Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

łe , no Panie gratulować :-)

czytam, że jeszcze troche skąłdania przed tobą (np w celu pozbycia się zgrzewki) no chyba, że dobry sprzęt z rogu sie uśmiecha ...

Wiesz - gratulacje uzasadnione (skromność:) - jak dostałem płytkę, to chciałem ją natychmiast odsprzedać,nawet wysłałem PW do 2 osób, na szczęście nie odpowiedziały, przeraził mnie stopień skomplikowania - pierwsze smd, brak lutownicy, ZERO wiedzy (co widać czasem w moich pytaniach), ale po woli, i poszło. Niestety z rogu nie uśmiecha się nic dobrego - DIY to właśnie sposób na HIFI, a przy okazji świetna zabawa (zazwyczaj). Puki co chcę skończyć na słuchawkach, które niestety nie da rady wykonać DIY, może po sezonie kolejne stopnie (końcówka, kolumny), ale to nie koniecznie bo słucham wieczorem, gdy rodzinka śpi...

Jeszcze raz dziękuję

ps. odnośnie obcinania wysokich i braku szczegółów - zmiana ustawień bodaj S2 na małej płytce sprawił że dźwięk jest bardziej konturowy, pojawiły się szczegóły i wysokie, więc jest pole prób..

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

• 2 tygodnie później...

Witam kolegów

Powoli wszystko polutowałem wyszło nawet nawet ale... tu liczę na Waszą pomoc.

1. Napięcia na wszystkich stabilizatorach OK

2. Nie odpala odbiornik wm8804 objaw taki że diody unlock i transm err świecą się cały czas nawet po podaniu sygnału na coaxial z cedeka. Sygnał dochodzi , sprawdzany na pinie 20 oscyloskopem, natomiast brak przebiegu na kwarcu 12MHz . I tu pytanie do szanownych forumowiczów co może być przyczyną - walnięty wolfson czy problemy z lutowaniem kwarca ? jutro spróbuję go przelutować. Generator 24,5..MHz odpalił i gotowy do działania.

Na razie WM8804 mnie pokonał . Macie jakieś pomysły / propozycje

Pozdro

Arturo

> armit1

> brak przebiegu na kwarcu 12MHz

Bardzo łatwo zewrzeć cyną wyprowadzenie kwarcu z obudową, czyli masą.

Pewnie nie w tym rzecz, bo zanim wytoczyłeś oscyloskop, to pewnie pomierzyłeś styki omomierzem?

Koledzy gąsoft i BB84 dzięki wielkie i szacun za pomoc faktycznie kwarc był zwarty ( przy pcm 2707 zresztą też he he)

Wolfson ruszył z kopyta, diody zgasły , podpiąłem się na wyjscie 1794 oscyloskopem i na jednym kanale mam przebieg co zmienia się w takt muzyki z cedeka, drugi tak jakby martwy - ale scalak do przelutowania bo właśnie jeden pin od felernego kanału wisiał sobie w powietrzu. Jeszcze jedno pytanie - wyjscia z pcm1794 są zbalansowane , jak podłączaliście do wzmaka po cinchu? Łączyliście masy i jeden z sygnałów jako gorący czy podpinaliście się pod Iout+ i Iout- ? Czy potrzebna jest desymetryzacja na jakimś operacyjnym?

Jeszcze raz dzięki i pozdro

Arturos

Najprościej dać rezystory (u mnie 150R) z wszystkich czterech wyjść do masy, a sygnał pobrać z wyjść dodatnich R i L. Musisz wstawić kondensatory (u mnie 4u7) w sygnał aby pozbyć się offsetu.

No i zagdakał. Siedzę i słucham muzy na konwersji biernej i jest całkiem całkiem. BB84 ja wlutowałem jako R opcja 220 Ohm.Przerzuciłem na zewnętrzny generator 24,5 MHz, wydaje się że jest lepsza scena (głębia). Na deser zostało USB ale najważniejsze ze poszedł coaxial. I pytanko - co dajecie na konwersje I/V i filtr DP ? Macie jakieś pomysły/ schematy a może płytki?

Pozdro

Arturos

No i zagdakał. Siedzę i słucham muzy na konwersji biernej i jest całkiem całkiem. BB84 ja wlutowałem jako R opcja 220 Ohm.Przerzuciłem na zewnętrzny generator 24,5 MHz, wydaje się że jest lepsza scena (głębia). Na deser zostało USB ale najważniejsze ze poszedł coaxial. I pytanko - co dajecie na konwersje I/V i filtr DP ? Macie jakieś pomysły/ schematy a może płytki?

