Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdziłem dzisiaj płytkę pod kątem zwarć. Nic nie widzę, miernik też zachowuje się normalnie (nie piszczy).

Trochę głupieję. Jeszcze nie podłączyłem ponownie.

Moglibyście podpowiedzieć, czy to napięcie VAS to chodzi o 52V, czy 60V. Chcę spróbować tak jak pisał jaskiniowiec

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

vas to masz te stopnie napięciowe .

Te tranzystory wejściowe jak sprawdzałeś .?? Rozumie na pomiar hfe .

Teraz weż miernik przełacz na tester diod . Tranzystor npn zachowuje się jak dwie diody prostownicze połaczone anodami - i odwrotnie dla pnp . Mierzysz na testerze diod rezystancje powinna być ok 650 - pomiędzy bazą a kolektorem , bazą a emiterem . Następnie ten sam pomiar tylko odwracasz polaryzację przewodów w mierniku - i wtedy nie powinno zupełnie nic wskazywać . I jeszcze to samo robisz mierząc pomiędzy emiterem a kolektorem - jeżeli na mierniku pojawią się jakieś wskazania to tranzystor jest przebity .

Na pewno nie włożyłeś odwrotnie jakiegoś trana ,

Jak to zrobisz to spróbuj przez żarówki 100 wat podać na ten układ napięcie , Nie podawaj od razu bez tego bo może być pierdut - szkoda kasy na nowe trany końcowe a tak co najwyżej żarówki zaczną swiecić .

Pamiętaj, że trany (w zabezpieczeniu o ile dobrze pamiętam), mają być zamontowane odwrotnie, bo na płytce był błąd w opisie. Ale sprawdz czy to na pewno te trany o których piszę.

System gra dobrze, albo nie....

Jak to zrobisz to spróbuj przez żarówki 100 wat podać na ten układ napięcie , Nie podawaj od razu bez tego bo może być pierdut - szkoda kasy na nowe trany końcowe a tak co najwyżej żarówki zaczną swiecić .

kolega bdb Ci radzi ! - dokladnie w taki sposob uruchamialem ta koncowke.

pzdr

vas to masz te stopnie napięciowe .

Te tranzystory wejściowe jak sprawdzałeś .?? Rozumie na pomiar hfe .

Teraz weż miernik przełacz na tester diod . Tranzystor npn zachowuje się jak dwie diody prostownicze połaczone anodami - i odwrotnie dla pnp . Mierzysz na testerze diod rezystancje powinna być ok 650 - pomiędzy bazą a kolektorem , bazą a emiterem . Następnie ten sam pomiar tylko odwracasz polaryzację przewodów w mierniku - i wtedy nie powinno zupełnie nic wskazywać . I jeszcze to samo robisz mierząc pomiędzy emiterem a kolektorem - jeżeli na mierniku pojawią się jakieś wskazania to tranzystor jest przebity .

Sprawdziłem na mierniku jak piszesz. Wskazania 650. Czasami (bardzo rzadko) jest tak, że wskazania na mierniku są ok, a tran przebija na wyższym napięciu - dlatego sprawdzałem jeszcze hfe. Chociaż napięcie przy pomiarze hfe jest takie samo:(

Na pewno nie włożyłeś odwrotnie jakiegoś trana ,

Sprawdziłem na mierniku jak piszesz. Wskazania 650. Czasami (bardzo rzadko) jest tak, że wskazania na mierniku są ok, a tran przebija na wyższym napięciu - dlatego sprawdzałem jeszcze hfe. Chociaż napięcie przy pomiarze hfe jest takie samo:(

Raczej nie.

barmanekm - te trany mam oryginalne i emitery skierowane ku potkowi. Tak jak pisał tomek0104 i jak na opisach. Zresztą sprawdzałem po połączeniach. Oczywiście jeżeli rozmawiamy o Q14 i Q15 czyli 2sc3902 i 2sa1507

Jeszcze zdjęcia przed odpaleniem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12155-0-15740100-1324625542_thumb.jpg

post-12155-0-60136400-1324625582_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem.

