Skocz do zawartości
IGNORED

SUBWOOFER do stereo/czy to dobry pomysł

sylwek36

Rekomendowane odpowiedzi

Wzmak CA 840,monitorki Epos m12.Jak słucham płyt tych starszych z kręgu rocka i troszkę ostrzejszj muzy[Metallica,Monster magnet,i wiele Polskiego rocka lat 90`tych],to szczerze brakuje tego fundamentu basowego.Oprócz tego lubię oglądnąc dobry film ze śćieżką dżwiękową przepuszczoną przez wzmaka.

Uprzedzę kolegów i powiem tak...skoro słuchasz i twierdzisz że brakuje Ci basu, a nie chcesz się sprzętu który masz na dzień dzisiejszy na stanie to jak najbardziej to ma sens i jak najbardziej Ci takie rozwiązani polecam. Wiem co mówię bo sam mam i stosuję i jestem zadowolony, a jeszcze niedawno tak jak Ty miałem dylemat czy warto. Szczerze powiedziawszy to właśnie na tym forum przekonali mnie do tego pomysłu i podpowiedzieli co kupić. Polecam opcje wyszukiwarki bo kilka razy już temat był poruszany i warto się zaznajomić z informacjami tam zawartymi.

nie wyobrażam sobie słuchania muzyki bez subwoofera. Pic polega na tym aby nie było go słychać a jedynie czuć. Podkręcić można bardziej do KD.

W muzyce jest świetnym uzupełnieniem monitorów. Do kolumn stojących należy dobrać już bardziej wymagający woofer aby właściwie spełniał swoje zadania.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ostatni etap przygody stereo jakis ponad rok temu,to były te Eposy.No wszystko jest fajnie jak w cedeku jest dobrze zrealizowana płyta(miodzio).Ale jak już naprzykład zapuszczę Proletariat z 1994 roku to juz porażka.To jeszcze nic,zakupiłem BD do mojej 40stki i namiętnie oglądam filmy.Teraz basu brakuje.Pokój tak 17m kw

Nie wiem czy subwoofer Ci pomoże na źle nagrane płyty. Na pewno będzie do brzmiało inaczej ale niekoniecznie dobrze. Najlepiej by było jak byś sobie pożyczył jakiegoś suba i sprawdził osobiście czy takowe zestawienie Ci się podoba czy nie. Jeżeli nie masz takiej możliwości, ja nie miałem, to i tak bym zaryzykował. Generalnie jeżeli raz posłuchasz dobrze spasowanego subwoofera z zestawem stereo, to nie będziesz już później umiał się bez niego obejść.

sylwek36, 22 Mar 2010, 23:12

W jaki sposób chcesz mieć niski, potęzny bas ze zwykłych monitorków ???? To jest bez sensu. To jest nierobialne.

Ja używam suba z B&W 803 i tez bym już go nie oddał. Kto nie posłuchał dobrego suba dobrze ustawionego to niech się nie wypoiwada. Poza tym co najważniejsze jest to możliwość sterowani głośności pilotem. Suba często trzeba trochę zmniejszyc lub podkręcić w zależności od płyty i utworu. Wiec mieć suba ze sterowaniem na panelu to kiepski pomysł bo chodzenie i kręcenie nim jest dość uciążliwe..nawet bardzo!

ja słucham na czymś takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i mimo iż wiem co to cudo potrafi to muszę przyznać ze bez odpowiedniego pomieszczenia to lepiej te pieniądze wydać na lepsze kolumny lub wzmacniacz...

Ukryta Zawartość

Dzięki za zainteresowanie moim tematem.Już wybrałem małego mocarza:REL T2,za jakiś czas jego zakupię i przeleję na papier wrażenia ogólnej zabawy tymże woferem.Jeszcze jedno ta firma wyprodukowała taką serię suba dedykowaną do wzmaków stereo,podłącza się tego suba do terminali głośnikowych.

sittek, 22 Mar 2010, 23:48

>W jaki sposób chcesz mieć niski, potęzny bas ze zwykłych monitorków ???? To jest bez sensu. To jest

>nierobialne.

Co to jest niski i potężny bas jeszcze zdefiniuj (częstotliwość , natężenie wzgl. reszty pasma).

sylwek36, 22 Mar 2010, 22:40

I tak i nie. Ciężko jest na prawdę dobrze zestroić sub do kolumn ... aby było na prawdę równo to na ucho+regulatory suba jest to praktycznie niewykonalne. Z drugiej strony nie każdy oczekuje takiej perfekcji. Tak więc na końcu końców, przy odsłuchu dalszego pola, jeśli sub masz gdzie postawić (najlepiej pomiędzy kolumnami) to czemu nie.

