Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

piotr_37

Zamieniłem sygnały D+ z D- i niestety to samo, nie wykrywa go system.

Waldi

A nie można ? myślałem, że można podłączając jedynie jeden sygnał ;)

A jak czasami będą takie warianty potrzebne to ludziska nie będą wiedzieli jak to zrobić. Wytłumacz przynajmniej co do czego służy.

Posprawdzaj jeszcze raz wszystko spokojnie wokoło kostki USB ,czy masz zasilanie, prawidłowe podłączenia pinów , kabel USB itp.itd. Również przelutuj go jeszcze raz może trafił się zimny lut .

piotr_37

Zamieniłem sygnały D+ z D- i niestety to samo, nie wykrywa go system.

Waldi

A nie można ? myślałem, że można podłączając jedynie jeden sygnał ;)

A jak czasami będą takie warianty potrzebne to ludziska nie będą wiedzieli jak to zrobić. Wytłumacz przynajmniej co do czego służy.

nie mozna z uwagi na TORXa

>BB84

Zwróć jeszcze uwagę na R50-1k5 (tuż obok PCM2707). Z tego co pamiętam jest bardzo ważny. Bez niego właśnie system nie wykryje kostki. Może z nim jest jakiś problem.

Wrzuć może fotkę tego obszaru. Razem może coś wypatrzymy.

>BB84

Zwróć jeszcze uwagę na R50-1k5 (tuż obok PCM2707). Z tego co pamiętam jest bardzo ważny. Bez niego właśnie system nie wykryje kostki. Może z nim jest jakiś problem.

Wrzuć może fotkę tego obszaru. Razem może coś wypatrzymy.

Tak, to może być powód, było o tym w wątku.

Udało mi się uruchomić USB. Początkowo zasugerowałem się innym obrazkiem, na którym zamienione były sygnały D+/D-, to jednak nic nie pomogło. Zaczęła wariować mysz pod USB i dopiero po restarcie kompa wykryło PCM2707, lecz nie pokazywało tego w systemie. Dioda error świeciła cały czas. Posprawdzałem wszystko i dopiero przelutowanie kwarcu przy kości, a jest to jedyny element, który trudno sprawdzić pod względem przejścia, dało efekt. Ustały też dokuczliwe trzaski, których zaznałem przy podłączeniu do coaxiala zwykłym kablem. Tu muszę niektórych zmartwić, dźwięk po USB wcale nie jest gorszy od coaxiala ;)

Waldku, ja wiem, że uważasz te ustawienia za oczywiste, ale mógłbyś nam laikom przynajmniej wyjaśnić które zwory do czego służą, jak ominąć SRC, czego w żadnym wypadku nie ruszać, żeby nie popsuć ;) itp.

Udało mi się uruchomić USB. Początkowo zasugerowałem się innym obrazkiem, na którym zamienione były sygnały D+/D-, to jednak nic nie pomogło. Zaczęła wariować mysz pod USB i dopiero po restarcie kompa wykryło PCM2707, lecz nie pokazywało tego w systemie. Dioda error świeciła cały czas. Posprawdzałem wszystko i dopiero przelutowanie kwarcu przy kości, a jest to jedyny element, który trudno sprawdzić pod względem przejścia, dało efekt. Ustały też dokuczliwe trzaski, których zaznałem przy podłączeniu do coaxiala zwykłym kablem. Tu muszę niektórych zmartwić, dźwięk po USB wcale nie jest gorszy od coaxiala ;)

Waldku, ja wiem, że uważasz te ustawienia za oczywiste, ale mógłbyś nam laikom przynajmniej wyjaśnić które zwory do czego służą, jak ominąć SRC, czego w żadnym wypadku nie ruszać, żeby nie popsuć ;) itp.

Oczywiście, że będzie manual.

Robi się, ale do poniedziałku musicie poczekać.

Cytując klasykę - "jednakowoż" sam sobie poradzisz - weź datascheta danego scalaka, tam znajdziesz tabele z ustawieniami formatu wejścia i wyjścia, reszta na logikę.

Oczywiście, że to opiszę, tylko prosze o chwilę cierpliwości.

--

Świetnie, że USB zagrało i inne śmieci się wyprowadziły.

W załączeniu instrukcja obsługo do małej płytki, czyli zworkologia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No to się pochwalę - ma i ja:)

działa 100%, ale nie odbyło się bez problemów: "mikro upierdliwe" zwarcie powstałe przy lutowaniu na SRC - wyszło dopiero po podłączeniu do zasilania(SRC szczęśliwie przeżył), zimne luty na kwarcu przy PCM2707 którego zabiłem przelutowując końcówki przy podłączonym USB :)) poza tym jeden DIP-switch z tme nie łączył (upierdliwe)...

bilans: pcm2707 już zmieniony + mega zadowolenie:)

Panie Waldku - czekamy na analogówkę z niecierpliwością...

