Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie. potek w tym wzmaku jest przed preampem? jakiej jest rezystancji?

W sumie to powinien być przed pre i barwą ale ja mam przed samą końcówka. Potencjometr powinien miedz 50k

tak. wiem ze powinien byc przed. ale jak jest w tym wzmaku>? chodzi mi o dopasowanie toru.

50kR to troche duzo. ciekawe czy 10kR sie sprawdzi (takie mam pvc)

Jak na czasy w jakich powstał ten wzmacniacz to wcale nie dużo. Standardem wtedy były potencjometry 100k i więcej. Odnośnie umiejscowienia, to faktycznie trzeba to sprawdzić, bo chyba konstrukcja przypadła na czasy, kiedy zdecydowanie odchodzono od umieszczania potka głośności między pre a końcówką. W latach 70/80 była to norma w polskich wzmakach.

Inna sprawa, że potek między pre a końcówką jest trochę bez sensu. Pre w zasadzie działa tylko jako dodatkowy wzmacniacz dla niskich napięć, ale w łeb bierze dopasowanie. Miało to sens w przypadku wyjść o napięciu 500mV. Przy standardzie DIN 750mV już było bez sensu. No a teraz z CD idą 2V

Kurczę, ciekawe jak bendix. Trzymam kciuki. Ale się nie odzywa:(

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Dzwonił do mnie pytał się o podłączenie masy wiec na pewno coś odpalił Hehe:)

Nic nie ma łatwo niestety. Przez pierwsze 13h rozruchu udalo mi sie nie spalic nic. Pomylki oczywiscie znalazlem ale to nie pomoglo. Przy okazji narozkrecalem sie tego kilka razy a srubek jest duzo. Walczylem i sie załamałem z lekka. Nie plynął bias. Na koniec gdy juz narysowalem schemat z ukladu na nowo (ten schemat który ktos narysowal jest świetny poza porażką z inna numeracją elementów o której wiedzialem oczywiscie ale nie mialem wlasciwego). Po zmierzeniu wszystki padów czy nie ma zwarcia, pomierzylem rezystory bo juz mi sie pomysly zaczely kończyc. Z wyliczen wychodzilo co innego a tranzystory byly zatkane, para róznicowa skrzywiona w jedna strone.

W koncu wqrzony znalazlem dzwona na PCB arghhhhhhh....UCZULAM NA TO...: Jest sciezka idaca od potencjometru do kolektora Q10. Ma za małą przerwe pomiedzy tą dziwną masą. I tam bylo niedotrawienie niewidoczne golym okiem ale bylo zwarcie pomiedzy sciezkami. Gdzy juz to usunąłem okolo 5 nad ranem.... to w koncu udalo mi sie odparowac jeden tranzystor mocy 2SA (mam nieorginalne) i pare sterujacych 2SA i 2sc. Dlaczego sie pala skoro prad nie plynie i sa zimne a napiecie jest obnizone - tego nie wiem. Wyglada to tak jak by nastąpilo przepięcie, slychac strzal i pare tranzystorów nie ma. Dzialo sie to u mnie dosyc losowo. Uruchomić mi się nie udalo jednak - ale to juz bylo złożeniem potężnego zmęczenia (siedzialem nad tym bite 20h bez snu) i w końcu stwierdzilem ze to nie ma sensu do czasu az zaczneę myslec bo juz widzę "białe tranzystory".

To tyle tytulem walki z frontu. Osobiescie uwazam ze nalezało by się uśmiechnąć do Pana Tomka zeby jednak zrobil nowa wersje PCB z wiekszymi padami bo tak to nigdy nie bedzie pewnosci czy nie ma gdzies kiepskiego lutu. Za bardzo go popedzaliscie i jest pare rzeczy do poprawki. Mówię serio + gruba miedz koniecznie.

A tak przy okazji jak jest podlaczona ta osobna masa na plytce z masą główna?

Tomek mi mówil ze na trafach - wszystko cacy ale jakos musi byc doprowadzona równiez do PCB bo inaczej to ta masa wisi w powietrzu i się dzieją dziwne rzeczy z DC na wyjsciu. Niech mnie ktos oswieci jak to jest w oryginale podpiete? Jest polączona na wejsciu?

Pozdrawiam i życzę mniej przygód przy uruchamianiu.

ps. Uprzedzę teksty że źle to uruchamialem - tak był autotransformator, oscyloskop na wyjsciu, bepieczniki itp.

zmieniłeś trany błędnie wlutowane?

Koledzy podpowiadali Tobie, ale może nie miałeś czasu zerknąć na forum.

Powodzenia!

Sprawdzałem moje nowe płytki z twojej parti i żadna nie ma zwarć ani przerw w połączeniach ,Dziwne że tak długo ci zeszło uruchamianie Trzeba było dzwonić.

Ja składam już drogi komplet i na pewno odpali za pierwszym razem .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kolego tomek0104 jaka moze być minimalna szerokosc radioatora dla kompletnej płytki? Mam profil o szerokosci 195mm bedzie pasił? Jeżeli Masz jeszcze zestawy PCB to napisz dane do wpłaty na priva.

