Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Gość V-savage

(Konto usunięte)

>Patrząc na schemat to wygląda, że to 16V to wychodzi z płytki a te trany z otaczającymi je

>elementami to miękki start.

No właśnie też mi sie coś tak wydawało.

>Na płytkę pre wchodzą dwa napięcia 2 x 16,30 i 2 x 18,25."

U mnie jest coś koło tego właśnie, a nie jak w projekcie 12V. Czyli zakładam, że jest ok.

Z tego co widać po opisach na płytce i rzeczywiste, zmierzone wartości napięcia trochę się różnią. Wynika z tego, że nie są krytyczne i mogą być 17V do 18,25V. Ja składam samo pre i spróbuję z zewnętrznym zasilaczem 12V do 16V.

Witam,

Breve, po konsultacjach odpowiedziało odnośnie trafa na rdzeniu EI.

Generalnie trafo pod audio z ekranami między uzwojeniami kosztowałoby by:

1. 1000VA, wymiary ok. 150x160x145 (wys)- uzwojenia 2x52V (2x400VA) + 2x60V (2x100VA) + 1x12V (15VA) koszt netto ok. 800, 00 zł za pierwszą sztukę, 600,00 za każdą następną.

2. 500VA, wymiary 120x120x125 (wys) - uzwojenia 2x52V (2x200VA) + 2x60V (2x50VA) + 1x12V (15VA) koszt netto ok. 624,00 zł za pierwwszą sztukę, 424,00 za każdą następną.

Są to ceny netto katalogowe. Hurtownia powinna dostać od tego rabat. Wydaje mi się, że na produkcie pod zamówienie 10% mógłbym urwać.

Drogo, niestety:((

Są jacyś chętni na wspólne zamówienie?

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

panowie zaraz mnie szlag trafi. dotarly elny z bulgarii ale zamiast 20szt. tylko10. napisze do goscia bo w aukcji wyraznie napisal ze po 2szt konplet. kto zna dobrze gramatycznie angola prosze o pomoc w tlumaczeniu.

otrzymalem od pana przesylke ,(Numer przedmiotu:380241220351)jednak ilosc kondensatorow nie zgadza sie z zakupionymi w aukcji. wyraznie napisal pan 2x4,7uf. zakupilem 10 kompletow czyli 20szt. otrzymalem tylko 10szt. ufam ze to tylko przeoczenie z pana strony. prosze o szybki kontakt celem wyjasnienia sytuacji.

No troche sporo, a robił ktoś rozeznanie u innych producentów np. Indel?. Za mniej więcej 450-500 można mieć (przynajmniej można było) dwa trafa 250VA od p. Ogonowskiego, na najlepszych rdzeniach,

byłoby dual mono ;-) Zastanawiam się osobiście, czy taka opcja miała by sens.

System gra dobrze, albo nie....

Tak wygląda Telto

TS 500/T15

EI 120/60

230/2x52V 3.85A,

2x60V 0.83A,

12V 1.25A

-cena 315.57+VAT,

koszt wysyłki 30zł,

Wykonanie ekranów między uzwojeniami-30zł+VAT

Pozdrawiam

Jerzy Pyrek

Robili mi kiedyś dławiki i trafo do preampa lampowego. Na jakośc nie mogę narzekać.

Jeszcze jedno. Telto nie wpółpracuje z hurtowniami elektrycznymi. Nie mam możliwości załatwienia żadnego upustu. Więc powyższa cena jest chyba ostateczna

no i git wyprostowali sprawe

Dear mr., We are very sorry for the

mistake committed by us. We will immediately

deliver the other half of your shipment (10x4.7uF

/ 50V bipolar audio capacitors ELNA).

We hope you will excuse us for this!

We hope to receive the remaining 10 capacitors.

Dostałem jeszcze jedną ofertę z Telto, na trafo większej mocy, na rdzeniu 120/73

TS 600/T09 230/2x52V 4.8A,2x60V 0.83A,12V 1.25A,

wymiar rdzenia:120/73mm

cena 377.05+VAT,

powyżej 5 szt.-upust 10%

No i straciłem wszystkie pw. Może kiedyś się pojawią?

A tak w ogóle, to poprzednia zmiana graficzna forum doprowadziła do powstania Audohobby i odpłyniecia części użytkowników. Ciekawe jak będzie tym razem.

Poprzednio bardziej mi odpowiadało.

Ale to taki offtopic.

Hej,

A co myślicie o dwóch trafach? Oognowski.EU 1 szt. 250VA to koszt 220PLN (nie wiem, netto czy brutto).

2 sztuki były by po 440PLN. Ale jakbyśmy wzięli więcej, to pewnie byłby upust. Zdaniem większości konstruktorów audio

rdzenie CC, są najlepsze do zasilania w audio. A na takim rdzeniu są właśnie te trafa.

Ponadto można kupić na nie ładne osłony z ocynkowanej blachy (1mm) - tak, że przy okazji nie sieją. Osłony są w

naturalnym metalowym kolorze, ale można je przecież poproszkować.

Jak się na to zapatrujecie? W ogóle na sam pomysł dwóch traf - takie dual mono. Może to odstępstwo od wiernego klona, ale na pewno nie na gorsze.

EI: It made of an E-shape lamination and an I-shape lamination. It is very easy to wind in accurate format. Common used for more than 100 years. Due to the easy workability, it can be wind to very accurate and in very complex design. But there is a cut-end on them, the magnetic lost is high. The interference and noise are high too! There are still many power transformers, choke, output and IT using this format.

