Skocz do zawartości
IGNORED

Wharfedale 8.4 - problem z odtwarzaniem niskich częstotliwości

gonzos100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakiś czas temu kupiłem używane, prawie nowe tytułowe Wharfedale 8.4 Skusiła mnie dość atrakcyjna cena. Podczas odsłuchu stwierdziłem, że bardzo słabo oddają niskie częstotliwości. Do porównania miałem Paradigm 3 oraz Koda 702. W dwóch ostatnich przypadkach basy schodziły bardzo nisko i wypełniały całe pomieszczenie. Zastanawiałem się nad powodem takiej projekcji basów przez Wharfedale. Próbowałem z różnymi wzmacniaczami Yamaha 496, NAD 3100, Harman/Kardon 630 i problem cały czas występował i występuje nadal. Zaznaczam, że membrana głośnika przy jednakowych sygnałach wychyla się podobnie jak w Paradigmach i Kodach.

Ponieważ kolumny są z drugiej ręki postanowiłem przyjrzeć się im dokładniej. Stwierdziłem ciekawą rzecz - rura rezonansowa bass reflexu jest wykonana ze zwijanej tektury - tak przynajmniej wygląda, sięga (dotyka) tylnej ściany kolumny i jest dodatkowo zakończona siatką. Powietrze raczej nie może się tamtędy swobodnie przemieszczać. Nie jestem pewien czy ktoś nie grzebał w tych pudłach - są ślady na śrubach mocujących głośniki. W związku powyższym mam ogromną prośbę do właścicieli takich kolumn o pomiar długości tunelu bass reflex - wystarczy zwykła linijka lub taśma miernicza.

Za okazaną pomoc będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam, Janusz

Witam!

Długość tunelu to ok. 24 cm (mierząc od zewnętrznej krawędzi) i faktycznie dochodzi on prawie do tylnej ścianki.

Kolumn używam z Yamahą 596. Co do basu, to jest bardzo różnie. Te kolumny z pewnością nie są królami niskich, ale bardzo dużo zależy od nagrania. To, co zauważyłem, że np. na płytach ELO basu jest bardzo mało. Natomiast są nagrania, na których basy schodzą bardzo nisko (oczywiście słuchając z wyłączoną regulacją tonów).

Pozdrawiam

Wielkie podziękowania za pomoc.

Przyznaję, że ten bass reflex to dla mnie zagadka. Tym bardziej, że charakterystyka tych kolumn wyraźnie wskazuje na podbicie niskich częstotliwości. Samo wykonanie tunelu jest również zastanawiające (malowany zwijany karton ?). Teraz przynajmniej wiem, że nikt niczego przy tych kolumnach nie zmieniał (przynajmniej na to wygląda).

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie!

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.