Pozdrawiam

Kolego tomek0104 jaka moze być minimalna szerokosc radioatora dla kompletnej płytki? Mam profil o szerokosci 195mm bedzie pasił? Jeżeli Masz jeszcze zestawy PCB to napisz dane do wpłaty na priva.

Pozdrawiam

Radiator na którym ja montuje ma 195mm szerokości Czyli taki jak twój, będzie pasował ale trzeba nóżki popodginać.

Ukryta Zawartość

post-22716-002841000 1291546959_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zmieniłeś trany błędnie wlutowane?

Koledzy podpowiadali Tobie, ale może nie miałeś czasu zerknąć na forum.

Powodzenia!

Tak. Te pomyłkę znalazlem dosyc szybko.

Co do kondensatrorów na 63V to dalem takie bo startowalem go z nizszego napiecia +- 45V.

Pozdrawiam

Na koniec gdy juz narysowalem schemat z ukladu na nowo (ten schemat który ktos narysowal jest świetny poza porażką z inna numeracją elementów o której wiedzialem oczywiscie ale nie mialem wlasciwego).

Trzeba było na forum zapytać. Proszę bardzo - zgodny z płytką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

System gra dobrze, albo nie....

Jak na czasy w jakich powstał ten wzmacniacz to wcale nie dużo. Standardem wtedy były potencjometry 100k i więcej. Odnośnie umiejscowienia, to faktycznie trzeba to sprawdzić, bo chyba konstrukcja przypadła na czasy, kiedy zdecydowanie odchodzono od umieszczania potka głośności między pre a końcówką. W latach 70/80 była to norma w polskich wzmakach.

Inna sprawa, że potek między pre a końcówką jest trochę bez sensu. Pre w zasadzie działa tylko jako dodatkowy wzmacniacz dla niskich napięć, ale w łeb bierze dopasowanie. Miało to sens w przypadku wyjść o napięciu 500mV. Przy standardzie DIN 750mV już było bez sensu. No a teraz z CD idą 2V

Kurczę, ciekawe jak bendix. Trzymam kciuki. Ale się nie odzywa:(

Słuchaj co do potencjometru głosnosci umieszczonego przed preampem to tez jest bez sensu bo wtdy przy niskich poziomach sygnalu wzmacniasz sobie szumy calego ukladu. Ja uwazam ze potencjometr powinien być przez końcówką.

Słuchaj co do potencjometru głosnosci umieszczonego przed preampem to tez jest bez sensu bo wtdy przy niskich poziomach sygnalu wzmacniasz sobie szumy calego ukladu. Ja uwazam ze potencjometr powinien być przez końcówką.

Jak wstawisz między pre i końcówkę, to wtedy pre robi tylko jako dodatkowy element toru. I tak końcówkę wysterowywujesz z pasywki którą jest potek. Zwróć uwagę, że teraz wszystkie wzmaki mają potki na wejściu przed pre, a nie za nim. Nawet we wzmakach lampowych, które same z siebie szumią

Wg schematu E-305, potek glosnosci jest przed pre.

Zresztą o ile dobrze patrze, to wygląda tak: wejście -> balans -> glośność (potek) -> preamp -> tone control (z moliwoscią pominięcia)

I ja wlasnie chyba tak zrobię.

System gra dobrze, albo nie....

Jak wstawisz między pre i końcówkę, to wtedy pre robi tylko jako dodatkowy element toru. I tak końcówkę wysterowywujesz z pasywki którą jest potek. Zwróć uwagę, że teraz wszystkie wzmaki mają potki na wejściu przed pre, a nie za nim. Nawet we wzmakach lampowych, które same z siebie szumią

A mozesz mi powiedziec co za różniaca? Wchodzisz na wysoką impedancję wejściową końcówki z malej impedancji wyjsciowej zródla (np. CD które na wyjsciu ma w zasadzie wtórnik), wiec po co Ci preamp? Skoro dasz potencjometr przed preampem tez bedziesz mial wejscie przez "pasywkę" jak to nazywasz na preamp.

Pozdrawiam

Lista na obudowy z modushop(do 30 listopada)

- dj_- 1szt 1NPD04300B

- kafka - 1szt

- freedi - 1x 1NPD04300B

- kogutaudio - 1 x 1NPS04P400B + 1 x 3PE04P03400ASOLA + 1 x 1BASE0405

- mad_z - 1x1PS02PB

- barmanekm - 1 x 1NPS04P400N + 1 x 3PE04P03400ASOLA + 1 x 1BASE0405 (+ 4 x PDAMMGOMMA do potwierdzenia)

- Robertus - 1 x 1NPS04P400B

- omirp - 1 x 1NPS04P400B

- jjp - 1 x 1NPS04P400N + 1 x 3PE04P03400ASOLA+ 1 x 1BASE0405

- __kot__ - 1 x 1NPS03PN (Pesante 03PB 3U 10mm BLACK with 10mm BLACK frontal panel) - BEZ OBRÓBKI

