Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

panowie z listy

na 4,7/50V Bp 2SZT -Elna CE-BP (zamiast 4,7/100V). Do Pre.

blomin 2 kmpl.

jaco2346 1 kmpl.

barmanekm 1 kpl.

Woper1 1 kmpl.

osimar 2 kmpl.

Copper_Lucas 1 kmpl.

nowy18 1 kmpl.

żółwik 1 kmpl.

kondy dzis porozsylane. podtwierdzcie odbior.

to nikt oprocz osimar ,Copper_Lucas nie dostal kondow? prosilem o podtwierdzenie. po tygodniu na pewno dotarly

Witam.

Panowie-pytanie :macie już jakieś swoje koncepcje zasilacza,może jakieś gotowe PCB,bo wszak to nietuzinkowa konstrukcja i byłoby profanacją zrobić to na "pająku"(chyba,że się mylę?)...tym bardziej jak wertuję wątek klona Krell ksa50-to już sam nie wiem co lepsze...

___Tomek-dotarły 1507 i 3902 ? wysłałem we wtorek ___

Witam.

Panowie-pytanie :macie już jakieś swoje koncepcje zasilacza,może jakieś gotowe PCB,bo wszak to nietuzinkowa konstrukcja i byłoby profanacją zrobić to na "pająku"(chyba,że się mylę?)...tym bardziej jak wertuję wątek klona Krell ksa50-to już sam nie wiem co lepsze...

Nie wiem jak jest w wątku Krella. Ale z doświadczenia (skromnego) do końcówki tylko i wyłącznie prosty zasilacz z dużym zapasem mocy. Bez stabilizacji. Stabilizacja moim zdaniem zabija życie w muzyce. Raz, że nie wiem jakie stabilizatory zapewniłyby prąd do takiej konstrukcji, dwa stabilizacja ogranicza właśnie prąd. W szczytach może go zabraknąć.

Natomiast pająk, z jak najkrótszymi i zapewniającymi przepływ dużego prądu połaczeniami jak najbardziej wskazany.

Odnośnie pre, tutaj nie jestem pewien. Jeśli nikt nie wypowie się jak jest w oryginale, to chyba spróbuję dwóch wersji. Aczkolwiek na płytce pre jest stabilizacja na trazystorze.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Witam.

Do końcówki może zastosować schemat z końcówki Accuphase A680 - tam co prawda napięcie są +/- 56 i +/-15 ale ustawiane są zenerkami, więc może dałoby się przerobić. Ewentualnie coś z M60, lub ogólnie dostępnych schematów Accu. Niestety nie ma zasilaczy do 406 ani 210.

System gra dobrze, albo nie....

Do mnie też wszystko dotarło, dzięki.

Tu link do może się do czegoś przyda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tzn. końcówka niestabilizowana. Zgodzę się z osimarem, stabilizacja o jakiej pisze to do sterujących. Do pre nie mam pojęcia, bo u mnie pre chyba poczeka troszkę.

Do końcówki może zastosować schemat z końcówki Accuphase A680 - tam co prawda napięcie są +/- 56 i +/-15 ale ustawiane są zenerkami, więc może dałoby się przerobić. Ewentualnie coś z M60, lub ogólnie dostępnych schematów Accu. Niestety nie ma zasilaczy do 406 ani 210.

Normalne-zasilacz to tylko zasilacz,można tu użyć tysiące rozwiązań-byle napięcia się zgadzały,ciekawiło mnie tylko jakie macie pomysły na zaimplementowanie go do E-406...a taki właśnie klonujemy(specyficzne określenie,ale niech mu bedzie)...

Jak zwykle nieodzowną pomocą mógłby służyć tutajkogutaudio(on ma oryginał?),gdzieś na początku wątku widziałem fotkę tylko mostka od spodu z dużą ilością cyny i jakimiś kablami,gdzieś tam znikającymi...

OK-dzięki za podpowiedzi,byłbym jednak za niemalże"ślepym skopiowaniem"...zasilacz to tylko mostek i kondensatory w uproszczeniu,ale jak wyglada to w Accuphase a konkretnie w modelu E-406?

