Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Z powodu, ze forum dziala tak jak dziala uprzejmie prosze wszystkich, ktorzy kondensatory o kontakt na mail: [email protected] Chialbym miec wasze adresy bo forum dziala jak dziala i jesli pojawia sie jakies nowe informacje chcialbym moc sie nimi z Wami podzielic.

Le_G - czy dostales mojego maila?

Pozdr,

Frd

Witam Wszystkich .

Mam mały problem z tranami @sc2837 moim zdaniem są w porządku ale 2sa1186 maja taka rozbieżność że nie wiem jak ja mam to poparadować Pomóżcie.

Warunki pomiaru...Prąd kolektora 1A ,napięcie 12vdc .mierzona wartość prąd bazy.

Tak to wygląda.

A na marginesie odpaliłem w całości swego accu na stereo gra jak marzenie.Nic dodać nic ując.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22716-090993300 1283592301_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

tomek 0104

czy przy załączaniu końcówek jest stuk w głośnikach? Pytam się, bo jak jest to trzeba by zrobić zabezpieczenie z opóźnionym włączaniem. Chociaż jak końcówka ma DC serwo, to powinno być ok

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Witam Wszystkich .

Mam mały problem z tranami @sc2837 moim zdaniem są w porządku ale 2sa1186 maja taka rozbieżność że nie wiem jak ja mam to poparadować Pomóżcie.

Warunki pomiaru...Prąd kolektora 1A ,napięcie 12vdc .mierzona wartość prąd bazy.

Tak to wygląda.

A na marginesie odpaliłem w całości swego accu na stereo gra jak marzenie.Nic dodać nic ując.

A napięcie nie powinno być ujemne dla 2sa1186? Najlepiej mierz w wartościach "datasheetowych" Vce = - 4V, Ic = -3A, prąd nieco duży i nie wiem jak Twój miernik na to, ale będzie wiadomo przynajmniej czy mieszczą się w podanych wartościach. Jak nie to będzie można zareklamować. Dla tych wartości Hfe powinno być minimum 50. Co będzie można sprawdzić znając prąd bazy.

Grasz już może na nowych tranach? Jestem ciekawy czy jest różnica.

System gra dobrze, albo nie....

A napięcie nie powinno być ujemne dla 2sa1186? Najlepiej mierz w wartościach "datasheetowych" Vce = - 4V, Ic = -3A, prąd nieco duży i nie wiem jak Twój miernik na to, ale będzie wiadomo przynajmniej czy mieszczą się w podanych wartościach. Jak nie to będzie można zareklamować.

Grasz już może na nowych tranach? Jestem ciekawy czy jest różnica.

Założyłem nowe trany i różnicy nie słyszę.

A co do prądów z datasheetowych to niema znaczenia jakie napięcie i prąd 2sa i 2sc powinny mieć podobne wzmocnienie np 2sc 190 hfe i 2sa 205 hfe to już by było coś a tak to jest kicha .

A bo jak patrzę na wyniki pomiarów tych tranów w górnym rządku, to w ogóle nie wiem co to za wartość jak mam być szczery. Bo nie mieści się w żednym z przedziałów jak tak pobierznie popatrzyłem na charakterystyki.

A bo jak patrzę na wyniki pomiarów tych tranów w górnym rządku, to w ogóle nie wiem co to za wartość jak mam być szczery. Bo nie mieści się w żednym z przedziałów jak tak pobierznie popatrzyłem na charakterystyki.

No właśnie te 2sa1186 to jakiś szajs .

Po włożeniu w miernik 2sc2837 i po podaniu pradu 1A wzmocnienie wynosi ok 5,6mA po przeliczeniu na kalkulatorze wychodzi mniej więcej 291 hfe (przykładowo) a 2sa1186 w takiej samej sytuacji ,Czyli 1A i wzmacnia niecały 1 mA a nawet 0,13mA .

Ale jednej rzeczy nie rozumiem. Ale nie mam doświadczednia, więc proszę bez bicia. 2SA1186 ma przeciwną polaryzację, więc nie powinieneś mierzyć na ujemnym prądzie i napięciu?

Ale jednej rzeczy nie rozumiem. Ale nie mam doświadczednia, więc proszę bez bicia. 2SA1186 ma przeciwną polaryzację, więc nie powinieneś mierzyć na ujemnym prądzie i napięciu?

