Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon - Dual, Technics, Reloop czy coś zupełnie innego?

fructo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na wstępie proszę o wyrozumiałość i próbę doradzenia mi w kwestii doboru gramofonu.

Jak napisałem w temacie - szukam gramofonu w pewnym sensie na początek drogi z analogowym dźwiękiem. Moje doświadczenie z czarną płytą ogranicza się do plastykowego Reloopa RP-300, którego jakiś czas temu się pozbyłem.

Środki, jakie chciałbym przeznaczyć na jego zakup to około 300-350zł. Po wertowaniu allegro moją uwagę zwróciły następujące modele:

- Omnitronic BD-1350 - używany, 250zł, wkładka Numark groove tool, lecz obawiam się, że po Reloopie RP-300 to będzie coś w stylu "zamienił stryjek...", choć czytałem na tym forum pochwały dla tego modelu jako prosty gramofon do odsłuchu

- Reloop RP-1000 - używany, 350zł, wkładka fabryczna - brak pokrywy na minus, pozytywna opinia któregoś z użytkowników tego forum zachęca

- Technics SL-BD3 - używany, 300zł, ładny automat, niewiele o nim wiem, łatwo dostępny

- Technics SL-B31 - jak wyżej

- Dual CS-1228 - używany, 300zł, stan gabinetowy, z wkładką SHURE M95 G-LM - czytałem, że to drugi od góry model Duala z lat 73-77 - bardzo zachęca wyglądem, wkładka chyba też najlepsza z wszystkich tutaj wymienionych

- Dual CS-1226 - używany, 300zł, model chyba niż powyższy jednak zaciekawiła mnie jedna rzecz napisana na aukcji "Ten model nie posiada przedwzmacniacza , bo ma inny rodzaj igły niż tradycyjne gramofony i dlatego nie potrzebuje przedwzmacniacza, czincze które wychodzą z niego podłączamy pod typowe wejście audio na przykład w DVD lub w wieży pod wejście CD itp" - czy powyższy model ma tak samo i czy to prawda?

Interesuje mnie wyłącznie odsłuch. Gramofon póki co grałby z aktywnymi monitorami w domu, po jakimś czasie zamierzam zainwestować we wzmacniacz i pasywne kolumny.

Cóż wybrać drodzy koledzy? Proszę o pomoc!

Kłaniam się,

Michał.

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

Witam! Za takie pieniądze to ciężko coś doradzić. Reloopy są niezłe te tanie także, ale firmowe wkładki to porażka - są najczęściej przeznaczone do scretchowania. Trzeba koniecznie zastosować typu domowego. Osobiście to mogę zaoferować tobie Duala CS 525 także w stanie gabinetowym bo mi zalega na regale za 350zł. Teraz używam Reloopa 6000 mk6 z wkładką AT440MLa ale to razem prawie 2kzł. Kiedyś Grałem na Denonie DP23 czy jakoś tak z wkładką OMB5 Ortofona koszt też około 400zł. Technics to zawsze dobry wybór ale i tak sedno to wkładka i jej dobre ustawienie. Bez ustawienia wkładki o dobrym dźwięku można zapomnieć. Zintegrowane preampy w gramofonach są delikatnie mówiąc pośledniej jakości a montuje się je bo takie wymogi rynku profesjonalnego - miksery mają tylko wejścia liniowe. DO nagłośnienia dyskoteki w sam raz ale w domu to inna para kaloszy. pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj wspomniany przeze mnie Dual 1228. Warto w takim razie?

Znalazłem jeszcze Reloopa Rp-1000 z wkładką Ortofon arkiv, więc zapewne sporo lepszą niż fabryczna:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A może używany Reloop RP-1000 bez wkładki, a wkładkę kupić osobno? Tylko cóż ja za 100zł dostanę?

Jeszcze jeśli chodzi o preampy - Vivanco PA111 wystarczy czy Monacor SPR-6 to absolutne minimum?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

fructo, 17 Mar 2010, 22:10

Ten Dual jest w idealnym stanie (przynajmniej tak wynika ze zdjęć). Ma dobrą wkładkę, sądzę że będziesz zadowolony z dźwięku. Czy warto - sam musisz się zdecydować.

Tu jest kopalnia wiedzy o Dualach:

Ukryta Zawartość

Jeśli chcesz tani przedwzmacniacz to kup to:

Ukryta Zawartość

Jest śmiesznie tani a gra naprawdę dobrze. Na początek w sam raz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

miałem kiedyś przez chwilę tego duala i byłem zaskoczony, że taki mały gramofonik może tak fajnie dynamicznie zagrać. naprawdę przyzwoity gramofon z dobrym idlerowym napędem.

Czyli Dual CS-1228 ten z allegro + "J-71 Przedwzmacniacz korekcyjny - do gramofonu z wkładką magnetyczną" byłby dobrym zestawem? Tylko jak tej płytki użyć? Bo nie mam pojęcia. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.