Toroid: The core is a roll of long thin ferrous sheet. Since it is almost no cut edge, the magnetic lost near zero. Also, noise and interference is low! It can place very close to amplification parts. It is suitable for compact design. It also has very high efficiency and low heat generation. But may be due to the inner core and out core has different length, somehow it is not sound very linear for audio application. Also, the winding of Toroid is harder than others core. Rare to have OPT or IT use a Toroid. It found common use in Power transformer mainly. I personal don¡¦t like it even as PT in tube amp!

R-core: An improved version of Toroid. But it¡¦s winding only apply on the straight edge. So, R-core is much more linear. But it still not as easy winding as EI, it is hard to get a balanced winding! R-core becomes commons in power transformer in Pre-amp and sometime in choke and output.

C-core: Very rare but it is a great core. There are double C core and normal C-core. Normal C-core just looks like an R-core cut into 2 pieces. The cut edge is an air gaps to prevent core saturation. It also allows the winding done externally. So, it has both advantages of EI and R-core. It has a slight low efficiency than R-core but much better than EI. It common used for many tens years in high-end equipment¡¦s and Audio PT, Choke, OPT and choke. Making a C-core is harder than a EI. So, cannot be cheap!

EI: It made of an E-shape lamination and an I-shape lamination. It is very easy to wind in accurate format. Common used for more than 100 years. Due to the easy workability, it can be wind to very accurate and in very complex design. But there is a cut-end on them, the magnetic lost is high. The interference and noise are high too! There are still many power transformers, choke, output and IT using this format.

Toroid: The core is a roll of long thin ferrous sheet. Since it is almost no cut edge, the magnetic lost near zero. Also, noise and interference is low! It can place very close to amplification parts. It is suitable for compact design. It also has very high efficiency and low heat generation. But may be due to the inner core and out core has different length, somehow it is not sound very linear for audio application. Also, the winding of Toroid is harder than others core. Rare to have OPT or IT use a Toroid. It found common use in Power transformer mainly. I personal don¡¦t like it even as PT in tube amp!

R-core: An improved version of Toroid. But it¡¦s winding only apply on the straight edge. So, R-core is much more linear. But it still not as easy winding as EI, it is hard to get a balanced winding! R-core becomes commons in power transformer in Pre-amp and sometime in choke and output.

C-core: Very rare but it is a great core. There are double C core and normal C-core. Normal C-core just looks like an R-core cut into 2 pieces. The cut edge is an air gaps to prevent core saturation. It also allows the winding done externally. So, it has both advantages of EI and R-core. It has a slight low efficiency than R-core but much better than EI. It common used for many tens years in high-end equipment¡¦s and Audio PT, Choke, OPT and choke. Making a C-core is harder than a EI. So, cannot be cheap!

barmanekm

Jeśli tylko wejdzie do obudowy ze wszystkim ( tzn pre, wzmacniacz, zasilacz na 6 kondach, zabezpieczenie, wysterowanie wskaźników, selektor wejść no i 3 trafa, bo jedno do pre) to jestem za.

Jakie wymiary mają te transformatory?

110 x 110 x 100 (mm), jakby chciec na to "puszki" to pewnie nieco trzeba dodać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

są tam przykładowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli w zasadzie dwa takie trafa jak z Telto. Nie wiem, ja chyba pasuję. Ale jak ktoś robi samą końcówkę, to wydaje mi się, że warto. Nawet bardzo:)

A tak przy okazji. Coś słychać z tranami? Tzn parowaniem

Czyli w zasadzie dwa takie trafa jak z Telto. Nie wiem, ja chyba pasuję. Ale jak ktoś robi samą końcówkę, to wydaje mi się, że warto. Nawet bardzo:)

A tak przy okazji. Coś słychać z tranami? Tzn parowaniem

Trany są u Tomka, a jutro wysyłam zamówienie do Borbely Audio po kolejną porcję krzemu...

Trany są u Tomka, a jutro wysyłam zamówienie do Borbely Audio po kolejną porcję krzemu...

Witam

nie mogę wysłać prywatnej wiadomości do Ciebie dlatego piszę tutaj, jakie trany będziesz zamawiał może coś bym zamówił.

Witam

nie mogę wysłać prywatnej wiadomości do Ciebie dlatego piszę tutaj, jakie trany będziesz zamawiał może coś bym zamówił.

Ja już mam wszystkie trany do Accu. Tzn, z róznych źródeł są u Tomka. Czekam na poparowanie. Mam nadzieję, że się połapie w tym wszystkim:)

Witam

Hej, dowolne z Borbely, ale lista jest już zamknięta. Chyba, że zdązysz dzisiaj napisać co chcesz i dzisiaj wpłacić kasę, tak aby była na jutro najpóźniej.

Pozdrawiam

Hej, dowolne z Borbely, ale lista jest już zamknięta. Chyba, że zdązysz dzisiaj napisać co chcesz i dzisiaj wpłacić kasę, tak aby była na jutro najpóźniej.

Pozdrawiam

witam

to się zapisuję:

2SA1316 - 4szt.

2SC3329 - 4szt.

Dane prześlij na mój email to prześle: [email protected]

poszukuje jeszcze takie:

2SC1844 - 2szt.

2SA991 - 2szt.

2SB1407 - 1szt.

2SC3668 - 2szt.

Pozdrawiam dj_

Właśnie dotarły 2SA1507 i 2SC3902.

Wysyłam je do tomka,pewnie dopiero w poniedziałek i proszę go o podanie swoich namiarów na [email protected]

Również kolegę frd_ o kontakt,bo chyba nie dostał mojego przelewu z pp za kondensatory...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.