I tak jest dla 2sa1186 jest -1A i -12V a dla 2sc2837 +1A i +12v

Jest tak 1 na tranzystor na 10 ma właściwe wzmocnienie ale nie zapominajmy że 2sa ma w oznaczeniu (P) Czyli powinien mieć ok 70-140hfe przy -3A i zasilaniu 4v a 2sc (Y)90-180hfe

Powinni skubańcy dać ten sam typ wzmocnienia A nie dali ja ku__ie na odczepne.

Jest tak 1 na tranzystor na 10 ma właściwe wzmocnienie ale nie zapominajmy że 2sa ma w oznaczeniu (P) Czyli powinien mieć ok 70-140hfe przy -3A i zasilaniu 4v a 2sc (Y)90-180hfe

Powinni skubańcy dać ten sam typ wzmocnienia A nie dali ja ku__ie na odczepne.

Kurde. mogę do nich napisać i zareklamować, lub zaproponować wymianę, tylko że już chyba minął termin na to. Zresztą jako dystrybutor pewnie nie myślą o czymś takim tylko pakują jak leci. Zresztą pewnie w wypadku wymiany trzeba by było pokryć koszty przesyłek, co trochę wyjdzie.

Ale jeżeli w wypadku 2sa1186 (p) 1 na 10 się tylko mieści w 70-140 (nie wiem jak przeliczać z Twoich warunków pomiaru) to reklamowanie ma sens w 100% i nie powinni nawet "pierdnąć". Te trany były z USA, a z doświadczenia wiem, że tam jest nasz klient nasz pan. Ale nie wiem jak traktują "sprzedaż wysyłkową do krajów 3-go świata"....

Obliczam to w ten sposób .Wzmocnienie to stosunek prądu kolektora do prądu bazy:

β=Ic/Ib

Pujde jeszcze do kolegi i zobaczę na jego sprzęcie ale jestem pewien w 95% ze 2sa1186 to kicha.Po prostu za małe wzmocnienie mają.

Obliczam to w ten sposób .Wzmocnienie to stosunek prądu kolektora do prądu bazy:

β=Ic/Ib

Chodzi mi o to, że wzmocnienie się zmienia płynnie. Dla różnych napięć może być inne i prądów. Hfe nie jest chyba wartością stałą we wszystkich zakresach. Tzn. na pewno nie jest.

Sprawdź to jak najszybciej i napiszę do nich jak się faktycznie okaże, że nie spełniają parametrów.

Nie sugeruj się też za bardzo tym co piszę, bo to mogą być głupoty. Jest jeszcze jedno, jak wyczytałem to Bf i hfe wcale nie muszą iść w parze. Jeżeli mierzysz w DC to mierzysz bete, a w AC wzmocnienie morze być sporo inne.

Ok, w każdym bądź razie napiszę im, że są trefne i niech wymieniają.

Chodzi mi o to, że wzmocnienie się zmienia płynnie. Dla różnych napięć może być inne i prądów. Hfe nie jest chyba wartością stałą we wszystkich zakresach. Tzn. na pewno nie jest.

Sprawdź to jak najszybciej i napiszę do nich jak się faktycznie okaże, że nie spełniają parametrów.

Musza dać sa1186Y

W sumie bez parowania by tez chodziło jeszcze pokombinuje w inny sposób.

Byłem u kolegi i jest tak jak mówiłem 2sa1186 do wymiany .Muszą być (Y) inaczej nie da się sparować.Pomierzyłem wszystkie 2sc2837 i są super .Jechałem na dwa mierniki żeby nie było pomyłek. Trzeba tym popaprańcom odesłać te trany .Innego wyjścia nie ma.

Ukryta Zawartość

post-22716-080852300 1283632862_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byłem u kolegi i jest tak jak mówiłem 2sa1186 do wymiany .Muszą być (Y) inaczej nie da się sparować.Pomierzyłem wszystkie 2sc2837 i są super .Jechałem na dwa mierniki żeby nie było pomyłek. Trzeba tym popaprańcom odesłać te trany .Innego wyjścia nie ma.

No nic więc napiszę do nich, ale jak jest to do wymiany z powodu inne niż wadliwość to pewnie będzie trzeba koszty przesyłek pokryć. Zobaczymy co odpiszą na dniach.

Ha,... jeszcze będzie pewnie problem z cłem. Muszę się dowiedzieć jak w takim przypadku rozlicza się cło, aby nie płacić go dwa razy. Trochę to wszystko pewnie potrwa. :-/ Póki co - czekamy.

Normalnie to chyba nie złożycie tego accu jak tak dalej pójdzie .

