Skocz do zawartości
IGNORED

Mcintosh + avantgarde acoustic

wszechmogONcy

Rekomendowane odpowiedzi

Basshorn is a fully active bass loudspeaker system, with a response of 18 to 250Hz. Eachbasshorn is driven by 12 inch long-exchurcion drivers with 600W RMS of power. To przepis z broszury ktora mam przed soba. Tak wiec sa to takie poprostu aktywne subwoofery. Wszystkie AA maja aktywne subwoofery i wzmacniacz nie napedza basu, miedzy innymi dlatego polecaja Ci do tych poteznych kolumn delikatne lampowce:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

uściślę że w bashornach są już wbudowane wzmacniacze jak i w innych modelach Kolumn AA moduł basowy także ma wzbudowany wzmacniacz ( średnica i góra wymaga podpięcia pod własny wzmacniacz ) natomiast w model trio nie ma oddzielnie zasilanej sekcji basowej wszystko trzeba pociągnać ze wzmaka lecz dzięki bardzo wysokiej skuteczności kolumn ( dzięki budowie tubowej ) napędzi je byle słabeuszek .

wszechmogONcy, 4 Cze 2010, 09:02

>Nie ma problemu żeby wypożyczyć sprzęt np na dobę lub dwie? I czy w salonach audio (domyślnie w

>Nautiliusie) nie będę robić problemów, żeby posłuchać z AA?

Nie wiem. Jeżeli zostawisz kaucję, to prawdopodobnie i na 2 tygodnie Szemis będzie skłony pożyczyć. Musisz zadzwonić i sam porozmawiać, bo takich spraw inaczej niż w kontakcie osobistym się nie załatwia.

>Kondo i Audio Note to jest to samo tylko z innego kraju?

>Kondo Ongaku

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Audio Note Ongaku

>

Ukryta Zawartość

Jeden to Audio Note UK Ongaku, a drugi to Audio Note Japan (Kondo) Ongaku.

Oryginalny Ongaku to oczywiście ten japoński. Takiego właśnie ma Szemis i takiego miałem u siebie.

wszechmogONcy, 4 Cze 2010, 09:30

>Ahaaa i czy ongaku bez problemu poradzi sobie z ogromnymi kolumnami jakimi są Duo Mezzo? Chcę aby

>czasami pograło to trochę mocniej :)

Bez problemu. Te kolumny są półaktywne. Jak już pisałem - jeżeli chcesz to dam ci namiar na mojego znajomego, który ma już chyba 3 parę Avantgardów, trenował m.in. Ongaku, to będzie ci mógł z własnego doświadczenia doradzić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No ok Elberoth, to wyślij na priv. Jakiś spoko człowiek, bez problemu pogadać można chwilę? Chodzi mi o to czy kontaktowy jest, bo ja np. jestem bardzo otwarty i się męczę jak rozmawiam z kimś skrytym i nierozmownym :):):)

Widzę wszyscy stoją murem za Audio Note. Nie chodzi mi tylko o to forum, ale tez inne, zagraniczne i nie tylko. To nie ma co kombinować jeśli tak. Chyba, że jest jeszcze jakaś alternatywa?

Ahaa wielu z Was ma już gorsze lub lepsze kontakty na polskiej scenie audio, to macie pewnie zniżki w sklepach. Ale np. taki świeżak jak ja ile musi zapłacić tej kaucji przy wypożyczaniu sprzętu? równowartość?

Gdzie mogę wypożyczyć dcs pucciniego?

wszechmogONcy, 4 Cze 2010, 20:35

>Widzę wszyscy stoją murem za Audio Note. Nie chodzi mi tylko o to forum, ale tez inne, zagraniczne i

>nie tylko. To nie ma co kombinować jeśli tak. Chyba, że jest jeszcze jakaś alternatywa?

To taki klub wzajemnej adoracji ... prawie jak sekta :)

>Ale np. taki świeżak jak ja ile musi zapłacić tej kaucji przy wypożyczaniu sprzętu?

>równowartość?

Myślę, że sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie w tym samym zdaniu :-) Nikt osobie nieznanej na gębę raczej nic pożycza nie będzie ... z drugiej strony wielu dystrybutorów klientom których zna pożycza klocki bez kaucji, także te najdroższe.

>Gdzie mogę wypożyczyć dcs pucciniego?

w Audio Fast z Łodzi.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>wszechmogONcy

jest jeszcze

Ukryta Zawartość

W ciemno mozesz brac Pucciniego+Avantgarde+najtanszego Wavaca300B, no albo droższego jak nie polewasz z tematem ;-) (musisz kupic dobry, ale prosty wzmak na 300b lub 2a3, jak najmniej lamp) - dużo lamp to duży kłopot i jak nie jesteś techniczny, nie masz wiedzy i miernika lamp to nie dasz rady.

