Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Siesta vs Jamo s606 vs Jamo c405 do pokoju 11m2

plmati

Rekomendowane odpowiedzi

Kup porządny subwoofer tak jak Ci pisałem, zostawiając te monitory które masz. Zapomnij o kolumnach czy monitorach bez wspomagania, no chyba że zaczniesz brać pod uwagę konstrukcje o nieliniowej z założenia producenta charakterystyce przenoszenia, jak wspomniane JBL z serii E. Bas którego szukasz to bas typowo "subwooferowy".

RADUL, 11 Kwi 2010, 11:27

>Zdecydowana większość krytykujących Siesty to osoby takie jak kolega:

>

>danny, 11 Kwi 2010, 02:40

>>Powiem szczerze...Siest nie słyszałem i słyszeć nie chcę..Wszystko co słyszałem Tonsila mnie nie

>>zafascynowało w żadnym..Powtarzam w żadnym aspekcie!!

>

>

>Można i tak (przynajmniej uczciwie) podchodzić do sprawy...

Co tzn. Osoby takie jak kolega??

Osoby takie jak Ty uparte...Które Made in Poland uważają, za HIGH-END...Uważam, że są pewne polskie produkty, które zasługują na uwagę i "szacunek", ale nie w aspekcie elektroniki. Chwalisz Siesty (powtarzam to co słyszałem Tonsila to grało mizernie, siest jak zauważyłeś nie słuchałem, więc ich nie skreślam, ale, doświadczenia z Tonsilem, były takie a nie inne). Poleciłeś kolejny produkt Made in Poland, kabel Alpharda Da Vinci, który również dobrym produktem nie jest (bynajmniej u mnie).

kali77 powiedz mi bo ja nie wiem co znaczy graja o kilka klas:) a czym jest ta klasa i do czego mozna sie odniesc gdzie jest klasa 0 a gdzie klasa 10 :) i jaka jest skala :) tych klas?:)

wiesz co ?:) totalna bzdura smiac mi sie chce z takich tekstow

kolumna to kolumna przetwornik jak przetwornik od 50 lat nie wymyslili nic nowego tylko pieknie pisza w kolorowych gazetkach :) a skrzynka ja byla skrzynka i membrana tak pozostała do dzis wiec gdzie masz te klasy PAJACU

siesty to rewelacyjne kolumny ale chec niedopuszczenia do siebie ze to polskie i dobre to powstaja wtedy takie wyrzuty bzdur :) "kilka klas" no bzdurny tekst jak cholera moze byc np wyzszy model w elektronice hi-fi wyzsza polka ale jak slysze klasa to mnie ścina

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Prawde mowiac nie rozumiem tego wychwalania Siest na forum. Wystarczy napisac swoje zdanie a juz znajda sie tacy jak RADUL czy Sebastian71 ktorzy zaczna sie pienic i ublizac. Siesty to zwykle budzetowe kolumny. W kategorii "produkt polski" sa rzeczywiscie niezle i tyle.

>kolumna to kolumna przetwornik jak przetwornik od 50 lat nie wymyslili nic nowego tylko pieknie

>pisza w kolorowych gazetkach :) a skrzynka ja byla skrzynka i membrana tak pozostała do dzis wiec

>gdzie masz te klasy PAJACU

To tak jakbys twierdzil ze wszytkie kolumny graja tak samo, bo dzialaja na tej samej zasadzie.

To tak jak bym powiedzial ze wszystkie silniki spalinowe sa takie same, bo ich zasada dzialania nie zmienila sie od 100lat.

?👈

Sebastian71

siesty to rewelacyjne kolumny ale chec niedopuszczenia do siebie ze to polskie i dobre to powstaja wtedy takie wyrzuty bzdur :) "kilka klas" no bzdurny tekst jak cholera moze byc np wyzszy model w elektronice hi-fi wyzsza polka ale jak slysze klasa to mnie ścina

Skoro jeszcze jesteś zafascynowany tonsilami to jeszcze daleka droga przed tobą.

kali77, 15 Kwi 2010, 16:04

>Sebastian71

>siesty to rewelacyjne kolumny ale chec niedopuszczenia do siebie ze to polskie i dobre to powstaja

>wtedy takie wyrzuty bzdur :) "kilka klas" no bzdurny tekst jak cholera moze byc np wyzszy model w

>elektronice hi-fi wyzsza polka ale jak slysze klasa to mnie ścina

>

>Skoro jeszcze jesteś zafascynowany tonsilami to jeszcze daleka droga przed tobą.

