Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Ten grayhill jest fajny. Jednak sprowadzenie to +25EUR. Z tym, że chyba musi być dwubiegunowy, a ten wybrałeś jest jednobiegunowy. Na potek głośności dałbym jakiegoś najlepszego alpsa i tyle. Nie ma co szaleć z jakimiś drogimi drabinkami. Taką to sobie załaduje do pre passa ;-)

System gra dobrze, albo nie....

Witam

Panowie:

barmanekm,

żółwik,

mroczny,

Woper_1

nowy18

freedi

omirp

Copper_Lucas

Proszeni o wpłaty: 7.02 + VAT = 8.56 PLN

Za potki 50R z Farnella. Będą rozsyłane razem z tranami.

Wracając do tematu selektora. W oryginalne jest 12-pozycyjny. Mi się wydaje, że nam wystarczy 6-pozycyjny. Nie będziemy mieli przecież 2 - wejść magnetofonowych, i wystarczy jedno zbalansowane (dla tych co będą chcieli też płytkę z konwersją na opampach). Wtedy byłoby 5 wejść RCA i 1 XLR (przełącznik jest już po desymetracji).

Na selektor proponowałbym więc jakiegoś właśnie grayhilla (2biegunowego), wyglądają niewiele gorzej od ELMY a sporo tańsze. Są też wersje militarne, sporo droższe. A na regulację głośności ALPSA niebieskiego.

Ale po co dwubiegunowy?

Przecież on przełącza tylko napięcie podawane na cewkę. W podwójnym przekaźniku jest jedna cewka sterująca dwoma stykami (stereo). W XLR podłączysz pod jeden zestyk na przełączniku dwa przekaźniki i tyle.

Wydaje mi się też, że nie ma co przesadzać z jakością tego przełącznika. Wystarczy, że będzie fajnie przełączał (przeskakiwał). On tylko podaje napięcie na cewkę

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Ale po co dwubiegunowy?

Przecież on przełącza tylko napięcie podawane na cewkę. W podwójnym przekaźniku jest jedna cewka sterująca dwoma stykami (stereo). W XLR podłączysz pod jeden zestyk na przełączniku dwa przekaźniki i tyle.

Wydaje mi się też, że nie ma co przesadzać z jakością tego przełącznika. Wystarczy, że będzie fajnie przełączał (przeskakiwał). On tylko podaje napięcie na cewkę

Kurde... masz rację, to idzie przez przekaźniki a nie bezpośrednio. Przepraszam za wtope. Lepiej dla nas.

Wracając do tematu selektora. W oryginalne jest 12-pozycyjny. Mi się wydaje, że nam wystarczy 6-pozycyjny. Nie będziemy mieli przecież 2 - wejść magnetofonowych, i wystarczy jedno zbalansowane (dla tych co będą chcieli też płytkę z konwersją na opampach). Wtedy byłoby 5 wejść RCA i 1 XLR (przełącznik jest już po desymetracji).

Na selektor proponowałbym więc jakiegoś właśnie grayhilla (2biegunowego), wyglądają niewiele gorzej od ELMY a sporo tańsze. Są też wersje militarne, sporo droższe. A na regulację głośności ALPSA niebieskiego.

Co do selektora to będzie miał 6 wejsć ( W takiej konfiguracji zaczynając od lewej strony zgodnie z ruchem wskazówek zegara ---LINE 2 -- LINE 1--LINE BAL--CD BAL-- CD--TUNER--)Cały czas szukam jakiegoś dobrego przełącznika na 6 pozycji jedno biegunowego. No i do przełączania głośników 4 pozy. 2 obwodowy ,macie coś?

Co do potków

Balans

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Treble - bass

Ukryta Zawartość

Volume

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) hehe albo taki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - może coś takiego. Co prawda 110PLN dopłaty, ale np na 8 osób, to wiele nie wyjdzie. A jakość wydaje się solidna.

Skok 60stopni, myśle będzie OK. Bo 30st. do 6 pozycyjnego to moim zdaniem lipa, bo się kręci tylko po półkolu. Przy 60st. mamy wszystko ładnie rozłożone.

Ja będę chciał jeszcze umieścić silnik krokowy do selektora, a w wypadku głośności też potka z silniczkiem (np. alpsa). Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Co do potków

Balans

Ukryta Zawartość

Treble - bass

Ukryta Zawartość

Volume

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) hehe albo taki

Ukryta Zawartość

Dobrą alternatywą dla potencjometru głośności jest :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrą alternatywą dla potencjometru głośności jest :

Ukryta Zawartość

U mnie grają za czysto i zbyt przejrzyście. Zbyt eksponują niedociągnięcia systemu ;-).

A tak poważnie, strona marketingowa, i budowanie wartości dodanej poprzez ładne opakowanie i profesjonalny wygląd strony na 5+. Do 6 troszkę brakuje.

Ukryta Zawartość

Nie po $ tylko po ok 2.3$/szt. www.bdent.com lub jak chcesz nieco taniej a masz możliwość przelewów w USD bez opłat to

Ukryta Zawartość

To ta sama firma, tylko ze www.bdent.com sprzedaje przez WWW.

Barmankum

110$ za przesyłke w www.bdent.com to się jednego zamówienia nie oplaca. Strasznie duzo jak za taka mała paczkę.

Ukryta Zawartość

Hej, nie posiadam. To był ;-) żart. A pozostała część wypowiedzi odnosiła się do ich strony i w ogóle do formy produktu. Moim zdaniem bardzo ładnie i profesjonalnie.

Jest mały problem z potencjometrami do barwy bo te alpsy od basu i soprany nie będą pasowac z tego co widze na chemacie potrzebne będą 4 nóżki przy potku .Trzeba podpytać kogutaudio jak to wygląda u niego i co to za potki .