Ukryta Zawartość

Właśnie jestem po 2 odsłuchach i jestem... hmm... zaczarowany :)

1szy system AA Duo Grosso G2 z cary audio Rocket i jako źródło dCS Puccini. Muzyka Dead Can Dance, nie pamiętam jaki album a tymbardziej utworów (nie moja muzyka). Pomieszczenie odsłuchowe 5x7m, wysokość 3m Dźwięk bajka, może troszkę efekciarski, ale ogólnie bardzo, bardzo dobrze, tak jak się spodziewałem.

Ale apogeum wszystkich stanów emocjonalnych przeżyłem godzinę później.

Witamy się z Hansem. Starszy Pan, koło 70tki. Chwila rozmowy, przyjechałem przecież w innym celu :) (poza tym niemiecki na bardzo podstawowym jest u mnie poziomie, więc z dyskusją słabo). Hans wprowadza nas do wielkiej "komnaty" +/- 80m^2, wysokość około 4m. Na ścianach i suficie mnóstwo ustrojów wygłuszających, zaczynając od mat studyjnych po drewniane hmmm.. z wrażenia nie pamiętam. Spoglądam w lewo a tam 2 kolosy Wilson Audio Alexadria X2. Obok nich w monobloki ML 53, Pre Audio Research Reference 5 i CD Goldmunda. Hans częstuje 12letnim Ballantines'em, prosi, żeby usiadł wygodnie i PLAY :)

Na pierwszy ogień (jeśli mylę w pisowni wykonawców, to przepraszam) Alia Vox. Głos kobiecy doprowadził mnie prawie do łez. I teraz naprawdę nie przesadzam. To była czysta muzyka. Dreszcze na całym ciele. Właśnie znalazłem na yt otwór, który mi pan Hans włączył:

Ukryta Zawartość

Od 3:20 mniej więcej.

Następnie, posłuchaliśmy kilku trąbkowych jazzowych utworów, Stańko, Krall i z klasyków Gillesbiego. Miód dla duszy. Najlepsza reprodukcja dźwięku jaką kiedykolwiek słyszałem.

Później włączył mi coś mocniejszego. Jakiś zwykły nieaudiofilski CD Ramsteina, notabene należący do jego syna. Myślałem, że przewrócę się razem z kanapą na której siedziałem. Czułem się jak na prawdziwym koncercie rockowym.

Teraz kiedy jeszcze nie ochłonąłem, zastanawiam się, czy ta zabawa z audio jest bezpieczna i czy różnica między pierwszym i tak bardzo dobry zestawem a drugim, wprost wyśmienitym (aha Hans zaprasza za 4tygodnie, wymienia ML na Audio Note Gaku on) jest warta kilkuset tysiącom złotych, prawie miliona.

Pytanie pozostawiam bez odpowiedzi...

Ukryta Zawartość

Nie, słuchałem tego u prywatnych osób, znajomych i wspólników mojego dobrego kolegi. Narazie mam mętlik w głowie i sam już nie wiem co mi będzie grało... bardzo trudny wybór, zważając na tą różnicę o której pisałem wyżej.

w ciemno mozesz brać Avantgardy i Pucciniego, końcówke zostaw sobie na deser - a na początek może być i ten Rocket za 1000$ ;-)

ps

uważaj tylko, zeby kable nie były droższe od końcówki :-))

Witam,

pozwalam sobie ''podczepic sie'' pod ten watek. Tak sie akurat sklada, ze od tygodnia ciesze sie nowymi kolumnami avantagrde duo mezzo. Moje ''stare'' audio note E/LX sig. He jada w przyszlym tygodniu do Francji.

Decyzje o zakupie kolumn tubowych podjalem po odsluchu modelu Duo (zwyklego, nie omega) w berlinie, ze wzmacniaczem bermeistera i jakms niedrogim wzmacniaczem lampowym lua, chyba na lampie el34 (Cena noweo jakies 2,5 tys euro).

Rozdzielczosc, szczegol, dynamika, bas, przestrzen - po kilku minutach wiedzialem ze to jest to. (utwory na wiolonczele i fortepian bethovena rostropovica z richterem - pomimo sporego wieku i szumu tasmy analogowej, mialem przed soba fortepien z krwi i.. wroc, ze strun i drewna i moglem ''poczuc'' wibrowanie pudla wiolonczeli, w ''dixit dominus'' pod prestonem moglem policzyc spiewakow w chorze, budowanie przestrzeni w glab - miodzio) To nie sa kolumny ktory pozostawiaja obojetnym!

