Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano wczoraj, 12:48

Czy kondensatory przy kwarcach mogą pozostać 15pF w sytuacji gdy w nocie katalogowej zastosowanego kwarcu podają obciążenie nominalne 18pF? Wlutowałem nie sprawdziwszy :(.

Mogą być. Przeważnie daje się mniejsze bo pojemności montażowe są rzędu 1-2p.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

• 2 tygodnie później...

Udało mi się uruchomić mojego Spencera. Na wyjściu udało mi się ustalić 0mV ale w punktach pomiarowych na rezystorach 82,5R mam ok 830mV a spencer podaje ok 1,7V. Pomoże mi ktoś rozwikłać tą zagadkę?

Udało mi się uruchomić mojego Spencera. Na wyjściu udało mi się ustalić 0mV ale w punktach pomiarowych na rezystorach 82,5R mam ok 830mV a spencer podaje ok 1,7V. Pomoże mi ktoś rozwikłać tą zagadkę?

Sprawdziłem na R11 i R28 bo do nich mam dostęp. Powinien być na nich spadek 1,9V, a jest w jednym analogu 1,75V, a w drugim 2,5V i ten oczywiście się bardziej grzeje, gra ciut głośniej i przyjemniej dla ucha.

Wynika z tego, że w jednym analogu mam za duży prąd spoczynkowy w granicach 28mA, a w drugim ciut za mały.

W obu układach identyczne elementy za wyjątkiem samych 2sc3421 i 2sa1358, których sam nie mierzyłem.

Witam,

przepraszam, że tak późno odpowiadam kol. homodelfinus ale nawał innych obowiązków skutecznie odciąga od DIY. W jednym kanale 1,79 i w drugim 1,79 - 1,80 V.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ciekawe - mam dokładnie tak samo a żeby było śmieszniej to w obu kanałach panuje zgodność co 1 mV.

W stanie spoczynku (przy wartości próbki 0x0000) z obu wyjść każdego kanału PCM1794A wypływają prądy ok. 6,2mA.

To powoduje przesunięcie punktów pracy tranzystorów wyjściowych I/V Spencera, bo wszystko jest sprzęgnięte bezpośrednio.

Gqsoft dobrze prawi. U mnie jest już wzorcowe 1,7V i gra.... ładnie ;) Dziś mam trochę wolnego czasu wieczorem więc posiedzę nad zaległymi sprawami a przy okazji osłucham dokładnie.

PCM podłączony?

Z podłączonym PCM jest ok i tak co ważne tak samo w obu kanałach. Dźwięk, no cóż to najlepiej samemu odsłuchać - pisanie o dźwięku przypomina próbę opisu smaku potraw. Najlepiej samemu skosztować. A warto. Nie ma fajerwerków wszystko na swoim miejscu, jest przestrzeń - słucham głównie na słuchawkach i muzyka "uciekła z głowy" - jest bardzo naturalnie - cokolwiek by to znaczyło - nic nie jest przerysowane, masa szczegółów no i piękny bas - (czasami rezonują małżowiny :). Serdeczne dzięki za za Waldiemu i Henrykowi że nie schowali do szuflady swoich dzieł.

Teraz jeszcze płyta czołowa i sterowanie wejściami ale to już jakaś Atmega i przekaźniki - to już we własnym zakresie. Jeszcze raz dziękuję

Witam wszystkich.

Obserwuje ten wątek i chciałbym popełnić również ten ciekawy sprzęcik.

Pewno wszyscy słuchacie swoich DAC-ów,ale podzielcie się wrażeniami.

Zapewne nie załapie się na grupowe zamówienie na PCB,prosiłbym Waldiego

i HK jeśli jest to możliwe o podesłanie plików do DAC-a i Spencera,najlepiej

w gerberze lub w pdf-e.

Witam wszystkich.

Obserwuje ten wątek i chciałbym popełnić również ten ciekawy sprzęcik.

Pewno wszyscy słuchacie swoich DAC-ów,ale podzielcie się wrażeniami.

Zapewne nie załapie się na grupowe zamówienie na PCB,prosiłbym Waldiego

i HK jeśli jest to możliwe o podesłanie plików do DAC-a i Spencera,najlepiej

w gerberze lub w pdf-e.