No to się pochwalę - ma i ja:)

działa 100%, ale nie odbyło się bez problemów: "mikro upierdliwe" zwarcie powstałe przy lutowaniu na SRC - wyszło dopiero po podłączeniu do zasilania(SRC szczęśliwie przeżył), zimne luty na kwarcu przy PCM2707 którego zabiłem przelutowując końcówki przy podłączonym USB :)) poza tym jeden DIP-switch z tme nie łączył (upierdliwe)...

bilans: pcm2707 już zmieniony + mega zadowolenie:)

Panie Waldku - czekamy na analogówkę z niecierpliwością...

eee no kolego ... tylko nie Panie Waldku :-)

dementuje, nie mam, żadnego t....

... czekamy na analogówkę z niecierpliwością...

ja też, wierz mi.

no i niezły twardziel jesteś, aby lutować pod napięciem, ech, a gdzie mycie i suszenie po lutowaniu, wszystkie farfocle byś zlikwidował , te na src pewnie też.

płytka wymyta była dobrze i tak też wyglądała.... na omomierzu zwarć nie było, dopiero po podłączeniu napięcia się porobiło - więc chyba tylko dobrze wyglądała:)

z tym PCM2707 to się przyznaję - wtopa na całego, było już późno i jakoś tak z wrażenia że zagadało nie wyjąłem wtyczki USB - nawet bym się nie zorientował, gdyby nie to że jak zapodawałem topnik na nóżki scalaka zaraz wyparował :))) no cóż drugim razem wtyczkę już wyjąłem...

btw płytka wygląda zawodowo i przy zalecanych elementach działa od kopa - słowa uznania dla projektanta:)

Panowie, ma ktoś sprawdzone trafo na wyjście do tego pcm-a?

Uruchomiłem dzisiaj daca na PCM1795, na małej płytce AD1896A, ruszył prawie bez problemu (machnąłem się na początku w kolejności dipswitcha i ustawiłem format wyjściowy z src na TDM zamiast I2S, ale zostało to szybko wykryte).

Mam tylko taką uwagę dla tych którzy będą chcieli zastosować PCM1795. Nie ma sensu lutowanie dipswitchy S5 i S6, rezystorów R14-R20, goldpiny J7-J11 i J13-J15 można wlutować zamiast dwurzędowych jednorzędowe od strony PCMa. Tylko J12 musi być dwurzędowy i mieć założoną zworkę (jest to reset). PCM1795 jest konfigurowany softwarowo i można podłączyć na te piny zewnętrzny µprocesor, dipswitche na tych pinach nic nie dadzą. Oczywiście scalak wstaje na defaultowych ustawieniach bez podpinania tam czegokolwiek.

Jak przeglądałem datasheeta to powinien też podejść oprócz różnych PCMek, DSD1794A.

Uruchomiłem dzisiaj daca na PCM1795, na małej płytce AD1896A, ruszył prawie bez problemu (machnąłem się na początku w kolejności dipswitcha i ustawiłem format wyjściowy z src na TDM zamiast I2S, ale zostało to szybko wykryte).

Mam tylko taką uwagę dla tych którzy będą chcieli zastosować PCM1795. Nie ma sensu lutowanie dipswitchy S5 i S6, rezystorów R14-R20, goldpiny J7-J11 i J13-J15 można wlutować zamiast dwurzędowych jednorzędowe od strony PCMa. Tylko J12 musi być dwurzędowy i mieć założoną zworkę (jest to reset). PCM1795 jest konfigurowany softwarowo i można podłączyć na te piny zewnętrzny µprocesor, dipswitche na tych pinach nic nie dadzą. Oczywiście scalak wstaje na defaultowych ustawieniach bez podpinania tam czegokolwiek.

Jak przeglądałem datasheeta to powinien też podejść oprócz różnych PCMek, DSD1794A.

Super - masz z czym go porównać?

Super - masz z czym go porównać?

Z porównaniem poczekam na analogówkę, W tej chwili konwersja bierna na rezystorach więc dac raczej nie rozwinął skrzydeł :).

Mam daca Pkrecza na WM8742 z DIR9001 jako odbiornikiem SPDIF. Stoją jeszcze PCM2702 czy nosdac na TDA1543 ale to raczej inna klasa (chociażby z powodu ograniczenia do maksimum 16bit/48kHz).

twoja uwaga dotyczy również PCM1792 i PCM1796.

