Skocz do zawartości
IGNORED

Starocie czy vintage?

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy
Ukryte

Podejrzewam, że "Moda" na vintage (to prawdziwe, bądź przynajmniej prawdziwe przypominające) bierze się z tęsknoty konsumentów za czymś o przemyślanym i miłym oku designie. Ludziska mają już dość rzeczy wyglądających tak samo (niezależnie od marki). Zresztą niektóre pomysły wzornicze są nieśmiertelne. Wygląd Luxmana SQ-38u czy Lebenów przypomina nam to co pamiętamy z domu dziadków, coś co działało 30-40 lat temu i często działa do dnia dzisiejszego. Pomijam fakt,że często kupujemy złudzenia, że to na co właśnie przeznaczyliśmy kilka średnich krajowych pensji będzie miało żywotność dłuższy niż plastikowa masówka z CHRLD.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ukryte

skwituje to tak, Vintage ten prawdziwy i ten robiony na jego wzór(oby rzetelnie) ma duszę jak człowiek, któty go tworzy a nie komputer. To jak zegarek mechaniczny dobrej marki ręcznie polerowany lub silnik samochodu zasilany z dwóch gaźników poziomych Webera ręcznie precyzyjnie regulowanych, jak mebel ręcznie politurowany z litego dębu i mahoniowym fornirem itd, itp.........

A co do państwa środka to sami sobie bruździmy.

Ukryte

Ja też gratuluję! Świetny, jakby na to nie patrzeć stary tekst :) Jak to się dzisiaj mówi, tekst VINTAGE :D

Ja jednak zgadzam się z redaktorem, fakt jest taki, że dzisiaj można sprzedać wszystko, a vintage to istna fala jak chińskie latarki. Ale dzisiaj jak wchodzę do sklepu to czuć chińszczyznę, jak się wchodziło 30 lat temu to miało się wrażenie, że to jest jednak warte ceny, można było kupić i zapomnieć o serwisie na ładnych parę lat.

Lubię stare sprzęty, trzeba jednak wiedzieć co kupić, to co robią sprzedawcy, oj naród głupi jest oj głupi.....

Wesołego i smacznego jajeczka!!!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ukryte

głupi bo krótkowzroczny od chińskich produktów się zaczyna, następnie ich producenci będą naszymi sąsiadami, potem będą nami rządić itd, itp... nikt na to nie zwraca uwagi ? Jestem Ciekaw czemu. Bo kasa najważniejsza ? To działa przeciw nam.

• 3 tygodnie później...
Ukryte

"....określanego jako „vintage”. W dziedzinie audio określenie to był tradycyjnie zastrzeżone dla uznanych modeli zasłużonych producentów. Chodziło najczęściej o urządzenia z góry katalogu, które nietypowo dobrze zniosły próbę czasu i nawet dzisiaj grają w sposób satysfakcjonujący, a niekiedy wybitny."

redaktor miesza pojęcia vintage'u i classic audio.

Określenie vintage zapożyczone zostalo z języka winiarzy. Określa się nim stary, dobry rocznik.

I w takim rozumieniu słowo to przeszło do audio. Cieszący oko i ucho urok starej, porządnie wykonanej elektroniki. Granica wiekowa vintage'u.? 84 r.? (dla purystów 80). Ostatnio coraz częściej słychać o przesunięciu granicy do 90r

Wintydzem, jest więc na dobrą sprawę wszystko wyprodukowane przed laty, co nie było tandetą.

Classic audio to wyodrębniony z vintageu ponadczasowy pułap. Klocki, ktore przeszły próbę czasu. Grające najpiękniej w historii audio. Własnie "best can ever". Obiektywnie i w swoim przedziale cenowym (np. Nad 4020).

W prawidłowym, definicyjnym rozumieniu słowa vintage, zasadnym staje się więc pytanie, o sens budowania tekstu opartego o fałszywe założenie. Kapitan Mammert Stankiewicz się kłania

Zdecydowana bowiem większość wyrobów oferowanych jako wintydz, tym wintydzem jest niestety...

Nie jest natomiast classic audio, czyli wtedy (i często dzisiaj) urządzeniem ponadprzeciętnym

Ukryte

StefanB, masz rację ale dobre wino to i dobry rocznik lub/i w podtekście stare wino, bo stare wina są dobre :) więc "per analogiam" vintage samochody, meble, zegarki, grajki itd......nie trzeba wszystkiego tak konkretnie.

Ukryte

Vintage audio to jest coś pięknego żaden cud sie nie stanie juz nigdy nie będzie to produkowane bo świat zmierza w innym kierunku i nie da się tego zatrzymać.Jedyna rada kupić coś używane przesmarować odkurzyć i patrzając na to i słuchając muzyki ze starych sprzetów w drewnie czuć jak w szarym brudnym świecie endorfina przybywa do mózgu poprawia humor i motywacje chwila zapomnienia przy Vintage.Na handlarzy nie nadajcie bo choć wiadomo jacy są to przynajmniej jest w czym wybierać.

Ukryte

Od dłuższego czasu już kupuję tzw. vintage (ale tylko takie zachowane w naprawdę dobrym stanie) i przechowuję sobie je w domu. A mam trochę miejsca w domu na tę kolekcję - myślę, że dobrze robię, bo za kilka lat te moje egzemplarze będą warte o wiele więcej niż teraz, choć zbieram je wyłącznie dla siebie, to myśli o tzw. ekonomice mnie nie opuszczają. Bo to także dodatkowo cieszy oprócz oglądania, słuchania i posiadania ładnych rzeczy :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ukryte

Lulu, dla dokładności, "stare wina są dobre" to zbytnie uproszczenie. Sentencja ta nie dotyczy w równiej mierze czerwonych i białych, słodkich i wytrawnych, nisko i wysoko alkoholowych, itd. "Stare wino" to najczęściej 6-letnie wino. A 12 letnie wino to najczęściej, po prostu... zbyt stare wino aby dostarczyć pozytywnych doznań smakowych.

Przepraszam, nie chcę się wymądrzać, ale nie mogłem się powstrzymać bo wydaje mi się że w tym też jest jakaś analogia do sprzętu audio.

Pozdrowienia od moich 30-letnich Tannojków o wysokiej zawartości alkoholu;-)