Przeprzszam nie napisałem swojego adresu mailowego:

[email protected]

Przeprzszam nie napisałem swojego adresu mailowego:

[email protected]

a nie prościej otworzyć zamówienie ?

otwórz, poczekamy i zamówimy ile bedzie trzeba.

a nie prościej otworzyć zamówienie ?

otwórz, poczekamy i zamówimy ile bedzie trzeba

Prościej jest wykonać samemu prasowanke,nie mam z tym wiekszych problemów,a tak będę czekał na grupowe zamówienie miesiąc albo i więcej.

A tak na marginesie to w tej sprawie pisałem na PW i albo nie odpowiadałeś

długo,a jak już to nie konkretnie.Ja prosiłem o pomoc w plikach do wykonania samodzielnie płytek,ale widzę,że nie chcesz się nimi podzielić(masz prawo w końcu Ty je zaprojektowałeś).Ale,jak się to ma do tego,że zacytuje Twoje słowa na początku tego wątku "h/ ten projekt ma być maksymalnie dostępny".

Myślę,że wniosek sam się nasuwa.

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

A jaka jest gwarancja, że później płytki nie wylądują na eBayu w formie kitu? Gdyby autorowi nie chciałoby się zamawiać po raz kolejny płytek to "może" i masz rację, że nie ułatwia dostępu, ale ktoś ci proponuje rozwiązanie, a ty jeszcze z pyskiem. Brak słów...

Prościej jest wykonać samemu prasowanke,nie mam z tym wiekszych problemów,a tak będę czekał na grupowe zamówienie miesiąc albo i więcej.

A tak na marginesie to w tej sprawie pisałem na PW i albo nie odpowiadałeś

długo,a jak już to nie konkretnie.Ja prosiłem o pomoc w plikach do wykonania samodzielnie płytek,ale widzę,że nie chcesz się nimi podzielić(masz prawo w końcu Ty je zaprojektowałeś).Ale,jak się to ma do tego,że zacytuje Twoje słowa na początku tego wątku "h/ ten projekt ma być maksymalnie dostępny".

Myślę,że wniosek sam się nasuwa.

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

@PW

plików pod prasowankę nie będzie.

to jest płytka dwustronna ze ścieżkami po 12 - 14milsów, niektóre przelotki mają po 28milsów, daj pokój,

w takim projekcie nie godzę się na pewne ustępstwa,

pcb mają być dobre, na częściach możesz oszczędzać, tego ci zabronic nie mogę,

tylko proszę nie rób wewnętrznego okablowania przewodami głośnikowymi , bo to juz widziałem, coprawda nie u ciebie,

takie moje zdanie.

co do analogówki, niedawno były płytki HK,

moje będą za jakiś czas, to nie wyścigi, ani chiński zakład produkcyjny.

obecnie słucham Ak4399 z moja analogówką na fetach

A jaka jest gwarancja, że później płytki nie wylądują na eBayu w formie kitu? Gdyby autorowi nie chciałoby się zamawiać po raz kolejny płytek to "może" i masz rację, że nie ułatwia dostępu, ale ktoś ci proponuje rozwiązanie, a ty jeszcze z pyskiem. Brak słów...

Prawda nie ma żadnej gwarancji,ale jak bym chciał kupczyć to na podstawie podanych przez Waldiego dokumentacji sam bym skopiował płytke bo by się wtedy opłacało,nie mam czasu i mam inny sposób zarabiania na chleb.Nie

pyszcze tylko grzecznie proszę i oczekuje odpowiedzi:tak,nie lub zapłać to ci udostepnie.I zapewniam Cie że nigdy nie podkradłem nikomu żadnego projektu

by kupczyć,a do moich PCB używam Kicad-a.Wydawało mi się ,że jest to konstrukcja DIY ,ale widocznie pomyliłem się.

Już widzę jak krzelma wykona termotransfer dwustronny w smd ;) a zaprojektuj sobie kolego od zera z elementami przewlekanymi, schemat przecież masz.

Kolego chyba nie wiesz co mówisz płytki PCB z np: TQFP64 to nie problem z prasowanką,przelotki 03mm też nie.Jeżeli nie jesteś w temacie to nie zabieraj głosu.