Nie chodzi o to czy jest zafascynowany czy nie. Chodzi o to ze do 2tys te tonsile maja troche konkurencji wbrew opiniom ze tak nie jest. Autorzy takich zdan nieraz tłumacza sie tym ze zagraniczni producenci narzucaja jakies waty i inne tego typu pierdoly, ktore rzekomo za bardzo winduja ich ceny do gory przez co nie stanowia konkurencji dla Siest co jest niestety nieprawdą.

No i do tego dochodzi jeszcze sentyment i milosc do Polskiej marki.

?👈

Dorzucę i swoje 2 grosze. Siesta, Fiesta jak kto woli, mam te kolumienki. Nie twierdzę, że nie ma lepszych do 2k zł. Pewnie są, nie wiem nie słuchałem zbyt wielu zestawów. Każdy ma swoje za i przeciw. Mogę powiedzieć jedynie o swoich odczuciach. Raz włączyłem jakiegoś rocka, nie pamiętam dokładnie co to było, ale powiem tyle, że jak mi żyletki zaczęły latać to aż niefajnie. Coś z tą kopułką w niektórych rodzajach muzyki jest nie tak. Z drugiej strony np. Pink Floyd, Marillion całkiem fajnie na siestach brzmi. Dół czasem lubi podudnić, ale to narazie zwalam na pomieszczenie bo narazie ani dywanu, zasłon itp. ale to się zmieni wkrótce. Podsumowując co skłoniło mnie do zakupu siest:

- wymiary, Siesty są wysokie i dość szczupłe co mi pasowało,

- dość dobre opinie,

- porównywałem z JBL E60, Quadral Quintas 5000,

- produkt polski,

- sentyment do fabryki z Wrześni. Kiedyś jeszcze w szkole średniej w technikum byliśmy zwiedzać Tonsila. Miło zobaczyć jak się produkuje kolumienki,

- gdybym kupił coś droższego żona by mnie powiesiła wiadomo za co,

Lubię dobrą muzykę, ale bez przesady i Siesty na tą chwilę spełniają moje oczekiwania

to by było na tyle.

Kupiłem Jamo c405 i jestem z nich bardzo zadowolony. Basu jest tyle co chciałem i schodzi nisko. Nie narzekam też na średnie i wysokie tony.

Pozdrawiam,

temat do zamknięcia.

rafal735r

no tak zgadzam się, ale początkowo właśnie chciałem kupić JBL E60. Potem wyczytałem, że to właściwie do łupaniny się nadaje. Obiektem zainteresowania były też Quadrale. Jednak z upływem czasu i oczytaniem mój wybór zmieniał sie kilkakrotnie. Od monitorów po podłogówki. Zresztą jeszcze 2 lata temu myślałem, że Koda, M-Audio to szczyt moich marzeń. Byłem również zainteresowany kolumnami Heco, Magnat i Dali Concept 2 nawet bardzo. Wkońcu darowałem sobie dalsze poszukiwania i mam to co mam. Jestem zadowolony.

Mam Tonsile Siesty i wzmacniacz Yamaha AX-500. Też lubię Def Leppard (nawiązanie do wcześniejszej odpowiedzi). I naprawdę nie zgodzę się, że grają dobrze. Grają nędznie. Brzmienie jest raczej zimne, trochę metaliczne, chociaż detaliczne. Bas w Siestach to kompletna pomyłka. Słaby, rozlazły, nawet nie potrafi przekazać stopy perkusyjnej, prawie jej nie słychać. Po podłączeniu "pomyłki projektanckiej" zwanej Tonsil Mildton pojawił się świetny i klarowny bas, ciepłe brzmienie, chociaż również znikła część detali (szczególnie w wysokich tonach).

Nie znam się na innych firmach ale od Siest trzymałbym się z daleka.

Posiadam od paru miesięcy Siesty w 11.5m pomieszczeniu i złego słowa o nich powiedzieć nie mogę. Srednica jest taka jak powinna, wysokie nie denerwujące, a bas nie dudni i schodzi jak dla mnie wystarczająco nisko. Słucham muzyki hard-rockowej i ogólnie cięższej, choć zdarzają się i inne gatunki. Np dobrze nagrana płyta Axela Rudiego Pell'a "Diamonds Unlocked" pod Siestami w tym pokoiku brzmi rewelacyjnie.

Żeby było jasne, nie uważam tych kolumn za high-end, ale twierdzenie, że to przeciętne podłogówki jakich pełno jest dla mnie sporo przesadzone.

Do autora wątku: ja do takiego pomieszczenia jak posiadasz szczerze polecam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.