Moja malzonke nie odstraszyly gabaryty i wyglad, wiec po kilku dniach duo mezzo wyladowaly u nas mieszkaniu.

Poki co podpiete pod coplanda 28 i dcs puccini.

To czego balem sie najbardziej, to ze mezzo ''udusza'' sie w moim 20m pokoju odsluchowym. Nie udusily! Z pewnosci w wiekszym pokoju byloby lepiej, ale poki co jest naprawde dobrze, a moze byc lepiej.

Tu dochodze do konkluzji tego przydlugawego wstepu. Rowniez szukam wzmacniacza to mojego nowego zestawu. Jak wiadomo puccini wysteruje rowniez koncowke mocy, wiec takowej szukam. Preferowana jest lampa!

Budzet elastyczny. Preferuje urzadzenia uzywane (Za bardzo bolala odsprzedaz wzmacniaczy i kolumn w przeszlosci za pol ceny)

Jako ze sekcja basowa jest aktywna wzmacniacz moze byc slabeuszem w tym zakresie. Myslalem np. o audio note Neiro contra Conquest/Quest silver signature. Czy ktos moze sie wypowiedziec co do roznic w brzmieniu tych wzmacniaczy? J A moze jakies inne sugestie?

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Pawel

Cortazar - zobacz czy nie pociągnie ci tego jakiś AN na 2A3. Zapytaj również Szemisa, czy nie ma jakiś tradów od swoich klientów (często ma). Są znacznie tańsze niż nowe, z pożyczeniem nie ma problemu, no i zawsze bezpiecznie kupić z pewnego źródła.

W dziale lampa jest też specjalny wątek poświęcony SETom małej mocy. Polecam uwadze.

Mija pierwszy tydzien odsluchow Avantgarde Duo Mezzo. Pora na pierwsze wnioski ;). Pozostale klocki systemu to dcs puccini i w oczekiwaniu na docelowego mam nadzieje wzmaka copland csa28. Okablowanie to IC nordosta, a sieciowki i listwa fadela.

Jak czlowiek o tym pomysli i doda kocerty barokowe (Bach, Vivaldi) to wydawaloby sie ze krew zaczyna sama leciec z uszu. Blad!

Jest bardzo przejrzyscie, slychac roznice w brzmieniu poszczegolnych skrzypiec czy altowek, ale nigdy nie ma wrazenia ostrosci, surowosc. Nie ma ochoty przyciszyc badz wylaczyc sprzet ;). Dla mnie to istotne, bo slucham sporo baroku.

Danziger Strassenmusic wydawnictwa kilkorecords - sporo piszczalek, instrumentow perkusyinych. Te same odczucia. Slychac wszystko, brzemienie niektorych przeszkadzajek narzuca sie, ale tak ma to byc slychac! Zadnego wrazenia suchosci, czy sztucznosci. Podbarwien tubowych nie stwierdzono. Utwor numer jeden czyli nagranie odglosow ulicy przenosi nas do Gdanska (po zamknieciu oczu oraz uruchomieniu wyobrazni).

Utwory na fortepian - moje ulubione ballady chopina (Zimerman) czy scherza (pogorelich) - nieslychana dynamika, wyrazna lewa reka. Slychac uderzanie drewnianych mloteczkow o metalowe struny. Miodzio. Zimerman grajacy utwory Debussiego. Jakos do tej pory nie bylem przekonany do tej plyty. Fortepian nagrany jakby z oddali, w sumie malo bylo na moich poprzednich systemach slychac. Na Avantgardach slychac /widac ze jest w tym jakis sens. Fortepian w glebi, lekko po lewej stronie. Kazdy najmniejszy skok dynamiki oddany prawie jak na zywo. lewa reka gdy trzeba mocno i pewnie, w gory skali dzwiecznosc.

Utwory Szuberta na fortepian, skrzypce i wiolonczele (harmonia mundi) bardzo dobra separacja instrumentow, nic sie nie zamazuje. Slychac pudlo wiolonczeli no i inne audiofilskie duperele ;) jak postekiwania wiolonczelisty, skrzypienie stolkow itd. Ale nigdy nie wychodza te elementy na pierwszy plan.

Glosy brzmia jak glosy (Cassandra Wilson), viola da gamba (Savall- de sant Colombe) tak jak pamietam z koncertow.

Wiem, wiem co powiecie. To jest moj miesiac miodowy z tymi kolumnami. Mozna spokojnie odfiltrowac 20%, a i tak sa to niesamowite kolumny. Najlepsze jakie mialem u siebie w domu (ale i najdrozsze) Boje sie pomyslec co bedzie jak podlacza jakis porzadny wzmacniacz. A gdzie praca? Gdzie sport?

