Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak uzyw do 1kzl :) do ciepłych kolumn

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sprzedałem swój stary wzmacniacz i zaczynam szukac czegos co na nowo odkryje walory moich kolumn. Posiadam QBA Elements w ukł D'Apolito. Dotychczas grały z Onkyo i musze przyznac ze było to połaczenie poprawne ale bez zadnych fajerwerków. Elements sa oparte na papierowych Perleesach i daja duzo ciepła natomiast gdzies ucieka wokalista (przynajmniej dotychczas tak było) a własnie tego zaczynam poszukiwac :)

Słucham roznej muzyki, narazie jeszcze nie dorosłem do powaznej :( a szkoda.

Jesli chodzi o konkrety to lubie Dire Straits, Claptona, ale oczywiscie nie odrzucam czegos nowego (nawet elektroniki) jak jest dobra. Zalezy by wzmaczniacz wyczyscil mi srednice (jest/była troszke cofnieta) wysunał na pierwszy plan oczywiscie bez strat jesli chodzi o fundament basowy. Lubie czuc wokaliste tak jak by stał przedemna. Wiem ze przy tych kolumnach jest to ciezkie do zrealizowania ale po dosyc ugładzonym onkyo chciałbym teraz wzmacniacza z "jajami".

Poniewaz mam pokoj prawie 30m2 fajnie by było jak by byl wydajny. QBY sa proste do napedzenia ale rezerwe lubie miec :)

Co polecicie? Nad Rotel...

Cos takiego wypatrzylem na allegro:

MARANTZ Digital Monitoring Amplifer PM-54 II

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyglada solidnie. Ciekawe jak gra?

pozdrawiam

z góry dziekuje za pomoc

Ukryta Zawartość

może Pioneer A400X (wersja produkowana w Anglii), choć za 1tys może coś lepszego, jakiś używany Audiolab? widziałem gdzieś za 1,5 tys ze dwa lata temu takiego audiolabka, to ciepłych kolumn jak znalazł

Pioneer a-400x to zupełnie inna bajka niż firmowa linia Pioneera. Dobry wzmak i dobrze się komponuje z ciepłymi muzykalnymi kolumnami. Za 1kzł można jednak znaleźć coś lepszego. Ja poleciłbym Ci Rotela 971mkII.

Aha obydwa nie mają pilotów, ale może przez to są bardziej rasowe.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Smog ma racje do cieplych kolumn musi byc zdycydowany wrecz narzucajacy sie agresywny wzmak Rotel jest jak znalazl ja ci polecam stare modele Denona - sa dobrze zrobione naogol na toroidzie i duzych kondensatorach sam mam PMA 560 z 1990 roku jeszcze przed upgrade i ten pasowalby doskonale. Stare Pioneery sa swietne wbrew temu co sadzisz posluchaj od A 616 do A 878 z serii High Reference to sa gigantyczne maszyny z poborem rzedu 1000 watt ( A 878 ) a brzmia rewelacyjnie ( szkoda ze nie na toroidach choc sadzac po parametrach pracuja w klasie A ) tylko niestety sa za cieple do twoich glosnikow. Mozesz tez posluchac cos brytyjskiego ale pamietaj ze to musi byc wzmak zdecydowany bo to on ma narzucac sie glosnikom i uzupelniac ocieplone brzmienie odrobina energii. Pozdrawiam.

Creek 4330 z drugiej ręki, mi po przesiadce z Onkyo 8211 szczęki opadły :) Ale ma tyko 40 W na kanał także nie wiem czy wysteruje poprawnie twoje kolumny, ale jeżeli tak to bym się nie zastanawiał. W 1000 powinieneś się zamknąć.

Pozdr.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rogus tez ma racje a ze ja o tym zapomnialem??? Creek 4330 to rewelacyjny wzmak zrobiony z dobrych elementow za nieduze pieniadze kosztem mocy. Szkoda ze tylko 40 watt ale brzmieniowo idealny do cieplych kolumn - typowy brytyjczyk.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Aha robert stare Pioneery o ktorych pisalem z serii high reference od A 616 do A 878 sa znacznie lepsze o wiecej niz klase od A 400 X o ktorym tyle tu czytalem to zupelnie inna bajka, choc powtarzam nie do twoich kolumn. Jednak warto posluchac.

creek to rzeczywiscie świetny wzmazniacz. W tej cenie niedościgniona przestrzeń. Super kultura brzmienia, muzykalność. Trzeba mieć jednak dobre ucho, żeby go w pełni docenić. Nie ma pazura, na pierwszy rzut ucha, ale nie zarzucisz mu braku przejrzystości, szczegółowości czy analitycznosci. Po prostu ma wszystko na swoim miejscu i dojrzałe brzmienie. Też przeszedłem przez onkyo i wiem o czym mówisz, po roku słuchania chciałem wzmaka "z pazurem". Jeśli posłuchasz creeka to tylko na dłuższy odsłuch. Ale koniecznie posłuchaj Rotela. Mimo, że jest bardzo dynamiczny, przejrzysty, i ma po prostu kopa, to jednak jest dosyć zrównoważony i nie można mu zarzucić efekciarstwa. Po prostu taki charakter brzmienia.

Dzieki za rady! Ciesze sie ze w tym temacie forumowicze sa zgodni :)

Wiec juz szukam na allegro.

Pioneera A400 niestety nie ma

Jest rotelek za 700zł o to link

Ukryta Zawartość

Sprzedawca pewny, sprzet ładny pytanie jak z wydajnoscia prądowa?

Moje onkyo miało w teori 60Watt przy 4 kanałach jednak zasilacz pobierał 200W wiec troche to chyba na wyrost było.

Wzmak musi byc wydajny pradowo tez z innego powodu. Wiem ze mnie zaraz zjedza :) ale podłącze go pod DVD i bede filmy ogladał. Dzwiek przestrzenny słabej jakosci jakos do mnie nie trafia (wole dobre wrazenia z stereo) a porzadne KD to juz pare kzł wiecej wiec zdecydowalem sie na wzmaka stereo.

Wiec jak ogladam filmy (zauwazylem to na ONKYO) musialem o jakies 20% wiecej mocy podawac by uzyskac podobną głośnosc jak przy odsłuchu z CD. Onkyo wtedy pracowalo tak na godz 11 i powoli zaczynało przy mocniejszych efektach mieknac. Nie chce kupic wzmaka co sie okaze ze sprawdza sie tylko przy cichym wieczornym słuchaniu a do filmow jest za słaby.

Creeka niestety na allegro nie ma. Szukam dalej:)

Ciekawe czy on ma RZECZYWISCIE 40Wat na kanal bo Onkyo pewnie mialo polowe z tego co w instrukcji pisze:(

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Creek jesli chodzi o wydajność nie jest potęgą. To taki kieszonkowy wzmacniacz, w niczym mu nie ujmując.

Rotele są za to bardzo wydajne. Wystarczy zresztą spojrzeć na zasilanie. Nie znam osobiscie 930AX. Z drugiej strony mocy to nie ma zbyt dużej...

Kliknij na poniższy link i pomyśl. Podpowiem Ci, że ja swojego 971 rok temu sprzedałem za 1kzł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.