Musiał by być cos ala w tym stylu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odnośnie potka głośności.

Bardzo fajnym rozwiązaniem jest shunt. Schemat jest gdzieś w necie, ale nie mogę obecnie znaleźć. Generalnie podłącza się rezystor w tor sygnału (u mnie biały Caddock), a potencjometr pracuje jako zmienna wartość rezystancji do masy.

Tanio, prosto, efekt świetny.

Jest mały problem z potencjometrami do barwy bo te alpsy od basu i soprany nie będą pasowac z tego co widze na chemacie potrzebne będą 4 nóżki przy potku .Trzeba podpytać kogutaudio jak to wygląda u niego i co to za potki .

Musiał by być cos ala w tym stylu

Ukryta Zawartość

Ale te dodatkowe piny nie są podłączane. nie wiem po cholerę są. Chyba po to, żeby potecjometr pewniej siedział w płytce. Jak sam projektujesz płytkę, to można zrobić otwory pod standardowe potki.

No chyba, że to silniczek do sterowania pilotem.

Ukryta Zawartość

Ale te dodatkowe piny nie są podłączane. nie wiem po cholerę są. Chyba po to, żeby potecjometr pewniej siedział w płytce. Jak sam projektujesz płytkę, to można zrobić otwory pod standardowe potki.

No chyba, że to silniczek do sterowania pilotem.

Wiec na próbę zrobie normalnie zobaczę jak to działa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi to wygląda, ze jednak są podłączone. Jak przekręca się gałkę potencjometru, to jedna część zwiększa rezystancje a druga zmniejsza. Zróbmy tak samo. W 406 też tak chyba jest, z potkami nie powinno być problemu.

barmanekm

chyba masz rację. Przyjrzałem się zdjęciu tego noble. I tam jest tak jak napisałem.

Wcześniej nie widziałem schematu.

Ze schematu wynika, że 4 wyjścia są podłączone

Chociaż na 3 nożkach też da się tak zrobić...

Ale tutaj 4 idą do gleby, musiałbym ten układ jakoś bardziej rozkminić. Jednak jak czytam, to w audio się stosuje właśnie takie potki czasami m.in.

do barwy właśnie

Musza być 4 nóżki nie zrobili tego dla jaj .Słabo widać ale 4 nóżki przy podku są.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Narazie chcialbym zrobic koncowke z pre. Nad selektorem i barwa bede myslal w przyszlosci.(choc plytki moga juz byc i czekac na lepsze czasy:) Che ten projekt zrobic tak jak nalezy a nie tylko zwykly "klon". Jednak wychodzi na to ze cena jest calkiem adekwatna do jakosci wykonania...

Panowie, a ten 4 odczep w potku, to nie jest przypadkiem potek z tzw. "center detent"? Właśnie ten środkowy odczep ma być odczepiony. W vintagowych sprzętach takie potki były montowane do głośności a ten odczep służył do podmontowania układu typu "loudness". Można jeszcze takie wydobyć. W 406, też są takie montowane. Przynajmniej w katalogach produktów mają takie alps, noble, bourns. A czy da sie łatwo kupic...

Accuphase kiedyś robił ładniejsze sprzęty niż teraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Accuphase kiedyś robił ładniejsze sprzęty niż teraz

Poezja,właśnie tak chcę żeby wyglądała "moja produkcja",bez zbędnych pokrętełek,diodek i innych pierdół-ma być ascetycznie ale grać konkretnie !

To e-305 w wersji V ?Jak dla mnie-idealne rozwiązanie,tak powinna wyglądać integra!

Poezja,właśnie tak chcę żeby wyglądała "moja produkcja",bez zbędnych pokrętełek,diodek i innych pierdół-ma być ascetycznie ale grać konkretnie !

To e-305 w wersji V ?Jak dla mnie-idealne rozwiązanie,tak powinna wyglądać integra!

Napisałem do gościa który ma e-305 żeby porobił zdjęcia pcb do barwy i protection bo się nie mieszczę z elementami a przecież najlepiej będzie to wyglądało tak samo jak oryginał co nie?

Napisałem do gościa który ma e-305 żeby porobił zdjęcia pcb do barwy i protection bo się nie mieszczę z elementami a przecież najlepiej będzie to wyglądało tak samo jak oryginał co nie?

Tomek-szacun za to co robisz i chciałbym też tak umieć...I chyba się skuszę na tą barwę,chociaż wcześniej byłem sceptycznie nastawiony do tego typu wynalazków,no ale zawsze można ją odciąć...Co do protektora to jest kompletny i sprawdzony projekt niejakiego pana Q z DIY-Audio...wklejałem tu kiedyś link do niego.

Tomek-szacun za to co robisz i chciałbym też tak umieć...I chyba się skuszę na tą barwę,chociaż wcześniej byłem sceptycznie nastawiony do tego typu wynalazków,no ale zawsze można ją odciąć...Co do protektora to jest kompletny i sprawdzony projekt niejakiego pana Q z DIY-Audio...wklejałem tu kiedyś link do niego.

Zabezpieczenie to pikuś do rozrysowania ale ta barw to jest już coś Trzeba się namyśleć zęby nie walnąć bubla wiec najlepiej przerysować z oryginału.

Zabezpieczenie to pikuś do rozrysowania ale ta barw to jest już coś Trzeba się namyśleć zęby nie walnąć bubla wiec najlepiej przerysować z oryginału.

Tam jest pełne zabezpieczenie, czy tylko opóźnione załączanie głośników?

Cały czas się zastanawiam, no bo we wzmacniaczu jest już DC Servo. Chyba, że jakoś dodatkowo zabezpieczają

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.