Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Kategorycznie. Może powiem inaczej, już nie ma gorszego konda niz ceramik, zwłaszcza tani powszechnie dostępny!

Kondensatory ceramiczne są kiepskie w dodatku ich charakter w istotny sposób zależy od rodzaju materiału zastosowanego jako dielektryk, najcześciej jest ten najsłabszy.

Charakteryzują się dużą stratnością oraz silnie nieliniową zależnością pojemności od temperatury i podanego napięcia.

W dodatku mają też duży prąd upływu, który poważnie wpływa negatywnie w wielu czułych układach.

Dlatego używa się ich głownie do blokowania zasilania, filtracji zakłoceń w zasilaniu, głownie gdzie są szybkie przebiegi-śmieci.

Mają też zaletę, szczególnie ceramiki SMD iż posiadają bardzo mała indukcyjność co sprawdza się właśnie przy sygnałach rzędu MHz. Dobry ceramik, monolit w cyfrze jest bardzo ważny.

A to że pakują je nieraz w tor audio i nie tylko, jest oczywiste - one są produkowane w szerokich zakresach pojemności i szokująco tanie.

dzieki za info

ale silver miki juz moga byc rozumiem?

Silver mica też jest dla mnie przerzereklamowana. już mit o nich powstał i ta ich wysoka cena.

Zwłasza jeśli porównam ją do dowolnego MKP. Ale fakt, faktem są lepsze od zwykłych ceramików i dostępne w wielu małych pojemnościach.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Witam.

Zrobiłem zdjęcie EQ i tak jak pisałem wcześniej wszystko zasłonięte.

Phono stage wygląda tak .

Tomek jutro wyślę tobie zdjęcia i postaram się spisać elementy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9489-064198900 1289936728_thumb.jpg

post-9489-060060200 1289936747_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Zrobiłem zdjęcie EQ i tak jak pisałem wcześniej wszystko zasłonięte.

Phono stage wygląda tak .

Tomek jutro wyślę tobie zdjęcia i postaram się spisać elementy.

Paweł nie dasz rady zrobić zdjęcia potencjometru od barwy i jak jest on podłączony do scalaków??Postaraj się.Plis.

Świetnie.

O proszę, sekret wykonywania płytek i aplikowania elementów przez Accuphase.

Najzwyklejsze rezystory węglowe, tanie scalaki IRC, kondy mkp philipsa i nawet elektrolity w torze audio. :-)

A gra na pewno rewelacyjnie.

kogutaudio

Podaj jakie scalaki tam zastosowano. Ciężko dojrzeć.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Spróbuję ale obawiam się że to jest technicznie niemożliwe.

Może rozpiszę to na kartce jak się da, bo obiektyw tego nie ogarnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Paweł tez dolącze sie do prosby Tomka. barwa igrajet tylko cos kulawo. moze byc szkopul z tymi potencjometrami

Tak to wina potków nie mogę dojść do ładu z nimi .Schemat barwy mam a nie umiem tego rozgryźć jak mają być te pogięte potencjometry podłączone.Coś tu jest nie tak robertus pomóż !!!!!!!!!!!

Poparz jak one są podłączone jakby jednym potkiem regulować bas i sopran ale tak sie nieda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Silver mica też jest dla mnie przerzereklamowana. już mit o nich powstał i ta ich wysoka cena.

Zwłasza jeśli porównam ją do dowolnego MKP. Ale fakt, faktem są lepsze od zwykłych ceramików i dostępne w wielu małych pojemnościach.

Każdy kond ma swoje zastosowania, zależne od warunków środowiskowych, wymagań i ceny jaką można na to przeznaczyć. Akurat w Accu, mikowe się trafiają, np. jako przeciwzbudzeniowe. A z powszechnie dostępnych i uniwersalnych polipropylenów, to jak najbardziej popieram Robertusa - Wima rulez!

System gra dobrze, albo nie....

Co do kondensatorów w torze sygnałowym to bym wymienił wszystkie elektrolity bipolarne na polipropyleny.

