Skocz do zawartości
IGNORED

technics 1210 - wkladka hifi

szczaff

Rekomendowane odpowiedzi

Nie miało powalać ;-) - naisałem jak ona wg mnie gra. Gramofon mam raczej sprawny ... preampy również ... ;-)

Oczywiste jest, że będzie ona (1042) bardziej szczegółowa od takiej 510tki ... ale muzykalnością ta taniocha Ortofona ją zabija.

Dla mnie ma grać przyjemnie, bez chirurgii.

JT555 daje wysoką czytelność w całym paśmie bez utraty muzykalności. Frajda ze słuchania. I w jej przypadku można sobie wkręcić 2 gramy w headshell. :-)

To jest dla mnie progres...

... ale wtedy warto pomyśleć o amplifikacji. Żeby nie było, że masz już V8 ... ale kółka od malucha i hamulec rodem z wozu drabiniastego ... ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

JT555 daje wysoką czytelność w całym paśmie bez utraty muzykalności. Frajda ze słuchania. I w jej przypadku można sobie wkręcić 2 gramy w headshell.

Czy ona pracuje pod mm czy mc?

Chętnie bym porównał autorski pre amp, ale nie mam kontaktu z nikim w pobliżu.

Czy w Polske ktoś sprzedaje JT555?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zalezy co kto lubi i ile chce wydac na wkladke. Moim zdaniem wkladki AT440 i AT150 sa trudne do pobicia w ich grupach cenowych. W 1210 mk2 niezla jest tez stanton 681eee mkIIs (stereohedron) i 881 ale wole AT.

Kiedys preferowalem wkladki Shure ale sie oduczylem. Wiele firm robi dobre wkladki ale za zwariowane ceny.

W sl12xx mk2 plus warto wywalic trafo i wstawic przynajmniej 80VA trafo do osobnego pudla. Jeszcze lepiej robi zasilacz regulowany w osobnym pudle o odpowiedniej mocy. Ale da sie czasami odczuc tylko przy wkladkach MC o niskim napieciu wyjsciowym. No i oczywiscie dobra ciezka mata. Moim zdaniem najslabszym punktem tego gramofonu jest lekki talez. Reszte latwo zmodyfikowac po sensownych cenach a dociazenie taleza plus nowe odpowiednie lozysko i wytlumienie to raczej droga operacja cenowo druga po naprawde dobrym ramieniu. W praktyce dla wiekszosci wkladek MM wystarczy wytlumic orginalne ramie.

pozdrawiam,

to może 2M Bronze jako alternatywa dla 1042 wg mnie będzie ciekawiej niż właśnie z Goldringiem

wbrew opiniom, podobnie jak Dl-160, obciążona poniżej 47k gra z ładnym nasyceniem

także też bym jej do końca nie skreślał

Do Kolegi Walucha, Co to znaczy obciążona poniżej 47 k?

Przepraszam za bycie dyletantem kwestii obciążenia - chodzi o pre amp? , ale ja po prostu słucham muzy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kup sobie kilka cienkich oringów do rurki, przeciwwagi, headshella i kombinuj ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Music,

Mozesz kombinowac z gumowymi (albo siloconowymi albo sorbotanowymi) pierscieniami jak ahaja zapodal ale wielu robi tak: heatshink tuba na ramie z zewnatrz, na wejsciu i wyjsciu wlozyc przyciete zatyczki do uszu na industrial noise. Pasuja i dobrze tlumia drgania. Do srodka ramienia mozna delikatnie upchac "wate" tlumiaca. To dziala. Cudow nie osiagniesz ale poprawa jest.

pozdrawiam,

Na Stantona 681EEE (stereohedron) akurat czekam - będę raportował. Nie oczekuję cudów, ale szukam przyzwoitej niedrogiej alternatywy dla nieco już zjechanej 150-tki.

wkladke z igla ze stereohedronem trudno dostac. Juz od dawna nie robia, tylko eliptyczne. Sprawdz.

Ja swoja wkladke kupilem dawno temu i zapasowa igle zaraz potem. W sklepie nie mieli wiec facet wzial nowa wkladke i wyciagnal z niej igle i mi sprzedal. Tak mam dwa stereohedrony. Wkladka jest MI czyli moving iron.

A nie jest lepiej kupic igle do 150siatki? Na pewno pewniejsza jakosc.

pozdrawiam,

Po jaka cholere cos robic w Technicsie 1200 mk2 skoro jest to urzadzenie wystarczajace do zabawy w analog ?!