Zwarcie na płytce (źle wytrawione ścieżki) przy Q20 pracującym w różnicowym. Zwarty kolektor z emiterem. Czyli można powiedzieć, że Adagio miał rację. Trochę w inny sposób, ale dla układu wychodzi na to samo.

Po świętach kolejna próba. Muszę praktycznie wszystkie trany wlutować od początku.

Dzięki serdeczne za wszystkie uwagi. Także te na PW.

Po świętach dalsze sprawozdania z placu boju:)

Kolejne wieści z pola walki.

Jeden kanał gra na 1 parze końcowych... ale

1. Brumi

2. Nie można ustawić prądu spoczynkowego. Przy ustawieniu potka na wartość ok. 34 Ohm jest w okolicach 0,3 mV. Jak gra największą wartość osiągnął 1,9 mV.

Już tylko brumi. A w zasadzie delikatnie popierduje. Taki opis jest bliższy prawdzie.

Szukaj zimnych lutów i posprawdzaj wartości elementów (miałem rezy co miały wartości o mieszczące się w 50%, a niby TAKMANY). Poza tym jakość płytki sprzyja błędów. Też miałem wcześniej brum w jednym kanale.

Niestety drugi kanał też nie poszedł dobrze. Bias skacze sobie jak chce. Raczej bardzo duże wartości powyżej 100mV. Nie da się ustawić.Gra, ale zniekształca. Wszystkie trany zimne, nic się nie grzeje. Może trochę WO - na granicy percepcji.

Męczy mnie już ta końcówka.

Macie jakieś pomysły?

Odpalam na 1 parze.

Na zenerce przy WO spadek napięcia 15.3 V.

Zenerka OK. Musisz posprawdzać elementy. Ew. inny opamp i wtedy najpierw odpal ze zwartym wejściem. Masy i wszystko masz dobrze?

Zenerka OK. Musisz posprawdzać elementy. Ew. inny opamp i wtedy najpierw odpal ze zwartym wejściem. Masy i wszystko masz dobrze?

Układ taki sam jak przy odpalaniu pierwszej. Więc masy itp podane dokładnie tak samo.

Jedno co zauważyłem, to nie miałem zwory pod rezystorem R18. Widoczne na wcześniejszych zdjęciach:) Tą odpalałem jako drugą.

Zwora łączy kolektory tranzystorów mocy z diodą D1 i C23. Czyli kolektor Q4 nie był zasilony. Po włożeniu zwory objawy dokładnie takie same. Już nie miałem siły sprawdzać elementów. Dzisiaj znowu siądę.

Q22 i Q23 na pewno dobrze wlutowane. Tak samo jak w pierwszej, która już działa. Może padnięte:(

Gra i buczy.

No właśnie drugi kanał też popierduje. Delikatne ale słyszalne pierdy. Dokładnie jak w pierwszym kanale.

W drugim kanale nie mam pojęcia co było. Wylutowałem trany. Sprawdziłem, włożyłem i odpalił od kopa.

Poprawiłem przy okazji wszystkie luty, ale popierduje jak piewrszy kanał.

Poprawiłem luty i dalej popierduje. Słyszalne tylko bez muzyki, ale coś nie tak. Wymiękam.

Macie jakieś pomysły?

Dalej podłączona tylko jedna para końcowych, ale to raczej nie powinno być powodem.

Macie może jakiś kalkulator, tabele kodów kreskowych do obliczania rezystancji rezystorów 1%? Może gdzieś pomyliłem coś z rezami.

Albo dokładne zdjęcie końcówki z Beyshlagami (koszyk, który ja podawałem na początku zabawy)?

Np.

Ukryta Zawartość

Nie masz kogoś kto posiada oscyloskop w pobliżu?

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Np.