Co do trudnych do dostania tranzystorów 2SC3902/2SA1507 to zamiennikami sa tez Sanyo 2sc3117/2SA1249 które są dostępne w aprovi

Ukryta Zawartość

Sa to te same tranzystory (sprawdzilem datashet-y. Różnią się tylko tym że jedne mają odsłonięty metal na spodzie obudowy a drugie są całe z plastiku więc nie trzeba do nich podkladek izolująch od radiatora.

Nie ma się co napinac na ściąganie ich z poza Polski.

Zamiennikami wejsciowych tranzystorów NEC z ktorych 2SC3478 jest ciezko dostępny są tez Sanyo 2SC3467/2SA1370 - tez dostepne w aprovi.

Ja akurat jestem zwolennikiem ulepszania konstrukcji przy klonowaniu - ale to już prywatne gusta każdego klonującego.

do Tomka

Poparz jak one są podłączone jakby jednym potkiem regulować bas i sopran ale tak sie nieda

Dlaczego te potencjometry maja 4 wyjscia/sztukę? Co to za patent?

Ukryta Zawartość

PRZYPOMINAM ZE JESZCZE NIE WSZYSCY Z LISTY KONDOW DOSLALI MI ADRESY WYSYLKOWE. NIESTETY TWARDZIEL MI ONEGDAJ PADL I POTRACILEM ADRESY KOLEGOW Z POPRZEDNICH ZAMOWIEN.

Radiatory Fischer 2 sztuki:

1.barmanekm

2.omirp

3.kogutaudio

4.dj_

5. ???

Panowie, jeszcze jedna chętna osoba i byśmy zamawiali. Cena nie powinna przekroczyć 120-160PLN/netto za parę. W zależności od modelu, na który się zdecydujemy (Wymiary ok. 15cm x 21-22cm x 5-8cm.)

Pozdrawiam.

Ja bym się pisał na tą obudowę z radiatorami z boku. Jak będzie zamówienie grupowe to się dołącze.

Przy okazji nie ma ktoś na zbyciu kondów nichicona 470/100 i 220/100 po 8 sztuk. Tych akurat nie mogę nigdzie trafić. Ktoś coś wymyślił moze w tym temacie żeby było łatwiej dostępne w Polsce? Moze jakies panasonic? Ktos coś wie? :-)

Z góry dziękuję za pomoc.

ps. Tomku - masz już te PCB może czy dalej czekamy?

Blomin, tym czasem te duże Nichicony wyślę do Ciebie dzisiaj. W poniedziałek nie zdążyłem, bo siedziałem w pracy do późna, a wczoraj na poczcie w była awaria systemu IT i gigantyczne kolejki.

bendix101

Te duże radiatory niespecjalnie nadają sie do tego wzmacniacza. Oczywiście ile każdy wyda na obudowe to już jego sprawa.

Chodzi wiadomo oto, że z tak dużym radiatorem końcówka będzie miała równomierny rozkład temperatur, co działa naprawdę niekorzystnie na prace tego typu układów.

Te duże radiatory niespecjalnie nadają sie do tego wzmacniacza. Oczywiście ile każdy wyda na obudowe to już jego sprawa.

Chodzi wiadomo oto, że z tak dużym radiatorem końcówka będzie miała równomierny rozkład temperatur, co działa naprawdę niekorzystnie na prace tego typu układów.

Mogłbyś to jakoś naukowo wyjaśnić? Mi się wydaje że czym mniejsza temperatura tranzystorów tym dla nich lepiej. Czy chodzi ci o kompensacje temperatury/pradu spoczynkowego? Ze za duza będzie histereza tej kompensacji?

Blomin, tym czasem te duże Nichicony wyślę do Ciebie dzisiaj. W poniedziałek nie zdążyłem, bo siedziałem w pracy do późna, a wczoraj na poczcie w była awaria systemu IT i gigantyczne kolejki.

ok

Po przemysleniach to jakies voodoo opowiadasz. Czym stabilniejsza stała temperatura ukladu wzmacniacza tym jego praca jest właściwsza. Prad spoczynkowy sie nie buja w te i wewte choćby. Nie zmienia sie punkt pracy.

