Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Jakimi przewodami wykonujecie zasilanie ( przekrój,producent ).

Ja będę leciał prawie wszystko na kimberze TCSS. Na sygnał pojedyńcza linka (w lince kilka przewodów o różnych grubościach)0,7mm2, a na zasilanie i wyjście na głośniki podwójnie. Wyjdzie 1,5mm2.

Mam jeszcze jakieś fragmenty aurica ok. 1m (18AWG) oraz z 70cm Jupitera cryo (26AWG). Te kabelki dam na sygnał. Na tyle na ile wystarczy.

Tylko muszę skończyć obudowę, a ostatnio straciłem powera:)

A pro po, czy ktoś już uruchomił jakąś końcówkę?

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Czy kondensatory styrofleksowe nadają się jako kondensator wejściowy ?

Do celów audio są to najlepsze kondensatory, jednak ze względu na gabaryty w układach tranzystorowych stosuje się jedynie małe pojemności. Jako kondensatory sprzęgające zazwyczaj wymagane są duże pojemności, więc stosuje się MKP, lub specjalnie ich wykonanie FKP.

Ja będę uruchamiał, jak będę miał softstart. Tylko na to czekam. Wszystko inne mam już polutowane i pomontowane.

nie zamawiales u Tomka ? - widze Cie na liscie

pzdr

Ja spróbuję coś zjarać w sobotę,właściwie mógłbym już dawno,bo jedną mam gotową,ale po zastanowieniu-zacznę od próby z jakimiś tanimi podróbami tranów końcowych,bo te co mamy są wszakże z samej Japonii i szkoda byłoby je ugotować tak na starcie.

I wreszcie jakaś dobra wiadomość dla wszystkich zamieszanych w temacie obudów z ms.

Odezwali się dzisiaj(!)i są bardzo szczęśliwi,że dostali kasę...wysyłają naszą paczuszkę dzisiaj lub jutro,także pozostaje nam już tylko czekać...Zastanawia mnie tylko jak ja 80kg wtargam do chaupy?...

nie zamawiales u Tomka ? - widze Cie na liscie

pzdr

Tak, ale mogą być jakieś problemy z wysyłką. Czasami na zły adres Tomek mi wysyłał. Pytałem co i jak i zobaczymy.

System gra dobrze, albo nie....

Witam,

p.s. czy ktos ma odsprzedac moze plytki z forumowego zamówienia E-406 z gory dziekuje za odpowiedz.

pozdrawiam i zycze sukcesów i zadowolenia w czasie uruchamiania.

Gdzie mogę dostac rezystory 10R 5W do zabezpieczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najlepiej takie jak te

Ukryta Zawartość

Witam,

p.s. czy ktos ma odsprzedac moze plytki z forumowego zamówienia E-406 z gory dziekuje za odpowiedz.

pozdrawiam i zycze sukcesów i zadowolenia w czasie uruchamiania.

wyslalem info na PW

No to zamiast Elny elektrolita BP wypróbuje coś takiego.

Zobaczymy jak się sprawdzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to zamiast Elny elektrolita BP wypróbuje coś takiego.

Zobaczymy jak się sprawdzi.

Ukryta Zawartość

ciekawe te kondensatory - szkoda, ze gosc mial tylko 2 szt. :(

pzdr

Ukryta Zawartość

Ktos tu cos pisal o styrofleksowych kondenstaorach ze sa najlepsze. Wiekszej bzdury nie czytalem. Najlepszym ze stosowanych dielektryków jest polipropylen czyli nie kondensatory MKS tylko MKP!(KMP) Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Na wejsciu zamiast elektrolita bipolarnego nalezy dac MKP albo go zewrzec jezeli jestescie pewni ze na wejsciu nie pojawi sie napiecie stałe.

Ja bym tego rezystora nie stosował. Przy transformatorach dużej mocy (mała rezystancja wewnętrzna), podskok napięcia jest niewielki, a napięcia dopuszczalne elektrolitów, z zapasem. To się stosuje przy małych trafach, by przy braku obciążenia (przepaleniu bezpiecznia), nie nastąpił znaczny podskok napięcia.

