Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do Xindaka

aster_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam zestaw Xindaka A-06/C-06 i szukam do niego monitorów, które sprawdziły by się w tak zwanej niezależnej muzyce rockowej, tj. np: Sonic Youth, Yo La Tengo, Shellac, Built To Spill, Mogwai itp.

Zależy mi na dobrej dynamice i na przysłowiowym wykopie...Nie chciałbym, żeby głośniczki miały drażniąca dla ucha górę..

Pokój niewielki - około 12m2. Budżet - około 2 tyś złotych..

Z góry dziękuje za wszelkie porady...

https://www.audiostereo.pl/topic/63086-monitory-do-xindaka/

Cześć

Miałem ten zestaw półtorej roku. Znam go bardzo dobrze,jego zalety i wady.

Może najpierw z wad,

nie zgrywa się z Dynaudio, miałem Audience 42, porażka.

Z zalet

świetnie zgrał się z B&W CDM1 SE

świetnie zgrał się z Radmor LS-30

budżet troszkę niższy niż założony przez Ciebie,

jednak są to kolumny z tzw "drugiej ręki" ceny nowych oscylowały w okolicach 2 - 3 tyś zł

na pewno warto "upolować CDM 1 NT, a przynajmniej warto posłuchać.

Goraco namawiam na Dynaudio DM. Przede wszystkim uwzgledniam muzyke jakiej szukasz i wielkosc pomieszczenia. Koniecznie posluchaj tych glosnikow z Xindakiem - warto!:-)

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

sluchasz*

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z tego co czytam do dobre, ale bardzo analityczne kolumny i obawiam się że przy mojej muzyce to będzie masakra dla moich wrażliwych uszu...

A co myślicie np o Monitor Audio RX1??

Xindak jest ciepło brzmiącym zestawem, to samo Dynaudio, no ale ...

Ja ten zestaw miałem u siebie półtorej roku z różnymi grał zestawami i to są moje opinie.

Wydaje mi się że przy takim czasie jestem osłuchany z tym zestawem, a kolumn miałem kilka w tym czasie

Sonus Faber Concertino, Dynaudio Audience 42, B&W CDM 1 SE, Radmor LS 30, i jeszcze kilka innych mniej znanych marek

najlepiej to grało z dwoma ostatnimi.

Poza tym Dynki są dosyć wymagające na ilość prądu, a Xindak nie jest w tej dziedzinie liderem...

musisz sam posłuchać

B&W CDM 1 i wersja SE nie są ostre, wręcz przeciwnie, często są oceniane jako lekko matowe, ale można to łatwo poprawić zmieniając jeden kondensator w torze Wysokotonowca.

Obiegowe opinie o ostrości B&W dotyczą serii 600 i niższych, od serii CDM zaczyna się zupełnie inne granie, bardziej zbliżone do wyższych serii tej firmy 8xx

Ale oczywiście zrobisz jak chcesz, a widzę że już sprzedawcy polecają tobie Dynki :-)

CO do MA, Pacuła poleca takie zestawienie, jednak wyższe modele Monitor Audio

aster_, 20 Kwi 2010, 19:25

>z tego co czytam to te Radmory mogłyby by mnie zainteresować..

>Tylko czy jest sens ładować do je 12 m2??

Jest sens :-)

poza tym to w pełni prawny monitor, tylko w obudowie wolnostojącej, pozostała część może być wykorzystana jako komora balastowa, i tą opcję polecam.

Bas mają niezwykle punktualny, dokładny, poza tym BR z przodu, więc nie ma aż takiej potrzeby odsuwania ich na metry od tylnej ściany.

Tylko że ciężko je zdobyc w należytym stanie, ale jeżeli trafisz to powinieneś być bardzo zadowolony.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

stereoMac, 20 Kwi 2010, 19:47

>SKynyrd

>Niestety nie znalazłem opakowania z instrukcjami i dok zakupu, przykro mi.

>PS jak się spisuje CD? widzę że jesteś zadowolony :-)

Nie szkodzi - a zadowolony jestem :)

Bardzo zacnie pogrywa - też myślę o zmianie kolumn - może ?

post-15750-100006769 1271786007_thumb.jpeg

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

mztv - napisz coś o brzmieniu Twojego zestawu - jak ciche wieczorne słuchanie?

zastanawiam się nad XA-6950V od dluzszego czasu - lub Jungsonem JA-88D i jestem w kropce.

Xindaka słuchałem, Jungsona nie.

Ja mam tego Jungsona i jestem bardzo zadowolony, na początku może być dziwne, płasko bo to klasa A ale im dłużej go słuchasz tym bardziej ci się podoba, jak dla mnie gra neutralnie bez podbić, basu też nie brakuje.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

co do brzmienia 6950V....... na początek......bardzo dobra dynamika...mocny, kontrolowany bas... w połączeniu z paradigm 40v4 i kabelkami Albedo....bardzo dobra góra i średnica.....mnóstwo szczegółów...usłyszałem blachy, których wcześniej "nie było"

ciche słuchanie sprawia bardzo wiele przyjemności.....nie odczuwa się pogorszenia dynamiki...głęboki bas......często wieczorami załączam muzę "do snu"....jest przyjemnie a nawet bardzo....polecam

aster - pojedź do dystrybutora Xindaka w Regułach (przy przedłużonych Alejach Jerozolimskich, po lewej stronie przed Tesco jadąc od Warszawy). Mają tam i Xindaka i Paradigma. A dodatkowo mnóstwo innych kolumn + promocje kolumn w naprawdę niezłych cenach. Tyle że bardzo niechętni do obsługi - trzeba wejść i wyraźnie powiedzieć że chcesz odsłuchać w pokoiku to, to i to. Sami nie zaproponują ...

justas32- nie jestem pewien czy wiesz o czym mówisz. W tym salonie w Regułach pracują jedni z najlepszych, najcierpliwszych, najbardziej usłużnych i pomocnych sprzedawców w Polsce. Ci którzy mieli styczność z Panem Waldkiem, Adamem, Darkiem potwierdzą. Są w stanie znieść najbardziej upierdliwych, chamskich, wrednych i nieuczciwych klientów także z Polski ;) Cała załoga jest super. Uważam tę opinie o tych chłopakach za wysoce krzywdzącą.

Jesli nie musza byc monitory to proponuje male Phonary P20 na 2 x 13 cm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mozliwa wysylka do polski 40 Euro.

post-1391-100006673 1271886087_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.