Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Ja niedawno uruchomiłem stopień wyjściowy Spencera.Mimo że wstawiłem nie parowane tranzystory to gra bardzo dobrze.Dźwięk jest bardzo szczegółowy i nasycony.Są barwy i wypełnienia w dźwiękach oraz przestrzeń i głębia.Lepiej się sprawdza niż stopień dedykowany pod 1704 który to gra szczegółowo ale bardziej płasko (brak nasycenia i wypełnienia dźwięków).

Jak na razie nie wstawiłem "boczniaków" do elektrolitów w gałęziach +/- 20v.Jak się trochę osłucham to je powkładam w ich miejsca bez lutowania i zobaczę czy coś wnoszą.Jak by ktoś miał nadmiar parowanych tranzystorów do spencera to chętnie odkupię.

A i jeszcze jedno.Nie mogę się przyzwyczaić do basu.Wcale go nie brakuje.Jest duży, może czasem za duży i zróżnicowany.Na wyjściu dałem 33u BGN.Nie wiem czy to nie za duża pojemność bo czasem brakuje mi kontroli.Ale tylko czasem.

przy 10uF BG-N w moim systemie było ok. Warto poeksperymentować z kond. na wyjściu.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Mam wielką prośbę do wszystkich którzy mają uruchomiony układ Spencera (BB84, Rambo, Tomek 1685, Leszek B i inni). Wklejcie zdjęcie z połączeniem DACa ze Spencerem, chodzi dokładnie o przewody łączące analogówkę z DACiem.

no ja mam te z Hong Kongu - srebrzone o kilku średnicach w jednym przewodzie

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

a ...... jak wrócę do domu, to wieczorem opiszę ... chociaż ostatnio jeden z tych grubaśnych przewodów mi się ułamał przy PCB :)

Ja zdjęcia nie umieszczę w tej chwili.Ale mogę napisać że za pierwszym razem podłączyłem odwrotnie fazę sygnału w jednym kanale.Brzmienie było jak typowe podłączenie w przeciwfazie.Przesterzen była rozbuchana na boki ale brakowało dzwięków po środku.O dziwo basu nie ubyło, a powinno :).Po prawidlowym podłączeniu scena się uporządkowała.Zastanawia mnie tylko jedno.Na schemacie spencer chyba sugeruje zamienić fazy w obu kanałach.Albo czegoś nie doczytałem z dokumentacji.

Ja zdjęcia nie umieszczę w tej chwili.Ale mogę napisać że za pierwszym razem podłączyłem odwrotnie fazę sygnału w jednym kanale.Brzmienie było jak typowe podłączenie w przeciwfazie.Przesterzen była rozbuchana na boki ale brakowało dzwięków po środku.O dziwo basu nie ubyło, a powinno :).Po prawidlowym podłączeniu scena się uporządkowała.Zastanawia mnie tylko jedno.Na schemacie spencer chyba sugeruje zamienić fazy w obu kanałach.Albo czegoś nie doczytałem z dokumentacji.

Dokładnie piszesz o tym co mnie interesuje. Spencer w swoim manualu (str. 23)robi dziwny trik, zmienia biegunowość, a w sumie tylko nazwę, z wyjść PCM zamienia odpowiednio IoutL- na LI+ i IoutL+ na LI-, jak do tego dodamy, że na PCB kanały są lustrzanym odbiciem, to faktycznie można się pogubić i dlatego chciałbym zobaczyc jak to macie połączone.

pomierzyłem miernikiem, bo wszystko w koszulce termokurczliwej i.... środek to środek a pozostałe dwa idą "na krzyż"

Witam

Ja testuję swój od 3 tygodni, połączenia między PCM a Spencerem jak na foto. Będę próbował opcję OCL ( układ jest stabilny na wyjściu, offset na poziomie poniżej 1mV)

Pozdro

Artur

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-30847-0-99181300-1319227125_thumb.jpg

post-30847-0-46316000-1319227159_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-

czy nie lepiej zminimalizować długość połączenia i dać bezpośrednio 2 wiązki z dac do analoga tj. bez krzyżowania a pobrać z analoga, z jego wyjścia sygn. do wzmacniacza odwrotnie? To żadna różnica do którego kanału w analogówce podłączymy dane wyjście dac`a.

czy nie lepiej zminimalizować długość połączenia i dać bezpośrednio 2 wiązki z dac do analoga tj. bez krzyżowania a pobrać z analoga, z jego wyjścia sygn. do wzmacniacza odwrotnie? To żadna różnica do którego kanału w analogówce podłączymy dane wyjście dac`a.

Oczywiście, że można ale chodziło mi o prawidłowość podłączenia między PCM a Spenceram, ważne aby prawy kanał z PCM podłączyć "na krzyż" z wejściem Spencera i tak teraz myślę czy aby na pewno na zdjęciach jest prawidłowo. Lepiej wkleję swoje i będzie wszystko jasne.

Oczywiście, że można ale chodziło mi o prawidłowość podłączenia między PCM a Spenceram, ważne aby prawy kanał z PCM podłączyć "na krzyż" z wejściem Spencera i tak teraz myślę czy aby na pewno na zdjęciach jest prawidłowo. Lepiej wkleję swoje i będzie wszystko jasne.