Twierdzenie iz ma za lekki talerz czy ramie do dupy jest komiczne poniewaz do pewnego przedzialu cenowego prozno szukac zawodnika i takie sa fakty.

Owszem jestem przeciwnikiem tzw ,,rzezby w gownie,, dlatego moge byc stronniczy w osadach ale moje prawo do tego ,dodam ze osobiscie wolalbym dolozyc i kupic inny lepszy gramofon w przyszlosci niz grzebac w 1200mk2.

Niedawno udalo mi sie upolowac Technicsa 1600mk2 dla niewtajemniczonych ,,domowa wersja DOGMATU,, (szukalem 1.5 roku) i powiem tylko ze czpki z glow dla tego modelu ,nie dosc ze gra super , wyglada jak milion bax to robi chyba wszystko z wyjatkiem l...i z finezja i precyzja hirurga transplantologa...czy czegos potrzeba wiecej? -mnie nie dlatego wbijam w wynalazki za krocie ktore i tak pozniej sie kurza tak samo jak ww :)

Ps. Nie zauwazylem zeby Goldring gral sucho i w moim przekonaniu gra swietnie z przejrzystoscia o ktorej wspomniane przez ahaje Ortofony moga zapomniej i dzieki temu wydaja sie muzykalniejsze (z tym mozna sie zgodzic) ale na dobrych plytach przewaga 1042 jest bezdyskusyjna.

robix

no niby piszą, że stereohedron:

Ukryta Zawartość

Przypuszczam, że raczej będę słuchał, niż oglądał. :-D

@vik - pewnie, że lepiej igłę AT150, ale kursy tu u nas ostatnio o..ujały, a ja swoją drogę muszę trochę przystopować z błahymi wydatkami.

Ukryta Zawartość

lasic,

Ciekawe, jakby rzeczywiscie jeszcze mieli zapasowe stereohedronowe igly to bym kupil. Ale ktos by musial sprawdzic. Nie masz dostepu do mikroskopu?

robix,

sl1600mk2 to nieco lzejsza (o 2.5kg) wersja sl1200/1210mk2 z automatyczna kontrola ramienia.

pozdrawiam,

vik >>> Alez ja wiem co mam i byl to swiadomy wybor wlasnie ze wzgledu na automat (korzysta nawet 13 letnia corka i tesciowa:) a jest jeszcze jedna roznica o ktorej malo kto wie bo nie widac tego golym okiem a mianowicie miekkie zawieszenie talerza z ramieniem na 4 sprezynach co skutecznie oddziela plinte od reszty i ma wplyw na dzwiek (basisko jak dzwon).

robix

• 4 tygodnie później...

Pozwolę sobie podpiąć się do tego wątku, ponieważ właśnie stałam się posiadaczką SL 1210. Na razie nie ma wkładki, ciągle stoi w pudełku i czeka. Usiłuję ogarnąć ten ogrom wiedzy dostępny tutaj i na innych stronach, niestety bez powodzenia. Im więcej czytam, tym bardziej głupia się robię:-)

Oprócz gramofonu mam przedwzmacniacz Pro-ject V (taki z gałką z przodu). Potrzeby mam zasadniczo dwie - po pierwsze szukam takiej wkładki, która jak najmniej zniszczy płyty (mam nadzieję, że to brzmi sensownie). Po drugie, nie chciałabym wkładki, która kosztuje więcej niż gramofon:) Powiedzmy, że moja górna granica to 350 euro (łatwiej mi kupić za granicą).

Słucham elektroniki głównie i starego industrialu (stąd troska o płyty). Obrazu dopełnia fakt, że słoń mi na ucho nadepnął;-). Polecicie coś?

Z góry dziękuję!

Pozwolę sobie podpiąć się do tego wątku, ponieważ właśnie stałam się posiadaczką SL 1210. Na razie nie ma wkładki, ciągle stoi w pudełku i czeka. Usiłuję ogarnąć ten ogrom wiedzy dostępny tutaj i na innych stronach, niestety bez powodzenia. Im więcej czytam, tym bardziej głupia się robię:-)

Oprócz gramofonu mam przedwzmacniacz Pro-ject V (taki z gałką z przodu). Potrzeby mam zasadniczo dwie - po pierwsze szukam takiej wkładki, która jak najmniej zniszczy płyty (mam nadzieję, że to brzmi sensownie). Po drugie, nie chciałabym wkładki, która kosztuje więcej niż gramofon:) Powiedzmy, że moja górna granica to 350 euro (łatwiej mi kupić za granicą).