Lista na obudowy z modushop(do 30 listopada)

- dj_- 1szt 1NPD04300B

- kafka - 1szt

- freedi - 1x 1NPD04300B

- kogutaudio - 1 x 1NPS04P400B + 1 x 3PE04P03400ASOLA + 1 x 1BASE0405

- mad_z - 1x1PS02PB

- barmanekm - 1 x 1NPS04P400N + 1 x 3PE04P03400ASOLA + 1 x 1BASE0405 (+ 4 x PDAMMGOMMA do potwierdzenia)

- Robertus - 1 x 1NPS04P400B

- omirp - 1 x 1NPS04P400B

- jjp - 1 x 1NPS04P400N + 1 x 3PE04P03400ASOLA+ 1 x 1BASE0405

- __kot__ - 1 x 1NPS03PN (Pesante 03PB 3U 10mm BLACK with 10mm BLACK frontal panel) + 1BASE0205 - BEZ OBRÓBKI

Myślę, ze przy tym zamówieniu warto poprosić by dołożyli do każdej obudowy nóżki gratis jeśli ich nie ma w standardzie (lub jakiś inny gratis)

A mozesz mi powiedziec co za różniaca? Wchodzisz na wysoką impedancję wejściową końcówki z malej impedancji wyjsciowej zródla (np. CD które na wyjsciu ma w zasadzie wtórnik), wiec po co Ci preamp? Skoro dasz potencjometr przed preampem tez bedziesz mial wejscie przez "pasywkę" jak to nazywasz na preamp.

Pozdrawiam

Chodzi o dopasowanie aktywne preampu z końcówką. Jeżeli masz w tym miejscu przedwzmacniacz aktywny, dźwięk nabiera życia, dynamiki i barw. Z pasywnym, czyli potkiem, drabinką itp jest bardziej szczegółowy, ale płaski. Takie są opinie wielu ludzi oraz moje doświadczenia.

ok. ale jesli potek skrecic na max otwarty czyli wyjscie z potka podpiac do wejscia a mase przez rezystancje potka do wejscia (czyli potek jako obciazenie np te 50kR) to wtedy potek jest wylaczony i koncowka max wysterowana. dopasowanie aktywne jak bez potka >?

mnie sie wydaje ze potek (dziala jak dzielnik napieciowy a to) dziala jak filtr z wejsciem koncowki o zmiennej charakterystyce. gdy potek sie wywali przed preamp to nie ma efektu filtra miedzy preampem a koncowka>?

dlaczego preamp nie reaguje tak na potek na wejsciu>? widocznie sa tak projektowane zeby byly bardziej niezalezne od zmiennej rezystancji wejsciowej /kable /rozne zrodla dzwieku

lub maja mniejsze wzmocnienie napieciowe niz koncowka.

tak sobie gdybam...

ok. ale jesli potek skrecic na max otwarty czyli wyjscie z potka podpiac do wejscia a mase przez rezystancje potka do wejscia (czyli potek jako obciazenie np te 50kR) to wtedy potek jest wylaczony i koncowka max wysterowana. dopasowanie aktywne jak bez potka >?

mnie sie wydaje ze potek (dziala jak dzielnik napieciowy a to) dziala jak filtr z wejsciem koncowki o zmiennej charakterystyce. gdy potek sie wywali przed preamp to nie ma efektu filtra miedzy preampem a koncowka>?

dlaczego preamp nie reaguje tak na potek na wejsciu>? widocznie sa tak projektowane zeby byly bardziej niezalezne od zmiennej rezystancji wejsciowej /kable /rozne zrodla dzwieku

lub maja mniejsze wzmocnienie napieciowe niz koncowka.

tak sobie gdybam...

voodoo - koniecznie demagnetyzer płyt winylowych

Wojtek: Uruchomiłeś drugi kanał?

Freedi: Co z zamówieniem do modushop.( będą obudowy przed świętami)

Tomek: Kiedy spodziewasz się płytek protektora.

Dla kolegów z powyższych wpisów. - kubeł zimnej wody lub spacer po ogrodzie.

Proponuje skupić się na bieżących problemach ( np problemy z uruchomieniem końcówek ).

Proponuje skupić się na bieżących problemach ( np problemy z uruchomieniem końcówek ).

Witam co do zabezpieczenia to powinno już być w tym tygodniu muszę jechać i zobaczyć.

Kogutku - nie denerwuj się. Trochę humoru nie zaszkodzi

Ukryta Zawartość

Koncówke uruchomie w weekend (mam nadzieje).

Mam drobną porade - tranzystory wejsciowe nalezy zastąpić niskoszumnymi (w oryginale sa zwykle nieselekcjonowane na szumy telewizyjne tranzystory)

proponuje takie:

2sa970/2sc2240 toshiba low noise for audio. Dostepne na alledrogo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7PLN/20 sztuk. Spokojnie mozna sobie wybrac pary.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.