Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzony głośnik do Sonus Faber Signum

jarek123456

Rekomendowane odpowiedzi

Padł mi głośnik średniotonowy do Sonus Faber Signum. Jego symbol nadany przez Sonusa to MG14WH06-04 - może ktoś zna jego pRAWDZIWY symbol nadany przez producenta głośników(oczywiście zaklejony - producent głośników też nie znany) lub jaki jest zastępnik tego głośnika ?

Mam jednak pytanie - kolumny są 4 omowe a podany scan speak 8 omowy - czyli albo oryginalna Vifa była modyfikowana lub podany scan speak jest również produkowany w wersji 4 omowej?

• Redaktorzy

zamiast uskuteczniać DIY z "prawie" pasującymi głośnikami sugeruję kontakt z dystrybutorem i naprawę w serwisie.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Jeśli zamiennik nie jest identyczny to efekt brzmieniowy może być dosyć nieoczekiwany. Głośniki w końcu współpracują z określonymi parametrami zwrotnicy i obudową ... głośnik o innych parametrach wymaga innej obudowy/zwrotnicy ... nie?

Jeżeli uda się kupić oryginalny przetwornik, to jest to najlepsze rozwiązanie. Jeżeli natomiast nie da się kupić oryginała, to takie kolumny warto ratować, nie?

Nie wiadomo jakie dokładnie modyfikacje poczyniono dla Sonusa, podejrzewam jednak ze były one raczej kosmetyczne. Ja bym poszukał oryginała, a gdyby poszukiwania się nie powiodły to bym wymienił oba woofery.

McGyver, 17 Maj 2010, 12:51

>Jeżeli uda się kupić oryginalny przetwornik, to jest to najlepsze rozwiązanie. Jeżeli natomiast nie

>da się kupić oryginała, to takie kolumny warto ratować, nie?

... lub sprzedać na części ... (wiem, wiem ... szkoda)

A może dało by się jakoś naprawić uszkodzony głośnik?

ps. oczywiście to co powyżej tylko w przypadku braku "dokładnego zamiennika" ;)

To kolejne zagadnienie - naprawa głośnika. Są firmy nawijające nowe cewki - pytanie czy taki zabieg ma sens w przypadku takich kolumn? W Signum ten głośnik to podstawa - bez niego kolumnę można wyrzucić

• Redaktorzy

Sugeruję kontakt z oficjalnym dystrybutorem:

POLAND

HI-FI SOUND STUDIO

tel: +48-227723166

ul.Chłodna 24

05-126 NIEPORĘT

Sprawdzisz orientacyjny koszt i czas ewentualnej naprawy, a decyzję gdzie i jak naprawisz podejmiesz już sam.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Vifę MG14WK namierzyłem ale jest 8 omowa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 4 omowej nie znalazłem. A do serwisu dzwoniłem już dawno - zgadnijcie z jakim skutkiem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Szkoda, że nie napisałeś tego w pierwszym mailu. Warto spróbować u źródła i wypełnić formularz zgłoszeniowy na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ewentualnie spróbować skontaktować się z polskim dystrybutorem telefonicznie.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Podane przeze mnie Scan-Speaki to reaktywacja bardzo udanej, a z niewiadomych przyczyn zarzuconej serii MG Vify w nowych wcieleniach. Głośniki te mają membrany z tego samego materiału co Vify MG, ale barwione na czarno, i nieco zmodyfikowane kosze z wentylacją cewki.

• 1 miesiąc później...

McGyver, 17 Maj 2010, 13:01

>Przetwornik naprawiany raczej nie zagra jak fabryczny, i wracamy do punktu wyjścia.

Zależy kto go naprawia....

Ukryta Zawartość

Jeśli macie jakiekolwiek problemy z głośnikami obojętnie jakiej firmy polecam kontakt z tym panem:

tel :032 298 -83-84

email : [email protected]

Ma ogromne doświadczenie, jest pasjonatem, naprawiał już chyba wszystko, łącznie z najdroższymi kolumnami....10 lat w tym siedzi.

Nie jest to reklama, po prostu ten gość was poratuje i zrobi to najlepiej jak potrafi.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.