Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z kartą SD

porlick

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić mi, jak naprawić kartę, którą widzi aparat foto (zapisuje i czyta zdjęcia, formatuje kartę, widzi pełną pojemność), a komputer nie może jej zobaczyć, w przypadku włożenia jej do czytnika nawet zawiesza się? Karta to Lexar SDHC 4GB. Gdy otwieram "mój komputer" z wetkniętym czytnikiem z kartą, nie widać go, gdy czytnik jest pusty i włożę kartę, widać, lecz po zaznaczeniu czytnika, komp się "zamraża". We właściwościach pojemność karty widać jako 0, formatowanie nie jest możliwe.

https://www.audiostereo.pl/topic/62865-problem-z-kart%C4%85-sd/

W aparacie formatowałem ją już kilka razy- efekty wciąż te same, tj brak efektów w kompie. Docelowo ma służyć do przenoszenia plików mp3 do samochodu, więc MUSI współpracować z komputerem.

Tylko nie piszcie mi proszę, by zostawić ją w aparacie, a wyjąć z niego inną- mój Fuji działa na XD, tamten jest chwilowo pożyczony.

Właśnie opadła mi szczena. Wróciła córka i na jej laptopie vista sformatowała kartę. Po włożeniu do mojego kompa sytuacja wygląda jednak jak na początku, tj komp nie widzi pojemności karty i się zawiesza, pokazując "błąd urządzenia we/wyj" (win XP).

Nie wiem, czy to taki urok laptopa, czy karty, ale po formacie karta była dość mocno ciepła, na moim kompie zimna.

(Wcześniej próbowałem na 2-ch czytnikach: wbudowanym i na usb.)

No niestety tak jest niektóre czytniki stroją fochy , ja ostatnio omal nie wyrzuciłem pendriva 16Gb sprawdzałem na 2 kompach w pracy i dupa widział urządzenie ale partycji nie, po jakimś czasie mówię sobie a sprawdzę na lapku i zero problemu, poszperałem w necie i okazało się iż niektóre modele 16Gb Kingstona nie trybią z niektórymi płytami głównymi , ot tak sobie dla zgrywu ;)

Trochę to dziwne, bo teoretycznie nowszego typu Kingstona oba moje czytniki obsłużyły bez problemów (class4) a starszej generacji (class2) Lexara, nie.

Dzięki za chęć pomocy, ale karty się pozbyłem - znalazł się ktoś, kto zaakceptował ją taką, jaka jest:)

Możliwe, że rozwiązanie zagadki jest bardzo proste - czytnik czyta karty SD a SDHC już nie. Nawiasem mówiąc, każda karta >2GB powinna być SDHC, choć widziałem 'kombinowane' 4GB SD, ale to jest niezgodne ze standardem i może powodować problemy.

Pisałem powyżej, że SDHC Kingstona oba czytniki "łykały" bez zająknięcia. Tak czy inaczej, karty się pozbyłem i nie mam już problemu:)

Co do SD 4GB, to coś w rodzaju "karty dwurdzeniowej", gdzie do pojedynczej obudowy karty montowane były 2 pamięci SD i kontroler. Podobno sprawiało to sporo kłopotów, stąd wyszła konieczność ewolucji do SDHC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.