Znalazłem zdjęcie od kogutaudio (chociaż nie tego szukałem)

zasilaczodrevers.jpg

Witam.

Witam trany dotarły całe i zdrowe .Co do zasilacza to stabilizacja odpada przeważnie w żadnym wzmacniaczy niepotrzebna jest stabilizacja a po drugie ciężko bylo by to zrobić .U mnie mam zasilanie na końcówkę -/+ 60vdc a na sterowanie -/+71vdc bez żadnej stabilizacji .Do pre nam -/+15 vdc a na wyjsciu gdzie jest +12v i - 12v mam 12,3vczyli stabilizacja do zasilania barwy dźwięku jest .We wtorek będę miał schemat od barwy accu e-550 zobaczymy jak to działa ale ,szczerze powiem że barwa nie jest potrzebna gra to idealnie bez żadnych korekcji dźwięku.No i ta moc przy moim zasilaniu .Wyrywa membrany z zawieszeń .Dosłownie strzelają .:)

Jeszcze jedno trzeba dać duże pojemności kodów co najmniej te 47000mikro bo słychać pomruk w głośnikach .Jak jak dojdę do kasy kupuje mundorfy 47000/100v bo te nichki 20000 mikro na jedną linie (szajsowate) Nie dają rady odfiltrować napięcia no i z basem jest problem (za mało prądu)

Tak też myślałem co do skuteczności tego "maleństwa"...jak tylko dostanę trany i pare innych badziewi(aczkolwiek niekoniecznych...może oprócz radiatorów)-odpalam swoją(albo i spalę)...Tak na poważnie to z powodu braku czasu i siły - może w tym roku zamknę tego accu-nie chcę robić tego prowizorycznie-ma być "tak jak w książce"(i tak nigdy nie będzie)...tj.konkret obudowa,połączenia,gniazdeczka,gałeczki i co najważniejsze poprawny montaż ,raczej odpowiednich elementów !

Dziękuję wszystkim zaangażowanym w projekt i mam nadzieję ,że wszyscy będziemy z tego dumni...(ale pojechałem-za dużo brendy :)

pozdrowionka

Tak też myślałem co do skuteczności tego "maleństwa"...jak tylko dostanę trany i pare innych badziewi(aczkolwiek niekoniecznych...może oprócz radiatorów)-odpalam swoją(albo i spalę)...Tak na poważnie to z powodu braku czasu i siły - może w tym roku zamknę tego accu-nie chcę robić tego prowizorycznie-ma być "tak jak w książce"(i tak nigdy nie będzie)...tj.konkret obudowa,połączenia,gniazdeczka,gałeczki i co najważniejsze poprawny montaż ,raczej odpowiednich elementów !

Dziękuję wszystkim zaangażowanym w projekt i mam nadzieję ,że wszyscy będziemy z tego dumni...(ale pojechałem-za dużo brendy :)

pozdrowionka

Jeszcze coś w sprawie zasilacza nie dawał bym diod tylko mostek (trochę inne brzmienie )ciężko opisac .Ewentualnie sprawdzone diody

albo mostek BP302Fale chyba ciężko dostępny no i condy tak jak w accu 100n /250v

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno trzeba dać duże pojemności kodów co najmniej te 47000mikro bo słychać pomruk w głośnikach .Jak jak dojdę do kasy kupuje mundorfy 47000/100v bo te nichki 20000 mikro na jedną linie (szajsowate) Nie dają rady odfiltrować napięcia no i z basem jest problem (za mało prądu)

Tomek-mówisz 20000m na gałąź?-to faktycznie może być mało przy tym napięciu i poborze prądu,w oryginale jest 33000mF ale pomruk w głośnikach może być spowodowany innymi przyczynami...wcisąłeś to w ciasną paczkę i z tego co widziałem,to kabelki troszkę są w nie ładzie ...ten"pomruk" słychac też bez sygnału przy odkręconym volume?...jeśli tak, raczej nie jest to wina pojemności zasilacza ale tysiąca innych przyczyn(chyba powinieneś wiedzieć)...ale jakby co to i tak się piszę na te Mundorfy !

