Skocz do zawartości
IGNORED

Niemiecki E-bay, cło, Vat, przelew kasy

T_o-m_e-k

Rekomendowane odpowiedzi

Może komuś sie przyda, ponieważ przymierzam się do ściągnięcia głośników z US nawiązałem korespondencję ze ... źródłem. Oto jaką otzrymałem odpowiedź( wklejam ):

"Udzielenie informacji dotyczącej wysokości stawki celnej dla importu towarów z krajów trzecich wymaga ustalenia kodu CN przywożonego towaru, to zaś wymaga informacji o jego parametarch takich jak : budowa urządzenia, jego funkcje ... . Proponujemy skorzystać z Przeglądarki Taryfowej Systemu Zintegrowananej Taryfy Celnej ISZTAR 2 zamieszczonej na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Poprzez przeglądanie taryfy można wyszukać właściwy towar. Należy ustalić 10 cyfrowy kod Taric i wpisać kraj pochodzenia towaru. Dla kodu TARIC podane są stawki celne i podatku VAT. Wyszukiwanie może być dokonywane również poprzez wyszukiwanie tekstowe. Głośniki są klsyfikowane w pozycji 8518 taryfy celnej. Przykładowo w przypadku głośników klasyfikowanych w kodzie 8518219000 ( Głośniki zamontowane w obudowach, pojedyńcze ) stawka celna wynosi 4,5%, podatek VAT - 22%, natomiast klasyfikowanych w kodzie 8518298090 ( pozostałe ) stawka celna wynosi 3%, podatek VAT - 22%.

Zgodnie z art. 27 Rozporządzenia Rady ( EWG ) Nr 918/83 z dnia 28 marca 1983r. ustanawiającego wspólnotowy system zwolnie celnych, zwolnione od cła są przesyłki zawierające towary o nieznacznej wartości ( do 22 EURO na przesyłkę ). Tekst rozporządzenia jest dostępny na naszej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Przesyłki o nieznacznej wartości ( do 22 euro ) są zwolnione z podatku VAT, ale z wyłączeniem towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego.

Podstawą obliczenia należnego cła jest wartość celna obejmująca oprócz wartości towaru również koszty transportu i ubezpieczenia związane z jego przywozem. Podstawą opodatkowania podatkiem VAT jest wartość celna powiększona o należne cło.

Kursy walut dla celów ustalania wartości celnej jest ustalany co do zasady raz w miesiącu, chyba ze ulega wahaniom o 5% i więcej. Informacje o stosowanych kursach walut wymienialnych są zamieszczone naszej stronie w zakładce kursy walut.

Z poważaniem

Informacja celna MF"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

> Grrreg

" koszty banku zagranicznego poniosl sprzedajacy i nie bylo z tym zadnego problemu. " -

No tak, ale jesli przykladowo kupisz cos na Ebayu za wylicytowana kwote, to nie sadze, zeby sprzedajacy zgodzil sie na pokrycie dodatkowych kosztow - on chce miec otrzymac cala kwote wraz z podana przez siebie oplata za przesylke.

>Lutek

Kupilem wlasnie na ebayu. Wczesniej (!) uzgodnilem ze sprzedajacym ze (jesli wygram) cene wraz z kosztami poczty wysle mu przelewem na wskazane konto ale nie bede ponosil zadnych dodatkowych kosztow jego banku. ON to zaakceptowal. Sadze ze to koszty (o ile istnieja) nie sa wysokie.

Grreg, koszty bankowe moga siegac nawet do U$ 50, zalezy ile bankow jest po drodze przelewu. Ja odradzam ta droge platnosci, bo nigdy nie mozna byc pewnym ile faktycznie skasuja.

• 3 tygodnie później...

Czy ktokolwiek korzystal z www.moneybookers.com ?? W teorii wszystko wyglada bardzo ladnie - wplaca sie kase na konto w Polsce, ich prowizja wynosi bodajze 1% ale nie wiecej niz 0.5 EUR. Istnieja od 2002 - tylko dlaczego nikt tu o nich nie wspomina? (tzn nazwa pojawila sie na forum ze dwa razy). Oczywiscie ich strone obejrzalem - zachecajace sa nazwiska szefow firmy - jakos tak swojsko, wschodnioeuropejsko brzmia :) (a firma zarejestrowana w Londynie), zajmuja sie tez zakladami sportowymi :)). W necie znalazlem zarowno peany pochwalne jak i bluzgi na firme wiec to rowniez zadna wskazowka. Ale jesli ktos z forumowiczow korzysta to prosze o informacje.

• 9 miesięcy później...

Odświeżam wątek, bo nie mogę nigdzie znaleźć a chcę się upewnić.

Czy kupują sprzęt elektroniczny (odtwarzacz przenośny) z niemiec, wysyłkowo nie przybędzie mi żadnych opłat (cło VAT)? Chyba cłą już nie ma?

I czy da się jakoś odliczyć VAT, i jaki papier trzeba na to mieć?