Prawda nie ma żadnej gwarancji,ale jak bym chciał kupczyć to na podstawie podanych przez Waldiego dokumentacji sam bym skopiował płytke bo by się wtedy opłacało,nie mam czasu i mam inny sposób zarabiania na chleb.Nie

pyszcze tylko grzecznie proszę i oczekuje odpowiedzi:tak,nie lub zapłać to ci udostepnie.I zapewniam Cie że nigdy nie podkradłem nikomu żadnego projektu

by kupczyć,a do moich PCB używam Kicad-a.Wydawało mi się ,że jest to konstrukcja DIY ,ale widocznie pomyliłem się.

Kolego chyba nie wiesz co mówisz płytki PCB z np: TQFP64 to nie problem z prasowanką,przelotki 03mm też nie.Jeżeli nie jesteś w temacie to nie zabieraj głosu.

Pisałem, że się nie da ? czytaj ze zrozumieniem.

tylko proszę nie rób wewnętrznego okablowania przewodami głośnikowymi , bo to juz widziałem, coprawda nie u ciebie,

takie moje zdanie.

Nie poniżaj wiedzy kolegów bo nie wiesz z kim rozmawiasz,zaprojektuj

płytke w.cz np na 5GHz możemy wtedy o kablach głośnikowych porozmawiać.

Pisałem, że się nie da ? czytaj ze zrozumieniem.

Czytałem i zapewniam Cię,że zrozumiałem -ale Twój ironiczny ton wypowiedzi.

Więc źle mnie zrozumiałeś. Zrobić można wszystko, pytanie za którym (o ile w ogóle) razem wyjdzie doskonale. Po drugie niektóre ścieżki biegną pod elementami, bez soldermaski mogą się zlać itp. itd.

Gdybyś prześledził forum zauważyłbyś, że większość osób nie udostępnia plików produkcyjnych lub do samodzielnego wykonania, a już na pewno nie skomplikowanych układów i o dziwo nie robią tego w celach zarobkowych.

Po trzecie siedź w swoich 5 Ghz i słuchaj na tej częstotliwości jeśli Ci z tym dobrze, lecz nie obrażaj forumowiczów mając na tym forum 5 postów na swoim koncie.

Więc źle mnie zrozumiałeś. Zrobić można wszystko, pytanie za którym (o ile w ogóle) razem wyjdzie doskonale. Po drugie niektóre ścieżki biegną pod elementami, bez soldermaski mogą się zlać itp. itd.

Gdybyś prześledził forum zauważyłbyś, że większość osób nie udostępnia plików produkcyjnych lub do samodzielnego wykonania, a już na pewno nie skomplikowanych układów i o dziwo nie robią tego w celach zarobkowych.

Po trzecie siedź w swoich 5 Ghz i słuchaj na tej częstotliwości jeśli Ci z tym dobrze, lecz nie obrażaj forumowiczów mając na tym forum 5 postów na swoim koncie.

no wiesz co? uśmiałem się :-)

Ale spokojnie.

zakładam, że krzelma wie co pisze, pomimo jego nieprzyjemnej wypowiedzi i braku zrozumienia tego co czyta,

w takim projekcie nie godzę się na pewne ustępstwa,

pcb mają być dobre

Mam obawy że płytka z generatorem master clock nie jest poprawnie

zaprojektowana,podłącz jakikolwiek analizator widma do ścieżek to zobaczysz

jak w.cz pełza po płytce.Prądy w.cz kierują się troche innymi zasadami niż

m.cz

no wiesz co? uśmiałem się :-)

Ale spokojnie.

zakładam, że krzelma wie co pisze, pomimo jego nieprzyjemnej wypowiedzi i braku zrozumienia tego co czyta,

W swoich wypowiedziach nie chciałem nikogo urazić.Jeżeli ktoś się poczuł dotkniety to najmocniej przepraszam.Ja zaczynam przygode z audio czysto hobbystycznie i zwróciłem się z prośbą o pomoc,a dostałem gradem

niemiłych wypowiedzi to wypadało sie bronić.Wierz mi 99% prasowanek wychodzi,bez poprawiania scieżek,które sa przewaznie ok 10 milsów i projekty sa bardziej i mniej skomplikowane od waszego daca.Smiej się z moich 5 Ghz a ja sie smieje z Waszych przewodów jednokierunkowych i miedzianych beztlenowych.A tak powaznie to skonczmy tą bezsensowną wymiane zdań, bo nic ona nie wnosi pożytecznego do tematu.