• 2 tygodnie później...

Witam

Przyszedł czas na uruchomienie mojego dac'a

Napięcia ok, jedynie zamiast 5v mam 5,2. Podłączyłem przez usb do PC (WIN7) i system po chwili znalazł go jako USB audio DAC, więc z tej strony chyba OK. Problem mam inny - brak dźwięku na wyjściu słuchawkowym z 2707, a zamiast dźwięku... 1,6 VDC na wyjściu - macie jakieś pomysły? Piny w J1 mam połączone dobrze - czyli dolny i środkowy (nóżka 9 do +3,3U) piny mute, volume rozwarte, nie świeci D4 D3, zwarć brak, słuchawki 32OM. Co robię nie tak....

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

> homodelfinus

> Jak nisko można zejść z rezystorem konwersji dla pcm1794?

Praktycznie do zera :-) Obniżając wartość tego rezystora dostajesz jednak coraz niższe napięcie sygnału audio.

Zwiększać tego rezystora za bardzo też nie można, bo napięcie sygnału audio nie "przeskoczy" z grubsza połowy napięcia zasilania części analogowej.

Skoro nikt nie odpowie na tak postawione pytanie, może spróbuję inaczej - czy do wyjść VOUTR i VOUTL PCM 2707 można podpiąć bezpośrednio słuchawki (w moim przypadku 32OHM) czy niezbędne jest dodanie kilku R i C, jak to jest w datasheet. Drugie pytanie - co się stało jeżeli podpiąłem słuchawki bezpośrednio:) Trzecie pytanie - jak prawidłowo skonfigurować JP4.

F

> homodelfinus

> Mam 33R i pcm'ka popierduje.

Narysuj, jak dokładnie wychodzisz z PCM-a.

Czy bierzesz pod uwagę, że na wyjściach w stanie spoczynku płynie prąd 6,2mA? Co by dawało u Ciebie offset 0,2V.

Skoro nikt nie odpowie na tak postawione pytanie, może spróbuję inaczej - czy do wyjść VOUTR i VOUTL PCM 2707 można podpiąć bezpośrednio słuchawki (w moim przypadku 32OHM) czy niezbędne jest dodanie kilku R i C, jak to jest w datasheet. Drugie pytanie - co się stało jeżeli podpiąłem słuchawki bezpośrednio:) Trzecie pytanie - jak prawidłowo skonfigurować JP4.

F

32omy to mało.

JP4 sie nie konfiguruje. to jest wyjście I2S z odbiornika USB, aby z niego skorzystać należy odpowiednio podłączyć wyjście I2S z JP4 z wejściem I2S na małej płytce przed SRC.

32omy to mało.

JP4 sie nie konfiguruje. to jest wyjście I2S z odbiornika USB, aby z niego skorzystać należy odpowiednio podłączyć wyjście I2S z JP4 z wejściem I2S na małej płytce przed SRC.

Zbudowałem na pająka układ z aplikacji, nie pomogło, ale to nie ważne:) - podpiąłem bezpośrednio z 2707 do wejścia AUX w "zgrzewce " Panasonic'a i ZAGRAŁO!!!. Układ bez problemu się zainstalował na innym kompie (XP), zgasły diody i...Miles zagrał "Seven steps to heaven". Pierwszy "steps" za mną. Podpiąłem też do wejścia SPDIF dvd - DAC znalazł, diody zgasły.

Teraz czas na układ wyjściowy. W związku z tym mam pytanie - chcę do rozruchu zrobić prostą konwersję I/U poprzez rezystory, wobec tego czy obydwa wyjścia Iout "+" PCM1795 mam podpiąć przez rezystor R35 i R38 do AGDN, a wyjścia "-" zwieram do AGDN, czy źle to zrozumiałem. BARDZO proszę o podpowiedź, i ewentualne wskazówki jak to zrobić.

FERB

To za mało, ja dałem 150R na pasywnej konwersji bez stopnia wzmacniającego, grało to dość cicho, lecz nie było zniekształceń etc.

Rezystor trzeba dobrać do stopnia wyjściowego.

A figa. Nie mało. Już wszystko hula choć na 51R ;) przy 33R też pięknie tyle, że następny stopień musiałby mieć większe wzmocnienie. Mój błąd był banalny. W zasadzie to była przezorność. Tak to jest jak się lutuje do 2 nad ranem. Dźwięk super i ecc88 naprawdę potrafi grać jak nie lampa ;) Teraz tylko porządkowanie kabli. Żadnego przydźwięku na tej plątaninie :)

Zbudowałem na pająka układ z aplikacji, nie pomogło, ale to nie ważne:) - podpiąłem bezpośrednio z 2707 do wejścia AUX w "zgrzewce " Panasonic'a i ZAGRAŁO!!!. Układ bez problemu się zainstalował na innym kompie (XP), zgasły diody i...Miles zagrał "Seven steps to heaven". Pierwszy "steps" za mną. Podpiąłem też do wejścia SPDIF dvd - DAC znalazł, diody zgasły.

