Skocz do zawartości
IGNORED

przegląd prasy

parmenides

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Wierzę w to, że dobre dziennikarstwo nadal funkcjonuje i wierzę w to, że możemy o tym porozmawiać na poziomie.

Chciałbym, żeby ten przypominał o tekstach, które pojawiły się w polskiej prasie i zasługują na szersze zapoznanie. niech kryterium będzie sposób przedstawienia tematu, język i forma tekstu, nowe spojrzenia...

Na początek trzy teksty z najnowszego Tygodnika Powszchnego

1. Jan Hartman "Chciałbym być sobą" TP 13/2010, dodatek "Żydownik powszechny", str. 37 - o relacjach antysemitymizmu i niechęci amerykańskich i izraelskich Żydów do Polski i Polaków. O nieświadomości, poczuciu wzajemnego zagrożenia, genetycznej niewiedzy, etc... Naprawdę imho ważny i mądry tekst.

2. Świetnie skonstruowany test Elżbiety Isakiewicz "Odwrót porcelanowej lalki". za konstrukcję tekstu. na reportaż może zbyt krótki, jednak na przewodni tekst w tygodniku - lepszy niż znakomita większość.

3. dodatek nt. festiwalu Misteria Paschalia - na tym forum warto wspomnieć o tym;)

https://www.audiostereo.pl/topic/62598-przegl%C4%85d-prasy/
  • 2 tygodnie później...

W dziesiejszej Wyborczej bardzo ciekawa rozmowa Michnika z T.Konwickim.Zwłaszsza interesujący fragment o relacjach polsko-litewskich i polsko-rosyjskich.

Taa... Michnik, Konwicki, Hartman. Zwłaszcza Hartman - on dodatkowo uczy młodzież.

Myślę że wszyscy są równie dobrzy a nawet lepsi niż akademicy rosyjscy np. "profesor historii Aleksander Czubarian zauważył, że tak naprawdę do dzisiaj nie wiadomo, dlaczego zamordowano polskich oficerów" (w Katyniu).

Zamiast czytać tych panów o wiele lepiej jest pograć w dupnika. W dupniku obowiązują określone, jasne reguły, od których się nie głupieje (ci "Tygodniku Powszechnym" tak bardzo już zmądrzeli że aż zgłupieli) a nawet nie rżnie głupa, bo jak kto zostanie prawidlowo wytypowany to nie bredzi że to nie on, że ręka jego biła "bez wiedzy i zgody", po zmianie ról nikt z graczy ni stąd ni z owąd nie zaczyna płakać że "buuuu... oni mnie biją!" (jak Michnik w 1968 r.), i że to iż dostał to jest jakiś anty -izm. Nikt nie wytacza procesów łojąc ogromne odszkodowania, tylko krążenie się poprawia i wyrabia psychologiczna spostrzegawczość.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Wojciech - konwicki się za Stalina dość paskudnie prostytuował - czytałeś "Władzę" - nawet Tyrmand sie z niego smiał.

Cały figiel w tym, ze różni Konwiccy przestali być stalinistami... kiedy sie przestało opłacac.

Zaczęło się opłacac byc opozycjonistami.

I dlatego dzisiaj sa tabuny Konwickich, a śp. Herbert (z którego Michnik zrobił alkoholika-dewianta w Twojej ulubionej gazecie) tylko jeden.

Bez urazy.

skynyrd

Czy wystapienie z PZPR w 1966r było opłacalne?Czy nie wiązało się to z repersjami?

Czy bycie dysydentem za Gomułki a nawet póżniej za Gierka( nie mówiąc o Jaruzelskim) było opłacalne lub bezpieczne?Czy wiadomo było wtedy,że komuna upadnie?Na tak postawione pytania twierdząco może odpowiedzieć tylko zupełny ignorant!Ktoś kto zupełnie nie zna ówczesnych realiów.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

wybacz Wojciech - ale nie mam zaufania do Konwickich et consortes.

A do Michnika zupełnie.