Pozdro

Arturos

Wielu stosuje konwersje bierną i lampy,

osobiście uważam, że lepsza jest konwersja aktywna.

Jest na forum watek o IV , polecam,

Coprawda są tam propozycje IV na OPampach, ale są też na tranzystorach.

Te ostatnie dają świetny dźwięk.

Jeżeli śledzisz forum, to zapewne zauważyłeś , że aktywne konwersje (projekty) powstają przynajmniej u trzech autorów.

Generalnie wykonaj własnoręczną IV na OPampach, lub też poczekaj na coś innego.

Polecam obie drogi.

I ja niedawno uruchomiłem DACa po spdif.Nie obyło się bez niespodzianki.Po podłączeniu okazało się że DAC strasznie zniekształca dźwięk.Efekt przypominał przesterowany stopień.Ciche partie utworów były nawet ok ale jak muzyka się rozkręciła to pojawiały się zniekształcenia.Nic tu nie pomagało ustawianie przełączników.Nie pomogło precyzyjne ustawienie 5V.Sprawdziłem układ czy nie ma zwarć i czy połączenia są prawidłowe.Nic nie znalazłem i na chwilę go odstawiłem bo wydawało mi się że może trafiła mi się uszkodzona kostka PCM.Niesamowicie się zdziwiłem jak po jakimś czasie podłączyłem DACa znów aby coś sprawdzić i okazało się że gra ok.Nie wierzę w usterki które same ustępują i wolałbym aby coś co jest nie tak wyszło już teraz.Jak na złość teraz gra dobrze ;).Co do samego dźwięku trudno coś konkretnego napisać bo nie ma stopnia wyjściowego.Bez niego gra dość szczegółowo ale brak wypełnienia i masy w dźwiękach.Mam nadzieję że analogówka od PCM1704 się nie pogryzie z tym DACiem bo mam zamiar ją tu zaprząc:).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-426-0-81631300-1302849116_thumb.jpg

post-426-0-14052900-1302849137_thumb.jpg

post-426-0-05303100-1302849167_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Radiator od staba U10 może się stykać ze ścieżką od + tantala C37.

I jeszcze kondensatorki 100nF (choć to tylko bajpasy dla większych pojemności rzędu uF):

W okolicy PCM179x i PCM2707 jest miejsce na 100nF w mniejszej obudowie 0805, a Ty użyłeś tam 1206, więc jest możliwość faktycznego braku kontaktu tych pojemności z płytką. Chodzi o elementy: C7, C8, C15, C16, C18, C19.

>gaballus

To nie to

>gqsoft

Moze tak wygląda na zdjęciu ale radiatory stabilizatorów są nieco uniesione nad płytką.Poza tym byłby problem z zasilaniem a napiecia były mierzone.

Co do bajpasów to chyba też nie to.Przyznam się szczerze że korciło mnie aby ich wcale nie montować,szczególnie tych przy PCM1794 :)Gdybym ich nie montował wcale to nie spodziewałbym sie takich zniekształceń.

Na chwilę obecną problem przestał istnieć.Tak jak pisałem DAC zaskoczył i chodzi do dziś.Wygląda jakby się zawiesił:)Po którymś resecie w końcu ruszył:).Nic nie lutowałem oprócz rezystorów konwersji i kondensatora C4(10nKP/100nMKT).Moduł nie reagował na pukanie.

Jak na razie to chciałbym podłączyć jakąś analogówkę bo bez stopnia wyjsciowego nie ma drajwu :).

Tak przy okazji, jak myślicie czy mógłby zagrać "Discrete CD output stage" z tej stronki ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na chwilę obecną problem przestał istnieć.Tak jak pisałem DAC zaskoczył i chodzi do dziś.Wygląda jakby się zawiesił:)Po którymś resecie w końcu ruszył:).Nic nie lutowałem oprócz rezystorów konwersji i kondensatora C4(10nKP/100nMKT).Moduł nie reagował na pukanie.

Jak na razie to chciałbym podłączyć jakąś analogówkę bo bez stopnia wyjsciowego nie ma drajwu :).

Tak przy okazji, jak myślicie czy mógłby zagrać "Discrete CD output stage" z tej stronki ?

Ukryta Zawartość

Jak będziesz szukał analogówki to koniecznie wybieraj przystosowaną do PCM1794.

Istnieje spora rozbieżność pomiędzy rozwiązaniami konwersji IU dla małych i dużych prądów.

