Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Uruchomiłem DACa na pasywnej konwersji 150R (wyjścia ujemne też przez 150R do masy) i powiem tylko, że jest bardzo dobrze.

fajnie,

jakieś problemy po drodze wystąpiły?

Żadnych problemów właściwie nie było. Muszę sprawdzić jeszcze wejścia usb i toslink, coaxial działa dobrze. Jedynie lutowanie elementów na małej płytce było trochę kłopotliwe ze względu na wielkość padów, lecz jest to wykonalne. Za C17 mam 4.90V i myślę, że może tak zostać. Ustawiłem całość według Twojego zdjęcia. Byłbym wdzięczny jeśli mógłbyś jeszcze powiedzieć/wkleić fotkę jak ominąć SRC4192.

Tak już jakiś czas temu, pasywna konwersja na 50R Caddock i 2x6SN7.

U mnie na razie lampa na wyjściu PCM1798 na innej PCB 6N1P+ECC82 ale do płytki Waldka na PCM1794 też planuję.

Jakie masz stałe na wyjściu PCM1794 przy pasywnej na 50R?

No chłopy. Pełen sukces. U mnie też zagadał bardzo ładnie choć nie wiem czy wszystkie kondy smd są dobrze wlutowane(nie mam jak sprawdzić a co do 3 mam podejrzenia). Na C17 też 4.86V ;) Na cyfrze 3.30-3.33V. Dziś odpalę jeszcze połączenie z usb bo sam 2707 też gada ;)

No chłopy. Pełen sukces. U mnie też zagadał bardzo ładnie choć nie wiem czy wszystkie kondy smd są dobrze wlutowane(nie mam jak sprawdzić a co do 3 mam podejrzenia). Na C17 też 4.86V ;) Na cyfrze 3.30-3.33V. Dziś odpalę jeszcze połączenie z usb bo sam 2707 też gada ;)

No gratulacje, to opisz co tam było nie tak, bo wiem iż "troszkę powalczyłeś".

Z racji, że dziś niedziela więc się zawziołem. Miernik i śledzenie połączeń pad po padzie. Na logikę mi wychodziło że problem jest gdzieś na komunikacji scr-pcm albo wm-scr. Dziwiło mnie to że po podłączeniu do wzmaka słuchawkowego dziwnie buczał nawet niewłączony!!!!! Dla pewności podgrzałem jeszcze raz wszystkie nóżki scalaków a potem sprawdziłem zworki i o dziwo kilka z nich nie miało połączeń. Został nalot po czyszczeniu. Magiczne ruchy szmatką, włączenie wzmaka i "dziwna" cisza... do czasu włączenia PLAY ;)układ poszedł od razu ;)Jest potencjał. Więc teraz chyba będzie jakąś lampkę na wyjściu zrobić... Który z rezystorów zmienić, żeby na analogu było 5V? Piotr_37 ... Dzięki za wsparcie i fachową pomoc!!! :)

Właśnie słucham pcm1794 z usb przez pcm2707. Podłączone to jest do hybrydy słuchawkowej z audiotonu. Miód uszach:)

Jeśli masz tak jak ja 4,86V pod obciążeniem to daj równolegle do R47 rezystor 47K, wychodzi równe 5V pod obciążeniem. Wartość 50R to stanowczo za mało, u mnie dało 4,88V.

Oczywiście dla R47=2K

Sorry, ja zjechałem z 2K do 1K98, czyli 20R i to dało przyrost jedynie 0,02V. 50R-80R powinno wystarczyć.

W twoim przypadku wyszło tak: 1/2k + 1/47k = 1/1k918 => 1k918

Ale to jest droga w podobnych przypadkach - JEŻELI dla konkretnych przypadków napięcie zasilania przetwornika (części analogowej ) będzie mniejsze niż 4.95k nalezy równolegle do R47 dołożyć R ok 47k do 100k, dla R większego uzyska się mniejszy wzrost napięcia.