Jest taka sprawa że gdy zasilaniem szło z sony 707 w głośnikach była cisz a kable nie miały nic z tym wspólnego .

aha..i tak nic z tego nie kumam.Zasilałeś z zasilacza sony ta 707?(swoją droga zacny sprzęt jeszcze made in japan)ale to o niczym nie przesadza.

a jak miałeś na prototypie ,też brumiło?teraz wpieprzyłeś to do jakiegoś karmnika,upchałeś,bo jesteś raptus,bo chciałeś żeby zagrało i dziwisz się że słychac jakieś śmieci?Tomek,to zagra w dużej mierze dzięki Tobie ale troszkę cierpliwości,tutaj trzeba jak z gejszą a nie z ukraińską dziwką...to wymaga czasu i zalotów...i na pewno znacznie większych pieniędzy...

aha..i tak nic z tego nie kumam.Zasilałeś z zasilacza sony ta 707?(swoją droga zacny sprzęt jeszcze made in japan)ale to o niczym nie przesadza.

a jak miałeś na prototypie ,też brumiło?teraz wpieprzyłeś to do jakiegoś karmnika,upchałeś,bo jesteś raptus,bo chciałeś żeby zagrało i dziwisz się że słychac jakieś śmieci?Tomek,to zagra w dużej mierze dzięki Tobie ale troszkę cierpliwości,tutaj trzeba jak z gejszą a nie z ukraińską dziwką...to wymaga czasu i zalotów...i na pewno znacznie większych pieniędzy...

Racja trzeba to jakoś normalnie złożyć ,mi to też nie pasuje .Pozdro

Witam trany dotarły całe i zdrowe .Co do zasilacza to stabilizacja odpada przeważnie w żadnym wzmacniaczy niepotrzebna jest stabilizacja a po drugie ciężko bylo by to zrobić .U mnie mam zasilanie na końcówkę -/+ 60vdc a na sterowanie -/+71vdc bez żadnej stabilizacji .Do pre nam -/+15 vdc a na wyjsciu gdzie jest +12v i - 12v mam 12,3vczyli stabilizacja do zasilania barwy dźwięku jest .We wtorek będę miał schemat od barwy accu e-550 zobaczymy jak to działa ale ,szczerze powiem że barwa nie jest potrzebna gra to idealnie bez żadnych korekcji dźwięku.No i ta moc przy moim zasilaniu .Wyrywa membrany z zawieszeń .Dosłownie strzelają .:)

tomek jak bedziesz mial ta barwe z e-550 (dobrze jak by byla z balansem) to wklej koniecznie. ja doloze do pre rowniez barwe bo lubie radia i starych cd tez posluchac.

tomek jak bedziesz mial ta barwe z e-550 (dobrze jak by byla z balansem) to wklej koniecznie. ja doloze do pre rowniez barwe bo lubie radia i starych cd tez posluchac.

Ja nie jestem zwolennikiem barwy ale.... też ją dokładam:) Z tych samych powodów. Wybrałem barwę z wątku

Ukryta Zawartość

Trochę uproszczona wersja z Revoxa, o małych przesunięciach fazowych. Uproszczona, bo w oryginale na elementach dyskretnych, tutaj na WO.

Oczywiście nie mam nic przeciwko barwie z Accu. Jakby były płytki to fajnie by było. Ten termotransfer doprowadza mnie do szału. Dwie już zniszczyłem.

Jakby ktoś chciał to mam dokumentację pod ten projekt

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

KOLEJNY UPDATE:

1) Nichicon KZ z PCX zamowione

2) Dostalem maila z Digikey, ze Nichicony VR sa opoznione. Beda 04/10/2010.

Nie bede miec dostepu do kompa do czwartku. Jakby co to piszcie PW/maila. Odpowiem w czwartek.

Pozdr,

Frd

Witam mam następna wiadomość co do części marginalny mostek jestem pewien w 100%

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem pełną oryginalną servisówkę do E-305. Jest tam też schemat zasilacza i zabezbieczenia. Zasilacz jest na tych mostkach co pisze tomek0104. A końcówka jest na ok 73V, więc coś tak jak u nas.

