Skocz do zawartości
IGNORED

budowa kolumn

miron1210

Rekomendowane odpowiedzi

Wątek już nie nadaje się do niczego, więc wytłumacze autorowi tego wątku - "o co tu chodzi?".

Nie chodzi tu o twoją pisownię, ale "nieprofesjonalne" podejście do tematu.

Twój pierwszy wpis można skrócić do jednego zdania:

"Mam dwa głośniki i pokój 30m2 , proszę zaprojektować mi zestaw kolumn".

Niestety, tak dobrze tutaj nie jest.

Jeżeli nie znasz się na budowie kolumn, co najmniej w podstawowym zakresie, to daj sobie spokój z DIY i kup gotowce lub zleć komuś budowę za kasę.

O budowie kolumn i to po polsku jest tysiące adresów w sieci.

Nie dziw się za tem, że spotkałeś się z takim przyjęciem.

O czym można z toba pisać skoro nikt nic nie wie.

Nie podałeś nawet 50% potrzebnych informacji do rzeczowej dyskusji (w tym najważniejszej - jaka jest twoja wiedza w tym temacie).

Polecam Ci przejrzenie chociażby na tym forum wątków dotyczących budowy kolumn i zadania sobie pytania - czy sobię poradzę? jeżeli odpowieedź będzie pozytywna, to zapraszamy ponownie.

Na prawdę są tu osoby znające się w tym temacie i na pewno Ci pomogą, ale musisz dysponować już wiedzą - czego dokładnie oczekujesz.

Pozdrawiam.

I jednak okaż odrobinę szacunku dla weteranów forum.

To nie jest tak, że rejestracja i oczekiwanie na uaktywnienie dotyczy zakładania wątków.

Poszukaj, poczytaj.

Zakładanie wątku po 8 dniach to obraza forum. Na jaki temat by ono nie było.

Jednak, (ponieważ) jest to forum ludzi uprzejmych (muzyka łagodzi obyczaje), nie ma co się wzajemnie obrażać.

Zapraszamy do lektury.

Pozdrawiam

YunnanTEA

Czy tak aż Cię obraziłem weteranie tego forum pisząc nie w tym miejscu przecinki,spacje?

Słuchajcie,nie piszę obrażliwych słów ,a jeśli obraziłem to najmocniej przepraszam delikatne dusze.Jestem z zawodu stolarz i w szkole bardziej przykładałem się do nauki praktycznej zawodu (prywatnej),przynajmniej teraz jestem z tego dumny .Wolę porządnie meble zrobić jak rachunek fonetycznie błędnie wystawić , w tym wypadku można poprawić.

Piszesz że zakładanie tematu po ośmiu dniach to obraza? Pierwszy raz spotykam się z takim tekstem.Mam jeszcze pytanie ,czy tez byłeś takim weteranem jak napisałeś Swój pierwszy post?Ja jestem użytkownikiem też forum dvhk laki forum i tam nie ma takich form czepiania się stylistyki pisowni.Każdy wie o co chodzi ,nie obrażając tego forum .Jak wyżej, zadałem trzy pytania:

1.Mam dwa głośniki vifa TC18SG09 ,jakie proponujecie wysokotonowe głośniki?

2.Czy jest sens ich zastosowanie?

3.Czy może coś innego podobnego zastosować?

Nie prosiłem o schematy kolumn ,tylko o to czy ma sens brnąć w dalsze zakupy.

.Myślałem że tu jest podobnie ,ale nie ,najpierw studia a póżniej swoje zamiłowania. Pozdrawiam

Obrzydliwe jest to że zadziałał tu instynkt, który z całkiem normalnych ludzi robi bezmyślną tłuszczę. Taki stadny odpust umiaru kiedy nastąpi specyficzna zbiorowa podświadoma konstatacja- że fajnie można kopać jakiegoś leżącego.

Gdyby stosować psi behawior... czego koledzy oczekujecie? Ma się położyć na plecach, łapki do góry i odsłonić brzuch? Czy "wysraczy" dla was że podkuli ogon?

Na tym forum to norma że się kopie leżącego (początkującego),nie martw się tym i rób swoje.Poczytasz trochę to zobaczysz jak się kopią między sobą ci "weterani forum".często ciekawy wątek schodzi na psy przez takie pyskówki,a i z poprawną pisownią większość ma tu problem,pozdrawiam wszystkich "uprzejmych"

miron, za szybko czytasz i za szybko piszesz.

W twoich dwóch ostatnich wypowiedziach jest ze 20 błędów. Wystarczy przenieść to do worda i zobaczysz. Prosisz, aby tobie poświęcono czas, ale sam tego czasu dla nas nie masz.

Poza tym jest wyszukiwarka. Próbowałeś? Oczywiście, że nie. Nie masz czasu?

Twoja szkoła to: Dziś pytanie, dziś odpowiedź.

Pozdrawiam

YunnanTEA

Witam ,a czy Pomyślałeś ,że ja może jestem obcokrajowcem i nie potrafię składnie pisać .

Ja naprawdę nie proszę o obszerne odpowiedzi ,wystarczy napisać tak ,nie opłaca się ,kup coś innego itp.Jestem cierpliwy ,ale jeśli tak macie pomagać to proszę nie odpisujcie na mój post ,jeśli nie macie czasu.Proponuje założyć na forum temat związany z pisownią i tam się do woli wyżywać na takich jak ja.Nie odpisujcie proszę ile teraz błędów zrobiłem.