U mnie również powstała druga wersja z innymi lampami na wyjściu ,no i powiem iż nie darmo stosuje je AudioNote w serii M-ZERO :) a DAC ruszył od kopa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U mnie również powstała druga wersja z innymi lampami na wyjściu ,no i powiem iż nie darmo stosuje je AudioNote w serii M-ZERO :) a DAC ruszył od kopa.

A konkretnie jakie lampy i w jakim układzie?

Piotr_37 - jak oceniasz różnicę wk-wa a srpp? Męczę ten ostatni układ i mam plan żeby jeszcze spróbować wk-wa, chociaż jak na razie dźwięk jest przedni. Co ciekawe, przy zasilaniu żarzenia napięciem stałym miałem większy brum niż zmiennym. Jest bardzo delikatny brum przy pełnej mocy wzmacniacza. Po skręceniu na poziom "8" we wzmacniaczu mocy jest cisza. Jeszcze dzisiaj dołożę do zasilacza aktywny filtr napięcia anodowego i sprawdzę jak to się ma w odsłuchach.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Piotr_37 - jak oceniasz różnicę wk-wa a srpp? Męczę ten ostatni układ i mam plan żeby jeszcze spróbować wk-wa, chociaż jak na razie dźwięk jest przedni. Co ciekawe, przy zasilaniu żarzenia napięciem stałym miałem większy brum niż zmiennym. Jest bardzo delikatny brum przy pełnej mocy wzmacniacza. Po skręceniu na poziom "8" we wzmacniaczu mocy jest cisza. Jeszcze dzisiaj dołożę do zasilacza aktywny filtr napięcia anodowego i sprawdzę jak to się ma w odsłuchach.

Mi jakoś bardziej podchodzi układ SRPP (szybkość, scena, bas) nie wiem może jest to też uwarunkowane następnym stopniem ? u mnie wzmacniacz lampowy.Kiedyś bardzo długo miałem pre w układzie WK-WA lecz sterowało to końcówką tranzystorową i w takim układzie się sprawdziło.Co do brumu nie uświadczyłem mimo iż zawsze zasilam żarnik zmiennym ale z symetryzacją po 100R anodowe filtracja CRCRC, tylko tu też jest ważna lampa i nie tyle jej typ co jakość ,ostatnio kupowałem do wzmacniacza dla stopnia wstępnego i przebadałem z 20szt. aby wybrać 2 bez żadnego brumu itp. spraw.

mam wrażenie, że srpp lekko "koloryzuje" dźwięk, co może się podobać.... . sporo zależy od rodzaju kondensatora wyjściowego. bardzo ciekawe doświadczenia wyszły z tanią polską kostką MKSE 4u7 (typ bodaj 012).

Odnośnie tego całego brumu - to czy po odkręceniu wzmocnienia na całość, bez muzyki słychać tylko szum ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Sprawdzę wieczorkiem na Lehmanie i słuchawkach to napiszę.Hm.. SRPP koloryzuje ? mi wręcz odwrotnie się wydaje ale tak jak piszemy jest to uwarunkowane zarówno kondensatorem, lampą i wieloma innymi czynnikami i dobrze nie może być wszędzie równo i tak samo ;)

Zlikwidowałem resztki brumu poprzez wstawienie filtru aktywnego na mosfecie do napięcia anodowego. Teraz przy wzmocnieniu na max bez muzyki jest tylko szum. A teraz bardziej na temat.... coś mi mówi, że do PCM1794 podpasuje układ na lampie ecc86 wg Erno Borbley`a, w konfiguracji, gdzie sygnał symetryczny przechodzi na niesymetryczny (można też zachować symetrię jak kto woli). Potrzeba więc 1 podwójnej triody na kanał + kilka fetów. Napięcie zasilania tej lampki wynosi tylko 24 V więc nie ma obawy zabicia mniej doświadczonych kolegów. Myślę, że temat wart uwagi ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.