Skocz do zawartości
IGNORED

Jakiego zegarka teraz używacie?

Rekomendowane odpowiedzi

był tu taki jeden, co lubił poświecić Breitlingiem w skórzastych rękawicach i w wypożyczonym astonie. Takie automatyczne skojarzenie. Jazz ;-) się nazywał i był mocno śmieszny. Później podsyłał adresy do strony z "replikami" drogich zegarków. Ot taki folklor.

Aaaaa :)

Bady, bez bicia przyznaję, że ten mój, to tez taka "replika", czyli podróbka. Niemniej podobał mi sie na tyle, że byłem w stanie to przełknąć. To po prostu piękny zegarek, i to mnie skusiło, a nie jakieś aspiracje do szpanowania, astona martina, czy hrabiostwa ;). Wykonanie pierwsza klasa w każdym detalu, od koperty, grawerowania, po mechanizm i pasek, aż zastanawiam się, jak to możliwe, że tego typu podróbki są tak dobre - naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Na oryginalnego Bretilinga pewnie trudno byłoby wysupłać kasę, ale tą replikę kupiłbym nawet gdyby nie miała loga.

Powrót po dłuższej przerwie...

• Redaktorzy

Zenith od electro przepiękny. Wracając do tytułowego pytania - w tej chwili używam automatycznego Orienta.

Oni tam odróżniają zegarki na mechanizmach eta szwajcarskich i nie produkowanych w Szwajcarii - czyli w zasadzie wszystkie bo kto zdrowy jeszcze robi mechanizmy kwarcowe w Szwajcarii?

Litości, kalibry ETA nie są kwarcowe. To wprawdzie popularny producent, ale mechanizmów automatycznych.

Jak można kupowac taki zegarek a jednocześnie jeździć przestarzałym e39?

Nie wiem nawet do kogo się odnosisz, ale spytam czy jeździłeś e39? Ja go nie posiadam, ale jeździłem i jest to doskonały samochód, więc sugerowałbym odrobinę wstrzemięźliwości - ktoś może tym e39 jeździć, bo po prostu lubi. Tyle.

Powrót po dłuższej przerwie...

• 2 tygodnie później...
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Czy porady w tym temacie też miały miejsce ? jeśli tak, to i ja zapytam - bo z tego co wyczytałem, to wielu z Was jest mocno "obcykanych z sikorami".

Mam co prawda swoje typy, ale może coś z podpowiedzi przypadnie mi do gustu.

Moje preferencje;

- raczej mechaniczny, i nie musi być to automat,

- bo jeśli elektronik, to solar i chyba jednak z cyferkami,

- water resistant na poziomie 5, aby można go było "moczyć" w wodzie, a nie uciekać przed deszczem,

- dizajn na poziomie eleganckich, a nie wypasionych "wszystko-majacych grubasów",

- z tym się wiąże i grubość sikora, lubię wersie slim (miałem elektr. Pulsara, ale padł), więc dalej w poszukiwaniach upatruję "cienizny",

czyli w sumie do szczęścia potrzeba mi czterech danych na cyferblacie - datownik, godzina, minuta i sekundy.

- finanse przeznaczone na zakup - do max 400 pln.

Możliwy zakup "użytka", ale z tym wiadomo jak jest - czyli jak w ruletce.

Jak na razie moje "piękne oczęta" spoczęły na tej propozycji http://allegro.pl/show_item.php?item=2547757078

Czy można lepiej ?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Według mojej wiedzy, zegarek jest urządzeniem mechanicznym, bądź elektronicznym, który ma wskazywać możliwie najdokładniej bieżący czas.

Z posiadania tych najdroższych wynika tylko stan posiadania, a nie dokładność chodu tych czasomierzy.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

OK, ale czy ta eta 2824-2 sprawi to, że zegarek będzie dokładniejszy niż np. http://allegro.pl/zegarek-casio-waveceptor-dcf-wv-59e-1avef-3latagwr-i2535505745.html

Zaznaczam że w żadnym z wymienionych nie chodzi mi o prestiż i utrzymywanie marki przy życiu, ale o dokładność wskazań CZASU i daty.