Słucham elektroniki głównie i starego industrialu (stąd troska o płyty). Obrazu dopełnia fakt, że słoń mi na ucho nadepnął;-). Polecicie coś?

Z góry dziękuję!

350 euro to kupa kasy jak na wkładkę.Jak sama piszesz jesteś świeża w temacie - odradzam kupywać na początek jakiś drogich wkładek MC za 350 euro.

Myślę,że suma 60-100 euro i wkładka MM ze szlifem eliptycznym załatwi na początek sprawę.

Jak piszesz chcesz aby twoje płyty były jak najdłuzej zadbane i pięknie grały - za resztę sumki (to ciągle kupa kasy!!!) kup inne potrzebne gadżety,które pomogą w analogowym hobby:myjka do płyt,szczoteczkę do czyszczenia igły itp...

pzdr

MUSIC NON STOP

350 euro to kupa kasy jak na wkładkę.Jak sama piszesz jesteś świeża w temacie - odradzam kupywać na początek jakiś drogich wkładek MC za 350 euro.

Myślę,że suma 60-100 euro i wkładka MM ze szlifem eliptycznym załatwi na początek sprawę.

Jak piszesz chcesz aby twoje płyty były jak najdłuzej zadbane i pięknie grały - za resztę sumki (to ciągle kupa kasy!!!) kup inne potrzebne gadżety,które pomogą w analogowym hobby:myjka do płyt,szczoteczkę do czyszczenia igły itp...

pzdr

Bardzo dziękuję za odpowiedź! Znam się na tym dość kiepsko, oglądam różne wkładki w sklepach i wydawało mi się, że do 350 euro to jest raczej mało i rozsądnie.

Może szukam w złych sklepach - muszę dokładniej przekopać forum i zobaczyć gdzie się najlepiej takie rzeczy kupuje.

Akcesoria do czyszczenia płyt posiadam, bo staram się o nie dbać jak mogę (tj. głównie posiadam szczotkę Super Exstatic:))

Czy możecie mi proszę, jak chłop krowie na miedzy wytłumaczyć jakie są różnice między różnymi szlifami igieł? Ciekawa jestem jak to się przekłada na traktowanie płyty. Jakiś link gdzie będzie to opisane również mile widziany.

Bardzo dziękuję za odpowiedź! Znam się na tym dość kiepsko, oglądam różne wkładki w sklepach i wydawało mi się, że do 350 euro to jest raczej mało i rozsądnie.

Może szukam w złych sklepach - muszę dokładniej przekopać forum i zobaczyć gdzie się najlepiej takie rzeczy kupuje.

Akcesoria do czyszczenia płyt posiadam, bo staram się o nie dbać jak mogę (tj. głównie posiadam szczotkę Super Exstatic:))

Proszę poszukaj na portalach aukcyjnych napewno znajdziesz wkładki,które podejdą Tobie.

Może spróbuj na początek coś z Ortofonen?

Zobacz coś z serii Ortofon Super OM ,może OM 10,OM 20,ja ostatnio kupiłem Ortofon 2M RED.

Może powinnaś zainwestować więcej w "środki czystości" - forum poleca myjkę KNOSTI - jest to koszt okolo 30-50 euro.Zobacz na youtube czy google jak to działa.

Po umyciu wkładasz winyla do specjalnej folii antystatycznej NAGAOKA a nie do brudnego inner sleeve !!!

Szczoteczka do czyszczenia igły też się przyda lub może być ZERODUST ONZOW.

Jak widzisz zabawy trochę jest !!!

Google i ogień.

Czy możecie mi proszę, jak chłop krowie na miedzy wytłumaczyć jakie są różnice między różnymi szlifami igieł? Ciekawa jestem jak to się przekłada na traktowanie płyty. Jakiś link gdzie będzie to opisane również mile widziany.

Generalnie im bardziej ZAAWANSOANY szlif tym więcej zbiera informacji z rowka płyty.

Ukryta Zawartość

post-19563-0-87241700-1322305112_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MUSIC NON STOP

I niestety tez brudu ,wiec jesli nie mamy plyt w stanie godnym ,,ostrych,,szlifow to odradzam taki zakup ,bo okaze sie ze zamiast muzyki bedzie ,,smazalnia ryb,, (wiecej trzaskow jak grania) i zrobi sie przerost formy nad trescia.

