Skocz do zawartości
IGNORED

najsmieszniejsze wpisy o tematyce audio?

futu

Rekomendowane odpowiedzi

futu, 28 Mar 2010, 07:49

>ps. co do McIntosha nie sluchalem ale jestem pewien na 99,999999% ze nie gra nawet za polowe swojej

>wartosci - w porownaniu z cena-dzwiek popularnych marek

Gość

(Konto usunięte)

discomaniac71 11 Lut 2004, 19:47

Ze starymi cd jest roznie mozna trafic np na slaby laser i wpakowac sie w niezle koszty. U mnie byl przypadek mam takiego high-endowego weterana Pioneera PD 9300(kupilem w 100% sprawnego) na najwyzszych i jednych z najlepszych Burr-Brownow PCM 58 P juz po upgrade m innymi wsadzilem OPA 134 Burr-Browna ale nie tylko wymienilem kondensatory w sekcji analogowej i cyfrowej teraz wymieniam trafo na 130 wattowy toroid i robie dodatkowa mase- okablowanie i stabilizacja tez juz jest- gra lepiej niz Marantz PM 17 KI czym zaskoczylem sprzedawcow w pewnym sklepie he he.

"...taka kase wydac za audio to nie jest zdrowe podejscie - zdrowy dzwiekowo czlowiek tego nie zrobi wiec zly przyklad"

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie wiem co jest smiesznego w moim wpisie tym bardziej ze mam swiadkow na to iz w tamtej konfiguracji ow Pioneer rzeczywiscie zachowywal sie pod kazdym wzgledem lepiej od CD 17 KI :-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

lenam daruj sobie. Nie jestem zadnym mistrzem i nigdy sie za takiego nie uwazalem. Przeciwnie. Natomiast ciekawa sprawa bo w momencie kiedy chciales przerabiac swojego Pioneera zadzwoniles wlasnie do mnie. W sumie to bardzo Ci wspolczuje. Zreszta nie tylko ja.

Gość

(Konto usunięte)

discomaniac71 28 Lut 2007, 22:31

Mialem robic wiekszy watek o tym jak 901 na jasnych systemach bije na glowe 9700 ale nie zrobie tego z tej prostej przyczyny ze sprzedaje 901.

Kupilem PD 9300 po kompletnym upgrade adamhiend'a. W zasadzie nie napisze nic poza tym ze to najlepsze cd jakie w zyciu slyszalem.

Gość

(Konto usunięte)

discomaniac71 10 Lis 2008, 20:56

skoncz pier**lic bo juz sie niedobrze robi... Naprawde... Oszczedz sobie tych wypocin. W dupie mam jaki przetwornik wykorzystal Pioneer wazne ze ma dupiana aplikacje. I wszystko w temacie. I uwierz ze w kwestiach technicznych widze wiecej od Ciebie.

pokaż cały temat Kolejny koniec CD

Z ostatniej chwili:

">Yamaha RX-797 jest po prostu analityczna, ukazuje w miarę dużo szczegółów. To może wywoływać

>wrażenie jaskrawości, jak ktoś jest przyzwyczajony do słuchania starych klocków, które po prostu nie

>były tak dobre"

:D

?👈

to o sieciowkach temat...

"Jeśli chodzi o budowę kabla to szczególnie też interesuje mnie zastosowane ekranowanie. Czy wykorzystano, tak modną ostatnio w świecie hi-end audiofilską jutę? Jeśli tak, to jakiego koloru, bo podobno juta w kolorze marengo bardzo dobrze izoluje wpływ promieniowania kosmicznego. Tylko ta cena. Dla zainteresowanych DIY: jutę można sprowadzić z High-High_End-Shop.com.au za 4700$ metr bieżący, ale... Ale warto przejechać się gdzieś na wioskę, ostatnio chłop sprzedał mi cztery worki z takiej samej juty za flaszkę wódki "Stolicznaja"."

""

roznica miedzy flac i mp3: Test RBEJa znalazłem, z tym, że tam porównywane były różne formaty o przepływności 192 kbps. Zatem na chłopski rozum, skoro ludzie tam nie zauważali różnicy to w przepływności 2x większej (czyli mp3 320kbps - futu) ta różnica będzie totalnie niezauważalna.