Po przemysleniach to jakies voodoo opowiadasz. Czym stabilniejsza stała temperatura ukladu wzmacniacza tym jego praca jest właściwsza. Prad spoczynkowy sie nie buja w te i wewte choćby. Nie zmienia sie punkt pracy.

z tego co ja wiem tanzystory mocy maja wrecz pewną najlepszą temp. pracy przy ktorej najlepiej pracują. wcale nie jest za dobrze gdy są zbyt wystudzane.

z tego co ja wiem tanzystory mocy maja wrecz pewną najlepszą temp. pracy przy ktorej najlepiej pracują. wcale nie jest za dobrze gdy są zbyt wystudzane.

A wiesz jaka to jest temperatura konkretnie?

Bo jak dasz duzy radiator to niezaleznie od mocy (głosnosci) bedziesz mial małe ruchy temperatury. Przy mniejszych radiatorach raz będziesz mial duzą temperature a raz małą. Prąd spoczynkowy tez bedzie jezdzil sobie raz w jedna raz w druga stronę. Wydaje mi sie ze przy w miare stabilnej temperaturze tez się wszystko łądnie po jakimś czasie ustawi i będzie pracowało prawie stabilnie (mówie o prądzie spoczynkowym).

Taka się nauczyłęm od młodości przy pierwszych konstrukcjach wzmacniaczy.

Nie wiem - moze teraz jest inna teoria bo niektórzy słyszą wtyczki sieciowe ale to już nie moja bajka.

Co do audio voodoo to polecam:

Ukryta Zawartość

a w nim miedzy innymi:

-demagnetyzer do płyt CD i DVD - poprawia nawet obraz na DVD !

-oczyszczacz kwantowy firmy bybee technologies

demagnetyzery wzmacniaczy i przedwzmacniaczy, podstawki pod kable głosnikowe i inny hard core ;-)

ale stop bo to nie temat wątku.

Chętnie posłucham o tych radiatorach bo to jakos naukowo mozna tlumaczyc przynajmniej - nie tak jak drewniane podstawki pod sprzęt do odmetaliczniania brzmienia ;-)

I tak przy okazji - przy wiekszym chlodzeniu mozna zwiekszyc prąd spoczynkowy trochę. A to zaowocuje grą w klasie A do wiekszych poziomów mocy.

ps. Wlasnie sobie czytam to voodooaudio i to mnie przywalilo zupelnie:

„Intelligent chip” GSIC-10 to specjalne urządzenie, kładziemy je na grającym cd-playerze dokładnie nad miejscem gdzie znajduje się płytka na 2 sekundy, a on upgrade’uje brzmienie tej płytki, nie wymaga komentarza.

cena 16usd za 10-cio upgrade’owy, i 40usd za taki na 30 płytek.

He he, inteligentny to on jest w zliczaniu naciskania guzika po którym juz sie nie da nacisnąć pewnie ;-)))

Ukryta Zawartość

a zlote kolce pod pudla np?

Złote kolce pod pudla to mogę jeszcze zrozumieć - mają jakiś sens. Właściciel się może poczuć dowartościowany swoim "statusem materialnym" ;-)

Ale żeby nie schodzić z tematu to które rezystory kupic od tomczyka?

Ukryta Zawartość

Mogę prosić o poradę?

Ukryta Zawartość

Złote kolce pod pudla to mogę jeszcze zrozumieć - mają jakiś sens. Właściciel się może poczuć dowartościowany swoim "statusem materialnym" ;-)

Ukryta Zawartość

Mogę prosić o poradę?

ja bralem Beyschlagi z allegro i uwazam ze wystarczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mogę prosić o poradę?

