Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

>żółwik

...chyba jesteś już bardzo śpiący ;)

To odpowiedź Lachowskiego z Toroidy,którą dostałem pytając o sposób realizacji quazi grupowego zamówienia na interesujace nas trafo-to nie jest mój"wzór"...

Twoje obawy są nieuzasadnione,tym bardziej,że masz opcje zapłaty za pobraniem.

Przeczytaj jeszcze raz uważnie.

I spokojnej nocy.

Jeszcze w temacie transformatorów;do pre wystarczy 150VA (2x17,2x12) ?

Rezystory (głównie Beyschangi , nie ma niestety emiterowych)i część kondów od Tomkiewicza już w drodze.

Pytanie do Tomka:zamawiałeś już te Mundrofy do zasilacza?Jestem ciekawy,bo Polsce raczej nie ma nic godnego uwagii może mógłbym się podpiąć do zamówienia?A może ktoś znalazł odpowiednie i podpowie innym?Poza tym byłbym wdzięczny za kontakt i pomoc osobie znającej niemiecki,to odnośnie zamówienia na te kondensatory.

I już na koniec;

W dalszym ciągu czekamy na odpowiedź od kolegi >barmanekm< w sprawie tranów z Japonii.

mam pytanie do tomka0104. Na płytce są miejsca lutownicze oznaczone +TP-. O co chodzi?

I jeszcze jedno, czy ktoś dyponuje pełną, prawidłową listą oznaczeń elementów? Bo trochę się namieszało.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Jeszcze jedno pytanie. Do zasilania preampa zrobiłeś zasilacz stabilizowany? Czy 17V i 12V jest po wyprostowaniu, czy takie napięcie jest na trafie.

Dobrze by było, żeby ktoś to wszystko zebrał do kupy.

Ten + i - są to wyprowadzenia do ustawienia BIASU 5mw

Kurcze to mi zamieszałeś. Myślałem, że bias ustawia się potkiem 50 ohm. To jest punkt pomiarowy, czy trzeba coś tam dołożyć?

>żółwik

I właśnie w tym problem,bo wspomagałem się jedynie fotkami z tematu i wcześniejszymi wpisami.

Raczej to nie będą oryginały,zamówiłem tak doświadczalnie przy okazji z rezami.

Jakieś zachodnie monolity,polipropyleny i częsć mniejszych elektrolitów i tak pewnie będzie niewypał ale jest to tylko parę zł więcej.

Teraz kompletuje na allegro ważniejsze elektrolity-elna i nichicon...nie ma wszystkiego ale nie jest tak źle.

Drążę wątek kondensatorów,znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak sądzicie?Mogłyby ostatecznie pasować?

Co prawda będzie 30000uF i są na 80V ale wyprostowane 52V to 73V i to 3000uF mniej na kanał nie powinno aż tak bardzo przeszkadzać...

Ukryta Zawartość

Założyłem potek 50om i teraz można bias wyregulować na 5mw .Co do mundorfów jeszcze nie kupiłem bo mam nichicony KG ale rozważam inne kondy od mundorf ,chodzą mi po głowie itelcond

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też właśnie myślalem o tych kondach - mogą być genialne. Tylko nie wiem jak brzmieniowo się spisują.

Co do 80V to po wyprostowaniu bedzie mierzone + - ok.75V, czyli pasują w sam raz (mały zapas jest).

Taki mały spis sprawdźcie czy się zgadza Zostało mi jeszcze 9 kompletów 4 pre ale chyba już nikt nie chce wiec sprzedam na allegro bo mam zamrożoną kasę .

>>pr1nce 1 KOMPLET

>>jjp 1 KOMPLET odebrał

>>OSIMAR 1 KOMPLETv odebrał

>>WOPER1 1 KOMPLET odebrał

>>MUZG 1 PREAMP odebrał

>>MROCZNY 1 KOMPLET odebrał

>>KOGUTAUDIO 1 KOMPLET odebrał

>>BLOMIN 1 PREAMP

>>PIOTR_37 1 PREAMP

>>ŻÓŁWIK 1 KOMPLET

>>NOWY 18 1 KOMPLET odebrał

>>COPPER_LUCAS 1 KOMPLET

>>BARMANEKM 1 KOMPLET

>>OMIRP 1 KOMPLET odebrał

>>YOGI 1 KOMPLET czeka za płytkami

>>Le_G 1 PREAMP odebrał

>>Waldi_06 1 komplet

>>Dzikoosek 1 komplet

>>freedi 1 komplet odebrał

>>Zigi 1 komplet

>>nick30 komplet odebrał

Też tak myślę,jakby się nie sprawdziły,to zawsze można wstawić inne :))

I jeśli nie trafię na coś innego(szukałem oryginalnych Elny) to biorę własnie te Nichicony.W sumie

4x80 zł można jeszcze przeżyć...bo na razie mam dość szukania.

Testowałem dziś jak to gra .Kolumna przed dom i cała kita .Normalnie nieporozumienie jak to gra .Mój sony grał głośno ale teraz jest tak ustawiony że chodzi w A klasie.I sony wymięka.tem. Radiatora mierzyłem miał 76stopni po 3 godzinach grania z 80% głośnością .I co wam powiem jest bardzo stabilny dc serwo pod wpływem tem. nie wariuje. Prąd spoczynkowy w zakresie od 5mW do 8,6mW

Tomek super :)

Jeszcze kilka pytań.