Teraz czas na układ wyjściowy. W związku z tym mam pytanie - chcę do rozruchu zrobić prostą konwersję I/U poprzez rezystory, wobec tego czy obydwa wyjścia Iout "+" PCM1795 mam podpiąć przez rezystor R35 i R38 do AGDN, a wyjścia "-" zwieram do AGDN, czy źle to zrozumiałem. BARDZO proszę o podpowiedź, i ewentualne wskazówki jak to zrobić.

FERB

Dobrze zrozumiałeś. Masz pady to rezystorów na karcie. Zwierasz wszystkie wyjścia poprzez rezystor. 220R to takie minimum(Vout) Lepsze będzie 250R jeśli od razu wychodzisz na wzmacniacz. Sygnał pobierasz z + L i R (też na karcie).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A figa. Nie mało. Już wszystko hula choć na 51R ;) przy 33R też pięknie tyle, że następny stopień musiałby mieć większe wzmocnienie. Mój błąd był banalny. W zasadzie to była przezorność. Tak to jest jak się lutuje do 2 nad ranem. Dźwięk super i ecc88 naprawdę potrafi grać jak nie lampa ;) Teraz tylko porządkowanie kabli. Żadnego przydźwięku na tej plątaninie :)

Dobrze zrozumiałeś. Masz pady to rezystorów na karcie. Zwierasz wszystkie wyjścia poprzez rezystor. 220R to takie minimum(Vout) Lepsze będzie 250R jeśli od razu wychodzisz na wzmacniacz. Sygnał pobierasz z + L i R (też na karcie).

A Ty masz lampę na wyjściu, no to 33R wystarcza. Ja pisałem o samej konwersji, bez stopnia za nią.

Panowie - pełny sukces:)))- przynajmniej od strony technicznej - uruchomiłem DAC'a na ustawieniach Waldiego'06, ruszył z kopa!. Wlutowałem rezy 240R i zasiliłem "zgrzewkę" przez AUX.

Najpierw z USB, ruszył po przypadkowym restarcie kompa (przed restartem było słychać tylko dźwięki systemowe, płyty nie...), potem z DVD po coaxial (1 i 2) - wszystko chodzi super, nie sprawdziłem tylko Torx'a. Co do dźwięku - nie mogę się wypowiedzieć, to pierwszy stopień audio. Na ten moment dźwięk ze zgrzewki jest nieco bardziej szczegółowy, DAC obcina wysokie i szczegóły, oczywiście to wszystko na "kolumienkach" od zgrzewki. Chcę teraz zrobić kolejny krok - srpp - widzę że Homodelfinus robisz forumową lampizację, ja też myslę iść w tę stronę, potem coś do słuchawek, m.in. "KAMYKA"

Panowie - dzięki za pomoc, szczególnie Waldkowi za projekt i świetne PCB:)

FERB

Panowie - pełny sukces:)))- przynajmniej od strony technicznej - uruchomiłem DAC'a na ustawieniach Waldiego'06, ruszył z kopa!. Wlutowałem rezy 240R i zasiliłem "zgrzewkę" przez AUX.

Najpierw z USB, ruszył po przypadkowym restarcie kompa (przed restartem było słychać tylko dźwięki systemowe, płyty nie...), potem z DVD po coaxial (1 i 2) - wszystko chodzi super, nie sprawdziłem tylko Torx'a. Co do dźwięku - nie mogę się wypowiedzieć, to pierwszy stopień audio. Na ten moment dźwięk ze zgrzewki jest nieco bardziej szczegółowy, DAC obcina wysokie i szczegóły, oczywiście to wszystko na "kolumienkach" od zgrzewki. Chcę teraz zrobić kolejny krok - srpp - widzę że Homodelfinus robisz forumową lampizację, ja też myslę iść w tę stronę, potem coś do słuchawek, m.in. "KAMYKA"

Panowie - dzięki za pomoc, szczególnie Waldkowi za projekt i świetne PCB:)

FERB

łe , no Panie gratulować :-)

czytam, że jeszcze troche skąłdania przed tobą (np w celu pozbycia się zgrzewki) no chyba, że dobry sprzęt z rogu sie uśmiecha ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.