Dobrze mówisz, jeśli łączyć tak najkrócej bez krzyżowania dwóch kanałów, to prawy kanał dac`a łączymy z lewym wejściem analoga i tu robimy krzyżowanie przewodów (+ i -)w tej wiązce, natomiast w drugim kanale (lewy dac z prawym analog)jest bez tego krzyżowania.

Można też sobie sprawdzić połączenia , np. omomierzem.Wyjście "+" DACa kanału lewego powinno być podłączone do rezystora R16, "-" DACa kanału lewego do rezystora R17.Wyjście "+" DACa kanału prawego powinno być podłączone do rezystora R33,zaś wyjście "-" DACa kanału prawego do rezystora R34.

Można też sobie sprawdzić połączenia , np. omomierzem.Wyjście "+" DACa kanału lewego powinno być podłączone do rezystora R16, "-" DACa kanału lewego do rezystora R17.Wyjście "+" DACa kanału prawego powinno być podłączone do rezystora R33,zaś wyjście "-" DACa kanału prawego do rezystora R34.

Nieco namieszałeś i jesteś w lekkim błędzie.

PCB z PCM OutR+ -> R17

PCB z PCM OutR- -> R16

PCB z PCM OutL+ -> R34

PCB z PCM OutL- -> R33

I trzeba pamiętać, że patrząc na płytkę Spencera od strony wejść, czyli wyjścia mamy dalej, kanał lewy mamy po po prawej stronie, a prawy po lewej.

Waldi - daj znak życia :-))))

Daję :-)

Ogólnie jestem i odpowiadam na PW

jakbym cos przeoczył to poproszę napisać ponownie.

Waldi_06

I co ? ktoś słuchał spencera ?

Tak u mnie gra wg mojego projektu.

Niebawem posłucham obu wersji mojej i HK.

Ja niedawno uruchomiłem stopień wyjściowy Spencera.Mimo że wstawiłem nie parowane tranzystory to gra bardzo dobrze.Dźwięk jest bardzo szczegółowy i nasycony.Są barwy i wypełnienia w dźwiękach oraz przestrzeń i głębia.Lepiej się sprawdza niż stopień dedykowany pod 1704 który to gra szczegółowo ale bardziej płasko (brak nasycenia i wypełnienia dźwięków).

Jak na razie nie wstawiłem "boczniaków" do elektrolitów w gałęziach +/- 20v.Jak się trochę osłucham to je powkładam w ich miejsca bez lutowania i zobaczę czy coś wnoszą.Jak by ktoś miał nadmiar parowanych tranzystorów do spencera to chętnie odkupię.

A i jeszcze jedno.Nie mogę się przyzwyczaić do basu.Wcale go nie brakuje.Jest duży, może czasem za duży i zróżnicowany.Na wyjściu dałem 33u BGN.Nie wiem czy to nie za duża pojemność bo czasem brakuje mi kontroli.Ale tylko czasem.

Symulacje mówią, że najlepiej wstawić 22uF, nie mniej niż 10uF plus bocznik.

Mocno polecam sygnałowe połączenie LUTOWANE !

tam sa małe prądy i osobiście nie specjalnie wierzę złączkom po dłuższym użytkowaniu.

No nie wiem czy ja namieszałem czy jednak bardziej namieszał Spencer :).Już pomijając który to kanał prawy a który lewy to opisy faz w kanałach są poodwracane.Na schemacie przy PCM1794 wyprowadzenia wychodzą tak:

IoutL- = LI+

IoutL+ = LI-

IoutR- = RI+

IoutR+ = RI-

I teraz czy jest jakiś powód dla którego należało odwrócić fazy czy też jest to zwyczajny błąd w opisie schematu.O tym właśnie pisałem wyżej że nie wiem dlaczego tak jest (może czegoś nie doczytałem).Może należało korygować fazę po stronie analogowej bo od strony cyfrowej pochodziło przesuniecie.Tyle tylko że część cyfrową my akurat mamy trochę inną.Nie wiem, może Waldi mógłby to wyjaśnić.

Ale nawet jeśli należało fazy poodwracać to dlaczego Spencer nie opisał odwrotnie faz na wejściach stopnia analogowego?Nie byłoby takiego "zamieszania".

A tak swoją drogą , czy odwrócenie faz w obu kanałach na raz jest do wychwycenia w odsłuchu ?Chyba odwrócę biegunowość w obu kolumnach i zobaczę :)

Ukryta Zawartość

post-426-0-85086300-1319362476_thumb.jpg

post-426-0-45018600-1319362501_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No nie wiem czy ja namieszałem czy jednak bardziej namieszał Spencer :).Już pomijając który to kanał prawy a który lewy to opisy faz w kanałach są poodwracane.Na schemacie przy PCM1794 wyprowadzenia wychodzą tak:

Prześledź PCB Spencera i się przekonasz jak Spencer to zrobił i nie będzie problemów ze zmianą poszczególnych wyjść.

Ścieżki prawdę Ci powiedzą.

Z tego co kojarzę, to Leszek też ma rację - jeśli wszystko poodwracamy w PCM, to efekt będzie podobny jakby nie było poodwracane.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.