Skocz do zawartości
IGNORED

Dziwny problem z jakością dźwięku w iTunes 9.1 (MAC) + DAC USB

michalpotok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dzisiaj zauważyłem u siebie następujący problem:

Kiedy słucham muzyki (ja słyszę to przy niektórych utworach, sądzę że stare realizacje stereo, np. Her Majesty - The Beatles) w konfiguracji:

iTunes 9.1 na MACu + DAC UB Stello DA100 + wzmacniacz + kolumny

to część (pierwszy wers) utworu jest słyszalna bardzo słabo, jakby z drugiego pokoju. Dalej jest dobrze. Ma to chyba coś wspólnego kanałami (lewy/prawy) w starych realizacjach stereo, choć u mnie z obu głośników słyszę w miarę to samo...

UWAGA: kiedy zmienię konfigurację:

- odtwarzam innym programem (np. VLC, QuickTime)

ALBO

- przełączę Sound Output z USB na "built-in", czyli kartę i głośniki komputera

wtedy jest dobrze.

Nie zależy to natomiast od typu pliku (tak samo jest z mp3 i m4a - Apple loosless).

Podałem przykład Her Majesty, ale podobny (choć trochę inny) efekt zaobserwowałem przy utworze Light My Fire - The Doors. Dobrze słychać wokal i perkusję, natomiast klawisze bardzo słabo.

Próbowałem (chyba) wszelkich ustawień w opcjach "preferences" w iTunes. Znalazłem w necie sporo skarg na degradację jakości dźwięku w wersji 9.1, ale problemy były innego typu...

HELP!!!

Zależy mi na radach typu "Jak usunąć ten problem nie pozbywając się MACa i iTunesów" ;-))) Chyba, że przekonacie mnie, że iTunes jest do bani generalnie i że warto zmigrować do innego programu. Na MACu jednak baaardzo chcę pozostać.

Michał

Pierwsze co przychodzi na myśl, to funckja "Crossfade Songs", ponieważ piszesz, że dzieje się to tylko przy początkach. Obok jest jakiś "Sound Enhancer", ale co psuje, to nie wiem, bo go nigdy nie włączyłem. Masz oba wyłączone?

Jakiś czas temu badałem iMaca z iTunesem na okoliczność bit-perfect i był bit-perfect, a więc dane wychodziły niezmienione.

Jest jeszcze w Applications:Utilities program o nazwie "Audio Midi Setup", gdzie można zmieniać częstotliwość próbkowania strumienia wyjściowego, ale w tym przypadku chyba to nie ma nic do rzeczy.

Uzupełniając:

- problem nie jest tylko na początku. Po prostu w tej piosence na początku wokal jest chyba w jednym kanale, a potem przechodzi do drugiego

- crossfade, enhancer - wszystko w "preferences" wyłączone

Z ostatniej chwili:

- podączyłem do DACa komputer żony (też MAC) z iTunes 9.0.cośtam i JEST DOBRZE!!!

- co gorsza ;-) zauważyłem, że jak gra z komputera żony to słychać rozróżnienie kanałów, ewidentne np. dla Light My Fire. Na moim komputerze, nawet jak gra VLC, a nie iTunes, to mimo, że poziom dźwięku jest dobry i nic nie znika, to jest BRAK EFEKTU STEREO! Czy to możliwe że na moim MACu jest jakieś ustawienie systemowe, że wychodzi dźwięk mono???

Michał

Witam ponownie.

Zwijam temat :) Chyba, że chcecie podyskutować post mortem :)))

1. Co pomogło:

Uruchomienie (i zamknięcie) aplikacji GarageBand (która, jak by sie wydawało, nie ma nic wspólnego z tym problemem). Znalazłem taki hint w necie, ale nie wierzyłem... Nigdy nie uruchamiałem tej aplikacji i przy pierwszym uruchomienu dość długo się inicjalizowała, widocznie coś poprzestawiała (na korzyść) w systemie...

2. Nauka (dla mnie):

Wydaje się, że ten objaw polegał na tym, że tak naprawdę miałem odtwarzany tylko JEDEN KANAŁ z utworów, tylko powielany na oba głośniki. Dlatego było to widoczne przy utworach o wyrażnej separacji kanałów. A ja, jak ten baran, słuchałem tego kulawego mono i się nie zorientowałem - od czasu upgrade'u iTunesów, czyli od paru ładnych tygodni... WSTYD.

pozdrawiam

Michał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.