Czy ktoś zrobił przełącznik wejść cyfrowych, takie wyprowadzenie dip-sw S1 na płytę czołową DAC-a?

Myślę o zwykłym przełączniku mechanicznym, obrotowym, dołączonym do płytki PCM-a przewodami o długości poniżej 10cm. Jakie przewody zastosować, czy pomysł nie spowoduje jakiejś degradacji sygnału SPDIF?

Czy ktoś zrobił przełącznik wejść cyfrowych, takie wyprowadzenie dip-sw S1 na płytę czołową DAC-a?

Myślę o zwykłym przełączniku mechanicznym, obrotowym, dołączonym do płytki PCM-a przewodami o długości poniżej 10cm. Jakie przewody zastosować, czy pomysł nie spowoduje jakiejś degradacji sygnału SPDIF?

zrobiłem cos takiego i nie było problemu, WM wiele ci wybaczy, ale zastosowałem gniazdo wejściowe RCA prof , czyli w obudowie XLR i masy były w jednym punkcie

Mam obawy że płytka z generatorem master clock nie jest poprawnie

zaprojektowana,podłącz jakikolwiek analizator widma do ścieżek to zobaczysz

jak w.cz pełza po płytce.Prądy w.cz kierują się troche innymi zasadami niż

m.cz

W swoich wypowiedziach nie chciałem nikogo urazić.Jeżeli ktoś się poczuł dotkniety to najmocniej przepraszam.Ja zaczynam przygode z audio czysto hobbystycznie i zwróciłem się z prośbą o pomoc,a dostałem gradem

niemiłych wypowiedzi to wypadało sie bronić.Wierz mi 99% prasowanek wychodzi,bez poprawiania scieżek,które sa przewaznie ok 10 milsów i projekty sa bardziej i mniej skomplikowane od waszego daca.Smiej się z moich 5 Ghz a ja sie smieje z Waszych przewodów jednokierunkowych i miedzianych beztlenowych.A tak powaznie to skonczmy tą bezsensowną wymiane zdań, bo nic ona nie wnosi pożytecznego do tematu.

>krzelma

naprawdę proszę o uspokojenie i przemyślenie wypowiedzi,

jezeli chodzi ci o dźwięk to skup sie na DACu, a nie swoich osiągnięciach

może sam cos zaprojektuj, skoro nie chcesz czekać na płytkę,

napewno prosze cię o większy dystans do wielu spraw zwłaszcza projektów DIY, bo jak sam zauważyłeś to DIY, a w DIY to nikt nic nie musi, nie tylko Ty. Nawet odpowiadać na napastliwe wpisy.

Kurcze co jakiś czas powtarzają się takie historie.

Ja dla odprężenia zapraszam Panów do tematu o kocie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dużo ciekawsza lektura.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

płytke w.cz np na 5GHz możemy wtedy o kablach głośnikowych porozmawiać.

To wykonanie płytki pod DAC-a to dla Ciebie "pikuś" i zajmie Ci 15min więc w czym problem :P

obecnie słucham Ak4399 z moja analogówką na fetach

Ja wcieliłem w życie pomysł FET+lampa. Zero nfb a mimo to mierzy się przyzwoicie :) Na razie testowałem na WM8742 jak przyjdą 6n6p to spróbuje z AK4396. W głowie mam taki pomysł: płytka matka z WM8805 + 4 sdif + uP + zasilanie a na niej miejsce na wymienne stoliki z dac. analog osobno. Można by wtedy zrobić uniwersalną płytkę pod dowolną kostkę nawet z wy. prądowym, opampowy i/v by się zmieścił na stoliku. Projekt dla diyaudio.pl bo już dawno dac-a obiecałem... ale pewnie i tutaj zawędruje. Jak analogów-kę dopieszczę to mogę Ci wysłać na testy (no może schemat bo kiedy będzie to na płytce nadające się do podróży to nie wiem. układ prosty 4 FET + 2 lampy :) ) osłuchałbyś itp :) Może jakiś projekt między forumowy ? Kto wie :) Plany ambitne co wyjdzie pożyjemy zobaczymy :)

PS

nie ma nikt tej 99 AKM zbędnej bo mi się nie opłaca 1-2 sztuk z drugiego końca świata sprowadzać :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.