Po zrobieniu suba teraz nie wyobrazam sobie sluchania muzyki bez niego. Idealnie uzupelnia dolna czesc pasma dodajac tzw mieska. rock/metal, filmy blues itp poprostu brzmia teraz rewelacyjnie. Jedna sprawa .. np moj sub jest strasznie niewybaczalny w stosunku do zle nagranego basu. Potrafi zabuczec, jest rozlazly itp. Jednak przy dobrze "zrealizowanych" utworach mozna sie zakochac w stopie i gitarze basowej. Do monitorow tylko i wylacznie sub. W tym ze do 12 m pokoj polecam suba z glosnikiem 20 cm, 15-20 to juz 25 cm i wiekszy pokoj to 30 cm i wieksze.

Pozdraiwam

Witam, mój zestaw raczej jest skromny i lowend'owy, jednakże subik z monitorami sprawdza się super, ustawiłem go tak, że właściwie go nie słyszę, dopiero gdy go odłączę, nagle ginie znaczna część dolnego pasma, i wcale nie muszę go pogłaśniać ani ściszać, po odpowiednim ustawieniu (raczej ciszej niż głośniej) można się cieszyć głębokim i miękkim basiorkiem którego brak w monitorach...

pozdrawiam

Kyle, 24 Mar 2010, 09:14

>>Co to jest niski i potężny bas jeszcze zdefiniuj (częstotliwość , natężenie wzgl. reszty pasma).>>

Czy możesz uporządkować swoje zdanie, bo nie wiem czy jest to pytanie czy stwierdzenie??

• 5 miesięcy później...

Wszystko wskazuje na to, że idealny dla Ciebie mógłby być VELODYNE SPL 1000 ULTRA. U mnie świetnie się sprawdził z podłogówkami w pokoju 60m3 i do tego z pilotem i korektorem DSP na pokładzie! Paskudny jak dla mnie jest lakier piano black, na którym kurz i paluszki są świetnie widoczne. Muzycznie jest bez zastrzeżeń a w kinie też sobie dobrze radzi, choć fruwania nogawek raczej nie wywoła. Też miałem wątpliwości czy jest potrzebny i długo się zastanawiałem a teraz bym z suba nie zrezygnował.

A ja w ostatnich tygodniach przekonałem się, że subwoofer jest konieczny w małych pomieszczeniach z typowymi zespołami głośnikowymi. Nieważne czy owe typowe, to monitory czy podłogówki. We współczesnych konstrukcjach za woofer robią jakieś 18. Nie słyszałem z tego dobrego basu.

Przepraszam zwolenników.

Jak do tego jeszcze są otwory, a przy takim maleństwie to praktycznie zawsze są, to cały system wypada blado w zakresie basów.

Pisze to na bazie wielu odsłuchów (różnych systemów) w jakich brałem ostatnio udział.

Nigdy nie byłem w swoich poglądach czarno-biały. Ale czasami trzeba wyrazić swoją jasną opinię.

Woofer musi mieć z 10 cali (lepiej 12-15) aby zagrał dobrze (abstrahuję tu od jakości obudowy). Oczywiście obudowy z otworem odpadają.

Zalecam więc do „małych pierdziawek” w stereo dobry subwoofer w układzie zamkniętym. Oczywiście taki dobrze brzmiący w muzyce (np. tani Tannoy mSUB 10) a nie taki do symulacji wybuchów.

Radzę spróbować.

Z niedopasowaniem subwoofera moze byc problem niezgodnosci czasowej/fazowej.

Moze wystarczy zastosowac krosowinice np. Behringera i dopasowac sobie opoznienia ?

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Dodam, że uważam za rozsądne odcięcia suba od tonów powyżej 80-150Hz.

A w zespołach głośnikowych z otworem radzę je zamknąć.

Niezgodność czasowa?

Przy falach na poziomie kilku metrów w tym zakresie?

Mało istotna.

W subach i monitorach aktywnych, sygnal ze zrodla wchodzi do suba i dalej wychodzi z suba na monitory.

Czy odciecie w subie powoduje jednoczesnie ciecie dolnoprzepustowe w subie i odciecie gornoprzepustowe w tym samym miejscu, dalej wyprowadzanego sygnalu dla monitorow ?

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Według mnie dołączenie subwoofera do monitorów pozwoli osiągnąć zadowalające natężenie basów przy rozsądnej głośności monitorów, w poniższym linku jest na samym dole moja wypowiedź która wyjaśnia dlaczego tak jest :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.