A pytam się o tę kwestię, bo za jakiś czas zamierzam kupić sobie porządny zestaw audio (Gigalab moon DAC, jakiegoś Krell'a, Vienna Accoustics Haydn Grand) i nie wiem w czym przechowywać zripowane płyty znajomych w mp3 czy flac. Problem byłby rozwiązany gdybym dysponował sporym dyskiem, takiego niestety nie mam a kupno jakiegoś magazynu nie jest w tej chwili wykonalne. ""

:D:D

a ten jeszcze lepdzy chcial sprawdzic roznice miedzy flac a mp3 to skonwertowal audiotracka do mp3 i pozniej mp3 wypakowal do flaca i porownywal :D:D:D:D:D:D

Wybrałem sobie pewien utwór który przesłuchałem w jakości mp3 320 kb/s a nastepnie ten sam utwór skonwertowałem do FLAC i przesłuchałem. Spostrzeżenia takie że we FLAC-u bass był bardziej taki wyrazisty, mocniejszy, aż za mocny momentami i musiałem na Solo zjechać z niskimi tonami Co do wysokich, średnich no to napewno jakaś tam zmiana ale jakby...był cofnięte..z tyłu, górował nad nimi bass, niezbyt mi sie to spodobało. Dowiedziałem się jednak że konwersja z słabszego formatu (mp3) na lepszy (flac) ma średnio sens bo jakoś właśnie lubi być taka jak opisałem. Dziwne bo myślałem że na FLAC będzie różnica na plus...jak to z tym jest?

ja to jednak ide spac bo juz nie moge = takie cos jak roznica dzwiekowa kodekow (jesli nie wypalamy na cd czy nie wypakujemy zeby to porownac chocby do wav) to dla niego na pewno nie do ogarniecia

moj ulubiony wpis tego forum:

"pytanie dotyczy jak mówi sam temat cen głośników. Czy występuje w tej dziedzinie coś takiego jak sezonowść? W jakim okresie najlepiej kupować głośniki? Czy ktoś z Was może zaobserwował jakiś trend?"

odpowiedź:

jak wiadomo głośniki kewlarowe najlepiej kupować na jesień - wtedy dopiero dojrzewają i nadaja się do prawidłowej aplikacji. Dojrzały głosnik kewlarowy poznasz po intensywnym żółtym kolorze. Cena za dojrzały głosnik kewlarowy poźną jesienią jest oczywiście niższa niż za dojrzały kewlar wczesną wiosną (trudna hodowla i trzeba sprowadzać z ciepłych krajów lub z holandii ze szklarni).

Inaczej rzecz sie ma z głosnikami papierowymi. te najlepiej kupić właśnie na wiosnę, kiedu to bobry pozostawiają zmasakrowane brzegi rzek w pólnocno-zachodniej polsce. te drzewa służą często albo jako opał dla autochtonów albo tez wykorzystywane są przez wyspecjalizowane firmy audiofilskie do produkcji wspaniałych papierowych przetworników. żeby więc samemu wyczuć kiedy jest "ten moment" na kupowanie papierowych przetworników warto samemu wybrać się do lasu i obserwować bacznie życie bobrów. z moich obserwacji polecam jednak wczesną wiosnę.

zupełnie inna sprawa to głośniki węglowe. Niestety słaba passa od wielu lat na swiatowych rynkach węgla sprawia, że głośniki te są coraz droższe. Początkowy zachwyt nad tymi przetwornikami wraz ze świetną koniunkturą wegla w latach 70-tych sprawiły, że tak wspaniałem firmy jak scanspeak swoje flagowe modele właśnie oparły na tym materiale. niestety lata taczeryzmu a potem upadek śląskich kopalni spowodował załamanie się rynku. Firmy węglowe plajtowały ze wzgledy na zbyt niską cenę wegla - to jednak po latach spowodowało, ze cena wegla skoczyła do góry. dzisiaj węgiel przetworzony w postaci głośników jest nadal cennym towarem i wydaje się, że tendencja jest wzrostowa. musisz obserwować ceny węgla i stali na giełdach NY, frankfurt i londyn. Paryz i giełdy azjatyckie nie mają wpływu na ceny przetworników produkowanych w europie i stanach.

autor - parmenides

climax99 20 Lis 2009, 14:22

temat : Kupic tuner czy amplituner ?

