Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka pokoju dla stereo i 5.1 - problem dla stereo

ploter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum. Przejdę od razu do konkretów.

Kolumny DIY na teslach i wisatonach (stereo ARN188 + SC10N układ MTM; central ARN150/60 + SC10N; efx ARN188 + ARV104) problem z akustyką pokoju. Po przemeblowaniu pojawiło się więcej pogłosu, oraz stwierdziłem że wokal jest dziwnie przesunięty na prawą stronę (od strony meblościanki) oraz w miejscu gdzie siedzę (kanapa) brakuje mi troszkę basu. Na środku pokoju jest OK ale przy ścianie ciut mniej... lepiej połazić z Subwooferem i sprawdzić gdzie lepiej gra ??

Jakie ustroje można zastosować aby coś poprawić?? Na ścianie za uszami będzie gąbka piramidka (rozpraszacz)

Poniżej foto poglądowe ;) Pozdrawiam i dziękuję z góry za porady...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj ploter !Pierwsza zasada,to zapewnić głośnikom identyczne warunki ,zarówno z jednej jak i drugiej strony klumn.Wiadomo,w warunkach domowych ciężko jest pogodzić sprawy użytkowe ze słuchaniem muzy.Stąd przesunięcie sceny,jak piszesz.Meblościanka efektywnie odbija dźwięk,natomiast druga strona dociera później.Spróbuj zawęzić scenę,lub odsunąć kolumnę od tej meblościanki.

Subwofer najlepiej gdyby stał centralnie.Może za blisko siedzisz,że nie słyszysz basu?Bas to bardzo długie fale i potrzebuje pewnej odległości,najważniejsze,że nie masz go za dużo!Najlepiej jednak połazić z subwoferem,to nic nie kosztuje,a daje dobre efekty.

Wiesz,z tą gąbką to nie najlepszy pomysł.Wiem,bo używałem.Piramidka jedynie tłumi, nie rozprasza.Lepszy byłby jakiś regał,coś twardego odpowiednio ukształtowanego np. większy rząd pułek z płytami,książkami itp.A i estetyka lepsza.

Na tym etapie ,najważniejsze będzie wybranie optymalnego miejsca dla kolumn(ustawienie).

Z tym przesunięciem sceny to aż wstyd się przyznać.. myślałem ze to właśnie meblościanka psuje scenę okazało się ze na wzmaku mam jedna kolumnę podpiętą w przeciw fazie.... jeden kabelek a tak wkurza...

Co do tej ściany za głową to zobaczę co się da zrobić.. i się zastanawiam nad tą gąbką piramidką bo bardziej żeby stłumiło i rozproszyło lekko to co się odbije od ściany przy okazji mam głośniki efektowne więc też im trochę ta gąbka myślę pomoże.. ;)

Z Subem to rzeczywiście pochodzę po pokoju ale mam tylko 4 możliwości ustawienia ;)

Wiesz co,zamiast tej gąbki,zastosuj coś takiego ,jak proponuje : hifiacoustics.pl.Jeden panel i efekt będzie dużo lepszy.No tak,polaryzacja!To powinien bas inaczej grać !? Sub może stać teoretycznie wszędzie,kwestia jak to będzie słychać? Jak masz sub aktywny,to można poregulować co nieco.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.