Aby móc odliczyć VAT musisz poprosić o wystawienie faktury VAT. Aby ta faktura była poprawna powinieneń dysponować "europejskim" NIPem. Jeśli go nie posiadasz powinieneś złożyć odpowiedni formularz w swoim urzędzie skarbowym (de facto jest to dodanie liter "PL" przed numer NIP, który już posiadasz).

Koledzy,

czy ktos z Was placil moze Niemcom przelewem z Citibanku, jakie oni maja prowizje

przy przelewach zagranicznych w Euro, wiem ze to mozna sprawdzic, ale jestem ciekawy jak to wyglada w praktyce?

Z daleka od DHL!!! Dwa miesiące temu sprowadzałem kolumny z Dueseldorfu - drogą lądową na konto zaprzyjaźnionej firmy, która ma dużą zniżkę u tego kuriera. Kolumny (waga z paletą 220 kg) przyjechały vanem, którego kierowca nie poczuwał się do żadnej pomocy przy rozładunku i powiedział, że gdyby mnie nie było w domu to zepchnąłby je na asfalt i pojechał, bo "nikt mi za rozładunek nie płaci". Dostał 'w łapę' i łaskawie zgodził się mi pomóc. Cena przesyłki była uzgodniona wcześniej - miała wynieść ok. 350 euro. Kiedy do firmy przyszła faktura, to o mało nie dostali zawału - 10,200 zł. Po awanturze obniżyli do 2000 zł. DHL to nic innego jak słynne Servisco, które jak mówi stary dowcip 'przy przewożeniu 2 kulek metalowych jedną zgubi, a drugą zepsuje.'

grzegorz,

ale mi chodziło o taki normalny zwrot, jaki przysługuje kupującym spoza Niemiec - jako nieobywatele zwonieni z vatu. Ale tego może już nie ma, a może trzeba być spoza unii a nie niemiec, a może odjeliby mi 16 a dodali 22, ja tam nie wiem :)

Zwrot przysługuje wyłacznie osobom spoza UE. Cała idea Wspólnoty polega na tym, że istnieje jeden WSPÓLNY rynek, gdzie podatki pośrednie (VAT, akcyza) konsument płaci tylko raz.

Parę razy korzystałem, do tej pory mam u nich konto. Problemem jest założenie konta, z którego można przelewać pieniądze. Trwało to długo i musiałem im wysłać wydruk z mojego konta, do którego była przypisana karta (być może to się zmieniło, było to 2-3 lata temu). W tej chwili korzystam rzadko, bo większość sprzedających na eBayu akceptuje PayPal lub BidPay. I co najważniejsze w przypadku PayPala oferują ubezpieczenie transakcji, czego nie ma ani BidPay ani Moneybookers. Jak chcesz się czegoś bliższego dowiedzieć pisz na maila.

Dzięki za odpowiedzi.

jaro - może kiedyś się skontaktuję, na teraz sprzedawca nie zgadza się na paypal, jedyną opcją jest niestety przelew.

W CitiBank jest faktycznie tanio (przelew zrobiony przez internet 2 zł..) ale trzeba mieć tam konto a nie mam. Jeżeli nie znajdę nic lepszego, to skorzystam z PKO BP - 45 zł.

Możesz zarejestrować się na www.paypal.com i wybrać Polska jako kraj. Działa, ale funkcjonalność jest ograniczona.

Z tego co zdążyłem się zorientować, nie można przelać pieniędzy (bo nie ma oddziału w Polsce), ale można zapłacić kartą kredytową.

Wysyłałem niedawno przesyłkę DHL-em na terenie kraju. Pierwszy i ostatni raz. Była to przesyłka "za pobraniem". Na pieniądze czekałem równe 2 tygodnie. Przy nadawaniu przesyłki zapłaciłem 17 zł za pobranie. Następnie kwota 16,50 zł została drugi raz odjęta od kwoty pobrania. Czyli zapłaciłem dwa razy za to samo. Oczywiście złożyłem reklamację. Jeszcze nie wiem jak to się skończy. Ale już drugi raz nie będę z tą firmą eksperymentował.

Natomiast, jeśli chodzi o koszty przelewu pieniędzy do Niemiec, niedawno przelewałem 1500 Euro, korzystając z usług PeKaO S.A. Za przelew zapłaciłem 70 zł.

Procedura jest prosta:

idziesz do banku (w moim przypadku- CITIBANK), podajesz dane odbiorcy, płacisz 20pln prowizji (może internetem, byłoby taniej, ale to był mój pierwszy przelew zagr., więc chciałem się upewnić przy okienku, co i jak), wskazujesz, które konto obciążyć, i już. Potem z tydzień czekasz, aż kasa dotrze...

BO WŁAŚNIE PRZYNIEŚLI MOJĄ LAMPĘ!!!

GLS dostarczał, z Niemiec (patrz wątek o Dynavox VR 70e), koszty przesyłki 40 Euro, w środę poszło, a TERAZ JEST U MNIE:)))))

Właśnie podłączyłem, jest pięknie, JEST PIĘKNIE!!!!!

Jedna z najmagiczniejszych chwil w życiu...jakbym był dzieckiem i dostał prezent pod choinką na święta:))) a dostawca to był św. Mikołaj.

pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.