Ja kupowałem takie same rezy jak są w Accu, tzn tego samego typu. Najwięcej mam:

- Folia węglowa (TAKMAN, niskoszumne, niskoindukcyjne)

- Folia metalowa (TAKMAN)

- Warstwa Metalowa - bezindukcyjne (NOBLE)

- Ze dwa lub trzy metalizowane

Kupowałem na podstawie serwisówek do E-210 i E-305, tzn na taką samą funkcję w 406 (np. emiterowy, regulujący prąd, sprzężenia etc.) kupowałem rezystor tego samego typu co w podanych serwisówkach. Zależy mi na tym by mieć jak najbardziej zbliżone brzmienie do Accu, a później dopiero kombinować.

Kupowałem w PartsConnexion, a kilka brakujących wartości w HiFiColective. Emiterowe na e-bay.

Kondy też mam takie same jak w Accu, oprócz dwóch: 10u/16V Elna BP, takiej elny nie znalazłem.

Ukryta Zawartość

W przerwie meczu rozpisałem trochę elementów Pre-Gra

Q1-Q4 2SK371

Q5-Q8 2sc3329

Q9-Q14-2SC2855

Q15-Q16-2SK330

Q17-Q18-2sk330

Q19-Q20-2SC3329

Q21-Q22-2SA1316

IC1-C4570C

IC2-4580

C1-C4- 1uf 50V nichicon Muse

C5-C6- 4,7nF

C7-C8- 15nF

C9-C10-1,5nF

C11-C12-18nF 100v Orange

C13-C14- 152

C15-C16- 56nF-Orange

C17-C18-0,68uF 50V nichicon BP (VP)

C19-C20- 22uf 16V Elna for audio BP

Diody takie jak w pre ???

Zastanawiam sie nad wycieraczkami. na 2 pierwsze o pytanie o np. niebieskie podswietlenie jak w np. Macu oraz o rozmiary rzeczywiste odpisali.

Ukryta Zawartość

Dear Sir: If order over 50pcs, blue lamp is OK. SD740 window=73.6x34.5x2.0mm WxHxD, Outside=80x60mm,WxH .

Ukryta Zawartość

Dear Sir: If order over 50pcs, blue lamp is OK. SP100 window=100.0x50.0x6.2mm WxHxD, Outside=105x71mm,WxH .

czyli inny kolor (jakikolwiek) lampki to min 50szt ciezko- no chyba ze kilka sztuk to tylko zielony. kolor podswietlenia mozna by samemu powalczyc wstawiajac diody zamiast zieleni

oraz takie ale rozmiarowo standard

Ukryta Zawartość

te mozna na sztuki ale ciut drozej.

Ukryta Zawartość

lub inne

czy ktos by w to wchodził? wybralibysmy ktores i grupówka. w zasadzie to wg. uznania bo to jeden sprzedawca. tyle ze tajwan ale bez potknięć raczej.kondy tez ma niedrogo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co wstawiacie za 560p w sprzężeniu zwrotnym? U tomczyka jest philips mkp. Takie zamówiłem własnie i takie bym polecał chyba?

ps. Chyba to juz było ale teraz kolega mi podsunął wątpliwość 560p czy 56p? Na czym w końcu stanęło?

Ja bym był za tym:

Ukryta Zawartość

Podświetlenie i tło można pewnie wymienić. Grupowe to ryzyko cła, ale jakby była możliwość przy większej ilości zmienić coś fabrycznie to byłby dobry pomysł.

Mi w kwestii wycieraczek i frontów, bardzo podobają się też luxmany np. L-550A II, lub L-509U. Orentuje się czy takie barwy, luzman uzyskuje tylko podświetleniem czy też "szybki" wycieraczek są barwione?

Ukryta Zawartość

Co wstawiacie za 560p w sprzężeniu zwrotnym? U tomczyka jest philips mkp. Takie zamówiłem własnie i takie bym polecał chyba?

ps. Chyba to juz było ale teraz kolega mi podsunął wątpliwość 560p czy 56p? Na czym w końcu stanęło?

Już wszystko wiem. Przepraszam za zamieszanie. Podpowiedzcie gdzie je można dostać w wersji polipropylenowej?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.