Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki dobrać do Rotela?

robalek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Rotela RB981 oraz RC972 jako źródło mam Philipsa cd830 chce kupić rcd 960BX

Głośniki to stare wysłużone ALTUSY 110... I tutaj zaczyna się mój problem totalnie nie wiem jak zabrać się za szukanie głośników nie jestem audiofilem po prosu chciał bym posłuchać muzyki w lepszej jakości:) Czy mogli byście mi polecić jakieś głośniki na początek? Nie wiem ile powinienem wydać zależy mi na tym żeby polepszyć jakość dźwięku a jednocześnie mieć trochę mocy (Altusy 110 są dla mnie wystarczające mocne). Słucham Rocka punk rocka trochę Popu. Pokój ma ok 18m2.

z góry dziękuje za pomoc.

>robalek

Ja bym w Twoim przypadku raczej szukał kolumn głośnikowych z drugiej ręki. Sam pierwsze kupowałem nowe i teraz żałuję, za tą samą kasę mógłbym mieć o wiele lepszy sprzęt i to od razu wygrzany. A jak się kupuje od pedantycznie dbającego o sprzęt audiofila (a zazwyczaj tacy oni są) to naprawdę może posłużyć jeszcze wiele lat i to nie jednemu właścicielowi. Odpada też obawa że w razie jakby klocek czy kolumny nie przypasowały, można odsprzedać bez, lub z niewielką stratą.

Jak słuchasz muzy z przewagą mocnego rocka/metalu to obok Dynaudio nie można nie polecić Paradigmów z serii Studio.

PS. Moje są do kupienia ;P

I love the sound of crashing guitars

robalek, 23 Maj 2010, 11:17

>Nie wiem ile powinienem wydać zależy mi na tym żeby polepszyć jakość dźwięku a jednocześnie mieć trochę mocy (Altusy 110 są dla mnie wystarczające mocne).

No ale jakiś tam maksymalny budżet chyba sobie założyłeś?

Micke 13, 23 Maj 2010, 16:47

>[...]jak się kupuje od pedantycznie dbającego o sprzęt audiofila (a zazwyczaj tacy oni są) to naprawdę może posłużyć jeszcze wiele lat i to nie jednemu właścicielowi. Odpada też obawa że w razie jakby klocek czy kolumny nie przypasowały, można odsprzedać bez, lub z niewielką stratą.

Bardzo słuszna rada.

no właśnie z tym budżetem to jest tak: wiem ze można kupić głośniki za 300zł a można za 200k.

Na pewno nie stać mnie na głośniki za kilka set czy dziesiąt k... no i właśnie częścią mojego pytania jest ile powiniem na takie głośniki wydać.

Powiedzmy ze na cały zestaw wydałem 2,5k z kablami to jeśli głośniki to 60% dźwięku to powiedzmy ze te 3-4k mógł bym wydać jeśli jest taka potrzeba chodź jeśli trafi się coś super za trochę więcej to tez dam radę. Sam nie wiem poprostu czy mam szanse usłyszeć różnice między głośnikami np za 1k a za 5k? Pewien jestem jedynie że chce kupić używane głośniki i że lubię czasem poczuć się jak na koncercie i nie słyszeć własnych myśli:) Altusy mi to umożliwiają aczkolwiek przeszkadza mi kiepska jakość dźwięku i chyba troche ten Rotel się przy nich marnuje:)

w zakresie 1 do 5 kzl dzieje się najwięcej, w kwestii stosunku zadowolenia do wydanej kapusty. powyżej przyrost jakości nie jest już tak korzystny. jeżeli będzie okazja to bierz używki - audiofile to pedanci

• Użytkownicy+

Do Rotela, w 18m2 polecam ProAc studio 100 z dobrymi standami. O ile nie jesteś fanatykiem bumbasów (chociaż Altusy były dziwne, czasami dawały mało basu pomimo dużych rozmiarów)typu Twoje Altusy powinno być super. Do tego kabe; głośnikowy Audioquest midnight, lub Bedrock.

Sprzęt tylko używany!!!

Mi do rocka odradzali ProAcki, tym bardziej z efekciarskim Rotelem, zresztą był niedawno wątek gdzie ktoś porównywał na rocku ProAca z B&W i te drugie były jakoby lepsze. Z nowych konstrukcji ja bym właśnie spróbował jakieś B&W, nie są już tak suche jak starsze odpowiedniki. Zresztą te ProAci w 18m to chyba jeszcze dodatkowo z subem ;) Do rocka i punka to musi byś wykop a nie jakieś audiofilskie plumkanie ;) I nie chodzi o bumbasowanie, tylko szybki mocny i kontrolowane uderzenie, bez buczenia i sztucznego podbijania małych wooferków bas reflexami. Szukałbym konstrukcji wielodrożnych lub na dużym wooferze, ewentualnie monitorki z subem ale to wyższa szkoła jazdy.

robalek, 23 Maj 2010, 21:34

>Sam nie wiem poprostu czy mam szanse usłyszeć różnice między głośnikami np za 1k a za 5k?