Amplituner. koniecznie z 15 gniazdami HDMI w kazda strone , obsługą 4 dodatkowych stref, nowych formatów, przedwzmacniaczem gramofonowym, oraz zgodnoscią z nowym nadchodzącym standardem 17 + 12 +1

i dolby tru hd i uncompressed Dts. Możesz za pośrednictwem takiego czegos otoczyc sie w kuli dżwieku a 13 aktywnych subwooferów przebruzdkuje ci ci mózg, zas dodatkowe 17 głosnikow w tym trzy centralne sprawią iż pochłoniety totalną kakofonia dobiegających cie zewszad dzwiekow zapomnisz o słuchaniu radia,,, no pod warunkiem że HDMI sie nie zatnie i cie nie zabezpieczy przed HDCP

• 2 tygodnie później...

""" """ Kupiłem laser 440BAM i po włożeniu do konsoli, niestety nie działa, nie czyta płyt. W orginale siedzi ACM, ale nigdzie nie idzie znaleźć, albo jak już, to za ok 160 pln. Może wiecie gdzie jest do dostania za normalne pieniądze? """

bo najpierw musisz zlampizowac konsole pozniej kupic jej audiofilska sieciowke wtedy normalnie dzwiek zamiast pradu bedzie przeplywal i jest pewna nadzieja ze zadziala...

a jak nie to cza kupic odtwarzacz CD a nie cudowac """

:D:D:D;ppp

futu

26 Kwi 2010, 17:21

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1631 / 600 / 0

kaszanka7 ja znalazlem jak na razie kilka powodow:

- uzalzenienie od polepszania (kable tego nie robia ale wyuobraznie podczas wpinanaia coraz to drozszych juz tak) tzn zgadza sie sa i grajace kable ale to tzw efekt specjalnego ukombinowania ktore nie jest w ogole konieczne w koncu system ma grac tak jak potrzebujemy a nie przewodnik elektryczny ktorym prad ze wzmacniacza do kolumny przeplywa bo przey normalnym przewodniku bedzie prawidlowo.

- marketnig audio ze kabel poprawia brzmienie - w ktory wpadaja oczywiscie ludzie (majac nadzieje a nie wiedzac ze sprzet powinien dawac odpowiednia charakterystyke a nie zmieniac ja kablami sztucznie ukombinowanymi

innych na razie nie kojaze

xniwax - a wiesz na czym polega ze kabel jest lepszy?

po prostu jest tak kombinowany zeby mial "jakis tam" charakter dzwieku - a jak wiadomo dziek sprawa subiektywna a tzw charakter moze decydowac ze cos sie podoba lub nie to producenci moga zrobic np kabel o wiekszej rezystancji pojemnosci roznych przewodnikach ktore beda dawaly mniejsze wieksze tlumienie danych pasm dzieki czemu uzyskujesz "wrazenie" wiekszego basu wiecej wysokich (oczywiscie w porownaniu z innym ktory bedzie mial inaczej rozlozone parametry a wiec inne tlumienie a wiec inaczej grac tak to umownie przyjmijmy) no i wtedy twoje wyobrazenie jest: kabel xxx jest lepszy bo ma bardziej podobajaca sie charakterystyke (jesli juz wlozyles go do przezroczystego sprzetu i to uslyszales albo gdy roznica byla bardzo duza i uslyszales to nawet na najtanszym) w koncu mozna nawet wpiepszyc mu 1ohm oporu na 2metry i 2uF pojemnosci wiec to nawet na technicsie wylapiemy)

ale to jest specjalne udziwnianie

a wiec jak kupimy normalny przewod to dajmy sobie juz spokoj - zmioana charakterystyki to wymieniajac sprzet a nie cudowac IC !!! - nie bawmy sie w korektory kablowe bo nie o to chodzi

przewod ma dawac jak najmniejsze tlumienie sygnalu elektrycznego albo po prostu rowne tlumienie w calym pasmie i to jest dobrty kabel nawet jesli bedzie sie srednio podobal (w koncu sprzet moze miec mniej fajna ch-ke od kabla - ale wtedy zmieniamy sprzet i uzyskujemy prawdziwa poprawe a nie korekte)

mam nadzieje ze w koncu zrozumiales

Ty się nie tłumacz tylko pisz jakie są twoje własne przemyślenia, a nie zasłyszane i wyczytane.

• 2 tygodnie później...

"jarex, 4 Maj 2010, 20:51

>Ja ufam discomaniacowi71, ma największą wiedzę i doświadczenie w audio, w razie czego służy skanami

>katalogów"

:-)

Aaa, żeby nie było - wpis nie jest przeciw discomaniac71 (bo zaraz by się pultał), tylko jest humorystyczny:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.