Skocz do zawartości
IGNORED

Musical Fidelity-dobor Kolumn Podstawkowych

unique

Rekomendowane odpowiedzi

Po raz kolejny dziekuje za podpowiedzi.

Wszystkie kolumny jestem w stanie odsluchac ze swoja elektronika. Poza Proakiem 125. Obawiam sie tylko ze beda za duze do mojego metrazu. 125 mozna juz kupic tylko z drugiej reki.

Faktycznie obserwujac allegro od jakiegos czasu jest wiele ofert sprzedazy Eposa(-: ,co nie zmienia faktu ze je odslucham.Proaka tez jest ostatnio sporo(-:Caly czas korca mnie Polskie produkcje.Nie moge doczekac sie odsluchu Rls ElaryII.Cena jest rozsadna.

Dzis dzieki uprzejmosci forumowego kolegi moglem odsluchac monitory Dynaudio 52.

No coz to nie moja bajka(-: Dzwiek byl w niskich pasmach jakis taki i z mala iloscia wysokich tonow.Nie mial takiej energii jak Proaki.

unique

Jeśli jesteś z Wa-wy to posłuchaj matrixów 805:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W mojej....subiektywnej opinii to wybitny podstawkowiec.Nawet w cenie 3,5k za używane nie sposób znaleźć w tej chwili coś zbliżonego poziomem.

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Matrixy dodane do listy(-:

Chodzi mi caly czas po glowie Proac 125. Czy te kolumny sa warte swojej ceny? Na allegro mozna kupic w cenie 3200-3600.Maja tyle samo glosnikow co monitory,wiec nie powinny drastycznie eksponowac niskich tonow?

unique, 3 Maj 2010, 10:34

>Chodzi mi caly czas po glowie Proac 125. Czy te kolumny sa warte swojej ceny? Na allegro mozna kupic

>w cenie 3200-3600.Maja tyle samo glosnikow co monitory,wiec nie powinny drastycznie eksponowac

>niskich tonow?

ProAc 125 miałem okazję testować z róznymi wzmacniaczami, ponieważ w moim zainteresowaniu były właśnie wzmacniacze.

Był podłączany MF A5, Krell 400, Rotel 1070. Jako cd podłączony był Marantz SA11. "Ładnie" grało z MF A5, podobnie z Krell. Ale to ładnie, było takim ładnie w porównaniu z Rotelem, który znacznie odstawał, bo w zasadzie grało nijak. Te kolumny zagrają dobrze z bdb, czyli drogą, elektroniką. Kiedy zamiast cd podłączony został gramofon, transformacja dźwięku była zdumiewająca. Niemniej gramofon kosztował ok.140tys zł, ale wystarczyło, by pokazać prawdziwą twarz ProAc'ów.

Nie przewiduje tak drogiego gramofonu(-:

Na upartego mozna odsluchac te Proaki ale tyrzeba ruszyc w Polske z elektronika,a to bardzo klopotliwe.

Gdzies w necie znalazlem opisy brzmienia RLS Elary-z opisow wynika ze to pozycja bardzo warta odsluchu. Cena tez bardzo atrakcyjna. Z drugiej strony caly czas na celowniku jest Proac-firma liczaca sie na calym swiecie.Ale nie ma co dywagowac ,trzeba posluchac.

Moglby sie ktos obszernie wypowiedziec na temat tych RLS-ow?

Zapomnialem jeszcze- chcialbym odsluchac tez Audio Physic Yara II Compact i Monitor Audio GC 10.Moze ktos mial doczynienia? Na tych kilku monitorach zakoncze poszukiwania.Co za duzo to nie zdrowo.

ADAM HM2 lub Compact, do tego metrażu jak znalazł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetne monitory, duuużo lepsze niż proponowane tu Eposy (które swoją drogą cenię również wysoko) czy AP Yara.

Przy tym budżecie trzeba szukać z drugiej ręki. Warto!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tych kolumn nie bralem pod uwage.Ale juz sa na liscie. Na tym chyba jednak skoncze(-: Czuje ze jak sie uzbiera parenascie sztuk to same odsluchy zajma mi sporo czasu.Nie mowiac juz o wyborze(-:

Ponawiam pytanie o RLS ELARA II i Audio Physic Compact. Dolaczam tez jeszcze jedna rodzima produkcje ,ktorej niestety nie mozna posluchac w sklepie)-: Chodzi o Akustyka model podstawkowy ILDM lub ILRM.

Dodam jeszcze Vienna Acoustics Haydn Grand. Warto posłuchać, warto mieć.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Dzis odsluchalem RLS ELARY II. Dzwiek,ktory poplynal w pierwszych minutach zadziwil mnie pozytywnie dobra jakoscia i iloscia niskich tonow.To to czego szukam(-:Lecz niestety te kolumny maja strasznie skromne wysokie tony)-:Myslalem ze to wina plyty jaka zapuscilem ale okazalo sie ze na wszystkich jakie sluchalem byl ich niedostatek.

Szukam dalej...

Kolumny do MF-a?

Dwie propozycje, które dość mocno się różnia.

1. Celestion ale z tych większych. Tanie kolumny, łatwe do napędzenia kolumny, ale połączenie z MF-em niektórym mogą się sposobać. Wyraźna góra, bas nienajgorszy. Łatwe do napędzienia - z tym wiąże się fakt dość znacznego skoku głośności przy niewielkim ruchu potencjometru. Przy cichym słuchaniu, biorąc pod uwagę fakt nierównego startu obu kanałów w wypadku niektórych potencjometrów właśnie w MF-ach może to być problem. Zalety to dość dobre wykonanie i nie najgorsza jakość za tą cenę.