Czy to jest tak trudno Tobie pojąć, że zegarek, jak i sprzęt audio, ma "pokazywać" prawdę tzn. pokazywać prawidłową godzinę ,minuty i datę ?

W podanej cenie większość sikorów tak ma.

A czymże jest w tej prostej czynności lepszy Rolex, czy Patek Philip ?

Już za 79 pln można nabyć zegarek który ma wiele więcej funkcji niż potrzeba, i jest dokładny http://allegro.pl/zk009-xonix-gj-007-wodoszczelny-z-iluminatorem-i2520692753.html

Już za 79 pln można nabyć zegarek który ma wiele więcej funkcji niż potrzeba, i jest dokładny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co więcej dla fanów tradycji w cenie kilkuset złotych można nabyć mechaniczne seiko, które ma i tradycje, wystarczającą dokładność i jakieś tam uważanie u zegarkowych fanów.

Choć prawdę mówiąc większość z nich to psychiczni cierpiący na manię kolekcjonerską. Z tym że to jeszcze nic w porównaniu z kolekcjonerami i tunerami - latarek. Tak jest! Jest takie forum światełka.pl na którym się zboki zachwycają mocą swoich latarek :-)

Ręka też do sprzedania (z sikorem), jako dawca organu ?

Kuźwa, musi być drogi ten klejnot.

No wiesz, jak mocno zacisnie pasek to może być jak z drogim sygnetem. Teraz to nawet nie ma problemów z dostępnością bateryjnych flexów do kradzieży złomu.

aż zastanawiam się, jak to możliwe, że tego typu podróbki są tak dobre

Bo wychodzą z tej samej chińskiej fabryki co oryginał, albo przynajmniej co części do oryginału.

Litości, kalibry ETA nie są kwarcowe. To wprawdzie popularny producent, ale mechanizmów automatycznych.

nastepny znawca a inni kłamią

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

No wiesz, jak mocno zacisnie pasek to może być jak z drogim sygnetem. Teraz to nawet nie ma problemów z dostępnością bateryjnych flexów do kradzieży złomu.

Nie no, złom to złom jest, choć czasami lumpy trafią na okazję, i daj im Boże zdrowie i pomyślność.

Ja chcę kupić nówkę w tej cenie, a żadnego typu, ani prototypu jak dotąd nie było.

Czy nie można czegoś z charakter i z "jajami" choćby na dobrym mechanizmie polecić ? choćby http://www.wenping1970.com/

Chińskie, ale na forach "zegarkowych" są "fajterzy" którzy zachwycają się dokładnością chodu tych czasomierzy.

Trochę "grubas" ale budzi emocje.

Edytowane przez stary bej

Możliwy zakup "użytka", ale z tym wiadomo jak jest - czyli jak w ruletce.

Jak na razie moje "piękne oczęta" spoczęły na tej propozycji

Ukryta Zawartość

bisset bardzo źle odbierany w światku maniaków. Ale jest ładny i krajowy.

w tej cenie może jeszcze seiko 5 trafisz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kubri
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Na mechanizm Seiko powołuje się w tej chwili parę firm;

- Lorus

- J.Springs

- Pulsar

Nie drzyjmy szat, każdy chce zarobić, a prawda leży po środku.

Poza tym Seiko są brzydale i grube.

Mam jeszcze unieruchomionego (uszkodzonego) Orienta, i wcale wnętrznościami on nie odstępuje od tych Seiko automatów, ta sama "melodia".

Ale czego ty chcesz? jak ma być cienias to znajdź jakiegoś kwarca - może Adriatica. Ja mam w tyle marki i zegarki ale podaje Ci tutaj takie żeby maniacy się za bardzo nie brechtali.

Z cienkich mechanicznych to są nakręcane - ostatniego jaki widziałem to był Poliot niemal taki sam jak stary Atlantic - ale ich cena jest już wyższa niż 400.

Seiko jest tak pośrodku. Seria 5 jest rożna, są proste i takie jak by odlewane, zależy jaki trafisz.

Najprościej iść do sklepu i kupić co się podoba. Choćby tego Bisseta co podałeś

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Kubri, z całym szacunkiem - ale ch.j mnie obchodzi "co ludzie powiedzą".