Tak jak do bajek o 68 roku. Akurat Żydzi, z którymi chodziłem do klasy nie wyjechali i przyjaźnimy sie do dzisiaj. Wyjechali natomiast ci, których tatusiowie byli w UB lub wysoko w gospodarce.

z punktu widzenia oplacalnosci to bycie uczciwym jest rzeczywiscie czyms niezrozumialym, stad tez jako jednemu z niewielu krajow udalo sie polsce uniknac lustracji, nie ma zla wiec nie ma dobra, wszyscy byli mniejsze lub wieksze swinie wiec cieszmy sie z zarobionych pieniedzy i mimo wiary w komunizm i zapewne socjalistyczna sluzbe zdrowia operujmy sie w zachodnich niemczech jak czlowiek honoru jaruzel,,,,

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

proszę o niepolitykowanie w tym wątku.

właśnie wyszła książka Jacka Hugo - Badera "W rajskiej dolinie wśród zielska". Wydało Czarne w tym roku. Ci, którzy nie mieli Białą gorączkę na pewno kupią to w ciemno.

świetny moim zdaniem komentarz Jareckiej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

parmenides, 6 Kwi 2010, 19:38

>proszę o niepolitykowanie w tym wątku.

>

>właśnie wyszła książka Jacka Hugo - Badera "W rajskiej dolinie wśród zielska". Wydało Czarne w tym

>roku. Ci, którzy nie mieli Białą gorączkę na pewno kupią to w ciemno.

słuchałem jakiś czas temu wywiadu z Jackiem po wydaniu ww.

IMHO trzeba koniecznie przeczytać.

A propos Marca'68, to tu jest ciekawy artykul prasowo-internetowy by Rafal Ziemkiewicz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Bardzo istotny komentarz, chociaż wydaje mi się, że (jak często u Ziemkiewicza) nadmiernie egzaltowany. Być może Z. przykłada ucho gdzie indziej niż ja, ale mnie tam nikt nie nakłania do wstydzenia się za Gomułkę. Dla mnie głównym uczuciem, jakie odbieram w związku z Marcem nie jest wstyd, lecz smutek. Sądzę, ze słuch Z. jest szalenie wyczulony na jedne sprawy, a przytępiony na inne. Ale podobnie jak Z. uważam, że Gomułka z Jaruzelskim z powodu Marca powinni wstydzić się sami za siebie. Za antysemityzm dzisiejszy (a jak silny jest, można przekonać sie zaglądając do dowolnych komentarzy politycznych w sieci) mogę się ewentualnie, jako Polak, powstydzić. Ale z Gomułką proszę ode mnie won.

jozwa maryn, 8 Kwi 2010, 12:44

>Bardzo istotny komentarz, chociaż wydaje mi się, że (jak często u Ziemkiewicza) nadmiernie

>egzaltowany. Być może Z. przykłada ucho gdzie indziej niż ja, ale mnie tam nikt nie nakłania do

>wstydzenia się za Gomułkę. Dla mnie głównym uczuciem, jakie odbieram w związku z Marcem nie jest

>wstyd, lecz smutek. Sądzę, ze słuch Z. jest szalenie wyczulony na jedne sprawy, a przytępiony na

>inne. Ale podobnie jak Z. uważam, że Gomułka z Jaruzelskim z powodu Marca powinni wstydzić się sami

>za siebie. Za antysemityzm dzisiejszy (a jak silny jest, można przekonać sie zaglądając do dowolnych

>komentarzy politycznych w sieci) mogę się ewentualnie, jako Polak, powstydzić. Ale z Gomułką proszę

>ode mnie won.

niby Z. napisal dobrze, ale wiadomo iz nie ma audiofilskiego ucha (na dodatek inna odpowiedz w funkcji spraw niz wzorcowe jozwowe ucho), ktore na dodatek przyklada inaczej niz wspomniany jozwa; no i ta, panie, egzaltacja. LOL

ale jozwa w przykladaniu ucha, tam gdzie trzeba, cwiczy sie od lat, a wzorcuje je w komorze bezechowej, czyli Puszczy Bialowieszczanskiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.