Oczywiście są tam też wzory PCB do zabezpieczenia, selektorów, balanced->unbalanced i wszystkie jakie tam są, tak samo schemat jest do całośći. Tomek, jakbym Ci to wysłał, to zaprojektowałbyś kilka dodatkowych płytek? Ja bym się pisał... E-305 jest dosyc zblizony do 406, ma po prostu 3 pary tranów na wyjsciu zamiast 4. To może jakaś konwencja w nazewnictwie integr przez Accu?

Kupiłem pełną oryginalną servisówkę do E-305. Jest tam też schemat zasilacza i zabezbieczenia. Zasilacz jest na tych mostkach co pisze tomek0104. A końcówka jest na ok 73V, więc coś tak jak u nas.

Oczywiście są tam też wzory PCB do zabezpieczenia, selektorów, balanced->unbalanced i wszystkie jakie tam są, tak samo schemat jest do całośći. Tomek, jakbym Ci to wysłał, to zaprojektowałbyś kilka dodatkowych płytek? Ja bym się pisał... E-305 jest dosyc zblizony do 406, ma po prostu 3 pary tranów na wyjsciu zamiast 4. To może jakaś konwencja w nazewnictwie integr przez Accu?

Ten schemat i serwisówke mam już dawno też da rade coś z tego zrobić.

Ten schemat i serwisówke mam już dawno też da rade coś z tego zrobić.

Fak, 5$ w plecy ;-). Na szczęśćie szukałem czegoś innego a to mi wpadło przy okazji. Można podpatrzeć kilka rozwiązań.

Dla mnie najważniejsze to:

- zabezpieczenie

A przydać by się pewnie też mogły:

- selektory, przekaźniki

- balans i głośność.

Fak, 5$ w plecy ;-). Na szczęśćie szukałem czegoś innego a to mi wpadło przy okazji. Można podpatrzeć kilka rozwiązań.

Dla mnie najważniejsze to:

- zabezpieczenie

A przydać by się pewnie też mogły:

- selektory, przekaźniki

- balans i głośność.

Zabezpieczenie głośników chce zrobić takie samo .jak ma 305 .Teraz tak mam schemat barwy do e- 550 jest taka sama jak w 305 szału z postępem nie narobili przez tyle lat .Tylko jeden szkopół jak może oglądałeś schemat barwy dziwnie są zasilane układy NJM4558sd i njm5532sd Niby minus na nóżkę 5 a plus na 1 (dziwne )Zobacz schemat.

Tu zolwik (to mój nowy, stały nick)

Kondensatory Elny również do mnie dotarły. Dzięki.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Faktycznie. Także wyjścia i wejścia sygnałów mają inne nr pinów niż w datasheecie. Pytanie, gdzie jest błąd...

a poza tym na układzie barwy, nie mogę się dopatrzyć doprowadzenia zasilania. Na pozostałych podschematach są...

A już znalazłem na moim jest: IC1,2 -> 5 pin do "-" i IC1,2 -> 9 pin do "+"

Pomylili się o 1 w numeracji pinów. Jak się odejmie 1, to chyba wszystko wychodzi OK.

Zgadza się, na całym schemacie "SWITCH ASSEMBLY" w tych opampach co napisałeś, w numerach pinów trzeba odjąć 1.

Tak w ogóle to w NORTH nieźle drą za te układy - 39PLN - to polityka oryginalnych części zamiennych do serwisów. Tam gdzie kupowaliśmy trany mocy są po 1$. Jak będę teraz w USA (lub ktoś za mnie), to kupie tam te scalaki.

Oczywiście piszę o oryginalnych NJM (produkcji NJRC). Bo innych producentów i w PL sa po zecie.

Jednak numery pinów są ok. Na płytce z barwą widać zastosowano wersję NJM4558S wtedy piny się zgadzają (inna obudowa) w wypadku NJM4558D trzeba od numerów pinów odjąc 1.

Proponuje robić tak jak w oryginale na S, chyba że da się zrobić tak ścieżki i otwory, że będzie można wpinać D (DIP8) lub S (SIL8). Tak właśnie chyba jest w oryginale. Daj znać jak najszybciej jak będziesz robił bo może będę mógł zrobić zamówienie dla kilku osób na te scalaki w normalnej cenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.