Mam mały mętlik w głowie, bo sporo się dzisiaj naczytałem i zależy od układu czy trany muszą być parowane czy nie. W wielu układach parowanie nic nie przynosi. Nie mniej na pewno lepiej by było z parowaniem i chociaż z tej samej grupy.

Tak czy siak mam nadzieję, że uda się jakoś załatwić tą wymianę...

Hej, wysłałem PRIVa do Tomka odnośnie różnych serii w tranach mocy. W międzyczasie znajomy elektronik co sie zajmuje wzmacniaczami stwierdził, że w tej topologii parowanie jest niemal nieistotne. To samo odpowiedział mi ktoś z DIYHifi.org

Complementary matching will give slightly lower even harmonic distortion. But in the real world it is nearly impossible to get complementary matching. As long as they are reasonably close (within 50% even), I wouldn't worry about it. There will also be a very small amount of DC offset in the output stage, but this will just be a few tens of millivolts at most and easily adjusted out.

The fact that your transistors have roughly twice the beta of the original amp you are cloning is a good thing and far outweighs the slight mismatch in beta between the two sides.

Pytałem też o to, że w oryginalnym Accu wszystkie trany mocy są z serii O, a więc o najniższym wzmocnieniu a my mamy serie wyższe. Ale jak widać to ponoć dobrze. Istotne jest tylko parowanie (a właściwie czwórkowanie) tranów równoległych a więc 4xN i 4xP.

Ponieważ na początku października będę w USA (lub ktoś będzie za mnie, bo mogę mieć wtedy wesele), to myślę, że jest szansa wymienić 2SA1186 na serię Y (najwyższą) tak, że będzie taka jak 2SC2837, unikając wtedy dużych kosztów przesyłki i problemów z ponownym płaceniem cła. Od biedy mogę zapytać o obydwie najniższe serie O, ale z tym może być problem bo w sumie nie ma podstaw do wymiany.

Co o tym sądzicie Panowie? Ja bym był za tym, aby jak Tomek ma miernik THD, pomierzył wyjście na dobrze sparowanych tranach i na takich nie sparowanych i porównał. Wtedy będzie wiadomo.

I tak to k....a jest jak już idzie dobrze...

Mi się wydawało, że DC servo (oczywiście jako jedną z rzeczy) załatwia sprawę niesparowanych tranów i DC na wyjściu. Ale nie znam się tak jak Wy, więc się nie wtrącałem

A jeszcze jedna rzecz. Jeżeli chodzi o to, że mamy trany mocy o większym wzmocnieniu niż w oryginale, zastanawiam się, czy nie będzie to wymagało większej wydajności prądowej ukłądu zasilania przy pełnym wysterowaniu. Czyli mocniejsze trafo niż w oryginale ale może ktoś bardziej kompetentny się wypowie.

Mi się wydawało, że DC servo (oczywiście jako jedną z rzeczy) załatwia sprawę niesparowanych tranów i DC na wyjściu. Ale nie znam się tak jak Wy, więc się nie wtrącałem

Wtrącaj się jak najczęśćiej. Bo ja jestem czystym teoretykiem i w DIY się bawie dopiero kilka miesięcy. A każdy głos jest ważny i może coś wnieść. Nie wolno ulegać "grupowemu myśleniu" bo to nie prowadzi do niczego dobrego. Nie będę dawał przykładów politycznych ;-)

Hej, wysłałem PRIVa do Tomka odnośnie różnych serii w tranach mocy. W międzyczasie znajomy elektronik co sie zajmuje wzmacniaczami stwierdził, że w tej topologii parowanie jest niemal nieistotne. To samo odpowiedział mi ktoś z DIYHifi.org

Complementary matching will give slightly lower even harmonic distortion. But in the real world it is nearly impossible to get complementary matching. As long as they are reasonably close (within 50% even), I wouldn't worry about it. There will also be a very small amount of DC offset in the output stage, but this will just be a few tens of millivolts at most and easily adjusted out.

The fact that your transistors have roughly twice the beta of the original amp you are cloning is a good thing and far outweighs the slight mismatch in beta between the two sides.

Oj barmanek ..... nie odpowiedział Ci "ktoś" a sam Charles Hansen - sam top światowego hi-end`u :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

A tak a propo mocy zasilacza.

Czy są jacyś chętni na trafa z Telto?

Ceny i moce we wcześniejszych wpisach

Ja jestem chętny na 100% na trafa z Telto jak nic innego nie znajde EI lub CC taniej, ale w moim harmonogramie funduszy na DIY, kupię je dopiero w październiku lub na samym początku listopada. Więc póki co nie liczcie na mnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.