Wskazane jest jedynie wstawienie diod zaporowo, tak by jedna ze stron kondensatorów dłużej się rozładowująca (po wyłączeniu), nie "zasiliła" drugiej strony.

Mogłbyś coś blizej mi wyjasnic gdzie te diody i jak i którędy jedna połówka moze zasilic drugą?

No chyba się zabiorę za to w tym tygodniu, tylko trany przylutować mi zostało. Orientuje się ktoś jakiego rzędu wielkość ma offset bez zastosowania DC Servo?

Nie odpalaj bez OP-ampa. Doświadczenia wskazują że to się źle kończy ;-)

Odpal z jedną para jakichś zamienników mocy.

W kondensatorach MKS używana jest folia poliestrowa, a styrofleksach folia polistyrenowa i są to różne typy kondensatorów. Wypadałoby to odróżnić, a nie pisać bzdury. Najlepszym używanym dielektrykiem stałym w kondensatorach jest teflon , potem polistyren (styroflex)i dopiero polipropylen(MKP/FKP).

mar_70

Sprawdziłem na mierniku 14,88Kohm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kogutaudio

Co mierzyłeś, że ma 14,88? Może to być ważne dla innych.

Odnośnie kondów. Prawdopodobnie miałem takie, tylko 0,5uF. Miałem je w preampie lampowym na wyjściu. Przegrały dopiero z Jupiterami woskowymi. Grały bardzo gładko, czysto, przyjemnie. Brakowało mi w nich trochę dynamiki, którą miały Jupitery.

spoko - na moja prosbe ponownie zmierzyl rezy przy scalaku :)

pzdr

Dzięki

Jeszcze jedna sprawa. Tak mi się przypomniało, że Tomek odpalał, a na pewno grał na niższym napięciu zasilającym. Może to o to chodzi, że jemu ruszyło z kopyta?

masz racje - to tez moze miec znaczenie - jakie Ty masz napiecia ?

pzdr

Ja jeszcze nie uruchomiłem.:( Ale trafo mam takie jak wszyscy, czyli 2x52 + 2x60V

W kondensatorach MKS używana jest folia poliestrowa, a styrofleksach folia polistyrenowa i są to różne typy kondensatorów. Wypadałoby to odróżnić, a nie pisać bzdury. Najlepszym używanym dielektrykiem stałym w kondensatorach jest teflon , potem polistyren (styroflex)i dopiero polipropylen(MKP/FKP).

Faktycznie polistyren ma tez dosyc dobre parametry dielektryczne, ale przypominam sobie kiedys pomiary znieksztalcen kondensatorów i plipropylenowe mialy mniejsze. Polistyren to strasznie stare tworzywo. Co do teflonu to oczywiscie ale nie widzialem malych kondów teflonowych o pojemnosci mikrofaradów. Jest jeszcze poliweglan oczywiscie.

Jeśli macie jakieś sugestie to dawajcie co się da.

Mogę pomierzyć wszystko jeszcze raz.

Obecnie mam zasilanie o 1V wyższe niż w oryginale.

Nie wiem czy tu jest problem,.... ale chyba nie.

Działa bez problemu ( tylko ja mam moduły firmowe ).

masę sygnału mam podpiętą z główną i tak chyba powinno być.

z BIAS-em doszedłem do 10mV czyli o połowę więcej niż w danych kalibracyjnych Accuphase-a.(więcej nie dawałem)

Działa i nic się nie dzieje dziwnego.

odpalałem z pre E-406 jako pre-out.

Miałem chwilę załamania czy to przypadkiem nie moja wina .... ale sprawdzałem tyle razy i wszystko chyba jest OK.

Dziwne jest jedno. Tomek odpala moduł testuje na kolumnach Fendera w warunkach paranormalnych i wszystko działa bez problemu.

Czy faktycznie ten scalak jest kluczem do sukcesu.

Ps. Wiem że to wygląda dziwnie . Ale czy ktoś stosował te kabelki jako okablowanie wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.