A jak z kontrolą basu i przestrzenią, czy już sie coś zmieniło ?

Wygrzałeś go trochę ? Bo powiniem być załączony na początku, przed odsłuchem choć na kilka godzin.

A te kondy BG to się naprawdę długo formują. Muse z resztą też...

Jakie zastosowałeś trafo ? Mocowo daje radę natwoich kolumnach, sprawdzałeś czy napięcie mocno nie siada ?

Sprawdzałeś też może czy coś się zmieniło jeśli zbocznikujesz główny mostek prostowniczy jakimś dobrym 10nF MKP jak w Accuphase czy innych?

Z doświadczenia to naprawdę trochę tłumi ostre piki na zasilaniu.

Zasilanie mam z dwóch traf jedno do sterowania 400w daje 63vdc a drugie z sonacza707 filtrowane przez elny for audio czyli bardzo dobre.Co do basu To jest dobrze kontrolowany ale jest go jakby za mało .Słuchałem dokładne i sony potrafi zejść niżej ,Wymieniłem condy na inne i nic .Bas jest głęboki ale mógłby być jeszcze niższy .Średnie ok, wysokie ok.Dorad od czego to zależy bo już sam nie wiem.Może te nie oryginalne trany.Dodam że na wejściu c16 ma 470mikro muszę zmniejszyć

jeśli jeszcze można to też się dopisze

tranzystory z Japonii

barmanekm -> 1 kpl.

freedi -> 1 kpl (końcówka mocy + pre)

osimar -> 1 kpl (zależy mi też na pre)

nick30 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

zephyr -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

blomin > 1kpl (tylko do pre)

nowy18 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

Copper_Lucas -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

Mroczny -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

Zigi -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

jjp -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

zbymar -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

omirp -> 1 kpl (końcówka mocy + pre)

Le_G > 1kpl (tylko do pre)

jaco2346 > 1kpl (tylko do pre)

Ja też oczywiście.

Tranzystory z Japonii

barmanekm -> 1 kpl.

freedi -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

blomin -> 1 kpl (tylko do pre)

żółwik -> 1 kpl(końcówka mocy + pre.)

Witam,

Trzeba w końcu zakończyć tą sprawę. Jutro wieczorem zamknę listę. Przypominam, że brakuje chyba dwóch par mocy do pre (trzeba je będzie zdobyć we własnym zakresie) i że trany nie będą parowane przez Japończyków, dlatego oczekuję na ochotnika, który podejmie śie poparowania i rozsyłki w Polsce. Bez tego zamówienie nie będzie miało sensu. Ja niestety nie mogę tego wziąć na siebie z racji braku doświadczenia.

Koszt to będzie ~170PLN/kpl (netto) + przesyłka ~65PLN/liczba chętnych. Ostateczny koszt podam po zamknięciu listy i ostatecznej wyceny od Japończyków. Dodatklowo zależy od kursu jena, prowizji bankowych, cła i VAT'u i etc, bo takie duże zamówienie na pewno będzie wymagało zapłacenia cła i VATu (Ponawiam pytanie, czy jest ktoś kto ma konto z bezprowizyjnymi przelewami zagranicznymi)

PS.

Tomek czy możesz podać, które pary mają być poparowane i w jakim zakresie. Może z racji, że jest to większe zamówienie uda mi się przekonać Japończyków do poparowania, chociaż komunikacja z nimi jest bardzo ciężka.

System gra dobrze, albo nie....

Tranzystory z Japonii

barmanekm -> 1 kpl.

freedi -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

blomin -> 1 kpl (tylko do pre)

żółwik -> 1 kpl(końcówka mocy + pre.)

frd__ -> 1kpl (koncowka mocy + pre)

barmanekm

Jeszcze, żeby uściślić. 170 netto za wszystkie tranzystory (pre+końcówka) na jeden kanał. Jeżeli inaczej to daj proszę napisz.

Oczywiście na grupowe zapisuję się, ale za wyjątkiem tranzystorów mocy bo te kupiłem na ebayu. Ponoć mają być sparowane. Jutro będę je miał, to dam znać jak to wygląda.

Niestety nie mogę pomóc w ściągnięciu (nie mam konta z możliwością taniego przelewu zagranicznego), odnośnie parowania też nie mam doświadczenia.

Jeżeli nikt nie podejmie się parowania, proponuję kupić trochę więcej, każdy sobie sparuje. Gdzieś w necie znalzałem kiedyś jakiś prosty schemat. Może za wyjątkiem mocy, bo te są pieruńsko drogie.

No i jeszcze odnośnie parowania. Pytałem się na tym forum kilka razy, jak widzę ty też. Jakoś nie ma osoby która by wskazała.

Na czuja. Jeżeli nikt nie stwierdzi które parować to ja będę parował te które są w różnicowym (w pre i końcówce) i ostatnie (mocy w pre i mocy w końcówce). No i (zgodnie z moimi wcześniejszymi wpisami) takich kupiłbym o kilka więcej.

tomek 0104

na płytce pre są wejśćia SR i SL. Nie mogę zidentyfikować, co to jest. I jak zasilamy pre? Czy C19, C20 i C9 na płytce pre mają zaznaczoną prawidłową polaryzację? + tych kondów wchodzą na masy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.