Wspomnianą IU dyskretną z projektu PCM1704 można przystosować do PCM1794. Jak będziesz zainteresowany to podam Ci konieczne do wykonania zmiany.

Dokładnie to chodzi o dobranie rezystorów źródeł prądowych tranzystora wejściowego , bo obecne wartości spowodują przesterowanie tranzystora juz przy ok -30dB0.

Ukryta Zawartość

A jak postępy z Twoim analogiem Waldku ? udało się odsłuchać ?

Chmm - przeczucie jakieś, czy co?

10 minut temu zagrała analogówka, a dokładnie pierwsza część.

Narazie uruchomiona jest pierwszy typ płytki głównej oraz IV do 1704 i do tego dwa bufory.

I się śmiesznie zrobiło, bo znowu tam gdzie się różnic nie spodziewałem, tam są dość wyraźne.

Wykonałem dwa zamienne bufory, jeden typu "White Catode" na fetach, a drugi typu "Diamond Bufor".

Ogólnie ten na fetach jest delikatny i subtelny, a Diamond ma wielkiego kopa.

Teraz sobie trochę pograją i posłucham środka i góry,

I jeszcze jedno bo - w szczegółach nie sa do siebie podobne, różnią charakterem.

teraz czas aby polutować IV Spencera, ale przedtem trochę dłubania w zaległościach.

No to czekamy na dokładniejsze porównania wszystkich trzech.

Nie wiem, czy to wykonalne, bo w normalnych warunkach te analogówki grają z różnymi przetwornikami,

nie będę przerabiał, aby zagrały każdy z każdym, trochę dużo roboty.

Spokojnie mogę teraz napisać, że fet to nie bjt.

Niech pograją sobie.

Co do porównań, to życzyłbym sobie , aby wiele osób mogło porównać, poto zrobiłem możliwość wymiany samego układu IV, pomimo tego, że to 'lekko' nie pomojemu.

Jestem zadowolony ze stabilizatora Spencera (układ proponowany przez Rambo), sprawuje się świetnie.

Wykonałem dwa zamienne bufory, jeden typu "White Catode" na fetach, a drugi typu "Diamond Bufor".

Ogólnie ten na fetach jest delikatny i subtelny, a Diamond ma wielkiego kopa.

Rozumiem ze jest to coś w tym duchu

diamond%20buffer%20topology.png

Kacapia WON za Don !!!!

Odpaliłem na deseczce DACa wraz z analogówką od PCM1704 i na razie się wygrzewają.Przy tym słowo "wygrzewają" ma w tym wypadku podwójne znaczenie :)

Aby przystosować analogówkę od PCM 1704 do pracy z PCM1794 należy zmniejszyć Wylutować R83 (pot 1k), zmniejszyć R17 do 56om,

zmniejszyć R13 do takiej wartości aby regulując POT R88 ustawić 0volt stałego na wejściu na feta.

Koniecznie należy zmniejszyć R konwersji do ok 400om czyli R27.

Zalecam też zwiększyć R26 do 2k, co spowoduje spadek zniekształceń.

Po wykonaniu powyższych zmian i wyregulowaniu na 0v na wejściu na Feta teoretyczne zniekształcenia wynoszą 0.0014%.

Jak na układ bez sprzężenia zwrotnego w dalszym ciągu świetnie i to wszystko dla pełnego wysterowania 0dB.

• 2 tygodnie później...

Jak tam Waldku odsłuchy FET i BJT ? jakie konkluzje ? ruszyłeś z Spencerem ?

Fet i już !

:-)

Nie wiem dlaczego - Diamond na symulacji nieźle, a w odsłuchach nie podpasował mi.

Reszta czeka, bo zawodowo mam nieciekawie.

Jak wielu z nas tej wiosny.

• 2 tygodnie później...

Kolejny egzemplarz DAC-a został odpalony!

Wlutowałem PCM1794A i SRC4192. Przyznam, że wybór akurat tych kości był w dużej mierze intuicyjny.

Uruchomienie odbyło się bez większych problemów - tak z USB jak i z SPDIF wziętym z odtwarzacza CD.

Po wlutowaniu 4* 220R jako rezystorów I/V - na wszystkich czterech wyjściach słychać czysty sygnał audio (póki co na słuchawkach od kompa z szeregowym potencjometrem ściszającym).

Jedyna "ciekawostka", to cykliczne mruganie diodek braku synchronizacji WM8804 co kilka sekund - zjawisko wystąpiło tylko ze starym laptopem z powolnym USB 1.x

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.