2. Xavian Evo125 - wyższa półka. Kolumny trudniejsze do wysterowania. Biorąc po uwagę to co napisałem powyżej jest to w tym wypadku duża zaleta (gałę wzmacniacza trzeba odkręcić mocniej w prawo). Prezentacja zdecydowanie mniej nachalna (choć nie wiem do końca, czy to dobre słowo). Może inaczej, bardziej finezyjna. Znakomity, doskonale zarsowany basik. ;) Stolarka - to nie mam złudzeń. Widziałem sporo konstrukcji w życiu, ale nic coby potrafiło by się choć zbliżyć do produktów tego włocha. Pod tym względem facet jest nie do pobicia. Cena - tu niestety nie ma lekko. Cena Xavianów 125 podskoczyła w ciągu ostanich 2 lat prawie o 70%. Dziś to wydatek około 5kzł.

W żadnym razie żadnej z moich propozycji nie przyjmuj na zasadzie ślepej wiary. Różnią się one zasadniczo i nie chciałbym żebyś wtopił pieniądze. Osobisty odsłuch bezwzględnie konieczny.

Tanie kolumny, łatwe do napędzenia kolumny, ale połączenie z MF-em niektórym mogą się sposobać.

Jezuuu... co za styl. Wybacz, o tej porze jeszcze śpię. chrrr... ;)

jeśli kryterium jest jak piszesz na początku - odrzuciłbym ProAc'i a tym bardziej 125. Miałem, poszły. Zachęcam do sprawdzenia JMLab/Focal. Electra 905 się kłania.

• 2 tygodnie później...

Witam po duzszej przerwie(-: Jeszcze raz dalem szanse firmie Dynaudio. Mialem sposobnosc odsluchac model exite 16,focus 110 i focus 140. Jak na moj sluch to najlepiej wypadly 140. Ale niewiem czy nie beda za duze do mojego pomieszczenia.110 prezentuja taki sam styl ale nieco odchudzony.na dzien dzisiejszy to chyba moj typ,czyli seria focus.

Ja nie wiem co tak wszyscy trąbią o tym monitor audio ... jakaś duża dostawa przyszła którą trzeba upłynnić czy co ? ;) Często widzę że wysokotonowce w produktach tego producenta mają rezonans - takie charakterystyczne podbicie w jak to w gorszych metalowych kopułkach. W Monitor Audio prawdopodobnie winny jest ten napylony złotawo-pomarańczony syf który pogarsza jedynie parametry. Ja bym choćby z tego powodu tego nie kupował - takich podbić proszę nie mylić z analitycznością.

Z wymienianym wcześniej zestawem MFa słuchałem jakiś czas temu nowych monitor audio. Nie pamietam czy to były RX1 czy RX2, ale pamiętam dokładnie, że dźwięk był jak z kartonowego pudła, słuchałem też wtedy RLSów i było o niebo lepiej. Odsłuch obu odbywał się w salonie, więc obydwa zestawy kolumn były nowe i raczej niewygrzane, ale Elary 2 i Monitor Audio w tym zestawieniu dzieliła przepaść.

Jestem ustawiony jeszcze raz na odsluch Elar. W 1 odsluchu brakowalo mi troche wysokich tonow. Mysle ze znalazlem tu winowajce.Antykablarze sie pewnie usmieja(-: Przy odsluchu nie mialem jeszcze swoich kabli i wszystko bylo polaczone resonem. Z Dynaudio Focus juz mialem kabelki i dzwiek bardzo mi sie spodobal.

co do napylenia złota na kopułkę to właśnie ten zabieg przesuwa rezonans w pasmo nie słyszalne dla ludzkiego ucha, a kopułka z serii gold która jest w serii rx jest naprawdę niezła, ma dużą rozdzielczość i potrafi ładnie zagrać bez szpilek,

Focal + Naim

>mikson, 22 Maj 2010, 09:35

Bez urazy, ale czytaj uważniej:), nie generalizuję i nie twierdzę że RX1 czy RX1 mają kartonowy bas, jedyne co napisałem, to że taki właśnie dźwięk się z nich wydobywa w zestawieniu z elektroniką MFa i nie polecałbym ich w takim zestawieniu. Z inną elektronika mogą zagrać fajnie, ale w innym zestawieniu ich nie słuchałem i się nie wypowiadam.

pozdrawiam,

rx1 i rx2 mają lekko zmiękczony bas ale stosunkowo nisko schodzący jeżeli mf ma też miękki bas i podłączone to było resonem to mogła wyjść klucha,

Focal + Naim

• 1 miesiąc później...

Odświeżam watek(-:

Odsłuchałem głośniki,które wziąłem pod uwagę we wczesniejszych postach.Chyba zdecyduje się na Dynaudio focus 110.Glownymi konkurentami sa jeszcze Rlas Elara oraz nie brane wcześniej pod uwagę Acoustic energy aelite two.Ktore z tych 3 pozycji Waszym zdaniem beda najlepszym wyborem? AE sa jezeli brac pod uwage wyglad ,fenomenalnie zrobione(-:

Gram w na MF A2 i glosnikach Focus. Z tym, że kolumny robiłem sam i chociaż nazwa jest ta sama, to jednak moga byc różnice. Kolumny Dynaudio nie grzeszą skutecznością i są 4 Ohm-owe co czasem czuję w moim zestawie. Barwa i przestrzń za to jest przepyszna i nie zmieniam tego od lat. dla wielu zestaw MF i Dynaudio to herezja u mnie się sprawdza. Radze psłuchać bo może właśnie takiego brzmienia szukasz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.