Ukryta Zawartość

Nie masz kogoś kto posiada oscyloskop w pobliżu?

Dzięki za kalkulator.

Niestety oscyloskopu nie posiadam, nie znam nikogo kto by miał

Ukryta Zawartość

Hej, więc jest już dobrze. Takie pierdy, to może być podwzbudzowanie. Może to być kwestia akurat nie dobranych tranów wejściowych. Ew. wciąż jakiś zimny lut lub jakaś pętelka masy gdzieś. Układ jest dobry, niestety nie najlepsza płytka, ale po uważnym zmontowaniu jest OK.

Powodzenial.

Hej, więc jest już dobrze. Takie pierdy, to może być podwzbudzowanie. Może to być kwestia akurat nie dobranych tranów wejściowych. Ew. wciąż jakiś zimny lut lub jakaś pętelka masy gdzieś. Układ jest dobry, niestety nie najlepsza płytka, ale po uważnym zmontowaniu jest OK.

Powodzenial.

Dzięki.

Jeżeli to trany wejściowe to się nie przejmują. Dzięki Tobie będą nowe:)

Pętla masy raczej nie, bo odpalam na zasilaczu z obudowy, ale na razie podłączam do wejścia discmana. Na wyjściu jakąś starą niskotonową dwudziestkę Tonsila bezpośrednio do wyjścia na płytce. Nie bardzo jest jak zrobić pętlę.

Masa zasilacza podpięta do obudowy i do zabezpieczenia.

Pozostaje nadal zimny lut.

Nic, lutownica w dłoń i znowu będę leciał po wszystkich lutach:)

dobrze że odpaliłeś ! :) gratulacje śledziłem twoje poczynania i trzymałem kciuki za powodzenie ;p takie brumy to nie problem wcześniej czy później dojdziesz do tego co brumi, poczekaj na sparowane trany od barmanekm a z pętlą masy będziesz działał jak mniej wiecej poupychasz to w jednym miejscu :) ja też czekam na cześci bo mam opuźnienia bo jestem z doskoku :) ale już prawie wszytsko zgromadziłem jeszcze tylko trafo mostek i kondy filtrujące ;p

Uruchamiam kolejne PCB E406 i miałbym pytanie.

Możecie mi podać jakie macie napięcia na wyjściach Q10 i Q11. Czyli na kondach C10 i C11 ?

Zależało by mi na tych napięciach.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

dobrze że odpaliłeś ! :) gratulacje śledziłem twoje poczynania i trzymałem kciuki za powodzenie ;p takie brumy to nie problem wcześniej czy później dojdziesz do tego co brumi, poczekaj na sparowane trany od barmanekm a z pętlą masy będziesz działał jak mniej wiecej poupychasz to w jednym miejscu :) ja też czekam na cześci bo mam opuźnienia bo jestem z doskoku :) ale już prawie wszytsko zgromadziłem jeszcze tylko trafo mostek i kondy filtrujące ;p

Dzięki za słowa otuchy. Praktycznie też robię to ustrojstwo z doskoku. Teraz mam trochę urlopu, ale kupa innych obowiązków odrywa od lutownicy.

Uruchamiam kolejne PCB E406 i miałbym pytanie.

Możecie mi podać jakie macie napięcia na wyjściach Q10 i Q11. Czyli na kondach C10 i C11 ?

Zależało by mi na tych napięciach.

Jutro mogę Ci podać, na teraz tylko to co kiedyś ktoś zamieścił na tym forum. Chodzi Ci o Q11 i Q10?. Bo C10 to trochę w innym miejscu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

osimar - zapewne buczy bo układ mas jest podzielony na dwie sekcje połaczony za pomacą C-26 - musisz go zewrzeć . normalnie miałbys to połaczone na selektorze albo gdzieś w innym miejscu . i sprawdz czy działa .

