylemat-marantz-cd5003-czy-dv4003/

Odtwarzacz dvd już masz tak więc na Twoim miejscu bez zastanowienia kupiłbym odtwarzacz cd. Domyślam się, że najchętniej marantz gdyż pasuje wizualnie. ;) CD 5003 to bardzo dobry odtwarzacz za umiarkowane pieniądze. Co do divx bym sobie darował ewentualnie dokupienie za jakiś czas nagrywarki z odczytem tego formatu.

Witam polecam ci zdecydowanie jednak CD 5003 ,ja tez nie dawno miałem podobny dylemat.Kupiłem amplituner PM6003 i chciałem kupic do niego dvd4003,ale jak zobaczyłem jak długo wczytuje płyty żenada dłużej niz mój blu-rey to kupiłem Cd do kompletu i powiem ci to nie tylko ładny klocek gra też na dobrym poziomie,zdecydowanie lepiej od Denona CD700.Waga spora szeroko rozstawione RCA ma wszystko czego potrzeba.Bedziesz napewno zadowolony.

Jak poradziliście tak uczyniłem. Kupiłem CD ... i dawno nic mnie tak mocno nie zaskoczyło. Przewaga miażdżąca w brzmieniu na korzyść mojego nowego nabytku w stosunku do PS3. Nie porównywałem bezpośrednio z DV 4003, ale już nawet nie będę. Sprzęcik naprawdę godny polecenia.

Fajnie ze sie skusiłeś ,bo oprócz tego że fajnie gra to jeszcze wygląd naprawde powalający.Ja wczesniej uzywałem głownie Yamah ,cos mnie podkusiło na SR-6003 i bałem sie tej zmiany,po kupnie byłem miło zaskoczony ,potem dokupiłem Cd 6003i do kompletu PM 7003 i teraz naprawde jestem zadowolony nie żałuje tych pieniędzy.

Co by nie zaczynać nowego wątku mam jeszcze wątpliwość odnośnie współpracy CD5003 z ampli SR5004. Podłączyłem CD po analogu i zauważyłem, że przy większości odsłuchanych płyt ampli sygnalizuje mi na wyświetlaczu stan "PEAK". Oczywiście można to zmienić po wciśnięciu przycisku ATT, ale następuje znaczący spadek głośności. Zapewne redukowany jest poziom sygnału wchodzącego do amplitunera.

A więc:

Zastanawiam się czy pozostawienie ampli w stanie PEAK może zaszkodzić jego elektronice lub zniekształcić tor audio?

Z drugiej strony czy redukcja przez ATT poziomu sygnału przetwarzanego przez amplituner może wpływać na ostateczną jakość dźwięku?

A może powinienem połączyć oba klocki cyfrowo, pewnie tego problemu już nie będzie, ale jak to się przełoży na wrażenia słuchowe?

W

iem, że najlepiej testować na odsłuchach, ale proszę o opinie.

musisz miec jakis przester : przez jakis czas uzywałem SA7003 podłaczone po analogu do SR5003 ale to raczej dla eksparymentu i sygnał "peak" pojawił sie raz czy 2 razy . Teraz korzystam z wzmocnienia w amlpi tylko jak słucha płyt w HDCD ( przez coax ) i jest ok

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.