"... zadałem trzy pytania:

1.Mam dwa głośniki vifa TC18SG09 ,jakie proponujecie wysokotonowe głośniki?

2.Czy jest sens ich zastosowanie?

3.Czy może coś innego podobnego zastosować?

Nie prosiłem o schematy kolumn ,tylko o to czy ma sens brnąć w dalsze zakupy..."

Właśnie że prosisz !!!

Widzisz, nie zrozumiałeś "o co tu chodzi".

Żeby ci pomóc ktoś musi wyszukać w necie informacji o tych głośnikach, dobrać wysokotonowca (będzie ciężko, bo musi schodzić bardzo nisko)może się okazać że trzeba będzie dobrać jeszcze średniotonowy głośnik, zrobić symulacje w programie do projektowania obudów głośnikowych, zaprojektować zwrotnicę która będzie odpowiednia do danego zestawu i czekać na twoją opinię, czy ci sę spodoba (a może się okazać że nie).

Tylko pozazdrościć komuś kto miałby na to czas, bo jest to dobrych kilka (kilkanaście) godzin intensywnej pracy przy komputerze.

Niestety część (większość)tej pracy misisz zrobić TY.

Nie mogę się przyglądać spokojnie jak czytam wypowiedzi w tym temacie. Dzięki Bogu nie ma wiele wypowiedzi w tym temacie dotyczących akustyki i w Googlu nie wyląduje ta cała dyskusja zbyt wysoko chyba że ktoś będzie szukał czegoś na temat tej Vify. Nie wymienię nazwy bo jedynie poprawił bym statystyki Googla i linki do tego tematu pojawią się jeszcze wyżej a to by była kompletna siara. Proponował bym żeby moderator przeniósł ten temat na bocznicę i zmienił nazwę na powiedzmy "Poprawna polszczyzna na forum" a autor założył temat jeszcze raz i wszyscy udawaliby że nic się nie stało.

Moim zdaniem autor powinien zgłosić ten temat do moderacji.

Moje wnioski są takie że wiele ludzi na forum mają problemy z wyrażaniem i przyjmowaniem do siebie negatywnych opinii. Cecha chyba typowo polska.

Kiedyś w pracy spieprzyłem coś i dostałem typowy przykład profesjonalnej krytyki.

Przyszedł szef obejrzał moją robotę i potem zaczął wypowiedź w stylu że jestem zaangażowany, staram się i to widać, mam szeroką wiedzę i.t.d. i.t.p. Ja że tak powiem rosłem z dumy w oczach do momentu w którym mój szef powiedział : "Dlatego nie rozumiem panie A...(tu moje nazwisko, trzeba dbać o anonimowość w siecie) jak pan mógł tak kompletnie spier....ć tą robotę".

Odpowiednio opakowana krytyka lepiej trafia do adresata.

Co do tematu to powiem tak.

Ja osobiście bym sprzedał i kupił głośnik do którego są gotowe projekty w sieci.

Ponieważ jest to głośnik rzadko spotykany (tylko dwie strony w googlu) to gotowca raczej nie znajdziesz.

Na początek pewnie jakość głośnika wystarczająca ale jak patrzę na charakterystyki to jest to głośnik trudny w aplikacji.

Sam sobie ze zwrotnicą nie poradzisz a bez pomiarów tego głośnika nikt ci nie pomoże.

Zresztą już zauważyłeś jak taka pomoc wygląda.

Do obrońców "upokorzonego" - nie dziwcie się kiedy Wasze dzieci będą w trakcie rozmowy bekać albo dłubać palcami tu i ówdzie, a przy zwracaniu im uwagi obrażać się. Najpierw nie zwracacie uwagi na normy, których trzeba się wyuczyć i których można nie przestrzegać anonimowo, potem idzie reszta. Tak działa społeczne przyzwolenie na bylejakość.

miron1210, 16 Maj 2010, 11:10

>I oto mi chodziło ,dziękuje .

Mirek- nie przejmuj sie tym wszystkim tutaj. Ty masz umiejętność robienia rzeczy, o których bardzo niewielu tu ma pojęcie. Może tylko teoretyczne, ale w praktyce leżymy i kwiczymy. A skrzynka ma tak samo ważne znaczenie dla dźwięku jak każdy inny element kolumny. Schematy i głośniki, połączenia- to jedno i na to są recepty. Ale nie ma recept na skrzynki(poza najbardziej ogólnymi)- to już bardziej sprawa intuicji, przynajmniej do pewnego stopnia. Nie mówiąc już o ich wykonaniu.

Koledzy- mnie jakoś to nie uraża że ktoś pisze tak jak pisze, tym bardziej, że nikt nie ma obowiązku odpowiadać jeśli mu się akurat taka forma nie podoba. Bo forma formą, ale troszkę zwróćmy uwagę na maniery. Puryzm formy nie zastąpi dobrych manier

Pozdro ziomale !

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Witam panowie, mam pytanie: Buduję kolumny i wiem, że objętość wytłumienia nie liczy się do kubatury obudowy, ale pod wytłumieniem chcę przykleić samoprzylepną taśmę uszczelniającą (taka gęsta gąbka grubości 3mm), czy jej objętość mam odjąć od objętości skrzynki, czy też nie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.