Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny łagodne w odbiorze...

borewicz07

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem posiadaczem ROTEL'ka RA-930AX i poszukuję do niego jakichś głośniczków (budżet do 800zł) używane lub nowe. Obecnie drażnią mnie trochę kujące wysokie i średnie oraz lekki harmider w wyższych rejestrach. Będę dozgonnie wdzięczny za poradę jak i wymianę doświadczeń w sprawie nurtującego mnie problemu z w/w wzmacniaczem.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/62877-kolumny-%C5%82agodne-w-odbiorze/

Kolumny "łagodne" w odbiorze i mieszczące się w zakładanym budżecie...

Może Audiowave 171se? 800PLN to chyba kosztowały kiedyś same midwoofery w nich montowane

(te same zresztą co siedziały w pierwszej edycji QBA Sobieski) a za tyle można spokojnie dzisiaj kupic używane Audiowave i to niekiedy w perfekcyjnym stanie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mam jeden z egzemplarzy tego projektu, one brzmią właśnie łagodnie, bardzo selektywne i z dużą kulturą, nawet pomyślałem ostatnio aby sprawić im jakiś ostrzejszy wzmak :-) to tak tylko w ramach samochwały ;-)

Ukryta Zawartość

oblookam w tygodniu te diamondy, tak się tylko zastanawiam: obecnie posiadam podpięty do systemu subwooferek i generalne jestem zadowolony z basu (choć czasem trochę "hula" po pokoju) LECZ zastanawiam się czy nie zmienić monitorów z subm na podłogówki... obecnie zaletą suba jest możliwość wyregulowania głośności natomiast w podłogówkach bas będzie integralną częścią kolumny i będzie jaki będzie... a niestety nie mogę odstawić kolumn dalej niż 30cm od ściany (choć diamondy 9,4 mają niby basreflex z przodu) Mieszkam na zadupiu i nie mam możliwości wypróbowania gratów w domu przed zakupem dlatego truję tutaj Państwu na forum... :)

Miałem Wharfedale Diamond 9.2 z Yamahą RX-797. Grało to nienaturalnie wyeksponowaną średnicą - nałożyły się cechy obu elementów zestawu. Dla sympatyków tzw. angielskiej szkoły brzmienia, preferujących klasykę, jazz i okolice.

bardzo łagodnie powinny zagrać Yamahy NS 333 (powinny bo słuchałem z tej serii podłogowych NS 555) ale coś za coś - mniejsza przestrzeń, szczegółowość, choć jasnym piecykiem można właśnie to podciągnąć

bardzo przyjemna, ciepła barwa i świetny bas to atuty tych kolumn

Tannoy seria M będzie lekarstwem dla twych uszu. ;)

Ceny przykładowo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

captainspaulding, 12 Kwi 2010, 15:37

>zgzdza sie Tannoye graja kluchowato wiec powinno byc dobrze

niekoniecznie do końca dobrze . Ten rotel nie jest aż tak dynamiczny i może jej trochę brakować przy niskich głośnościach. Wówczas będzie płasko. Ale trop z tannoyami jak na te kasę jest całkiem dobry.

tannoye nie są do końca do rocka.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Cze

dokładnie Tannoye M2 ( ja akuratnie miałem RA 935BXmkII) powinny zagrać z Twoim Rotelkiem.Pokój w sam raz do takowych.

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

kazek680, 12 Kwi 2010, 20:55

>Cze

>dokładnie Tannoye M2 ( ja akuratnie miałem RA 935BXmkII) powinny zagrać z Twoim Rotelkiem.Pokój w

>sam raz do takowych.

>Pozdr

Też tak myślę, że koledze borewicz07 powinny wystarczyć m2. Swego czasu grały takowe u mnie w 20m2 i radziły sobie całkiem dobrze.

Pozdr.

borewicz07, 13 Kwi 2010, 14:05

przede wszystkim próbuj negocjować cenę i możliwość odsłuchu w domu i wówczas podjęcia ostatecznej decyzji. Osobiście poleciłbym coś ze starszych dynaudio ( DA 40 lub DA 42), jednak te są niestety dość droższe. Tak ze dwa-trzy razy.

Jesli już zakupisz jakies Tannoye daj znać. Chętnie posłuchamy jak Ci się spodobały, bo wiesz, my tu wszyscy dusze mamy wciąz niespokojne......

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.