Zdecydowanie tak. Myślę, że ok. 4-5 tysięcy to optymalny wydatek na kolumny przy Twojej elektronice. Co więcej, przy zakupie np. B&W 804 (używane do kupienia za ok. 7-7,5 tysiąca), z dużym prawdopodobieństwem okaże się, że kolumny nie grają tak jak powinny. Z drugiej strony, możesz pomyśleć o zakupach bardziej przyszłościowo, bo chyba nie chcesz powiedzieć, że to sprzęt docelowy, co? ;)

Co do konkretnego wyboru, jak już wyżej napisał Micke, ProAci zagrają rocka zbyt subtelnie. Ja bym szukał raczej czegoś z oferty Paradigma lub B&W.

Masz świetną elektronikę, która dobrze sprawdza się w rocku. Więc czym prędzej wyrzuć altusy! Jak podłączysz cokolwiek innego - już usłyszysz dużą poprawę. Ponieważ słuchasz rocka za pośrednictwem rotela, to zakładam, że lubisz porządny wykop i kawał basu. Te cechy uzyskasz na pewno z Paradigmów i Monitor Audio. (Zapewne także z wielu innych głośników, ale ja piszę na podstawie własnych doświadczeń, a te są dość ograniczone). W zależności od ilości gotówki, jaką możesz przeznaczyć na zakup, możesz celować w różne serie wymienionych powyżej marek. Osobiście polecałbym Monitor Audio z serii silver: RS6 lub RS8. Dlaczego starsze RS, a nie nowe RX? Ponieważ różnica brzmieniowa jest żadna (ja nie byłem w stanie wychwycić różnicy, ale są tacy, którzy twierdzą, że jest i to duża), natomiast różnica w cenie - kolosalna. RS używane kupisz za naprawdę niską cenę (RS6 za ok. 1,5 - 2 tys. RS8 za ok. 2,5 - 3 tys. Za RX6 musiałbyś zapłacić 4,3 tys. a za RX8 5,5 tys.). Tylko musisz wykazać się cierpliwością i trochę poszukać na Allegro. Życzę powodzenia! Frajda ze słuchania będzie fenomenalna!

Zgadzam się z przedmówcami, którzy odradzają Proaci Studio 100. Do rocka raczej nie jest to dobry wybór. Grają za bardzo neutralnie i subtelnie. Chyba, że podłaczył byś dobrego suba.

Każde będą odpowiednie, oby nie za małe ;) Tylko że nie wiem czy podłogowe Dynki (serii Audience) wysterujesz jedną końcówą, dwa 981 to byłaby bezpieczniejsza opcja.

robalek, 23 Maj 2010, 11:17>>>>>>

Czy mogli byście mi polecić jakieś głośniki na początek?>>>>>

A dlaczego tylko na początek?Może od razu na koniec;)

Jeśli jesteś z okolic Wa-wy to posłuchaj tego ze swoimi Rotelami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grały u mnie przez kilka lat z bardzo różnymi wzmacniaczami i praktycznie zagrały tylko raz źle,z Electrocompanietem ECI3.Są spore szanse,że mogą się z rotelem polubić.Znam osoby które podpinają do nich elektronikę za 30-40k i to od lat i niespecjalnie myślą o zmianie kolumn.

Generalnie wyczynowce,fantastyczna przestrzeń-ograniczona jedynie akustyką pomieszczenia,towarzyszącą elektroniką i realizacją materiału muzycznego.Jak wokalista ma mocno zachrypnięty głos-to na pewno to usłyszysz,raczej nie owijają w bawełnę(a raczej aksamit),jest drive,jest detal,jest neutralność-co nie każdemu się oczywiście spodoba-potrafią różnicować realizacje,jak chcesz tzw "muzykalność" mieć w każdym słuchanym utworze-to nie tędy droga...dlaczego jednak punk/hc miałby zabrzmieć bez swojej surowości,szorstkości?

Chociaż Sade...też pięknie zaśpiewa...swoją naturalną barwą,jedynie.

Z mojej strony gorąco polecam,przynajmniej do sprawdzenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

l'enfant sauvage

Nie chodzi o sam bas, tylko o wielkość dźwięku. No ale jak się posłucha Harbethów na 20cm wooferze to już nic nie jest takie samo, wszelkie małe monitorki brzmią jak pierdziawki ;)

miałeś i co sprzedałeś bo to zupełnie nowa konstrukcja w ofercie dunczyków ,czyli zbyt długo ich nie słuchałeś a naprawde warte sa tych pieniążków, a jeśli za mało basuuu proponuje dm 2/8 a to na 18 m powinno w zupełnosci wystarczyć do rocka przez duże r , a wiem co mówię mam całą serie tych kolumn na sklepie oczywiście to nie to co x 16 czy x32 które tesz słuchałeem już wielekrotnie na sklepie ale to już inny portfel.

stanleypl, 28 Maj 2010, 22:47

>Panowie! Akurat w rocku to basu jest jak na lekarstwo

Niestety to prawda, mimo że Dynki (miałem 52SE) basu nie żałują, to niektórych płyt bez suba słuchało się ciężko :]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.