Pozdrawiam Pawel

Bymbyl zapomnial. Przestrzen! Te olbrzymy w moim niespelna 20 metrowym pokoju wygladaj przytlaczajaca, ale sa w stanie pokazac bardzo gleboka, szeroka jak rozstaw kolumn przestrzen, z bardzo dobra separacja instrumentow. Na koncertach fletowych Vivaldiego (harmonia mundi)slychac klawesyn w glebi po lewej stronie, flecista (tka) z przodu lekko na prawo. skrzypce i altowki porozstawiane na reszcze sceny. I to poki co bez jakiegos jezdzenia kolumnami po pokoju czy mierzenia odleglosci od sluchacza do tubki wysokotonowej. Rewelacja!

• 1 miesiąc później...

Pytanie zasadnicze: po co tworzyć takie zestawienie ?

Mac w swoich końcówkach stawia na moc - każdy wyższy model w ofercie ma większą moc, aż do monstrualnych 1.2kW - a do Avantgardów wystarczy kilka watów.

Do Avantgardów trzeba szukać wyrafinowanej lampy, najlepiej małej mocy, bo im niższa moc tym lepszy dźwięk.

Ja bym szukał czegoś na 300B, 2A3, w ostateczności 845 lub 211. Bas w Avantgardach i tak masz aktywny.

W Polsce masz dostępne masz wzmacniacze Jadis, Audio Note, Wavac, AirTight itd. Możesz też spróbować małe tranzystorowe Passy serii First Watt - grają wyśmienicie, a nie są drogie. A jak ma być naprawdę kawiorowo, to jest jeszcze Dartzeel.

Ha - myślałem że to nowy wątek, a to tylko druga strona starego wątku, i jeszcze raz napisałem praktycznie to samo. Ale jestem zamotany :)

Elberoth,

Elberoth,

Nie dziwota przy tej temperaturze :)

Moze nie zwrociles uwagi, ale Accu e 560 gra w klasie A i ma 2 x 30 W przy 8 omach.

Konstrukcja jest dual mono ,co odpowiada mojemu odtwarzaczowi - rowniez dual mono. Kable mam na xlr ( Fadel Art reference two), we wzmaku siedzi karta przedwzmacniacza do gramofonu, wiec jest wiele powodow do sprobowania Accu( malej mocy oczywisicie).

Poza tym na podanej w tym watku stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kilku gosci laczy AA z Accu.

Zgadzam sie, ze nie ma sensu duplikowac amplifikacji , stad z oferty Accu wybieram klase A z mala moca.

Chodzielo mi tylko o opinie osob , ktore slyszaly to zestawienie i maja o nim negatywne zdanie, a scislej o powody takiej opinii.

Och jak ciezko, plus 32 w cieniu:)

pzdr

marslo

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Nie w 100% na temat, ale jestem po 2 tygodniowej sesji z Duo Omega - grały z Ayonem Mercury (20W) i ArtAudio SYmphony II (8W) - oba połaczenia znakomite. Z Ayonem to dźwięk po stronie szybkości, przjrzystości, z ArtAudio ciut ciemniej, za to z fantastyczną barwą - co komu pasuje.

marslo - pisałem o Macu. Accu 560 to może być bardzo dobry pomysł.

Witam,

do Avantgarde duo polecam dobra lampe. Sam ciesze sie od tygodnia wzmacniaczem audio note neiro na 2a3 ktory z moimi duo mezzo tworzy fantastyczne zestawienie. 2x8 wat, ale sluchana bardzo glosno symfonika nie gubi szczegolow, zadnej kompresji, za to pelno powietrzy oraz szczegolow. Moj pokoj ma niecale 20m2, w 30-40 sytuacja moze wygladac juz inaczej, ale jezeli nie sluchamy bardzo glosno, w wielkim pokoju metaliki z orkiestra symfoniczna.

Takie zestawienie ukazuje moim zdaniem wszystkie zalety dobrej lampy, przestrzen, oddech, barwe. Swoja droga to moj pierwszy kontakt z lampa 2a3 i musze potwierdzic to wszystko co o niej czytalem. Zadnych ograniczen skrajow pasma, blyszczaca gora, bas ze hoho (zadne tam misiowate pomruki jak z 300B), naturalna barwa, szczegolnie instrumentow akustycznych, bez sztucznego ocieplania.

Wiem, ze to jeszcze moj ''miesiac miodowy'' z nowym wzmacniaczem, ale pierwsze wrazenia sa baaardzo dobre. Reszta systemu to dcs puccini oraz wygodny fotel ;)

Pozdrawiam Pawel

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.