Ja kupuję dla siebie, i może to być właśnie nawet ten Bisset, co nie znaczy że to bidet, jak się wielu kojarzy.

Muszę się tylko skupić na tym, czy mechanizm RONDA jest elektr. czy mech. ?

Bo jeśli mech. to chyba wybrałem, a jeśli elektr. to szukam dalej.

Kubri, z całym szacunkiem - ale ch.j mnie obchodzi "co ludzie powiedzą".

jak cienki to bierz kwarc w tej cenie. Ja bym brał tego Bisseta, albo znajdziesz Adriatice widiałem cos takiego na bransolecie z drobnych ogniw podobnej to longinesa - nie chodzi tu o wartość marki tylko o to że jak dla mnie są po prostu ładne.

Wydaje mi się że do Pańskiego emploi pasowałoby coś bardziej prestiżowego.

Pozdrawiam

Zwłaszcza pasowałoby nie twierdzić że ETA nie robi mechanizmów kwarcowych.

Edytowane przez Kubri
Gość stary bej

(Konto usunięte)

A z tymi ETA to podobno kwitnący interes jest, każdy kolekcjoner się odwołuje do tej konstrukcji.

Niby takie woły, nie do zajechania, ale też lubiące zegarmistrzów.

Olejem "z pierwszego tłoczenia" tego na pomaścisz.

Edytowane przez stary bej

Daj sobie spokoój z chinskim wynalazkami. Parnisy to świetne zegarki dla... kolekcjonerów Parnisów. Pozatym chinawatches.pl powstalo żeby kręcic lody na produkcji gerlachów - zegrków z chinskim werkiem wartym 10$ sprzedawanych w cenie 1500 wzwyż.

jak cienki to bierz kwarc w tej cenie. Ja bym brał tego Bisseta, albo znajdziesz Adriatice widiałem cos takiego na bransolecie z drobnych ogniw podobnej to longinesa - nie chodzi tu o wartość marki tylko o to że jak dla mnie są po prostu ładne.

Zwłaszcza pasowałoby nie twierdzić że ETA nie robi mechanizmów kwarcowych.

Kwarc to nic złego sa nawet Patki i Cartiery kwarcowe.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Daj sobie spokoój z chinskim wynalazkami. Parnisy to świetne zegarki dla... kolekcjonerów Parnisów. Pozatym chinawatches.pl powstalo żeby kręcic lody na produkcji gerlachów - zegrków z chinskim werkiem wartym 10$ sprzedawanych w cenie 1500 wzwyż.

Historia lubi się powtarzać - tak jak na AS, zwłaszcza w temacie Elberoha, wszystko dla wyższej kultury posiadania, a nie brzmienia ?

Zenith od electro przepiękny. Wracając do tytułowego pytania - w tej chwili używam automatycznego Orienta.

Do Pańskiego emploi o wiele bardziej by pasował inny zegarek.

Historia lubi się powtarzać - tak jak na AS, zwłaszcza w temacie Elberoha, wszystko dla wyższej kultury posiadania, a nie brzmienia ?

Jest duża różnica między ETĄ werkami seagulla stosowanymi w Parnisach bedącymi kopią starej Miyoty chociażby to że ETA ma częstotliwość 28.800 bph co powoduje teoretyczną większa dokładnośc a także obserwowalną większa płynność ruchu wskazówki - a to jest właśnie to za co kochamy automaty. Poza tym Parnis nie ma w polsce oficjalnego serwisu a porządny zegarmistrz np. Strojny może odmówić serwisowania chińskiej podróbki.

Edytowane przez Superlux681
  • Redaktorzy

Do Pańskiego emploi o wiele bardziej by pasował inny zegarek.

Dla pielęgnowania ampluły to mam od lat Roleksa, ale wyciągam go tylko kiedy jadę w teren, nadaje się akurat do topienia się w potokach, rozbijania na skałach i spadania z drzewa. Niezniszczalny. Natomiast klasyczny Orient podoba mi się ze względu na wzornictwo: dosyć płaski, automat, czarna tarcza, wzornictwo lata 50. Nawet wypukłe szkiełko... Nikt już takich nie robi, a Orientowi chciało się wypuścić vintage.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.