Ok. Jak już pewnie wiecie, mam w domu już 600 kompletów tranów wejściowych. Zastanawiam się tylko jak je mierzyć, tzn przy jakim prądzie. W tych tranach już od 1mA Ic w górę hFe jest stałe.

Pierwotnie chciałem mierzyć właśnie na 1mA, ale mój multimetr ma dokładność 1%+2 przy zakresie 2000uA.

Czyli dokładność pomiaru nie będzie lepsza niż 2uA. Przy Ic = 1mA i hFe = 200-400 Ib=5uA - 2.5uA czyli procentowy błąd to prawie 100% wartości odczytu. I tak ma większość DMM w normalnych cenach.

Są dwie opcje:

1) Można mierzyć przy stałym prądzie bazy (np. 10uA) ale wtedy teoretyczny Ic będzie się wachał od 2-5mA. Zwracam uwagę, że wg Datasheetów Hfe jest stałe już od 1mA więc nie będzie to problemem.

2) Pomiar przy stałym prądzie Ic, ale wtedy za Ic musiałbym przyjąć jakąś większą wartość np. 5mA-10mA.

Dobór przy Ic < 1mA nie jest praktycznie możliwy bez specjalistycznych urządzeń. Trzeba by mieć jakiś uV i wtedy można by mierzyć spadek U na rezystorze w bazie. Zastosowanie dużego R w bazie mija się z celem, bo wtedy wpłyniemy na wartość prądu Ic.

Jak są osoby kompetentne, to proszę popatrzcie na datasheety i wypowiedzcie się. Moim zdaniem w przypadku tych tranzystorów bardziej dokładny i wiarygodna będzie opcja nr 1. Chociaż w wiekszości przypadków jestem zwolennikiem opcji nr 2. Ale zwykle mierzyłem przy większych prądach kolektora.

Do nie wtajemniczonych: Nie przejmujcie się tym pytaniem, nie ważne która opcja będzie użyta, wynik będzie o wiele, wiele bardziej wiarygodny niż pomiar multimetrem z funkcją pomiaru Hfe.

osimar - zapewne buczy bo układ mas jest podzielony na dwie sekcje połaczony za pomacą C-26 - musisz go zewrzeć . normalnie miałbys to połaczone na selektorze albo gdzieś w innym miejscu . i sprawdz czy działa .

C26 mam zwarty. Mam połączone przewodem masę wejścia z masą zasilania. Jak chłopcy odpalali bez zwarcia tej masy to mieli ka-bum. W obudowie będę miał połączone te masy przez zasilacze końcówki i przedwzmacniacza.

Wczoraj odpaliłem jedną końcówkę na 4 parach tranów. Znalazłem pętlę w obudowie. Miałem 2 razy pociągniętą masę do wyjść głośników. Jest ciszej, ale zmieniło się na brum, a nie popierdywanie.

Trzeba walczyć dalej Tymbardziej, że może dojść jakiś brum z przedwzmacniacza. Na słuchawkach jest niby ok. Ale parę razy z przedwzmacniaczami miałem tak, że na słuchawkach cisza, a po podpięciu do układu brum był.

Na Q10 między EC jest 69,8V

Odpaliłem drugi na czwórce. Ale kolejna dziwna rzecz. Na początku można było ustawić Bias. Jak się rozgrzał (5 min grania, wszystko zimne) bias zero i bez możliwości ustawienia. Ale gra.

Takie marne zdjęcie tego, jak w przyszłości powinno to wyglądać. Wiel poprawek kosmetycznych, ale to już drobiazg.

Niestety, chyba nastąpi dłuższa przerwa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie, żeby po 15-20 minutach ostrego grania, mieć te 5mV, na początku musiało być ponad 20mV. Ale ostatecznie na podstawie obliczeń doszedłem do tego, że bias powinien być 15mV a nawet 20mV na już rozgrzanym wmzaku. Dlatego spokojnie sobie ustaw na 10-15mV a po 10minutach wyreguluj z nowu i później po 15 po raz kolejny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.