Skocz do zawartości
IGNORED

Stendy: jaki rozmiar górnego blatu?

morales

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcę zamówić standy wg wymiarów pod moje kolumny (Magnat Quantum 603) a ponieważ nie jestem mocno obeznany w temacie mam pytanie: czy kolumna ma stać gumowymi nóżkami na górnym blacie, czy blat powinien wchodzić pomiędzy te nóżki i kolumna zatem stać spodnią powierzchnią? Jeśli to drugi scenariusz to czy kolumnę się przykręca do blatu czy ona sobie po prostu tam stoi?

Jakie będą optymalne wymiary górnego i dolnego blatu dla takiego stojaka dla kolumny o szer: 195mm i głębokości 300mm tak żeby był w miarę stabilny i estetycznie wyglądał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Pozdrawiam,

Tomek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/63927-stendy-jaki-rozmiar-g%C3%B3rnego-blatu/

Górny blat wg. mnie powinine być rozmiaru całej dolnej podstawy głośników.

Co do stawiania głośników na standzie słyszałem dużo opinii. U mnie są przyklejone BlueTackiem (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i jest lepiej niż gdy po prostu stały na górnym blacie. Można też próbować stawiać samą kolumnę na kolcach na górnym blacie, tego nie testowałem, za to cały stand stoi na kolcach na podłodze.

Wymiary dolnej podstawy im większe tym lepiej, oczywiście w sensownych granicach. Powyżej 35 cm będzie dobrze, a estetykę sam sprawdź, narysuj w jakimś programie graficznym, np darmowym Inkscape do grafiki wektorowej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Górny blat wg. mnie powinine być rozmiaru całej dolnej podstawy głośników.

wówczas muszę odkleić gumowe nóżki.

>Co do stawiania głośników na standzie słyszałem dużo opinii. U mnie są przyklejone BlueTackiem

Nie znam się ale nie widzę przewagi klejenia od przykręcenia nawet krótkimi wkrętami (nie przechodzącymi na wylot przez podstawę głośnika). Ba, nawet widzę przewagę przykręcenia, czyli możliwość odczepienia jednego od drugiego :-)

Klej BlueTac, który przytoczył kolega pingwing to taka jakby plastelina - formujesz sobie kulkę, przyklejasz na stand, kładziesz kolumnę i już się trzyma. Nie jest to jakaś trwała spoina - kiedy tylko chcesz, wystarczy użycie siły i odkleisz bez problemu monitor od standu.

Podobny problem posiadam, czy gorny blat moze byc wiekszy od kolumienki? Chcialbym kupic standy, gorny blat powiedzmy 20x30, tak zeby byly w miare uniwersalne. Obecne glosniki sa sporo mniejsze, ale kto wie co przyniesie przyszlosc. To jak, gorny blat moze byc miec wieksze wymiary niz kolumienka??

Myślę że większy blat może mieć wpływ jeśli będzie wystawał z przodu kilka centymetrów. Jeśli głośnik niskotonowy jest blisko dolnej krawędzi kolumny, może to w jakiś sposób odbijać fale. Czy jest to słyszalne? - nie mam pojęcia. Pozostaje jeszcze kwestia estetyki. Według mnie mała kolumna na dużym blacie nie prezentuje się za ciekawie. Najlepiej jeśli podstawa jest tego samego wymiaru, lub trochę mniejsza niż monitor.

Jeżeli górna podstawa standu jest większa, to głośnik powinien być przysunięty do przedniej krawędzi, tak, żeby podstawa standy wystawała z tyłu głośnika. Pogarsza to stateczność standu, można dociążyć tył dla równowagi. Ogólnie całą konstrukcję też warto dociążyć. Ja moje głośniki dociążam płytami podobnymi do chodnikowych, ale czarnymi, ze wzorem drewna położonych na silikonowych nóżkach (wylałem na noc silikon na folię, potem odkleiłem i mam nóżki). Planuję kupić jakieś płyty granitowe, żeby było estetyczniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.