Jesli kolekcja jest w super stanie na dodatek wiemy ze nie katowana iglami sferycznymi typu Denon 103 i posiadamy akcesoria do mycia plyt oraz igly to smialo mozna wchodzic w drogie wyrafinowane wkladeczki.

robix

Jesli juz kupowac wkladke do tego Technicsa a stac Cie na to zainwestuj w Ortofona 2M Black (MM) i nic lepszego nie potrzeba na dodatek latwa w montazu oraz kalibracji.

Wiesz,na początek przygody z analogiem to ja bym odradzał wydawać na wkładkę kupę kasy (350 euro).

Wg. mnie 100 euro to jest max na początek a za resztę kupić akcesoria do analogu - a jest ich sporo.

Oczywiście wybór należ do szanownej koleżanki.

Podrawiam Analogowców.

MUSIC NON STOP

moim zdaniem nie ma sensu kupować dwa razy. Należało by kupić od razu taką jak trzeba np właśnie 2M Black

Jeśli jesteś pewna Sopelku, że nie odejdziesz od analogu po kilku dniach słuchania to proponuję kupić raz a dobrze

tyle ode mnie :)

audiokarma.org

Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Idea kupowania raz a dobrze do mnie przemawia:), niemniej nie wiem tak naprawdę w jakim stanie są moje płyty ponieważ ostatni raz słuchałam ich w 2007 roku. Część jest nowa i zafoliowana, bo nie przestałam kupować mimo braku gramofonu. Niestety część pochodzi z drugiej ręki, nie jest łatwo kupić nową płytę np. Nurse with Wound z lat '80.

Myjka fajna, myślałam raczej o zainwestowaniu w pistolet antystatyczny (bo można go również używać do włosów!) oprócz tej szczotki, którą mam. Ale jeśli myjka potrzebna, to kupię myjkę zamiast "guna". Folijki do przechowywania również posiadam, ale takie najnormalniejsze, niefirmowe. Nie straszcie mnie, że to mają być jakieś specjalne.

Jestem na stronie Ortofona i oglądam ten 2M Black (trochę jednak przekracza mój założony budżet, ale jeśli mówicie, że warto to poszukam). Czym on się różni (dla lajkonika:)) od 2M Bronze, który mi się mieści założonych widełkach i jeszcze zostanie na myjkę i paczkę żelków na pociechę?

Witam!

Przyłączam sie do pytanie, także poszukuje wkładki do Sl-1210 MkII i pilnie śledzę wypowiedzi. Moim typem był właśnie Bronz, bo mam w drugim gramiaku PJ wkładkę 2M Red i jej brzmienie mi odpowiada, a oczekiwałbym większej rozdzielczości. Jeżeli ktoś ma porównanie tych dwóch wkładek to prosimy o jakieś info.

Pozdrawiam

wkladke z igla ze stereohedronem trudno dostac. Juz od dawna nie robia, tylko eliptyczne. Sprawdz.

Ja swoja wkladke kupilem dawno temu i zapasowa igle zaraz potem. W sklepie nie mieli wiec facet wzial nowa wkladke i wyciagnal z niej igle i mi sprzedal. Tak mam dwa stereohedrony. Wkladka jest MI czyli moving iron.

A nie jest lepiej kupic igle do 150siatki? Na pewno pewniejsza jakosc.

pozdrawiam,

Wkładka Stanton 681EEE Mk 3 doszła i rzeczywiście nie jest to stereohedron tylko "special elliptical" (cokolwiek to oznacza). Nie jest droga, ale też niczego super nie oferuje. Do tego przy nominalnym nacisku (do 1.5g) fatalnie sobie nie radzi z syczącymi wokalami, dopiero koło 2.5g zaczyna grać normalnie (!!!). Dla mnie jest to jakiś idiotyzm, ale problem opisano na forach i było to do przewidzenia niestety. Przy wyższym nacisku dźwięk jest OK, raczej gra dołem pasma, dość ładnie moim zdaniem radzi sobie z fortepianem solo. Opis pobieżny, bo też i mam ją dopiero od kilku dni. Do mojej "podstawowej" AT10MLX (ani do "niższej" AT440MLa) nie ma to startu, ale też przedział cenowy - inny. Potencjalną zaletą jest możliwość dokupienia igły Jico Shibata i igły do szelaków na 78rpm.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.